خروج آمریکا از برجام و پیامدهای آن برای ایران
گفتگوی بهزاد کریمی با آرین .تی. وی. - سوئد
گفتگوی بهزاد کریمی با آرین .تی. وی. - سوئد
ایران خود بهترین تجربهها را در پارس جنوبی دارد و بهتر از این کشورها میتواند در این حوزه عمل کند. اکنون 80 درصد میادین نفتی ایران در نیمه دوم عمر خود هستند و سالانه هشت درصد از تولید نفت ایران از این میادین قدیمی کاسته میشود. ضریب بازیافت نفت در خود روسیه بدتر از ایران است. چطور میخواهند در ایران کار کنند؟ میادین ایران در حال مرگ هستند و قابل ترمیم هم نیستند و اگر زمان بگذرد، بعد از مدتی، دیگر این نفت قابلاستخراج نیست. بنابراین باید ایران با اروپا بهجد مذاکره کند.
تضادهایی را که باند حاکم به عنوان یک طبقه با آن روبروست تضادهایی اساسی است و با سرکوب و پول و با زرادخانه های تودرتوی ایدئولوژیک نمی توان بر آنها غلبه کرد. با گذشت ۴۰ سال از انقلاب، همچنان روابط شخصی نقشی ویژه در ایران دارند و اقتصاد به خاطر نقش دولت در آن، بسیار وابسته به سیاست است. درحالی که ویژگی کودتایی حاکمیت طی سالها با اتکاء به "صنعت دین" پوشانده مانده بود، جنبش سبز این پوشش را کنار زد و مجاهدان پرهیزکاری همچون آیت الله منتظری بر کذب بودن این پوشش، با دانش و عمل خویش صحه...
همان طور که می بینیم در این اصول قانون اساسی برخی موارد تصریح بر آزادیهای صنفی و سیاسی آشکار است که از جمله می توان از ماده ی 6 اصل 3، بخش پایانی فصل 9، اصل 23، اصل 26 و اصل 27 نام برد. بر پایه ی این اصول، هیچ یک از آمران و مأموران دولتی، در هر سطح از مسئولیت، حق ندارد از اعمال این حقوق و آزادیها براساس نص صریح قانون اساسی جلوگیری کند.
در شرایطی کە یک دولت ناسیونالیستی در آمریکا بر سر کار آمدە کە سعی می کند بنفع خود، و در نفی نفع گرائی چند جانبە، زیر میز همە معاهدات جهانی بزند و بر آن مبنا بە بازسازی شرایط و روابط بپردازد، امنیت اروپا قبل از هر چیز از جانب چنین نگاهی مورد تهدید قرار گرفتەاست.
می گویند که از مشکلات باید فرصت ساخت. بنابراین، اینبار فشار های نیروهای مترقی و مردمی از چپ و راست و سکولار و غیر سکولار و حتی فشار های بین المللی باید بر این متمرکز شوند که در انتخابات آینده "نظارت استصوابی" برچیده شود و هر کسی از هر جناح و تفکر سیاسی بتواند خود را کاندید کند .شاید آشتی ملی بر حول برگذاری انتخاباتی صالح تر و دمکراتیک تر، بتواند ابزار گذار مسالمت آمیز به سمت جامعه ای عرف گرا گردد.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، دوشنبه ۳ خرداد ماه، حکم اعدام یک زندانی بنام کیومرث نصوحی که با جرائم مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی اصفهان به اجرا درآمد. این اولین اعدام مربوط به مواد مخدر است که از زمان اجرایی شدن قانون جدید توسط نهاد آمار سازمان حقوق بشر ایران به ثبت میرسد.
خواست کارگران و عموم مزدبگیران ایران رفع ممنوعیت و موانع فعالیت های سندیکایی، تأمین حق اعتصاب و اعتراض، اجرای مقاولە نامە های بنیادین سازمان بین المللی کار و مقدم بر همە، مقاولە نامە های ٨٧ و ٩٨ سازمان بین المللی کار است.
شرایط اقتصادی و اجتماعی هر لحظه که می گذرد بدتر از قبل می شود و چشم انداز روشنی برای بهتر شدن وجود ندارد، تنها راه مبارزه صنفی است و ابزار مبارزه ایجاد تشکل برای بهتر کردن شرایط زندگی و مقابله با کارفرمایان و نظام سرمایه داری فاسد جمهوری اسلامی ایران است.
