دوستان برگزارکننده جشن سده انقلاب مشروطیت!
دست شما دوستان مبتکر را می فشاریم، ابتکارتان را برای گرامیداشت انقلاب مشروطیت در یکصدمین سالگرد آن، ارج مینهیم و کار شما را اقدام سیاسی ارزشمندی در شرائط امروز کشورمان میدانیم. هنوز هم در پی گذشت یک سده از این واقعه دگرگونساز در تاریخ معاصر ایران و با همه دستآوردهای بزرگی که از خود بر جای گذاشت، آرمانهای مشروطیت یعنی حاکمیت قانون و رفع استبداد سیاسی، دریغا که تحقق واقعی نیافتهاند و دردمندانه باید گفت که در عرصههای بسیاری، حتی ما با واگشتهای ارتجاعی و استبدادی مواجه هستیم.
مقاومت ارتجاعی “مشروعهخواهی” در برابر “مشروطهخواهی” یکصد سال پیش، به سطح حاکمیت سیاسی فرا کشیده شده و اکنون سخن نه از سلطان مشروط به قانون، که از فرمانروائی ولیفقیه متشرع است. مجلس ملی که قدرت خود را از انتخاب مستقیم و بیواسطه میگرفت، اینک در شکل مجلس اسلامی متجلی است که از مسیر انتصاب – انتخاب میگذرد. قوانین موضوعه مصوب همین مجلس تنها زمانی اعتبار مییابند که از فقهای منصوب ولیفقیه در شورای نگهبان تأیید فقهی برگیرند و اختیارات آن، حتی به سادگی با یک حکم حکومتی ولیفقیه تحقیر و محدود میشود. و حال، جای دیوان عدالت مبتنی بر قوانین عرف و مدرن را که از خواستها و دستآوردهای مشروطیت بود، دستگاه قضاوت شرع وابسته به ولیفقیه گرفته است.
حریّت ، مساوات و اخوت، این خواستهای یکصدسال پیش، همچنان به جای خود باقیاند و اکنون در واژههای آزادی ، دموکراسی و عدالت، همان خواستها و آماجهای مردم ایران را متجلی میسازند. هم از اینرو است که میگوئیم بزرگداشت سده مشروطیت، نه یک گرامیداشت تاریخی واقعهای ظاهرا پایانیافته، که تلاشی سیاسی در راستای تکمیل و ارتقاء جنبش مشروطیت یکصدسال پیش، زیر پرچم آزادی و دموکراسی امروزین است. این دموکراسی، امروز در ساختار یک جمهوری تماماً انتخابی و استوار بر جدایی دین از قدرت سیاسی مصداق دارد و جایگزین هر نوع دیکتاتوری موروثی، دینی و مسلکی است.
مبارزه کنونی و سرنوشتساز مردم ایران برای استقرار دموکراسی در کشورمان، همانگونه که بر دستآوردهای انقلاب مشروطیت، جشن ملیشدن نفت و انقلاب بهمن تکیه دارد، بههمانگونه نیز بر نقد نارساییها، ناهمخوانیها و ناپیگیریهای این رویدادهای بزرگ یکصدسال گذشته متکی است. قانونگرایی، آزادی، دموکراسی، استقلال سیاسی، سکولاریسم، جمهوریت، مدرنیته، رشد و توسعه و عدالت اجتماعی، خواستهای بههم گرهخورده مبارزه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعه امروز ایران را تشکیل میدهند و شادا که یک سده مبارزه پر فراز و نشیب، مملو از فداکاریها و مهمتر از همه، انباشت یک قرنی خرد نقّاد را در انبان و به پشتوانه خود دارد.
دوستان!
ما در این ابتکار، با شما همراهیم و از این گردهمائیها به ویژه با تأکید بر روحیه و رفتار همگرایانه آن که در خور چنین رویکردهای دموکراتیکی است، و امید به پیریزی یک جنبش فراگیر و ملی با هدف ساختن یک ایران جمهوری، دموکراتیک و سکولار، استقبال میکنیم.
هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
چهاردهم اردیبهشتماه ۱۳۸۵