ایران در دهههای 40 و 50 شمسی شاهد پیدایی و شکوفائی جنبشی است که زندگی و سرنوشت صدها هزار روشنفکر ایرانی رقم زده و تا حد معین در سیر و سرنوشت کشور موثر بوده است. اطلاعات و اسناد جنبش فدائیان خلق ایران حاوی تجربه ها و آموزه هایی است که می تواند برای نسل های آتی کشور ما درس آموز باشد و نباید در کرانه زمان و مکان از دسترس همگان پنهان ماند.
محققان و تاریخ نگاران، فعالان سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، دوستان و دوستداران جنبش فدایی و نیز عموم علاقه مندان به تاریخ چپ ایران، خاطره نویسان و زندگی نامه پردازان نیاز دارند تا منابع موجود برای ایشان دسترس پذیر گردد.
از چندی پيش به همت گروهی از قدیمی ترین فعالان فدایی، مرکزی برای گردآوری و حفاظت از اسناد چریک های فدایی خلق ایران در سال های قبل از انقلاب و کلیه اسناد و انتشارات سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت) و سایر جریان های فدایی، در سال های پس از انقلاب تشکیل شده و آغاز به کار کرده است. مسوولیت مرکز بر عهده آقای بهروز خلیق گذاشته شده است.
قرار است تمام اسناد گرد آمده اسکن و با فرمت PDF روی دیسک های فشرده ضبط شوند. تمام این اسناد در یک پایگاه اینترنتی عرضه شده و برای همگان دسترس پذیر خواهد گردید.
هزینه 6 ماهه آتی فعالیت مرکز حدود 5000 يورو پیش بینی شده است که از این مبلغ تا کنون 1000 یورو پرداخت و 1500 یورو تعهد شده است. بودجه مرکز توسط کسانی تامین می شود که یا خود در جنبش فدائیان مشارکت داشته اند و یا علاقه مند به جمع آوری اسناد آن هستند. کمک های علاقه مندان تماما به حساب بانکی که به همین منظور گشوده شده واریز می گردد. این مرکز از کمک های حزبی یا سازمانی و یا یاری های موسسات خیریه و غیره برخوردار نخواهد بود. این مرکز مستقل است و زیر نظارت یا تحت مسوولیت هیچ سازمان و تشکیلات سیاسی و غیر سیاسی نیست. در عین حال کمک مالی به مرکز به هیچ وجه محدود به افراد خاصی نیست. پیشرفت کار مرکز منوط به کمک های علاقه مندان است.
مرکز متعهد خواهد بود که تمام اسناد موجود انتشار یافته از سوی همه گرایش های فدایی را قطع نظر از محتوای آنها برای عموم دسترس پذیر سازد. مرکز هم چنین متعهد است که تمام مدارکی که در باره فدائیان توسط سایر منابع انتشار یافته را نیز گرد آوری و از طریق اینترنت منتشر کند.
مرکز جمع آوری و انتشار اسناد فدائیان خلق ایران عموم علاقه مندان به جمع آوری اسناد این جنبش را به همکاری و مشارکت دعوت می کند. این همکاری برای تکمیل اسناد مرکز حیاتی است. بدون حمایت و همکاری هزاران همراهی که دهه ها برای این جنبش زحمت کشیده و هزینه های گران برای آن پرداخته اند، ادامه حیات مرکز و بقای امر جمع آوری و انتشار اسناد آن نامیسر است.
خلاصه فعالیت های مرکز تا امروز و بخشی از طرح های آتی آن چنین است:
برنامه و اقدامات مرکز
الف: در زمینه جمع آوری و حفظ اسناد:
1 ـ تایپ و ضبط آثار بنیان گذاران سازمان: بیژن جزنی، مسعود احمدزاده و امیرپرویز پویان.
2 ـ اسکن کردن و ضبط جزوات و نشریات منتشره در سال های قبل از انقلاب. این کار قسما انجام شده است. اما اسناد مربوط به این دوره هنوز تکمیل نیست. مرکز از همگان دعوت می کند که از ارسال هر نوع نشریه، اعلامیه یا سند دیگری که مربوط به سازمان در سال های قبل از انقلاب باشد به مرکز اسناد دریغ نکنند.