در این شماره میخوانید:
- تحلیل هفته: اتحاد کارگران؛ تمکین رژیم جمهوری اسلامی ایران
- از تجربە دیگران: جنبش کارگری در اسرائیل ایدئولوژی و اقتصاد سیاسی (بخش دوم)
- دیگر کشور ها زلزله سیاسی در اسپانیا؛ موضع سندیکا های کارگری
- از جهان کار: ساعات کار؛ گذشته، حال و آینده (بخش چهارم)
- اطلاعیه ها: حزب چپ ایران (فداییان خلق) خطاب به رهبران اتحادیە های کارگری جهان حمایت از حقوق سندیکایی
محکومیت سرکوب فعالان کارگران ایران
- تیتر اخبار
حزب چپ ایران (فدائیان خلق) هم صدا با کانون نویسندگان ایران، هجوم به مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس کانون، غارت اموال آن و ایجاد مزاحمت برای ساکنان خانه ای که مراسم در آن برگزار می شد را محکوم میکند. ما برگزاری این گونه مراسم و گردهماییها را حق اولیۀ هر تشکلی میدانیم.
گلهای اقاقیا
زیر نورِ مهتاب می روند
باغچه با نفسهایی آرام
چشمان خیسش را بر آسمان
دوخته
اروپا بە این مسئلە پی بردە است، و بنابراین، بنابر منطق دفاع از هویت و جایگاە خود در سیاست جهانی، ناچار است کە از خود در مقابل تعرض ترامپ دفاع کند. اروپا این را ادامە خواهد داد. کە البتە این نیز فرصتی برای جمهوری اسلامی فراهم آوردە است برای جذب متحدین جدید در عرصە جهانی. و این چنین سیاست نابخردانە ترامپ بە نفع رژیمی تمام می شود کە ترامپ داعیە مبارزە با آن را دارد.
آقاي گورباچف رهبر معزول اسبق شوروي اخيرا مدعي شده که هفت تريليون دلار اسلحه در انبار خاورميانه هست که در جنگ نهايي در این منطقه بايد مصرف شود. مضافا بازسازي ۱۵ تريليون دلار هزينه دارد. ضمنا دوباره بايد اين زرادخانه هفتتريليوندلاري براي نابودي عربستان تجهيز شود تا بازسازي عربستان ۲۰ تريليون دلار هزينه براي عربستان و درآمد براي شرکتهاي بزرگ نفتي و پيمانکاري بينالمللي به همراه آورد.
معضل کودکان کار اگرچه به ظاهر یک آسیب اجتماعی یا تصویر تلخ شهری تلقی میشود، اما در پسِ خود نشان از وضعیت بحرانی در بخشهای دیگر اجتماعی ماست که تبلورش در کودکان کار به حد اعلا میرسد. کودکان کار در حقیقت آن بخش از طبقهی کارگر هستند که اولا وحشیانهتر از سایر بخشها استثمار میشوند و دوماً خود امکان منازعه با وضعیت موجود و اعتراض را ندارند.
گزارش ویدئوی شامل توهین آمیزی دکتر حمید صمصام ( استاد و عضو هیات علمی گروه ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان) و کلیپ تظاهرات اعتراضی امروز (شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷) دانشجویان و مردم زاهدان
امروز میهن ما بیش از هر زمان دیگری، برای مقابله با خطراتی که موجودیت آن را تهدید می کند، نیازمند یک ارادۀ قدرتمند ملی است. لازمه چنین اراده ای تغییر شرائط کنونی، از جمله سیاست خارجی تنش زا از یک سو و برچیدن جو اختناق و سرکوب، آزادی زندانیان سیاسی، آزادی مطبوعات، آزادی تجمعات، احزاب و سازمان های سیاسی و صنفی از سوی دیگر و ایجاد فضائی بدون تنش برای گفت و گو و مشارکت آزادانۀ مردم در تعیین سرنوشت خویش است.
موضوع اینست که جناب حجاریان نمی پذیرد که اتفاقاً این راهبرد "اصلاح طلبی" است که بن بست جوهری خود را نشان داده و هر روز هم بیشتر نشان می دهد. او نمی خواهد ریشه بحران تشتت و تفرقه و تجزیه اصلاح طلبان را در همین بحران ذاتی " اصلاح طلبی" جمهوری اسلامی ببیند. چشم اسفندیار تئوری ها و تزهای ایشان در همین باور سترونی است که به اصلاح پذیری نظام ولایی حاکم و قانون اساسی مبتنی بر تبعیضات ساختاری آن دارد. گرفتاری دیرینه ایشان در زور زدن های هم ناکام و هم نابکار او و همفکرانش در به روز کردن "اسلام سیاسی" است!
