اولویت جامعه ایران گذر از بحران سیاسی است
گروهی از فعالان سیاسی حامی جنبش سبز روز ۲۵ بهمنماه همزمان با چهارمین سالگرد حصر خانگی میرحسین موسوی٬ زهرا رهنورد و مهدی کروبی در شهر کلن آلمان نشستی اعتراضی برگزار کردند. احمد منتظری و عیسی سحرخیز از طریق پیام تلفنی و اسکایپی در این نشست حضور داشتند؛ اردشیر امیرارجمند و تقی کروبی در سخنانی دیدگاههای خود را تبیین کردند؛ و تقی رحمانی٬ بهروز خلیق٬ سعید بشیرتاش و علی علیزاده دیگر سخنرانان حاضر در برنامه بودند که در میزگردی تحلیل خود را ابراز کردند.
منتظری: حصر باعث سرشکستگی یک ملت است
احمد منتظری، فرزند آیتالله منتظری که از طریق تماس تلفنی در این برنامه حضور داشت در سخنان خود گفت: «رفع حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد، و آزادی زندانیان سیاسی نشانه اقتدار نظام خواهد بود، همانطور که فشار بر مردم و مدیریت گورستانی و تداوم حصر و حبسها به معنای ضعف نظام است.»
او همچنین گفت: «بهعنوان کسی که برای پیروزی انقلاب اسلامی تلاش کرده و به خانوادهای تعلق دارم که برای انقلاب هزینه داده است از این که میبینم مسوولان در حل مساله حصر ناتوانند احساس شرمندگی میکنم.»
احمد منتظری با اشاره به تصریح قانون اساسی در مورد چگونگی بازداشت افراد و رسیدگی به اتهامات سیاسی، از طرح اتهامهای بیاساس علیه رهبران جنبش سبز و عدم امکان دفاع و فرصت پاسخ برای آنان انتقاد و تاکید کرد: «این از نظر علمای دین، حرام مسلم است.»
وی در ادامه افزود: «وظیفه فعالان سیاسی و مدنی در قبال موضوع حصر٬ آگاه کردن بیشتر افکار عمومی، پیگیری و پافشاری بر خواسته رفع حصر است و امیدوارم این مشکل را که باعث سرشکستی یک ملت است زودتر حل کنیم.»
منتظری آزادی هرچه سریعتر رهبران جنبش سبز را تأمینکنندهی منافع ملی ارزیابی و ابراز امیدواری کرد که «مردم شریف ایران و مسئولان نظام از این امتحان بزرگ، سربلند و پیروز بدرآیند.»
وی در پایان، حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد را «خسارت»ی برای کشور خواند که هرچه زودتر برچیده شود، به نفع ایران خواهد بود.
امیرارجمند: مسوولیت حصر متوجه رهبری است
اردشیر امیرارجمند، سخنگوی شورای هماهنگی راه سبز امید و مشاور میرحسین موسوی نیز در سخنان خود از حبس رهبران جنبش سبز بهعنوان «اقدامی غیرقانونی٬ غیرشرعی و غیراخلاقی» یاد کرد و گفت : «جمع شدن ما برای گرامیداشت یک مقاومت مدبرانه است زیرا مبارزه بدون مقاومت امکانپذیر نیست.» امیرارجمند با اشاره به مواضع موسوی و کروبی در زمان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ تصریح کرد: «صحبتهایی که در جلسه مناظره آقایان موسوی و کروبی در سال ۸۸ بیان شد نشان میداد که این دو بزرگوار به شرایطی که کشور در انتظار آن بود آگاهی کامل داشتند و میدانستد که ایران در آغاز یک فساد ساختاری است. فسادی که اولین نماد آن بحث سلامت انتخابات بود؛ این فساد در همهی شقوق گسترش پیدا کرده و آینده کشور را به خطر انداخته بود.»
وی در ادامه به سه حوزه مورد توجه موسوی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ اشاره کرد و در توضیح آن گفت: «اول اینکه موسوی فکر میکرد کشور در حال ورود به مرحله فساد ساختاری است٬ دوم این که وی معتقد بود نسل جوان در حال تجربه سبک جدیدی از زندگی است و حکمرانها حق تعیین تکلیف برای آنها ندارند. موضوع سوم هم بحث سلامت انتخابات بود؛ موسوی اعتقاد داشت که شهروندان باید از حق تعیین سرنوشت برخوردار باشند.»
