جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۹

جمعه ۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۹

بحران سازی در ارومیه، از ناکارآمدی تا غرض ورزی حکومت
به یقین شهروندان آزاده ی این سرزمین، هوشمندانه و مسئولانه برای استقرار حاکمیت ملت می کوشند، دیگر سان بودن آداب وسنن یکدیگر را به رسمیت می شناسند و تعامل بین...
۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
زخمی شدن حمدان بلال کارگردان فلسطینی برنده اسکار توسط ارتش اسرائیل
«سرزمین دیگری نیست» درباره مبارزه یک جامعه روستایی در کرانه باختری علیه وحشت شهرک نشینان و تخریب توسط ارتش اسرائیل است. اکنون خبر رسیده است که: حمدان بلال کارگردان برنده...
۸ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
عدالت اجتماعی از نگاه نسل "زد"، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری
در حوزه اقتصادی، مشارکت‌کنندگان از رفتارهای تبعیض‌آمیزی سخن گفتند که فرصت‌های معیشتی و شغلی آنان را تحت تأثیر قرار داده است. در خانواده‌ها، برخی تجربه ترجیح والدین میان فرزندان و...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
خردمندی نیابی شادمانه ...
موهای جوگندمی‌اش روی شمعدانیِ جوان تاب می‌خورد. از جایی که ایستاده همه‌ی حیاط را می‌بیند. او برای هر گل و درختی، قصه داشت. قدیما برای مرغ و خروس هم قصه...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
درباره انقلاب زودرس
انقلاب‌های زودرس یا نارس وضعیتی را نمودار میسازند که در آن یک انقلاب پیش از آنکه شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای موفقیت و تثبیت آن کاملاً فراهم گشته باشد،...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: منوچهر صالحی
نویسنده: منوچهر صالحی
وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!
و اینک در گامی تازه و بزرگ به‌عقب، او بیش از پیش از نظریه اخلاق گفتمانی خویش عدول کرده و بقولی یک باردیگر علیه خود ونظریه‌اش، در صحنه سیاسی‌ ظاهر...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
درخواست حزب اپوزیسیون ترکیه: تحریم شرکت های حامی دولت اردوغان
چند روزی است که صدها هزار نفر در ترکیه علیه زندانی شدن اکرم امام اوغلو شهردار استانبول و رقیب انتخاباتی رجب طیب اردوغان, تظاهرات کرده اند. اکنون حزب اپوزیسیون از...
۷ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی

معرفی کتاب «جنبشهای اجتماعی ایران»

این کتاب چهارصدوپنجاه صفحه ای، از وقایع مشروطیت آغاز می کند و مسائل گوناگون جنبشها و شرایط اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جامعه ایران را تا دوره کنونی به بررسی می کشد. در این رابطه، تمرکز اصلی کتاب بر شرایط تاریخی ایران پس از انقلاب سال 1357 شمسی است.

«جنبشهای اجتماعی ایران»، نوشته بهرام رحمانی، نام کتابی ست که به تازگی از سوی «انتشارات ارزان» در استکهلم منتشر شده است.

این کتاب چهارصدوپنجاه صفحه ای، از وقایع مشروطیت آغاز می کند و مسائل گوناگون جنبشها و شرایط اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جامعه ایران را تا دوره کنونی به بررسی می کشد. در این رابطه، تمرکز اصلی کتاب بر شرایط تاریخی ایران پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ شمسی است.

معرفی و نقد این کتاب روز سه شنبه سوم دسامبر ۲۰۱۱، در «آ.ب.اف» مرکزی شهر استکهلم برگزار شد.

در این نشست که سوفیا کریمی مجری آن بود، ابتدا نعمت مدیر «انتشارات ارزان» توضیحاتی درباره انتشار این کتاب داد و در باره شرایط و وضعیت نشر در خارج کشور صحبت کرد. سپس نقد کتبی علی حصوری قرائت شد و پس از آن عباس سماکار و بهروز خباز معرفی و نقد خود را در بارۀ این کتاب بیان کردند. در پایان بهرام رحمانی سخن گفت.

شرکت کنندگان در نشست نیز در مورد مسائل مطرح شده سخن گفتند و پرسشهای خود را از ناشر، نویسنده و سخنرانان مطرح کردند که به آنان پاسخ داده شد.

این اثر که یازدهمین کتاب بهرام رحمانی است شش فصل دارد و با مقدمه ای از عباس سماکار منتشر شده است.

مقدمه عباس سماکار

انتشار کتاب «جنبشهای اجتماعی در ایران» نوشته بهرام رحمانی، یک کار ارزشمند در زمینه آشنائی همگانی با زمینه های زیربنایی- روبنائی این جنبشها و تحولات انقلابی در سده کنونی در ایران است.

