بر زمینهی رشتهای از فعل و انفعالات سیاسی، برخی تحرکات نظامی در منطقه را شاهدیم، که نگران کننده و هشدار دهندهاند. اعزام زیردریایی اتمی آمریکا به آبهای خلیج فارس و نیز اعلام حضور نظامی اسرائیل در آن، بمباران شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در سوریه توسط اسرائیل و کشته شدن دست کم ۶ شبه نظامی و ترور محسن فخری زاده مسئول تولید موشکهای دوربرد جمهوری اسلامی از یکسو و حمله راکتی شبه نظامیان به سفارت آمریکا و منطقه سبز امنیتی بغداد از سوی دیگر، بخشهایی از سناریوهای در حال اجرا هستند. دولت راستگرای نتانیاهو در موقعیت مواجهه با بحران سیاسی حاد درون کشوری ناگزیر از انجام انتخابات پیشرس شده و خود را نیازمند تولید تنش برای انحراف افکار عمومی در اسرائیل میبیند. این در حالی است که همین دولت، با از دست دادن شانس برخورداری از حمایتهای ویژهی دولت ترامپ در چند سال اخیر، برای یکهتازیها علیه فلسطینیها، نگران تغییرات در سیاست خاورمیانهای آمریکای بایدن است. نتانیاهو میخواهد با یک رشته عملیات، در برابر تغییرات در سیاست خارجی آتی آمریکا مانع ایجاد کند و یا دستکم اجرای آنها را کند نماید.
در آمریکا نیز دولت ترامپ سرخورده و خشمگین از نتایج انتخابات در حال گذراندن روزهای پایانیِ خود است. در یک چنین شرایطی چندان هم غیر منتظره نخواهد بود اگر ترامپ بخواهد با توسل به اقداماتی ماجراجویانه، دولت بایدن را که برای ورود به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه روزشماری میکند، با گرفتاریهای تازه و بیشتری مواجه سازد. تحرکات نیروی دریایی آمریکا در آبهای جنوبی کشورمان و تهدیدات ترامپ مبنی بر اینکه مسئولیت کشته شدن حتی یک سرباز آمریکایی در عراق را با جمهوری اسلامی میداند، نگرانیآور است.
این تحریکات از بیرون، اما در شرایطی صورت میگیرد که مجلس پس از ترور محسن فخریزاده با تصویب «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» با تایید نقض عملی تعهدات برجامی توسط جمهوری اسلامی، خواهان ارتقای سطح آن شدهاست و دولت موظف گشتهاست در صورت عدم رفع کاملِ تحریمهای نفتی و بانکی ایران پس از گذشت دو ماه از ابلاغ این مصوبه، اجرای داوطلبانهی پروتکل الحاقی را متوقف کند. شورای نگهبان هم این مصوبه را به فوریت تصدیق نموده، شورای عالی امنیت آن را با دور زدن رئیس خود حسن روحانی مغایر با مصالح ملی ندانسته و عملاً بر اجرای آن مهر تایید زده است. از سوی دیگر انجام حملات مشکوک توسط شاخههایی از “حشد الشعبی” در بغداد به نیروهای آمریکایی در عراق، سطح تشنجات را مدام بالاتر میبرد. به دیگر سخن، درست در این شرایط زمانی که کشور ما نیازمند فاصله گرفتن از اقدامات تنشزا است، شاهد تحریکات گفتاری و رفتاری مضاعف از سوی جمهوری اسلامی هستیم. این گفتارها و رفتارها، حتی اگر به منظور تقویت قدرت چانهزنی در مذاکرات هم که صورت گیرد، بازی با آتش است و میتواند پیامدهای خطرناکی برای مردم کشورمان داشته باشد.
حزب چپ ایران(فدائیان خلق) در این لحظات حساس، با ابراز نگرانی از هر آنچه که پیرامون کشورمان و مرتبط با سرنوشت مردم ایران جریان دارد، لازم میداند نسبت به اقدامات تنش آفرین دولت ترامپ و دولت دست راستی نتانیاهو، تحرکات و تحریکات آنها در خلیج فارس و واکنشهای ماجراجویانه متقابل از سوی جمهوری اسلامی هشدار دهد. از نظر ما راه خنثی سازی تحریکات خارجی، چه از سوی دولت نتانیاهو و چه ترامپ و یا هر دولت دیگری، نه توسل جستن به تحریکات متقابل تنش افزا، بلکه اعلام پایبندی به مفاد برجام و ابراز آمادگی برای مذاکره با آمریکا بی هیچ قید و شرطی است. ما اقدامات تنش زای دولت های امریکا و اسرائیل را محکوم و هر اقدامی از سوی جمهوری اسلامی را، که موجب التهاب بیشتر اوضاع کنونی شود، علیه مصالح ملی مردم ایران میدانیم. ما از سازمان ملل و مجامع بین المللی مدافع صلح، انتظار داریم تلاش خود را برای مهار کنش و واکنش های خطرناکی که حول مرزهای ایران و در ایران صورت میگیرد، به کار گیرند.
هیئت سیاسی ـ اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)
۶ دی ١٣۹۹ – ٢۶ دسامبر ٢٠٢٠