مشاور ارشد میرحسین موسوی در ادامه بار دیگر موضوع فساد ساختاری در جمهوری اسلامی را مورد توجه قرار داد و گفت: «امروز فساد قابل کتمان نیست و دولتی که ادعا داشت پاکدستترین دولت تاریخ ایران است و رهبری که ادعای نزدیکی به تفکر آن دولت را داشت حالا با انواع اتهامها روبروست و معلوم شده که چه دولتی بوده است.» او با طرح این پرسش که «آیا باید فقط احمدینژاد را مقصر دانست یا بقیه هم در ایجاد این فساد ساختاری مسوولیت داشتهاند» گفت: «مسوولیت این فساد و لکه ننگی که به واسطهی حصر ایجاد شد قبل از هر کس به گردن رهبری است. چون همه میدانند بدون رضایت ایشان امکان حصر غیرقانونی رهبران جنبش سبز وجود نداشته است. »
او در عین حال تاکید کرد که «مسوولیت رهبری در موضوع حصر باعث نمیشود که ما وظیفهی خود را فراموش کنیم بلکه تکتک ما باید در مقابل این موضوع با مقاومت و استمرار مطالبه قانونی رفع حصر نقشمان را ایفا کنیم تا سرانجام موضوع به نتیجه برسد.»
امیرارجمند نقش دولت یازدهم را نیز در این زمینه مورد توجه قرار داد و گفت: «رییسجمهوری هم در این زمینه مسوولیت دارد. گرچه او صلاحیت صدور حکم قضایی ندارد اما باید توجه داشته باشیم که در پرونده حصر تاکنون هیچ عمل قضایی صورت نگرفته است.» او افزود: «انتظار از آقای روحانی این است اگر مصوبهای در رابطه با حصر در شورای عالی امنیت ملی وجود دارد درباره آن شفافسازی کند و بگوید که آیا امضای رهبری پای این مصوبه وجود داشته؟ آیا مصوبه مدتدار بوده؟ اگر هم چنین مصوبهای از اساس وجود ندارد که حصر کاملا بیمبنا بوده است.»
سحرخیز: در انتخابات مجلس طرفداران حصر را افشا کنیم
عیسی سحرخیز، روزنامهنگار و فعال سیاسی نیز که از طریق اسکایپ در این برنامه حضور داشت٬ صحبتهای خود را با اشاره به نقش دولت یازدهم در موضوع حبس خانگی رهبران جنبش سبز آغاز کرد و گفت: «متاسفانه روحانی دولتی تشکیل داده که با خواستهها و مطالبات مردم از جمله رفعحصر همراهی چندانی ندارد و تنها شخص رییسجمهور و انگشتشمار از همکاران او هستند که این موضوعها را دنبال میکنند. »
عضو انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در همین ارتباط تصریح کرد که «روحانی باید دولت یکدستتری ایجاد کند که با شعارهای مردم همسویی بیشتری داشته باشد.» سحرخیز انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری را فرصتی دانست که میتواند موضوع بازداشت خانگی رهبران جنبش سبز در آن موردنظر قرار گیرد؛ او در توضیح پیرامون این موقعیت گفت: «باید در مقطع انتخابات سال آینده تمام کسانی را که از قانونیبودن حصر صبحت میکنند چنان افشا کنیم که شانس موفقیت آنها حتی در یک انتخابات مهندسی شده به حداقل برسد.» به گفتهی وی: «ما این امکان را داریم که جریان تندرو که با وقاحت دارد بیقانونی را توجیه میکند از صحنه دور کنیم و در این زمینه مطبوعات و نهادهای مدنی نقش مهمی دارند.»
این تحلیلگر سیاسی که سابقهی بازداشت پس از کودتای انتخاباتی را نیز در پروندهی فعالیتهای همدلانهی خود با جنبش سبز دارد، تاکید کرد که در بحث آگاهیبخشی و برای پیگیری رفع حصر و نیز مقابله با راست افراطی و تلاش برای به حاشیه راندن آن، کنشگران سیاسی و مطبوعاتی داخل و خارج کشور میتوانند نقشی موثر ایفا کنند.