تاکنون کتابهای بسیاری در بیان و بازگشائی فراگردهای انقلابی و شرایط تاریخی جامعه منتشر شده که بیشتر آنها بررسی خود را سنتاً از تحولات اقتصادی-اجتماعی و نظری-سیاسی دوران مبارزات مشروطیت آغاز کرده و تا آستانه انقلاب ۱۳۵۷ پیش آمده اند. در این میان کم نیستند نویسندگانی که زمینه های بررسی خود را بر اسناد تازه و روشن و بینشی نو بنا گذاشته اند که راهنمای شناخت و تحقیقات تازه دیگری می توانند باشند. اما بیشتر این آثار، بررسی تحولات پس از انقلاب بهمن را کم دارند و آنچه را در سی سال گذشته در جامعه ما رواج داشته است به دلایل گوناگون مورد بررسی قرار نداده اند.

البته بررسی فراگرد مبارزات و شرایط تاریخی تحولات جامعه ما در دوران سلطه جمهوری اسلامی، بارها و بارها به شکل جداگانه و در ابعاد وسیع، به شکل کوتاه و بلند صورت گرفته که هر کدام ارزش تحقیقاتی خود را دارند؛ اما این بررسیها، تاکنون کمتر به شکل پیوسته و در یک مجموعه و روند تاریخی صورت پذیرفته است.

نگاهی به آثار نویسندگانی مانند خسرو شاکری و یروند ابراهمیان، که کتابهای با ارزشی در زمینه فراهم آوردن اسناد تاریخی برای بررسی جنبشهای اجتماعی در ایران منتشر کرده اند، نیز نشان می دهد که در این زمینه کمبود وجود دارد. کتابهای با ارزشی مانند «ایران بین دو انقلاب» و «پیشینه های اقتصادی-اجتماعی جنبش مشروطیت و انکشاف سوسیال دمکراسی» و غیره از این دو نویسنده نیز جدا از ارزشگذاری بر نگرش و گرایش خاص آنان، موضوع را در محدوده های پیش از انقلاب ۱۳۵۷ محدود کرده و همان جاها مانده اند. در حالی که منطقاً روند چنین بررسیهائی می طلبد به تحولات کنونی جامعه گذر کنند و به ویژه آنچه را که اکنون صورت می گیرد و بررسی و نقد آن می تواند مبارزات جاری طبقاتی و عمومی را راهگشا باشد مورد توجه قرار دهند.

مسلماً بررسیهای پراکنده ای که تاکنون در زمینه تحولات سی سال گذشته در ایران منتشر شده، کمک مؤثری به شناخت تاریخی جامعه ما به شمار می آید؛ اما اهمیت پرداختن به تحولات این سی سال در پیوند و در فراگرد پیشینه های ساختاری جامعه ما، زمینه مناسبی برای مقایسه و درک انکشاف کنونی طبقاتی این مبارزات ست.

سیر بررسی تاریخی این جنبشها تا امروز در یک مجموعه، میتواند ذهنیت خواننده را همواره در ارتباط با زمینه های تاریخی تحولات کنونی نگه دارد و سبب درک بهتر فراگردهای امروز شود.

از این رو کتاب «جنبشهای اجتماعی در ایران» نوشته بهرام رحمانی ارزش ویژه ای در این زمینه پیدا می کند. این کتاب پس از بررسی پیشینه های تاریخی تحولات کنونی، به بررسیهای بسیار پرباری در زمینه مبارزات و جنبشهای اجتماعی امروز ایران می پردازد که جمع شدن همه آنها در یک کتاب، نما و چشم انداز روشنی از فراگرد این تحولات می سازد.

حتی نگاهی به عنوان فصلها و بخشهای گوناگون مطالب این کتاب که در زیر نمونه آن را آورده ام، این چشم انداز را برای خواننده می گشاید و او را به خواندن بخشهای گوناگون آن فرامی خواند.

این عنوانها چنین اند:

فصل دوم

فراز و نشیبهای جنبش کارگری ایران

– مقدمه

– دوره اول مبارزه طبقه کارگر از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۶۰

