چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۴:۲۷

چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۴:۲۷

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی
از وضع و حالم پرسیده بودی. نمی‌دانم چه بگویم که نگرانت نکند. همان‌طور که می‌دانی از روز ۲۴ خرداد که به محل مسکونی‌ام در تهران و کتابخانه شخصی‌ام در قزوین...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: میز خبر
نویسنده: میز خبر
امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!
در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: احمد فرهادی
نویسنده: احمد فرهادی
فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!
در یادمان جانباختگان فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی، بر ماهیت این کشتار به عنوان جنایت علیه بشریت تأکید می‌کنیم، یاد و نام عزیز یکایک جان‌باختگان آن کشتار را بزرگ می‌داریم...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»
در ایران، با وجود نبود آمار دقیق، خودکشی (۴) به‌عنوان یکی از مسائل اجتماعی حاد مطرح است. بر اساس آمارهای موجود، میزان خودکشی در ایران طی دهه گذشته بیش از...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی
امر کنشگری سیاسی فعالیتی است که خود را ملزم به وجود نتیجه نمی کند بلکه طی مسیری را مطرح می کند که اگر بخواهد نتیجه ای در خور حاصل شود...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟
بررسی نوشته‌های ایشان در زمینه‌های مختلف و بویژه اندر وصف حال جمهوری اسلامی نشانه‌ای به ما نمی دهد تا تاثیر نگاه او را در متن جامعه داخل کشور مشاهده کنیم....
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام
به‌رغم این‌که رژیم اسرائیل بارها تلاش کرده خالده جرار را ساکت و منزوی کند و مقاومت او را در هم بشکند، خالده همواره قوی و محکم ایستاده است. او چه...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری

کردستان عراق و روندهای متناقض

قانون اساسی که‌ اميد ميرفت بعد از سقوط صدام بری از مبانی ضد دمکراتيک باشد، به‌ علت تاثير جناح شيعيان و نيروهای واپسگرا‌ در سطح بالائی به‌ زير تاثير مبانی اسلامی رفته‌ است و بدين وسيله‌ عراق را در مرحله‌ احتمال قدرت يابی يک نظام مذهبی قرار داده‌ است.

کردستان عراق امروز شرایط دشوار، متناقض و در همان حال امیدواری را از سر میگذراند. که‌ میتوان آنها را در چند مورد زیرین خلاصه‌ کرد:

١) امتداد زمانی و مکانی حکومت محلی کردها در شکل دو اداره‌ تحت حاکمیت دو حزب عمده‌ کرد. این حکومت محلی که‌ بمدت سه‌ سال متحد بود، از سال ١٩٩۴ به‌ دو بخش تقسیم شد. اگر چه‌ انتظار میرفت که‌ بعد از فروپاشی رژیم صدام و دمیدن خورشیدی تازه‌ در افق امیدهای مردم کردستان، این دو اداره‌ متحد شوند، اما روند حوادث بعدها نشان داد که‌ اتحاد تنها به یمن‌ نابودی دشمن قدیمی نه‌ تنها مقدور نیست، بلکه‌ در کوتاه مدت اساسا نشدنی است و نیز در شرایطی که‌ جنبش کردستان به طور تاریخی تنها در شرایط بسیار سخت به‌ امر اتحاد نائل گشته‌ است، بسیار بعید به‌ نظر میرسد که‌ در شرایط فروپاشی دشمن و انبساط شرایط به‌ اتحاد فکر کند.

٢) بعد از فروپاشی رژیم صدام و با تابیدن نوری تازه‌ به‌ زندگی مردم کردستان، این امید شکل گرفت که‌ رویای دیرینه‌ مردم کردستان که‌ ایجاد و تثبیت یک حکومت کردی از لحاظ حقوقی سیاسی در سطح منطقه‌ و جهان بود، تحقق یابد. اما اکنون با تدوین قانون اساسی عراق و علیرغم گنجانیده‌ شدن فدرالیسم در آن این امید به‌ مراتب از تاب و توان اولیه‌ خود افتاده‌ است. زیرا که‌ نه‌ تنها از فرم فدرالیسم مزبور در قانون اساسی سخنی به‌ میان نیامده‌، بلکه‌ خواست مردم کردستان که‌ یک خواست استقلال طلبانه‌ بود زیر فشار آمریکا ، کشورهای منطقه‌ و سرانجام تسلیم شدن رهبری سیاسی کرد به‌ عقب زده‌ شده‌ و باز کردستان را کماکان در همان مرحله‌ برزخی پیش از سقوط صدام قرار داده‌ است.

٣) قانون اساسی که‌ امید میرفت بعد از سقوط صدام بری از مبانی ضد دمکراتیک باشد، به‌ علت تاثیر جناح شیعیان و نیروهای واپسگرا‌ در سطح بالائی به‌ زیر تاثیر مبانی اسلامی رفته‌ است و بدین وسیله‌ عراق را در مرحله‌ احتمال قدرت یابی یک نظام مذهبی قرار داده‌ است. کار بدانجا رسیده‌ است که‌ در واکنش به خواست‌ تصویب قانون اساسی، علیرغم تبلیغات زیاد و سنگین احزاب کردی، حضور مردم و بویژه‌ جوانان در سطح مطلوب آنان نبود و این بویژه‌ از گله‌ و زاری یکی از افراد مرکزی اتحادیه‌ میهنی کردستان در یکی از مصاحبه‌های خود پیداست.