کروبی: موضوع حصر پشت درهای بسته حل نمیشود
تقی کروبی، حقوقدان و فرزند مهدی کروبی دیگر سخنران نشست بر اهمیت مقاومت مردم در به قدرت رسیدن دولت روحانی تاکید کرد و گفت: «اگر امروز شاهدیم که دولتی با خواست مردم تشکیل شده است باید بدانیم این نتیجه حضور و مقاومت مردم و هزینهای بود که به حاکمیت تحمیل کردند.»
وی اظهار داشت که «مقاومت مردم در کنار رهبران سیاسی موجب شد حاکمیت به این نکته توجه کند که مهندسی انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ را به پیش از برگزاری انتخابات ببرد نه بعد از آن. لذا میبینیم که آقای هاشمی رفسنجانی تحمل نمیشود و ردصلاحیت میشود چرا که به نظر میرسید ایشان شانس پیروزی دارد. با وجود این در پای صندوقها آرای مردم محترم شمرده شد و این دستاورد کمی نیست که مردم به حاکمیت تحمیل کردند. »
این حقوقدان در اشارهای مستقیمتر به موضوع حبس خانگی رهبران جنبش سبز از تاکتیک برخی اصلاحطلبان برای پیگیری پنهانی این موضوع انتقاد کرد و گفت: «۱۸ ماه است که از برخی اصلاحطلبان میشنویم حصر را در مراکز علنی پیگیری نکنید و اجازه ندهید که این موضوع به یک چالش بین معترضان و حاکمیت تبدیل شود اما گذر زمان ثابت کرده که موضوع حصر را نمیشود پشت درهای بسته حل کرد.»
فرزند مهدی کروبی در ادامهی سخنان خود با اشاره به نخستین دیدار خود با والدین، پس از حبس خانگی غیرقانونی، اظهار داشت: «پدر در همان نخستین دیدار تاکید کردند که در بارهی تغییر وضع ایشان، با جامعه و افکار عمومی سخن بگوییم و به سراغ حاکمان نرویم.»
تقی کروبی نقش رییس جمهور را نیز در این موضوع مهم ارزیابی کرد و گفت: «آقای روحانی موظف است در مقابل جامعهای که برای رسیدن او به ریاستجمهوری کمکاش کردند درباره حصر شفاف با مردم سخن بگوید و وعدهها و شعارهای خود را پیگیری کند.»
آیا حصر اولویت است؟
بخش دوم برنامه بهصورت میزگرد و با حضور چند تن از فعالان سیاسی همدل با جنبش سبز برگزار شد. سعید بشیرتاش٬ بهروز خلیق٬ تقی رحمانی و علی علیزاده فعالان و تحلیلگران سیاسی حاضر در میزگردی بودند که با مدیریت مصطفی خسروی انجام شد. میهمانان در بخشی از میزگرد به این پرسش پاسخ دادند که با توجه به بحرانهای اقتصادی و بینالمللی و حتی زیست محیطی کشور، آیا تلاش برای رفع حصر رهبران جنبش سبز، واجد اولویت و اهمیت است؟
بشیرتاش: رفع حصر کمک به کاهش بحران سیاسی است
سعید بشیرتاش در سخنان خود بر این نکته تاکید کرد که از آغاز انقلاب تاکنون همیشه شرایط ایران بحرانی بوده است. ابتدا بحران گروگانگیری٬ بعد بحران جنگ ۸ ساله٬ بعد بحران عزل آیتالله منتظری از قائم مقامی رهبری٬ پس از آن فتوای قتل سلمان رشدی٬ در سالهای بعد حمله آمریکا به عراق و افغانستان و نگرانی از حمله به ایران و بعد از آن هم بحران هستهای.
وی با اشاره به این نکته که دو سوم عمر جمهوری اسلامی در بحران گذشته و حکومت همواره برای مقابله با توسعه سیاسی، بر بحرانی تکیه کرده، افزود: «اکنون نیز بحران اصلی ما برنامه هستهای یا بحران اقتصادی نیست بلکه بحران سیاسی است و رفع حصر از رهبران جنبش سبز گام مهمی در جهت کاهش بحران سیاسی در ایران خواهد بود.»
این فعال سیاسی همچنین ضرورت توسعه سیاسی برای برونشد از بحرانهای اقتصادی، زیستمحیطی و بینالمللی را مورد تاکید قرار داد.
