سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۵

سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۵

آیا سلطنت‌طلبان نیروی نیابتی اسراییل هستند؟
مردم با تجربه‌ای که از ماجرای دست‌بوسی مسعود رجوی با صدام حسین دارند، به خوبی می‌دانند که همکاری و دریافت هر نوع کمک مالی، نظامی، امنیتی و غیره از هر...
۲۴ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
وحدت جمهوریخواهان و ناترازی تشکل‌های جمهوریخواه
همایش اخیر« اجا » همه جمهوریخواهان چه باشندگان یا ماندگان درآن و چه تعداد رفتگان از این تشکل به دیگر تشکل‌ها نشانه هایی از شکنندگی تجمیع جمهوریخواهان تلقی می‌شود. تکیه...
۲۴ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: مهرزاد وطن‌آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن‌آبادی
۱۵ اکتبر روز جهانی زنان روستایی: تلاش‌گران توان‌مند و شاهدان نابرابری‌های جنسیتی!
نابرابری جنسیتی در جوامع روستایی بسیار چشم‌گیر است؛ این زنان از محرومترین گروه‌های اجتماعی بوده و در تبعیض چند لایه زندگی کرده‌اند و با مشکلات زیادی مانند فقر، تبعیض و...
۲۳ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نقد رادیکال چپ به نیچه و آثارش
گروهی از مورخین سوسیالیست فلسفۀ نیچه را پدر فلسفۀ امپریالیستی و سوسیال داروینیسم و جریان خرد گریز و محافظه‌کار پیشافاشیستی در "فلسفۀ زندگی" متفکرانی مانند: زیمل، شلر، اشپنگلر، یونگر، و...
۲۳ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
انتهایِ شب را می‌شمارم!
هنوز دوست داشتن را فراموش نکردم و بوته‌های گل سرخ را؛ شگفتا در این درازنایِ  تاریکی ما ماندیم و هنوز سایه سنگینِ شب بر سرِ ما برفِ پیری می‌نشاند!
۲۳ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان -ا
نویسنده: رحمان -ا
حزب ‌الله برای وادار کردن ارتش اسرائیل به عقب ‌نشینی از مرزهای لبنان ایجاد شد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تهدید کرد که اگر لبنان خود را از دست حزب الله "رها" نکند، این کشور را به غزه دوم تبدیل خواهد کرد. درگیری میان جنبش...
۲۳ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: ف. دوردانی
نویسنده: ف. دوردانی
ترامپ یا هاریس: قرعۀ اوکرایین و فال انتخابات امریکا
امیدوارم چنین برداشت نشود که گویا، ترامپ و کاملا هریس را دولت پنهان برای چنین روزی آماده ساخته است؛ این دو شخصیت زادۀ شرایط امروزی قدرت یکه‌تاز امریکایی‌اند که درهمین...
۲۳ مهر, ۱۴۰۳
نویسنده: اسد کشتمند
نویسنده: اسد کشتمند

نه ادراک مشترک، بلکه هدف مشترک

اگر با این مضمون به سراغ گذشته بشر و حتا امور روزمره برویم، تا بخواهیم، زندگی بشر پر از مودم بوده است که بسیاری اوقات هم لاعلاج معیوب مانده اند، و کلی مشکلات آفریده اند. یکی از این مودم ها، مودمی بوده است که در یک مقطع معین - هرچند باسابقه از قرنها پیش و در زمینه های متفاوت و هم مشابه - نقشی اساسی پیدا کرد.

هومانیسم و فن آوری اطلاعات و ارتباطات – ضرورت دستگاه ادراکات واسطه در ارتباطات

 همین ده دوازده سال اخیر، روزی مجله یی، تایم یا نیوزویک، را ورق میزدم، به یک صفحه کامل تبلیغاتی با عکسی از یک خانم در اواخر پنجاه سالگی و یا نیمه نخست شصت سالگی با تقریبا مخلوط نصف به نصف موهای سفید در خلال موهای سیاه.  این تبلیغ که بمنظور معرفی سوابق این خانم تهیه و انتشار یافته بود ایشان را صاحب همه ی آنچه از محسنات و تخصص ها و سوابق درخشان بود معرفی میکرد.  من که مغزم عادت دارد زیادی کش بیآید، سن و زمان و خلاصه همه چیز را بقول معروف دیالکتیکی بهم کشیدم و ورکشیدم- بقول امروزیها، آپ گرید و آپ دیت- که ناگهان خنده ام گرفت.  چرا خنده، لابد ذهن شما نیز در این لحظه کنجکاو شد، و اگر هم خانم هستید دوباره این “مرد” مردسالار را در تقابل ابدی با یک زن نیز دیدید.  نه اصلا قضیه این نبود زیرا اگر ایشان مرد هم بود من بازهم پس از آن تشریفات ذکر شده ذهنی، به خنده و شاید به قاه قاه میافتادم. از غم یا از شادی را حالا برایتان توضیح میدهم.