۴) از لحاظ اقتصادی هم اکنون در کردستان عراق نیز وضعیت متناقضی حکمفرماست. از یک طرف به‌ علت باز شدن فضای مراوده‌ با دیگر مناطق عراق و به‌ علت تزریق پول کلان به‌ بازار و راه اندازی پروژه‌های ساختمانی که‌ در چندین سال گذشته‌ در حالت تعلیق و سکون قرار داشتند، فعالیتهای اقتصادی شتابی به‌ خود گرفته‌ است. اما از طرف دیگر به‌ علت افزایش سریع تورم ( که‌ ناشی از تزریق بی رویه‌ پول به‌ بازار است) و نیز بی توجهی مطلق صاحبان قدرت به‌ به‌ مسائل اقتصادی در فرم طرحهای اقتصادی، فساد مالی و آنارشیسم اقتصادی بیداد میکند، و همه‌ اینها مردم را در وضعیت بسیار دشواری قرار داده‌ است. خیزشهای مردم شهرهای آکره‌ و کلار که‌ به‌ خشونت کشیده‌ شدند و مردم طی آنها به‌ مطالبات اقتصادی و روزمره‌ خود پرداختند، خود گواه‌ این مسئله‌ هستند.
پدیده‌ دیگری که‌ هم اکنون جلب توجه‌ میکند استخدام بیش از حد افراد در سطح نیروهای نظامی و انتظامی است. علت این امر حفظ و گسترش وضعیت امنیتی است و البته‌ رشد عددی این افراد و حقوق نسبتا بالائی که‌ به‌ آنها داده‌ میشود، حالت ویژه‌ای به‌ جامعه‌ بخشیده‌ است. لااقل در زمینه‌ ارزشی، این امر به‌ تقلیل ارزشی حرفه‌های دیگر از جمله‌ معلمی و غیره‌ کشیده‌ شده‌ است، و از این لحاظ به‌ تقویت روحیه و فضای میلیتاریستی کمک کرده‌ است.
هنوز نیز این منطقه‌ از لحاظ سیستمهای خدماتی آب و برق در شرایط نامناسبی بسر میبرد و این در حالی است که‌ دو سد بزرگ کشور در کردستان قرار دارند و بنابراین از این لحاظ امکان بسیار عالی برای رفع این مشکل چهارده‌ ساله‌ وجود دارد.

۵) سرانجام هم اکنون خواست دمکراتیک ملی در چالش با مبانی غیر دمکراتیک نهفته‌ در قانون اساسی قرار دارد و فروتر (و نه‌ فراتر) از حتی چالش، کردها این ظرفیت را از خود نشان داده‌اند که‌ به‌ شرط قبول فدرالیسم از طرف جناح مقابل، آنها میتوانند تن به‌ مبانی اسلامی قانون اساسی بدهند و عملا هم داده‌اند. معنی عملی این موضع آن است که‌ خواست ملی میتواند با شکل مذهبی بسازد و راحت از طرح و پیگیری خواستهای پیشین خود دست بردارد. پاکستان با تاکید برهویت اسلامی هویت ملی خود را بنیاد نهاد و شاید اکنون به‌ نوعی با تکرار همین مسئله‌ در کردستان روبرو هستیم. در اینجا یاد سخن یکی از رهبران کرد ایرانی میافتم که‌ زمانی گفت: “اگر جمهوری اسلامی به‌ ما خودمختاری بدهد، اگر اسمش هم اسلامی باشد ما باز موافقیم”. ( نقل به‌ معنی).
البته‌ نگرش ناظر بر این طرز تفکر این است که‌ در یک نظام فدرال و در صورت وجود یک قدرت موجودیت یافته‌ نسبتا فارغ از مرکز، میتوان شرایط ویژه‌ خود را داشت و به‌ همه‌ چیز مرکز تن نداد. اما من در اینجا به‌ یاد آن شعار معروف “دمکراسی برای ایران و خودمختاری برای کردستان” میافتم. طبق این شعار، خودمختاری از دالان دمکراسی میگذشت، اما اکنون فدرالیسم در عراق دارد از دالان یک نظام مذهبی میگذرد و این از حکایات و شوخیهای زمانه‌ است که‌ علیرغم اینکه‌ فدرالیسم در سطح مرتفعتری از خودمختاری قرار دارد، اما از لحاظ بستر خود به‌ مراحل پائینتر اکتفا کرده‌ است. البته‌ این مسئله‌ را هم نباید از نظر دور داشت که‌ سنیهای عراق به‌ این شرط به‌ روند مصالحه‌ در عراق پیوسته‌اند که‌ در آینده‌ برخی دیگر از بندهای قانون اساسی دوباره‌ دستکاری شوند. ( البته‌ آنها بشدت مخالف فدرالیسم هستند).
بنابراین سوال این است که‌ آیا تاکید جناح کردی فقط و فقط بر مسئله‌ ملی در این شرایط میتواند راه حل مقبولی باشد و یا اینکه‌ این جناح بهتر است که‌ بر خواستهای دمکراتیک تاکید ورزد؟
بهرحال تمامی موارد یاد شده‌ نشان میدهند که‌ کردستان عراق هنوز راه‌ بسیار دشواری را پیش رو دارد و هنوز شاید در همان تند پیچ تاریخی «تحول آری یا نه؟»‌ قرار دارد.

١۴ آبان ١٣٨۴ 

تاریخ انتشار : ۱۴ آبان, ۱۳۸۴ ۳:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های
اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و اقشار زحمت‌کش، و در راستای تامین عدالت اجتماعی ادامه داشته است. تاریخ این مدت
نشان می‌دهد مبارزۀ مردم مسالمت‌آمیز و خشونت‌پرهیز و تنها با تکیه بر نیروی خود ملت ایران و ایستادگی در برابر دخالت خارجی بوده است.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!

دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»

وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی

ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