خلیق: حکومت با سرکوب اقتدارش را حفظ کرده
بهروز خلیق دیگر تحلیلگر حاضر در میزگرد نیز در پاسخ به اهمیت موضوع رفع حصر جنبش در مجموع بحرانهای حاکم بر ایران گفت: «در ایران بحران سیاسی عمیقی وجود دارد و حکومت بر پایه سرکوب توانسته اقتدار خود را حفظ کند. از این لحاظ مساله حصر نه فقط در بعد حقوق شهروندی بلکه از جهت تاثیرگذاری بر تحولات سیاسی مهم است و جنبش سبز میتواند بعد از رفع حصر رهبرانش باز به میدان بیاید و و مطالباتش را از حکومت پیگیری کند.»
این تحلیلگر و فعال سیاسی با تاکید بر ضرورت پیوند خوردن مطالبات طبقه متوسط شهری با خواستههای دیگر اقشار جامعه، ازجمله و بهویژه مطالبات کارگران، اهمیت تکوین نیروی اجتماعی برای تغییر وضع موجود را مورد توجه قرار داد.
خلیق همچنین بر اهمیت گشایش فضای سیاسی و توجه فعالان سیاسی به اصرار برای تغییر وضع امنیتی و محدودیتها و تهدیدها، و جایگاه ویژه توسعه سیاسی برای غلبه بر دیگر بحرانها (ازجمله بحران اقتصادی) تاکید کرد.
رحمانی: باید طرفدار بازی لیگی در سیاست باشیم
تقی رحمانی میهمان بعدی میزگرد در سخنان خود اظهار داشت: «رفع حصر از دو منظر برای ما مهم است؛ تا وقتی حصر برداشته نشود این “خواسته” است، “شرط” نیست. وقتی بستر وارد شود، رفع حصر یک خواستهی مهم میشود. انتخابات بستر مهمی برای طرح این خواسته و داغ شدن آن است.»
این فعال ملی ـ مذهبی از تعبیر «بازی حذفی» و «بازی لیگی» در توصیف روش کنش سیاسی نیروهای معترض و حاکمیت استفاده کرد و گفت که اپوزیسیون ایران همیشه دنبال این بوده که بهصورت حذفی بازی کند و کار را یکسره تمام کند. در صورتی که حاکمیت ابزارهای بیشتری برای پیروزی در این شکل از بازی دارد. رحمانی افزود: «نیروهای اپوزیسیون باید یاد بگیرد که بهصورت لیگ با حاکمیت بازی کنند. یعنی دنبال پیروزی و شکست یکباره و ابدی نباشند. باید بدانند که ممکن است یک بار پیروز شوند و یک بار شکست بخورند ولی بازی را ادامه دهند.»
او از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ بهعنوان نمونهای از بازی لیگی با حاکمیت یاد کرد و گفت که این روند میتواند در انتخابات سال آینده مجلس تکرار شود.
رحمانی همچنین بر «حداقلخواهی مرحلهای» و ضرورت «پیگیری» راهبرد و سماجت و مداومت در کار تاکید کرد.
علیزاده: به فکر بدن جنبش سبز باشیم
علی علیزاده آخرین تحلیلگر حاضر در میزگرد به تعبیر اصولگرایان درباره نام بردن از رهبران جنبش سبز به عنوان «سران فتنه» اشاره کرد و گفت: «اگر امروز اصرار داریم این سر از حصر بیرون بیاید باید از خود بپرسیم که قرار است روی کدام بدن قرار بگیرد؟» او افزود: «ما باید بتوانیم آن بدن را هم که در طی این چند سال پراکنده شده است دوباره برگردانیم و موفق شویم گفتمان شکل یافته بعد از سال ۸۸ را که گفتمانی ضدتبعیض بود به بخشهای دیگر تعمیم دهیم.»
وی همچنین با اشاره به پراکنده شدن و ریزش در بدنه جنبش سبز، بر اهمیت نقد وضع موجود سبزها و بازخوانی راهبردها و روشهای اقدام سیاسی در برابر وضع موجود تاکید کرد کرد و افزود، نباید تنها همهی مشکل را متوجه اردوگاه اقتدارگرایی دانست.
علیزاده در بخش دیگری از سخنان خودتوجه به نقش گروههای کارگری را در این زمینه مهم ارزیابی کرد و گفت: «در سال ۸۸ به آنها توجه زیادی نشد در حالی که گروههای کارگری میتوانند نقش مهمی را در بدنه جنبش سبز ایفا کنند.»