مدیرعامل کانون انجمنهای صنفی بار، رانندگان و حمل و نقل ترابری کشور افزود: علاوه بر فراهم آوردن زیرساختهای لازم توسط سازمان راهداری و حملو نقل جادهای، باید حق کمیسون عادلانهای از رانندگان اخذ شود. یعنی باید کف کرایه حمل بار مشخص باشد، اما حالا نه تنها کف کرایه مشخص نیست؛ بلکه ۳ تا ۴ سال است که کرایههای حمل بار افزایش نیافته است. ما، هم اکنون در حال مذاکره با مسئولان هستیم تا کرایهها افزایش یابد.
رفیق کمال انوری از رفقای پیشمرگ فدائی بود کە در جریان جنگ کردستان در سال ٥٩ در جلو مقر سازمان در شهر بانە، در جریان آتشباری شهر توسط نیروهای نظامی جمهوری اسلامی جان باخت، و برای همیشە محفل یاران را ترک کرد. مرگ پسر بزرگ خانوادە، رویدادی نبود کە از دل مادر رابعە بیرون رود و برای همیشە داغ این سفر زودهنگام و ناخواستە در دل زجردیدە، صبور و پر از درد و رنج او باقی ماند.
اگر نئولیبرالیسم جهانی بی بی سی، صدای آمریکا و رسانه های غیر دولتی سرمایه داری کلان را دارد که همگی روایت سیاسی واحدی را تبلیغ می کنند، ما از چه طریقی قادر خواهیم بود نه تنها در وسیع ترین مقیاس صدای خود را بگوش مردم برسانیم، بلکه فعالترین میزان نقش را در سازماندهی حرکات و اعتراضات دموکراتیک و مردمی ایفا نمائیم. اگر چنین نقشی را یکصد سال پیش "پراودا" در روسیه با دست به دست گشتن ایفا می کرد، در دنیای دیجیتال و اینترنتی امروز کدامین واسطه های رسانه ای و ارتباطی چنین نقشی را می توانند ایفا نمایند؟
سياست های دولت ترامپ و برگرداندن تحريم های اقتصادی فلج کننده، منطقه را به خطر می اندازد و زندگی گروه های وسيعی از مردم به ويژه کارگران و زحمتکشان کشورمان را به فلاکت بيشتری سوق می دهد. اين واقعيت است که جمهوری اسلامی با سياست های مخرب خود کشور را در وضعيت فوق العاده دشواری قرار داده است. اما تحولات سياسی در کشور ما نه به دست دولت ترامپ، بلکه بايد توسط مردم ايران صورت گيرد.
سیاست سدسازی و رها نکردن آب پشت سدهایی نظیر سد زیردان و سد پیشین باعث نابودی کشاورزی و دامداری و جیره بندی آب در برخی از شهرهای جنوب استان شده است. جیره آب مردم دشتیاری روزانه ۱۵ لیتر است. در حالی که آب پشت سدهای زیردان و پیشین در این منطقه روزانه تبخیر می شود.
سردی روابط میان آمریکا و پاکستان، و تیرگی روابط با ایران، تنها راه برای تقویت لجستیکی از راه خشکی نیروهای آمریکایی در افغانستان، ارتباط با کشورهای آسیای مرکزی و در رأس آنها ازبکستان و قزاقستان بهمثابه 2 کشور نیرومند این منطقه را، برای آمریکا در اولویت و اهمیت استراتژیک قرار میدهد.
دیگر آن که یکی از مهمترین دستاوردهای دولتهای متکی بر قوانین اساسی دمکراتیک جدائی دولت از کلیسا، دوری نهادهای دولتی از ادیان و گرایش به اندیشههای خردورزانه است. با این حال میبینیم که در بسیاری از دولتهای سکولار اروپائی به گونههای مختلف به نهادهای دینی کمکهای مالی میشود تا بتوانند ارزشهای دینی خود را بین مردم تبلیغ کنند. چنین دولتهائی عملأ با دادن کمکهای مالی به برخی از ادیان، میان ادیان مختلف توفیر مینهند.