 ایشان با تمام آن تعاریف و سفارشات ” که اگر مایل هستید که پیشرفت را دربست از آن خود کنید ایشان را به مشاورت خود دعوت و استخدام کنید”، از مقامات دوره یی بود که حتا دستگاه عرش الهی نیز به بحرانی لاعلاج و هنوز هم ماندگار، فرو افتاده است.  خوب من خنده ام از این سئوال مرموز درونی ام بود که ایشان و مشابه ایشان این آش را پخته اند و هنوز هم از تمام این محسنات و مزایا و سجایای علمی و تخصصی و بالاخره حرفه یی برخوردار مانده است، که جواب نداده خنده مجالم نداد که واقعا تخصص و حرفه یعنی چی و بالاخره کی مقصر است.

 این اقای مارکس – البته نه بعنوان کاشف اصلی- از چیزی صحبت کرده است که ما با تمام تلخی هایش، بعنوان مالدار و یا بی مال، “طبقه” مینامیم.  خوب لابد این خانم بی گناه و تقصیر کماکان متخصص و با سجایای فوق مانده است چون آش پخته اش ریخته و حال دوباره باید بپزد.  و بقول آقای مارکس، منظور اینستکه مقصر طبقه است و نه بنده.  خوب اینهم نوعی استدلال است.  اما باید اذعان کرد که این خانم با این یال کوپال، خودش چه نسبتی با آن مفهوم “لعنتی” طبقه دارد.  آیا باز هم ایشان متخصص و بی تقصیر میماند.

 در فن آوری ارتباطات و اطلاعات، یک موجودی، “دستگاهی” وجود دارد که “مودم*” نامیده میشود و بسیاری هم واژه ها و مفاهیم و مقولات فنی که من اعتقاد دارم که باید به صحنه تحلیل اجتماعی آورده شوند زیرا در کنایه و استعاره، میتوانند در توصیف و تصویر و بالاخره ادراک جوانب بسیار پیچیده دنیای فردا که ما امروز با آن درگیری پیدا کرده ایم و بسرعت برق مارا یکشبه مستهلک و کمی بعد هم منتفی میکند، کمک کار و حال خوبی باشند که بقول معروف کمی موجب کاهش استرس تحلیل دیالکتیکی روزانه ما شوند، طوریکه احتیاج نباشد از مردگان پیروی کنیم و به سبک خود و بنام آنان بنویسیم.

 “مودم” در حقیقت کارش اینستکه بین زبان “همدیگر نفهم ها” واسطه شده که متقابلا به ادراکی نه مشترک، بلکه متقابلا باواسطه برسند.  خود این نام در واقع سر چند لغت انگلیسی است که بهم چسبانده اند.  ما با کمی کش و قوس، آنرا مترجم مینامیم که هرچه زودتر به کار این دستگاه پی ببریم. منتها در کاربرد فنی اطلاعات کارش درک نوسانات الکترونیکی (سیگنال) از یکسو و درک نوسانات الکترونیکی از سوی دیگر، که هریک حامل پیامی هستند، و متصل کردن دوسر ارتباط، میباشد که هرکس پیام خودش را بدهد و حرف خودش را بزند که شاید هدفی مشترک را به ثمر برسانند.

 اگر با این مضمون به سراغ گذشته بشر و حتا امور روزمره برویم، تا بخواهیم، زندگی بشر پر از مودم بوده است که بسیاری اوقات هم لاعلاج معیوب مانده اند، و کلی مشکلات آفریده اند.  یکی از این مودم ها، مودمی بوده است که در یک مقطع معین – هرچند باسابقه از قرنها پیش و در زمینه های متفاوت و هم مشابه-  نقشی اساسی پیدا کرد.

