جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۶

جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۶

ایران و نقش کریدورها در بازتعریف نظم ژئوپلیتیکی: از جنگ غزه تا منازعات سوریه!
در تمدن‌های باستانی، مانند راه‌های تجاری جاده ابریشم یا مسیرهای دریایی در دریای مدیترانه، اهمیت این مسیرها مشخص بود. در دوران مدرن، نقش استراتژیک این راه‌ها پیچیده‌تر شده و ابعاد...
۱۶ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: سایت ۱۰ مهر
نویسنده: سایت ۱۰ مهر
امریکا، آیا تغییری بنیادی در راه است؟
دو تغییر عمده طی چند دهه گذشته در امریکا رخ داده و همچنان در حال گسترش است. تغییر اول موضوع برهم خوردن توازن قدرت اقتصادی بین امریکا با بقیه جهان...
۱۶ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: فرخ نگهدار
نویسنده: فرخ نگهدار
بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره قانون حجاب و عفاف!
بیانیه آنچنان که از یک مجمع سنتی دینی نمیتوان انتظار دیگری هم داشت، محافظه‌کارانه است. اما، با توجه به جایگاه این مجمع، هم‌صدایی، هرچند محافظه‌کارانه، آن با مردم و به‌ویژه...
۱۶ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
آوادار
می‌گویم «...کرم خراط! به جانِ باغ افتاده ... هیچ یک از گلابی‌ها (شاه میوه) قابل خوردن نیست. سیب‌ها کرمو شده ... آلبالو و گیلاس مزه تلخی دارن ... گل‌ها زود...
۱۶ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
شرایط خطیر کشورمان را دریابیم!
رژیم صهیونیستی اسرائیل و نتانیاهو برای مشتعل نگاهداشتن جنگ تا ریاست جمهوری ترامپ و کشاندن امریکا به درگیری نظامی مستقیم اینبار بدنبال آتش افروزی جدید در جائیست که بزعمش از...
۱۵ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
کودک‌همسری، خشونتی پنهان در سایه سنت و قانون
معضل کودک همسری در ایران ناشی از فقر فرهنگی و اقتصادی بوده و حاکمیت دین سیاسی زمینه‌ساز حقوقی و قانونی آن را فراهم و تشدید می‌کند. برای مقابله با این...
۱۵ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
در پشتیبانی از پیام خانم‌ها نسرین ستوده و صدیقهٔ وسمقی، «به همهٔ اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید!»
کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با پشتیبانی از پیام بانوان مبارز ستوده و وسمقی بر لغو هر شکل از حجاب اجباری تأکید و با هر گونه اعمال فشار...
۱۴ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: کنگرهٔ بیستم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

آینده سیاست ترکیه در مورد سوریه چگونه خواهد بود؟

با از دست دادن اکثریت مجلس توسط حزب عدالت و توسعه، آینده سیاست های جنجال برانگیز ترکیه در سوریه در هاله ای از ابهام فرو رفته است. هر حزبی که قرار باشد برای تشکیل دولت با عدالت و توسعه مشارکت کند – هر چند که هنوز حزب مذکور پیشتاز است اما نمی تواند به تنهائی تشکیل دولت بدهد – رویکردش نسبت به سوریه کاملا با این حزب تفاوت خواهد داشت

با از دست دادن اکثریت مجلس توسط حزب عدالت و توسعه، آینده سیاست های جنجال برانگیز ترکیه در سوریه در هاله ای از ابهام فرو رفته است. هر حزبی که قرار باشد برای تشکیل دولت با عدالت و توسعه مشارکت کند – هر چند که هنوز حزب مذکور پیشتاز است اما نمی تواند به تنهائی تشکیل دولت بدهد – رویکردش نسبت به سوریه کاملا با این حزب تفاوت خواهد داشت

حزب جمهوریخواه مردم، جزب عمل ملی گرا، و حزب دموکراتیک خلق ها همگی عدالت و توسعه را متهم می کنند که با مسلح کردن گروه هائی که با اسد در حال جنگند و با اجازه دادن به عبور ستیزه جویان خارجی از مرز های ترکیه به درون سوریه و کمک به سازمان هائی مانند داعش و جبهه نصرت، که آن ها را به قدرت های قابل توجهی تبدیل کند، نقش مهمی در بحران فعلی سوریه بازی کرده است.