هایلمن تاکید دارد که چین بالاخره باید این مسئولیت را بپذیرد که در سیستم سازمان تجارت جهانی تغییرات اساسی انجام بگیرد. به گفته او آلمان و چین به عنوان مهمترین کشورهای صادرکننده جهان هیچ علاقهای ندارند که ترامپ هرازگاهی قوانین و مقررات بینالمللی را فلج کند
آن هنگام که پرچم آمریکا را سپاه و نیروهای انتظامی روی زمین نقاشی کرده بودند و بر روی آن رژه میرفتند یا در برخی مراسم می سوزندند و سیما جمهوری اسلامی هم تصویر آنها را فیلمبرداری می کرد؛ آقای خمینی اعتراض کرده بود و اظهار داشته بود:« پرچم نماد ملت است و ما با ملت کاری نداریم. ما با دولت آمریکا در تعارض هستیم و جنگ داریم. با ملت آمریکا که جنگی نداریم. چرا شما احساسات ملت آمریکا را جریحه دار می نمایید. دیگر این را نشان ندهید.»
قانون پر تناقض و بخشا ضد کارگری فعلی قانونی است کە در اوج اختناق و سرکوب جنبش سندیکایی و چپ و بدون مشارکت واقعی نمایندگان کارگران نوشتە شدە است و بە تبع آن با قانون کار مد نظر کارگران فاصلە فاحش دارد.
در این شماره می خوانید:
- نحلیل هفته: لایحە ضد کارگری قانون کار؛ دوبارە در دستور کار مجلس
- از تجربە دیگران: جنبش کارگری در اسرائیل؛ ایدئولوژی و اقتصاد سیاسی (بخش اول)
- یادداشت: زندگی و معیشت کارگران شرکت هپکو
- دیگر کشور ها: سندیکاهای کارگری اسپانیا: کشتار مردم فلسطین را محکوم می کنیم
- از جهان کار: ساعات کار؛ گذشته، حال و آینده (بخش سوم)
- یادداشت منتخب: ناقابل! دو میلیون تومان
- تیتر اخبار
اگر ظاهرا حضور نظامی گسترده جمهوری اسلامی در سوریه، مادام که سوریه درگیر جنگی داخلی بود قابل توجیه باشد، اکنون که این جنگ به پایان خود نزدیک می شود، و دولت سوریه از جمله با کمک روسیه و ایران و حزب الله به پیروزی رسید، ادامه آن دیگر پذیرفتنی نیست. در این مرحله نه فقط غرب، اسرائیل، عربستان و دیگر کشورهای عربی با ادامه حضور نظامی ایران مخالف می باشند، بلکه روسیه "متحد استراتژیک" ایران، دولت سوریه و حتی ترکیه هم با آن مخالف می باشد.
ضروری است نيروهای آزاديخواه و دموکرات برای مديريت گذار دموکراتيک طرح و برنامه داشته باشند. برای گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی و اجتناب از فروپاشی کشور، ارائۀ طرح سياسی و همکاری و اتحاد نيروهای چپ با جمهوريخواهان دموکرات و سکولار به امر تاخيرناپذير تبديل شده است. ما برای همکاری و اتحاد نیروهای چپ و جمهوری خواهان دموکرات و سکولار و پيوند يافتن آن با خيزش اعتراضی مردم تلاش می کنيم.
مشکل اقتصاد ایران محدود به دولتها نیست. مسئله اقتصاد ایران، مسئله نظام است. غولهای اقتصادی ایران سپاه پاسداران، بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، آستان قدس و… هستند. بانکهای وابسته به نهادهای نظامی، امنیتی و قضایی را داریم. در سطوح پائین با تعاونیهای وابسته به قوه قضائیه، نیروی انتظامی، سپاه، بسیج و سایر ارگانها مواجه هستیم.
درآمد اصلی دولت فروش نفت و مالیات است. مجلسی وجود دارد که در بودجه عمومی کشور پولهایی را به نهادهای مذهبی − که مانند انگل همه بندهای بودجه را آلوده کردهاند − تخصیص میدهد.
هوشیاری،
شجاعتِ اندیشیدن به زندگی
تا آخرین لحظات اش...
توانایی شادمانه زیستن
چون شمع روشنی بخشی...
در ظلمات!
