* بیانیه شورای مرکزی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت) پیرامون بحران هستهای و خطر جنگ روز چهارشنبه 23 آبان ماه برابر با 15 نوامبر منتشر شد. ضرورتهای انتشار این بیانیه، موضوعاتی که بیانیه روی آن تکیه دارد، تأکید بر نقش سپاه قدس، سئوالاتی بود که رادیو رسانه طی مصاحبهای با رفیق بهروز خلیق مسئول هیئت سیاسی ـ اجرائی سازمان در ميان گذاشت.
با درود خدمت شما رفیق خلیق و با سپاس از اختصاص وقتتــان برای انجام این مصاحبه. در روزهای گذشته بیانیه شورای مرکزی سازمان در سایت ها انتشار پیدا کرد. چه مسائلی موجب شد که شورای مرکزی اين بيانيه را تدوين و منتشر سازد؟
من هم به شنودگان رادیو رسانه سلام مي گويم و خوشحالم که اين فرصت را در اختيار من گذاشتيد که با خوانندگان راديو رسانه پيرامون بيانيه شورای مرکزی به گفتگو بنشينم. شما می دانید که در ماه های اخیر وضعیت جدیدی در رابطه با بحران هسته ای به وجود آمده است. در امريکا و جمهوری اسلامی که در حقیقت دو طرف این چالش هستند، تغییراتی مشاهده مي شود. در جانب امريکا موقعيت گرايشی که بر طبل جنگ می کوبد و معتقد است که با جمهوری اسلامی باید برخورد نظامی صورت گيرد، در دولت آمریکا تقويت شده است. به علاوه دولت فرانسه در کنار دولت بوش قرار گرفته است. در جانب جمهوری اسلامی هم تغييراتی صورت گرفته است. لاریجانی برکنار شده و نقش احمدی نژاد در پروژه هسته ای بالا رفته است. مي توان گفت که در دو طرف نیروهای تندرو تقویت شده اند. با وجود این که در حال حاضر راهکار دیپلماسی پیش می رود و آمریکا رو ی این راهکار تأکید دارد، با این وجود هر دو طرف برای جنگ آماده می شوند. هر دو طرف این امکان را می دهند که اگر مسئله به بن بست برسد، گزينه نظامی در دستور قرار گيرد. مي توان گفت که خطر جنگ در ماه های اخیر تشدید شده است. شورای مرکزی سازمان بر پایه تحلیلی که از وضعیت فعلی داشت، روی اين موضوع دست گذاشت و مسئله خطر جنگ را برجسته کرد. از سوی ديگر بيانيه نيروهای صلح طلب در دو طرف را برشمرده و خواستار مبارزه برای تضعيف گرايش های جنگ طلب گردیده است. در عین حال شورای مرکزی بر این نظر نیست که در ماه های آتی حتما" جنگ اتفاق خواهد افتاد. ولی اگر بحران هسته ای حل نشود، حمله نظامی به صورت جدی تری در دستور کار دولت بوش قرار خواهد گرفت. با توجه به این که ما ماه های سرنوشت سازی را در پیش داریم باید در این ماه ها کوشيد نیروهائی افراطی منزوی شوند و يا عقب بنشينند تا باز راهکار ديپلماتيک تداوم پيدا کند.
بیانیه روی چه موضوعاتی تکیه دارد و روی چه مسائلی دست گذاشته است؟
بیانیه بیش از هر چیز روی موقعيت کنونی دست گذاشته و آن را توضيح داده است. بيانيه مي گويد که خطر جنگ به طور جدی مطرح است ولی در عین حال هم گوشزد می کند که مسئله فوری نیست. موضوع دوم که در بيانيه آمده است، پيامدهای جنگ برای منطقه و کشور ما است. بيانيه معتقد است که جنگ در مرزهای کشور ما محدود نخواهد ماند و به کشورهای ديگر سرايت خواهد کرد. به بيان ديگر به سختی بتوان جنگی را که آغاز شود، محدود و مهار نمود. در نتیجه این احتمال هست که در صورت حمله نظامی به ایران منطقه به آشوب کشیده شود. در عین حال بیانیه به پیامدهای فاجعه باری که جنگ برای کشور ما خواهد داشت، پرداخته است؛ و اين که جنگ دست آویزی خواهد بود در دست جمهوری اسلامی که بتواند بر آن پايه مخالفین را سرکوب کند و وضعیت مشابه سال های جنگ ایران وعراق را در کشور حاکم گرداند.