– دوره دوم از سال ۱۳۶۰ تا سال ۱۳۷۰

– مبارزه برای قانون کار

– دوره سوم از سال ۱۳۷۰ تا دوم خرداد سال ۱۳۷۶

– دوره چهارم از دوم خرداد سال ۱۳۷۶ تاکنون

– نمونه هایی از اعتصابات و اعتراضات کارگری و اخراج سازیها در سال ۱۳۷۸

– نمونه هایی از تهدید و زندانی کردن فعالین کارگری

– سیاستهای حکومت اسلامی و تاثیر مخرب آن در زندگی کارگران

– پرداخت ۱۵۰ میلیارد تومان تسهیلات به بسیجیان در سال ۸۷

– تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۳۸۳

– کاهش ۶۷ درصدی نرخ رشد سرمایه گذاری صنعتی

– ورشستگی صنایع ایران

– دلایل تعطیلی کارخانه ها و بیکاری کارگران آنها

– ارگانهای پلیسی حکومت اسلامی در درون طبقه کارگر ایران

– تشکلهای مختلف کارگری

– طبقه کارگر و مطبوعات و رسانه های همگانی

– جمعبندی

– منابع

فصل سوم

موقعیت زنان کارگر در حاکمیت سی ساله جمهوری اسلامی

– مقدمه

– وضعیت عمومی زنان کارگر

– خانواده و زنان خانه دار

– بیکاری زنان

– مسله حجاب و ادامه سرکوب سیستماتیک زنان

– زنان مستمری بگیر

– تعدد زوجات

– قانون حمایت از خانواده

– مرخصی دوارن بارداری و پس از آن

– قانون مجازات اسلامی

– آسیبها و بحرانهای اجتماعی زنان

– ازدواج سنین کودکی

– تشکلهای زنان

– جمعبندی

– منابع

فصل چهارم

کودکان

– مقدمه

– کودکان کار، و ساماندهی کودکان کار

– ۱۰۰ هزار کارگر کوچک در معرض ابتلا به بیماری هپاتیت ب

– سوء استفاده جنسی از کودکان کار

– ۹۰ درصد کودکان کار ایرانی بیسوادند

– کودک آزاری در محیط آموزشی

– فرار از خانه

– کودکان افغانی در ایران، محرومتر از همه

– جمعبندی

– منابع

فصل پنجم

جنبش دانشجویی

– مقدمه

– نگاهی اجمالی به جنبش دانشجویی ایران در دوران حکومت پهلوی

– ۱۶ آذر، روز دانشجو

– انقلاب فرهنگی

– قتلهای زنجیره ای و واقعه ۱۸ تیر

– سهیمه بندی جنسیتی در دانشگاه ها

– طرح بومی-استانی سازی دانشگاه ها

– جمعبندی

فصل ششم

تحلیلی بر اعتراضات سال ۱۳۸۸ مردم ایران

– مقدمه

– تفاوتهای انتخابات حکومت اسلامی با انتخابات در کشورهای دیگر

– نگاهی اجمالی به رویدادهای سال ۱۳۸۸

– نتایج انتخابات

– ادامه واگذاری صنایع و کارخانه های کشور به سپاه و بسیج

– ورشکستگی صنایع در اثر عدم سرمایه گذاری خارجی و داخلی

– خوشه بندی مرکز آمار ایران و آمارهای بانک مرکزی

– مرزهای خط فقر تا کجاست؟

– ماهیت طبقاتی حرکت سبز اسلامی

– نقش روشنفکران

– جمعبندی

 در واقع کتاب «جنبشهای اجتماعی در ایران» یک کار تحقیقی و سخت کوشانه است که نه تنها برای فعالین سیاسی و اجتماعی سند مهمی به شمار می آید، بلکه برای محقیقن و دانشجویان نیز اسناد با ارزشی را فراهم آورده است؛ به ویژه آن که پرداختن به موقعیت جنبشهای اجتماعی در بطن تلاطمات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه ما و نشان دادن اشکال مبارزه این جنبشها از منظر جامعه شناسی و سیاسی و اجتماعی کار مهم و ارزنده ای است.

تاریخ انتشار : ۷ دی, ۱۳۹۰ ۱۰:۰۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها
٨ مارس گروه کار زنان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

روز جهانی زن: مبارزه برای برابری در سایه تحولات سیاسی

زنان ایرانی سال‌هاست که در صف مقدم مبارزات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای حقوق برابر ایستاده‌اند. آن‌ها با وجود محدودیت‌های شدید، علیه تبعیض جنسیتی، فقر زنانه ، زن‌کشی، کودک‌همسری و نابرابری‌های ساختاری مبارزه کرده‌اند. تاریخ مبارزات زنان، حکایت گام‌های استوار و دل‌های امیدواری است که در برابر ناملایمات ایستاده‌اند. آنان چراغ فردایی روشن را برافروخته‌اند، جایی که عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بحران سازی در ارومیه، از ناکارآمدی تا غرض ورزی حکومت

زخمی شدن حمدان بلال کارگردان فلسطینی برنده اسکار توسط ارتش اسرائیل

عدالت اجتماعی از نگاه نسل “زد”، تلفیقی از برابری و شایسته‌سالاری

خردمندی نیابی شادمانه …

درباره انقلاب زودرس

وقتی نظریه بدام‌افتاده و از زندگی جدا می‌گردد!