با کم رنگ کردن نقش دولت های غربی و بخصوص آمریکا و انگلیس در همین فجایع دهه های اخیر خاورمیانه و همطراز نشان دادن این نقش در کشتارهای و آوارگی های میلیونی مردم کشورهای جنگ زده ، دولت ها و قدرتمداران این کشورها را نمایندگان مهد آزادی و دموکراسی و سعادت بشریت نامیده، نه تنها خلط مبحث می نمایند، بلکه با چرخاندن واقعیتها جریان به نحوی وارونه جلوه داده می شود و گرگ ها را در لباس میش وارد صحنه می نمایند.
البته در این میان مقتدا صدر هوشیارانه و فرصت طلبانه با توسل به شعارهای ضد فساد و استقلال از نفوذایران (و آمریکا) و نزدیک شدن به کشورهای عربی توانسته از فضای موجود بهره برداری کند و به موقعیت خود به عنوان یک مدعی دست اول و هم چون رهبر مذهبی- سیاسی عرض اندام کند. با این همه اگر در عراق بتوان به چیزی چون شبه دموکراسی و شبه سکولاریسم دل بست آن چیز جز محصول توازن منفی نیروها و جریان های اجتماعی متفاوت نخواهد بود.
اما از یاد نبریم کە هنوز اصل ماجرا شروع نشدە و رویای اقتصاد ایران برای سرمایەگذاری خارجی کە خود را سالانە در دهها میلیارد دلار برآورد می کند، با خروج شرکت های بزرگ تقریبا ناکام می ماند و اقتصاد شکنندە ایران بدتر از آنی خواهد شد کە هم اکنون هست. با سرمایە کوچک نمی توان اقتصاد کشور را چرخاند.
به اطلاع دوستان می رسانیم که مراسم یادبود عزیز عز دست رفتهمان دکتر فرزانه صابری روز یکشنبه 27 ماه مه در شهر استکهلم برگزار میشود.
هیئت سیاسی – اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق) از مطالبات معیشتی مردم حمایت می کند و هشدار می دهد که رودرروئی توطئه بینانه و سرکوبگرانه جمهوری اسلامی با این مطالبات به حق، صرفاً به بحرانهای موجود دامن زده و کشور ما را به ورطه های خطرناک سوق خواهد داد.
کازرون شهری سنتی و مذهبی است. پایگاه سیاسی اصولگرایان و سبد رای آنها در این شهر به صورت سنتی قدرتمند است. اینکه چنین شهری در اعتراض به سیاستهای جمهوری اسلامی دست به تظاهرات گسترده میزند، نشاندهندهی این امرِ با اهمیت است که حتی نیروهای نزدیک به هستهی سخت قدرت نیز به سبب فشار معیشتی و بحرانهای ناشی از آن، به صف معترضین پیوستهاند.
شورای مرکزی بخشی از وقت نشست را به تعيين وظائف مبرم و راستاهای فعاليت حزب اختصاص داد و کميسيونی را برای ارائۀ مسائل مبرم انتخاب کرد. شورای مرکزی بحث خود را روی سه موضوع ارائه شده از جانب کميسيون متمرکز نموده و تصمیمات ضرور را اتخاذ کرد.
سکولاریسم اکنون نوعی مفهوم "فلسفه تاریخ" شده است. از آغاز عصر روشنگری از این مفهوم سیاسی فلسفی، در راه مبارزات فرهنگی استفاده گردیده. ماکس وبر دلیل پیشرفت جوامع غربی اروپایی مدرن را در پروسه سکولاریسم میدید و می گفت برای جادوزدایی و اسطوره زدایی از جهان، نیاز به عقل و منطق است. هاینه می گفت بهشت آسمانی را باید روی کره زمین ساخت. مارکس فلسفه را سکولار نمود.
ما امضاکنندگان این بیانیه از گرايش های مختلف فکری و سیاسی مراتب انزجار خود را از تصمیم غیرقانونی و تجاوزگرانه دونالد ترامپ و جنایت دولت اسرائیل اعلام می داریم و از جامعه بین المللی می خواهیم دولت اسرائیل را وادار کنند که به مذاکره برای صلح تن داده و به قطعنامه های سازمان ملل گردن نهد.