سومین نکته ای که بیانیه روی آن دست گذاشته در رابطه با نیروهای اپوزسیون و موضع گیری های آنان پيرامون خطر جنگ است. بیانیه مواضع نیروهای مختلف را بر شمرده و گرایش هائی را که در این مورد وجود دارند بیان کرده است. در عین حال موضع سازمان را هم بيان کرده و گفته است که ما در نه در جانب دولت بــوش قرار داریم و نه در جانب جمهوری اسلامی، بلکه سیاست سومی را پی مي گيريم که متمایز از دو سیاستی است که در دوطرف پیش می رود. بيانيه محورهای اين سياست را برشمرده است.
رفیق خلیق آیا مواضع مطروحه در بیانیه در راستای مواضع قبلی سازمان است یا این که تمایزاتی با آن دارد؟
مواضعی که در این بیانیه آمده در راستای مواضع سازمان ما در طی سال های اخیر است که در بيانيه های شورای مرکزی و مصوبات کنگره دهم فرمولبندی شده است. آن مواضع در این بیانیه تکمیل و تدقیق شده و در عين حال به مسائلی جديدی که در طی ماه های اخير پيش آمده، پرداخته شده است.
چرا اين بار در بيانيه در مورد سپاه پاسداران و به ویژه سپاه قدس موضع گیری شده است؟ در حالی که در اسناد قبلی سازمان در مورد آن صحبتی نشده است؟
به جهت این که در ماه های اخیر بیش از پیش روشن شده است که سپاه پاسداران در تدوین سیاست های کلان از جمله پروژه هسته ای و جنگ نقش بالائی دارد و کشور ما را به سوی سياست های ماجراجويانه سوق مي دهد. در این بیانیه به طور مشخص به این موضوع پرداخته شده است. از جمله در رابطه با سپاه قدس که در منطقه فعال است و به نیروهای بنیادگرای اسلامی کمک می کند. فعاليت سپاه قدس موجب حساسیت دولت های دیگر از جمله دولت بوش شده است. دولت بوش اخیراً مسئله دخالت های جمهوری اسلامی در عراق و کمک های آن به شورشیان عراق را پيش کشيده است. واشنگتن اين نظر را ترويج مي کند که حل مسئله بحران عراق منوط به وارد آوردن ضربه به قدرت نظامی ايران و به ويژه سپاه پاسداران است. به همين خاطر ضرورت دارد که در ارتباط با بحران هسته ای و خطر جنگ، نقش سپاه را توضيح داد و نسبت به آن سياستگزاری کرد.
رفیق خلیق می توانید به طور فشرده مواضع سازمان را بیان کنید؟
سازمان ما شدیداً مخالف جنگ است و اعتقاد دارد که پیامدهای جنگ برای جامعه ما و برای منطقه فاجعه بار خواهد بود. در عین حال سازمان ما براين نظر است که هم چنان بايد راه های دیپلماتیک برای حل بحران هسته ای را پی گرفت. ما در مقابل امتناع جمهوری اسلامی از تعلیق غنی سازی، از فشارهای سیاسی و دیپلماتیک بين المللی حمايت مي کنيم و معتقديم که مسئوليت پيشگيری از جنگ با جمهوری اسلامی است. اما در عين حال معتقديم که پروژه هسته ای جمهوری اسلامی نبايد مجوزی برای حمله نظامی به ايران قرار گيرد. ما در صورت حمله نظامی به ايران کشور متجاوز را قاطعانه محکوم خواهيم کرد. به نظر ما اقدام نظامی راه حل بحران هسته ای نيست.