بسیاری بر این باورند یکی از دلایل ظهور ضعیف حزب مذکور در انتخابات ۲۰۱۵ همین مسئله سیاست ترکیه در ارتباط با سوریه بوده است. افراد با سابقه و بنیانگذاران حزب معتقدند که حزب آراء مردم را در نواحی مرزی با سوریه از دست داد و در میان کرد ها نیز به دلیل رویکردش در کوبانی و کردستان سوریه. این پیشکسوتان اینک فکر می کنند که برای حل بحران سوریه باید راه جدیدی برگزیده شود.

تعداد نمایندگان عدالت و توسعه  در استان های مرزی با سوریه از ۳۰ نفر به ۲۰ نفر کاهش پیدا کرد و در پنج ایالت کردنشین به کلی کرسی هایش را از دست داد.

این ساختار قدرت در ترکیه درست زمانی عوض شد که تازه ترکیه و عربستان سعودی و قطر با یکدیگر به مشارکت در سوریه پرداخته بودند و موازنه قوا در حال تغییر علیه بشار اسد بود.

این استراتژی دو جانبه در صدد مسلح کردن و توسعه مناطق تحت کنترل در جبهه شمالی، در ادلب و ختای و در جبهه جنوبی در درعا و قنیطره و دمشق بود. فعلا قسمت ترکیه این اتحاد در هوا معلق است.

در توافقی که بین اردوغان و ملک سلمان پادشاه سعودی در ریاض صورت گرفت قرار بر این شد که سلاح های جدید به شاخه سوری القاعده یعنی جبهه نصرت و جیش الفتح به رهبری احرار الشام از وابستگان القاعده ارسال شود.

پس از ارسال سلاح ها از طریق ترکیه، جیش الفتح توانست ادلب، جسر الشغور و اریحه را به تصرف خود در آورد. در عین حال ارتش سوریه بخشی از زمین ها را در جنوب نیز از دست داد. در جدیدترین تحولات لشگر ۵۲ سوریه در ۱۰۰ کیلومتری جنوب دمشق مجبور به تخلیه پادگان خود شده است.

در جبهه شمال، هدف نهائی جیش الفتح پس از ادلب، تصرف حلب و لاذقیه  و بعد از آن حرکت به سمت دمشق است. قبل از انتخابات گزارش هائی وجود داشت حاکی از آنکه ترکیه و عربستان مصمم اند برای ایجاد یک منطقه حائل نیرو به سوریه بفرستند. هدف دیگر اتحاد سعودی-نرکیه-قطر این بود که نسبت به جنوب رویکرد جدیدی در پیش بگیرند. جبهه جنوب که از طریق یک اطاق عملیات در عمان پایتخت اردن هدایت می شود با حضور مقامات اطلاعاتی غرب تحت فرماندهی زهران علوش، فرمانده سوری جیش الفتح قرار است از نو سازماندهی می شود.

گزارش ها حاکی است که علوش ماه گذشته در استانبول با نمایندگان اپوزیسیون و سپس در عمان با سرویس های اطلاعاتی غرب و کشور های عرب خلیج فارس ملاقات کرده است.  

بر اثر تغییر دولت در ترکیه سناریو های جبهه جنوب که از عمان هدایت می شوند تغییری نخواهند کرد اما در جبهه شمال قضیه به موضع جدید ترکیه بستگی پیدا خواهد کرد. اگر دولت جدید موافق ادامه همکاری سه جانبه ترکیه-سعودی-قطر نباشد در آن صورت ارسال سلاح از طریق ترکیه قطع خواهد شد. در آن صورت برای جیش الفتح حفظ زمین هائی که در ادلب به تصرف خود در آورده چندان آسان نخواهد بود.  

هم اکنون ارتش سوریه در حال تجمع در اطراف ادلب برای اجرای یک تهاجم بزرگ است. بنا به گزارش مهمت سریم که از دمشق گزارش می کند رژیم اسد منتظر نتیجه انتخابات ترکیه بود که حمله بزرگ خود را آغاز کند.