فراخواندن همۀ طرفهای باقیمانده در برجام به انجام تعهدات خویش، تداوم مذاکره با اتحادیۀ اروپا و دیگر طرفهای برجام بر سر حفظ آن و طرق حفظ آن، قطعاً لازم است. اما توازن بین "واقعیت، احتمال و خیال"، چنان که در بالا ترسیم شد، حاکی از آن است که اولاً این چارچوب مذاکره برای اروپا تنگ است و باقی ماندن در آن می تواند به سرعت به ختم مذاکره بیانجامد، ثانیاً اگر درها نه، دریچه ها و اگر دریچه ها نه، روزنه های مذاکره با امریکا را باید گشود و گشوده گذاشت.
حکومت اسلامی به دنبال خروج آمریکا سعی دارد که با گره زدن منافع خود با منافع قدرت های دیگری که رویکرد دولت آمریکا منافع آن ها را نیز تهدید می کند، از یکسو با چرخش بیشتر به سوی شرق و از سوی دیگر اتخاذ سیاست های معطوف به افزایش شکاف بین آمریکا و اروپا خود را از چنبره بحران هائی که آن را از هر سو دربرگرفته است، برهاند.
چيزي که در ايران باعث شده فقر از 18 درصد به 30 درصد گسترش پيدا کند، تعارض منافع است. از رويکرد مارکسيستياش که تضاد منافع است، بگذريم، منافع گروهها قابل جمعشدن نيست؛ مگر اينکه آن را به آشتي منافع تبديل کنيم. کساني که صاحب قدرت بيشتر هستند، منافع ديگر گروهها را مصادره ميکنند.
این رفتار با تشکل های صنفی در حالی صورت می گیرد کە مقامات دولتی در پی خیزش تودەای دی ماە ٩٦ بارها سخن از آزاد بودن تجمع های مسالمت آمیز گفتە بودند و فعالیت تشکل های برگزار کنندە این اعتراض ها ظاهرا از طرف نهادهای ذیربط دولتی برسمیت شناختە شدە است و طبق مادە ٢٧ قانون اساسی حکومت تظاهرات مسالمت آمیز مورد تاکید قرار گرفتە است.
در این شماره می خوانید:
- تحلیل هفته: تجلیل از معلم با دست بند و پابند، در هفتە معلم
- از تجربە دیگران: چارچوب قانونی برای "اتحادیه های صنفی اتیوپی" در یک دیدگاه تاریخی (بخش 11)
- دیگر کشورها: کمیسیون های کارگری و اتحادیه همگانی کارگران « 16 ماه مه، کمربند انسانی دور ساختمان بانک مرکزی اسپانیا»
- از جهان کار: ساعات کار؛ گذشته، حال و آینده (بخش دوم)
- اطلاعیه: دومین اطلاعیه کانون صنفی معلمان استان تهران «خواهان صدور قرار منع تعقیب و ایجاد کمیته تحقیق هستیم»
- گزارش: این برخوردها بی پاسخ نخواهد ماند
- تیتر اخبار
انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم مغایر با قطعنامه های سازمان ملل و تعرض آشکار به حقوق مردم فلسطین است. رئیس جمهور آمریکا با این اقدام به تنش های بیشتر در منطقه دامن زده است و بر ادامۀ اشغال سرزمین های فلسطینی توسط دولت اسرائیل عملا صحه گذاشته و دسترسی به صلح از طریق مذاکره و توافق طرفین منازعه را دشوارتر کرده است.
این نگرش، شاخص به دو خصوصیت است. یکی تقلیل گرایی در مواجهه با ساختار اتنیکی ایران، و دیگری نادیده گرفتن و دور زدن رسمی حق و حقوق "اقوام و اقلیت ها" در اشکال مختلف. بر پایه همین تقلیل گرایی و دور زدن هم است که آقای یونسی واقعیت گزنده تبعیض ملی در ایران را صرفاً یک "احساس" ارزیابی می کند که ریشه در "برخی خود سریهای افراد" دارد و نه در نگاه و ساختار حاکم!
پس جهان کنونی ما، جهان رقابت چهار گفتمان اصلی و خردە گفتمانهائی مانند اقتدارگرای شیعی در منطقە خاورمیانە است کە هیچکدام تا حال امکان تسلط کامل نیافتەاند. اینکە کدام پیروز می شود، باید نشست و نظارە کرد. و شاید هم اساسا دنیا وارد مرحلە تک گفتمانی نشود و آنچە باید شاهدش بود همانا زندگی در پهنای چنین رقابت شدیدی باشد. رقابتی کە دنیا را نا امن تر کردە است و استفادە از سلاح می رود کە در آن معمول تر شود.