گروه اقتصادی – در حالی که نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی برای آذر ماه برابر با ۴/۲۷ درصد اعلام شده و در جایی که همین نرخ تورم نیز نشان از افت شدید قدرت خرید افراد دارد، هنوز بسیاری بر این باورند که نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی با واقعیات جامعه بسیار فاصله دارد. پروفسور استیو هانکه در آخرین مطلب خود پیرامون اقتصاد ایران با اشاره به این موضوع، ارایه آمار غیر واقعی را در کشورهای که دچار تورم حاد هستند، عادی میداند.
چندی پیش بانک مرکزی ایران اعلام کرد که نرخ تورم ماهانه در آذرماه برابر با ۴/۲۷ درصد است، تورمی که از آغاز سال تاکنون بیش از هفت درصد افزایش را نشان میدهد. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان بر این باورند این نرخ تورم که از سوی بانک مرکزی اعلام میشود، چندان با واقعیات اقتصادی کشور همخوانی ندارد.
بنا بر این گزارش، استیو هانکه که متخصص در موضوع ابر تورم یا تورم حاد است و به تازگی با افزایش میزان ارز در ایران و کاهش ارزش ریال، مطالبی پیرامون بروز ابر تورم در کشور منتشر ساخته است، در آخرین مطلب خود با اشاره به غیر واقعی بودن نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی مدعی شده که تورم سالانه در ایران ۱۱۰ درصد است.
به گزارش تابناک، استیو هانکه در این مطلب آورده است:به تازگی بانک مرکزی ایران اقدام به انتشار آمار نرخ تورم کرده است. در حالی که در فضای بینالملل بحثها بر سر بروز تورم حاد در ایران در ماه اکتبر بالا گرفته، بانک مرکزی ایران مدعی شده که نرخ تورم این کشور ۴/۲۷ درصد است.
بانک مرکزی ایران تقریبا عادت به این دارد که از ارایه و انتشار آمار دقیق اقتصادی سر باز زند و آنچه منتشر شده، چیزی است که من نام آن را به لحاظ کیفیتی متناسب با «آلیس در سرزمین عجایب» مینامم. در واقع نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی ایران به شدت با واقعیت فاصله دارد. بنا بر یک متدولوژی شناخته شده محاسبات بنده نشان میدهد که نرخ تورم سالانه ایران در سال ۲۰۱۲ برابر با ۱۱۰ درصد است.
فرمول برابری قدرت خرید که هانکه برای محاسبه نرخ تورم زیمبابوه از آن استفاده کرده است، همین فرمول برای محاسبه میزان تورم ایران نیز مورد استفاده وی قرار گرفته است.
این گزارش در ادامه میافزاید: از ماه اکتبر و در زمانی که میزان تورم در ایران شروع به افزایش شدید کرد، دولت در ایران تلاش کرده با هر روشی پول ملی را که در حال افت روزافزون ارزش است، سر پا نگه دارد. در یک نگاه، این تاکتیک غیرمشروع کارگر واقع شده و نرخ تورم ایران پس از آنکه در ماه اکتبر به حد نهایی خود رسید، اکنون تا اندازهای کاهش را نشان میدهد.
این امر به معنای آن است که نرخ تورم رسمی در ایران (یعنی ۱۱۰ درصد)- که من با استفاده از دادههای عینی موجود در بازار محاسبه کردهام- به گونهای فاحش چهار برابر بزرگتر از نرخی است که بانک مرکزی اعلام میکند.
در همین حال مهدی تقوی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با غیر واقعی خواندن تورم اعلامی بانک مرکزی به خبرنگار «جهان صنعت» گفت: غیرواقعی بودن آمار ارایه شده از سوی بانک مرکزی به دو دلیل است، یکی اینکه ممکن است سبد کالایی که بانک مرکزی جهت محاسبه نرخ تورم در نظر میگیرد، سبد کالای مصرفی اکثر خانوارهای ایرانی نباشد و دلیل دیگر اینکه اگر بانک مرکزی اعلام کند که نرخ تورم ۶۰ درصد است، پیامدهای اجتماعی به دنبال دارد. وی افزود: با افزایش نجومی نرخ تورم انتظار جامعه برای افزایش حقوق و دستمزد بالا میرود و دولت زیر بار افزایش حقوق نمیرود. در این شرایط اقتصادی که با هدفمندی یارانهها خیلی از بنگاههای اقتصادی دچار رکود تولیدی شدند و تعدیل نیز دارند باعث بحران میشود.
تقوی گفت: نرخ تورمی که بانک مرکزی اعلام میکند غیرواقعی است و ما هم احساس میکنیم که نرخ تورم بالاتر است اما هیچکدام نمیتوانیم به طور دقیق بگوییم که چقدر است مگر اینکه خودمان سراغ محاسبه نرخ تورم برویم.
وی تاکید کرد: تورم در کشور ما همراه با رکود است چراکه هدفمندی یارانهها بنگاههای تولیدی را دچار مشکل کرده، عرضه کم شده و قیمتها بالاتر رفته و براساس سبدکالایی که موردنظر بنده است تورم بین ۶۰ تا ۸۰ درصد است.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: البته به راحتی نمیتوان درباره نرخ تورم واقعی اظهار نظر کرد. رقم ۱۱۰ درصد که استیو هانکه محاسبه کرده معلوم نیست با چه سبد کالایی محاسبه شده، باید بررسی شود که آقای هانکه کدام قیمتها را مدنظر گرفته، قیمتهای خردهفروشی یا عمدهفروشی ولی به طور کلی یک فرد خارجی چون دسترسی به اطلاعات مناسبی در مورد اوضاع مملکت ما ندارد امکان دارد که نتواند به طور دقیق نرخ تورم را تعیین کند