گزارش هائی نیز وجود دارد حاکی از اینکه ایران بین ۵ تا ۱۵ هزار نیروی رزمی از عراق و لبنان و ایران جمع آوری کرده و اینکه حزب الله در تلاش است که عملیات خود را از قلمون تا حلب گسترش دهد.

بحران سوریه در ۵ بعد برای ترکیه مطرح است.

  • حمایت از نظامیان و غیر نظامیان اپوزیسیون
  • کنترل مرز ها
  • جنگ با داعش
  • مسئله پناهندگان
  • رابطه با کرد های کردستان سوریه

در خصوص مسلح کردن اپوزیسیون و کنترل مرز ها حزب عدالت و توسعه باید به صدای اعضاء و هوادارانش و نیز متحدش برای تشکیل دولت گوش فرا دهد. در مورد مبارزه با داعش وضعیت مشخص است و همه گروه ها با هم هم جهتند. در خصوص پناهندگان، برای دولت جدید مشکل خواهد بود که رویکرد جدیدی اتخاذ کند و پناهندگان را به سوریه برگرداند. در مورد کردستان سوریه دو حزب عمل ملی گرا و حزب دموکراتیک خلق ها دو موضع کاملا متضاد دارند. اگر حزب عمل ملی گرا بخشی از ائتلاف برای تشکیل دولت جدید باشد روابط با کرد ها به شدت تیره خواهد شد.

به نظر می رسد که حزب عدالت و توسعه به سمت یک خانه تکانی پیش می رود. یکی از بنیان گذاران حزب که نمی خواست نامنش فاش شود به المانیتور گفت: “سیاست ما در مورد سوریه در شکست ما نقش بازی کرد. واقعیت این است که ما کرد ها را بخاطر کوبانی از دست دادیم. تا امروز توسعه و عدالت حزبی بود که بیشترین آراء کرد ها را پشت سر خود داشت. (به هر حال) سیاست ما در قبال سوریه باید عوض شود. وقتی عبدالله گل رئیس جمهور بود در این خصوص به دولت هشدار داد اما گوش شنوائی نبود. اولویت باید این باشد که به درگیری ها در سوریه پایان داده شود.”

مراد اوزچلیک، معاون حزب جمهوریخواه مردم که خود به عنوان نماینده از استانبول انتخاب شده است می گوید که اگر به عنوان شریک حزب حاکم وارد ائتلاف با آن حزب شود در صدد خواهد بود که روابط را نه تنها با سوریه بلکه مصر، ایران و اتحادیه اروپا ترمیم کند.

اوزچلیک به المانیتور گفت: “برای رسیدن به آتش بس ما گفتگو با همه طرف ها از جمله حکومت اسد را آغاز خواهیم کرد. ما با هر کسی که باید، صحبت خواهیم کرد از جمله ایران. بعد از توقف خونریزی به دنبال راه حل سیاسی خواهیم بود. سیاست های حزب عدالت و توسعه برای ترکیه و منطقه اسفبار بوده است. این وضعیت نمی تواند ادامه پیدا کند.”

هم چنین صلاح الدین دمیتراش که رهبری حزب دموکراتیک خلق ها را بر عهده دارد به سی ان ان گفت که یک ائتلاف جدید نمی تواند سیاست های کنونی را در قبال سوریه ادامه دهد. وی گفت: “من فکر نمی کنم که یک دولت ائتلافی به حمایت از داعش و دیگر نیرو های رادیکال در منطقه ادامه دهد.”

مخلص کلام اینکه تغییر سیاست نسبت به سوریه پیش شرط همه احزاب برای ورود به یک ائتلاف با حزب عدالت و توسعه است. هم چنین حزب مزبور باید به دنبال راه جدیدی باشد که در درون خود حزب نیز هماهنگی بوجود آورد.

تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد, ۱۳۹۴ ۱۱:۵۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ایران و نقش کریدورها در بازتعریف نظم ژئوپلیتیکی: از جنگ غزه تا منازعات سوریه!

امریکا، آیا تغییری بنیادی در راه است؟

بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره قانون حجاب و عفاف!

شرایط خطیر کشورمان را دریابیم!

کودک‌همسری، خشونتی پنهان در سایه سنت و قانون