 امپراتوری روم که دیگر از میان رفت، مسیحیت که هنوز کم و بیش نو پا بود، در ابتدا بسیار خوشحال شد که حال باید هم تلافی اعدام عیسی را درآورد و هم بهر سو نفوذ یافت، اما هنوز آب خوش از گلویش پایین نرفته بود که “این مال منال دنیا” همه را در جنگهایی خونریز و بمنظور چپاول و غارت بجان هم انداخت، و مسیحیت مجبور شد به نوک قله کوها پناه بجوید.  این روزگار هم سپری شد، و حال مسیحت متوجه شده بود که بدون روم و امپراتوری و امپراتور، و دستگاه حکومتی (گاورنمنت) اعمال کننده منافع اینها، از دین و مومن و تقدس و کلا مسیح و مسیحیت نه تاکی میماند و نه تاک نشانی.  خوب بدنبال بازسازی این گذشته از آسمان نمایندگی گرفت و با تمام امکانات بشریت –مومن و نامومن- حکومت الهی آسمان را بر زمین برقرار کرد ، یعنی همان روم فعلا منهای رومی ها.  چیزی نگذشت که سرو کله رومیها پیدا شد و شروع کردند به دست گذاشتن روی همه چیز که از آن خود میدانستند.  مسیحیت دوباره دچار مشگل شد و بیشتر از گذشته، اولا اینها بوکالت مسیح و خدای مسیح همه چیز را صاحب شده بودند و حتا آخرت را هم به اقساط و یا نقد به حراج گذاشته بودند، و خیلی جوانب دیگر، که هرکس لازم میداند به ویکی پیدیا هم مراجعه کند چیزی دستگیرش میشود.  خوب تمام این کشمکش ها و جنگ و گریز و خون و خونریزی و سوختن و سوزاندنها، به پدیده یی ختم شد که ” ما به هومانیسم میشناسیم”.  این هومانیسم در حقیقت همان مودمی بود که باید از آسمان امواج و پیامها را میگرفت، از زمین هم میگرفت، و ضروریات ایندو را درک میکرد و برای هرطرف توضیح میداد تا ارتباط برقرار شود و تا اطلاع بعدی برقرار نیز بماند، و بمنظور دستیابی به هدفی مشترک و نه ادراکی مشترک یا یگانه.

 هومانیسم در حقیقت مودمی است که هرچند اسم انسان رویش گذاشتند، اما در حقیقت کارش این بود که خدا و انسان را مرتبط نگهدارد- هردو بمانند و با هم بطریقی برای حفظ خواسته های هریک، مرتبط بمانند.  دولت های جدید اروپا و بعدا آمریکا، که یک کیسه غرب نامیده شده اند، از اختراع و کاربرد این مودم الهی آدمی، آسمانی زمینی، و بالاخره، عرفی وقدسی (بقول تجملاتی های اندیشه گر، “دینی و سکولار”)، ساخته شده اند. 

  ظاهرا اسلام که در اوایل و تشکیل خلافت چین تا اسپانیا، خود مودمی عظیم شد که پیامها را از همه طرف میگرفت و تا حدی هم جمعبندی کرد، ولی نتوانست به حاکمیتی در خور برساند (برای هدفی مشترک و نه واحد)، مودم اش چنان از کارافتاد که دیگر هنوز که هنوز است –تقریبا هزار سال- بین ضرورت یا عدم ضرورت آن و برای دنیای امروز، دعواهای خونین داخلی و منطقه یی و تا حدی هم جهانی براه افتاده است.  جالب است که یکی از مشگلات ناشی از یکی وضعیتی میشود که بنیادا خاص اسلام و از همان بنیان گذاریش – فتح مکه و کعبه- شکل گرفته است.  این وضعیت ناشی از این است که اسلام خود را آخرین حامل پیامبری الهی دانسته و اعلان کرده است، و سرگذشت و نقد گذشته بشر، یعنی تولید تاریخ اش نیز، از این ویژگی چنان اثری گرفته است که از یکسو انسان را مختار تمام امور خود و یا باصطلاح دنیوی کرده است، و از سوی دیگر، دنیا را کسانی در تصاحب دارند که به این جنبه توجه ندارند و حتا قرنها مودم غرب – هومانیسم – را از ریشه ضد الهی انگاشته که کنار گذاشتن این برخورد خود بزرگترین مانع شکلگیری مودم اسلامی، که قاعدتا باید محل ترجمه و همزیستی گروههای انسانی باشد، و حتا فراگیر مودم باصطلاح غربی-هومانیسم- نیز باشد (که اینهم بشکلی دیگر ویژگی دیگری از اسلام است، که تمام ادیان و پیامبران پیش از خود را نیز برسمیت شناخته است).

 ایران امروز و منطقه، شاید جهان در انتظار راه حلی برای زمینی کردن ارزشهای آسمانی در اسلام هستند که راه پیشرفت و بهبودی زندگی مردمان کشورهای اسلامی و هرجایی که مسلمانان زندگی میکنند، را بسوی آینده باز کند.  مسیحیت از این مودم “هومانیسم” استفاده کرد که هم خود بماند و هم به ماندگاری و پیشرفت جهان احترام بگذارد.  البته در تجربه غرب، این مودم، هومانیسم، هم در طرح و هم برنامه ریزی و شکلگیری، از جاده یی هولناک گذشت که در ایران و جهان اسلام، در این لحظه بسیار سرنوشت ساز، همگی باید به ضروریات و مناسبت های زمانی و مکانی آن وقایع توجه کنند.  آینده در یک بخش مهم اش از دل این توجه بیرون خواهد آمد- مقاومت از هرسو به جایی نخواهد رسید جز خشونت و تخریب که شاید همه چیز را به نابودی و بازگشت به رکود و افول هزار ساله بازگرداند.

 

Modem مودم  -*

 

تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۹۱ ۲:۱۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اسراییل با حمایت آمریکا عفریت جنگ را به لبنان کشانده است!

ما بار دیگر حملۀ اسراییل به لبنان، همچنین اِعمال ترور و زیر پا گذاشتن همۀ اصول پذیرفته شدۀ جهانی در زمینۀ جنگ از سوی اسراییل را شدیدا محکوم می‌کنیم. سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) امیدوار است سازمان ملل و شورای امنیت آن گام‌های عملی و موثر برای آتش‌بس و پایان جنگ در غزه و لبنان بردارند. ما امیدواریم حکومت‌های منطقه مخالفت خود با جنگ و نسل‌کشی و ترور را با اقدامات قاطع همراه کنند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت

سفر آقای پزشکیان، نفر دوم حکومت اسلامی در ایران؛ به عراق، از مهمترین رویدادهای چند روز گذشته است. عراق با ایران و امریکا روابط گرم و دوستانه‌ای دارد. ایران و امریکا هردو؛ در صحنه سیاسی عراق صاحب نفوذ هستند. عراق میدان مبارزه‌ی نیروهای شبه‌نظامی عراقی مورد حمایت ایران و نیروهای ارتش امریکا مستقر در عراق هم هست.

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

اسراییل با حمایت آمریکا عفریت جنگ را به لبنان کشانده است!

ما بار دیگر حملۀ اسراییل به لبنان، همچنین اِعمال ترور و زیر پا گذاشتن همۀ اصول پذیرفته شدۀ جهانی در زمینۀ جنگ از سوی اسراییل را شدیدا محکوم می‌کنیم. سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) امیدوار است سازمان ملل و شورای امنیت آن گام‌های عملی و موثر برای آتش‌بس و پایان جنگ در غزه و لبنان بردارند. ما امیدواریم حکومت‌های منطقه مخالفت خود با جنگ و نسل‌کشی و ترور را با اقدامات قاطع همراه کنند.

مطالعه »
پيام ها

یاد فریبرز بهادری را گرامی می‌داریم!

روحیه پرشور در دفاع از زحمت‌کشان و آرمان های مردمی موجب محبوبیت شاخص فریبرز بهادری در روحیهٔ پرشور در دفاع از زحمت‌کشان و آرمان‌های مردمی موجب محبوبیّت شاخص فریبرز بهادری در میان اهالی مسجدسلیمان و یاران او بود. وی که دوران سخت زندان در جمهوری اسلامی را هم با ایستادگی پشت سر گذاشت، در تمام سال‌های مهاجرت و دوری از وطن نیز هم‌چنان بر آرمان‌های مردمی و عدالت‌خواهانه پایدار ماند …

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آیا سلطنت‌طلبان نیروی نیابتی اسراییل هستند؟

وحدت جمهوریخواهان و ناترازی تشکل‌های جمهوریخواه

۱۵ اکتبر روز جهانی زنان روستایی: تلاش‌گران توان‌مند و شاهدان نابرابری‌های جنسیتی!

نقد رادیکال چپ به نیچه و آثارش

انتهایِ شب را می‌شمارم!

حزب ‌الله برای وادار کردن ارتش اسرائیل به عقب ‌نشینی از مرزهای لبنان ایجاد شد.