3 ـ اسکن کردن تمام 150 شماره نشریه کار دوره اول و ضبط آن به روی CD.
4 ـ انتشار مجموعه اسنادی که مواضع رسمی فدائیان را منعکس می کنند، اعم از اعلامیه ها و بیانیه ها یا مصوبات پلنوم ها و کنگره ها در یک مجموعه از آغاز تا امروز.
5 ـ اسکن کردن دوره کامل بولتن های سازمان اکثریت در فاصله اسفند 1360 تا تیرماه 1362 و ضبط آن روی CD.
6 ـ اسکن کردن و ضبط دوره کامل نشریات پیک کار و اکثریت که در فاصله سالهای 1362 تا 1370 در خارج کشور انتشار یافته اند.
7 ـ تدوین آلبوم: عکس های مربوط به محیط زندگی، تحصیل، کار و فعالیت های اعضای سازمان، به ویژه در سال های قبل از انقلاب، ضبط آنها روی CD.
8 ـ جمع آوری اسناد صوتی و تصویری: فیلم و ویدئو و نوارهای صوتی به جا مانده از فعالان سازمان در سال های قبل و بعد از انقلاب که به شناخت حیات و فعالیت سازمان کمک می کند. جمع آوری کلیه پوسترهایی که سازمان از ابتدا تا کنون انتشار داده است. جمع آوری تقویم های منتشر شده توسط سازمان، گرد آوری و ضبط تمام فیلم ها و تصاویر مربوط به جشن ها، مراسم و سالگردها که توسط سازمان به مناسبت های برگزار شده و انتشار آنها روی DVD، CD و سایر فرمت های مناسب.
9 ـ تدوین یادنامه فدائیان: جمع آوری نامه های زندان، وصیت نامه ها، خاطرات مکتوب و دیگر یادگارهایی که از جان باختگان یا زندانیان فدایی باقی مانده است. عکس برداری از آنها و ذخیره آنان روی لوح های فشرده.
10 ـ جمع آوری نوشته ها و گزارش های روزنامه ها و مجلات قبل از انقلاب، دوران انقلاب، و سال های بعد از انقلاب در باره فدائیان و ضبط آن روی یک CD.
11 ـ جمع آوری و ضبط اسناد فعالیت فدائیان در خارج کشور، منجمله نشریه 19 بهمن و سایر جزوات و مقالات.
12 ـ جمع آوری اسناد و گزارش های ساواک، منتشر شده توسط منابع جمهوری اسلامی ایران و سایرین، در باره فدائیان خلق در سال های قبل از انقلاب. جمع آوری و انتشار اسناد محرمانه آزاد شده توسط دولت های خارجی که حاوی گزارش هایی در باره فدائیان اند.
ب : اقدامات اجرایی
1 ـ گشایش حساب بانکی برای دریافت حمایت ها و کمک های مالی علاقه مندان.
مشخصات حساب بانکی در آلمان و انگلستان در پایان آمده است.
2 ـ راه انداختن یک میلینگ لیست برای ارتباط مستقیم با همه کسانی که خواهان ارتباط و همکاری با مرکز هستند. کسانی که علاقه مند به افزودن نام خود به این لیست باشند می توانند آمادگی خود برای همکاری را به ایمیل آدرس زیر اطلاع دهند:
asnad.fadaian@googlemail.com
3 ـ تصمیم گیری برای طراحی یک وب سایت برای انتشار گزارش ها و توزیع و فروش انتشارات مرکز در شبکه جهانی اینترنت.
4 ـ تهیه دستگاه های با تکنولوژی پیشرفته برای اسکن کردن اسناد.
5 ـ تعیین یک نفر به عنوان مسوول ارتباطات مرکز و اختصاص آدرس ایمیل و پیام گیر تلفنی و فاکس برای تماس مستقیم علاقه مندان و مردم با مرکز:
شماره پیام گیر/فاکس: 0049-221-3777961
صندوق پستی: PO Box 335, London, SW6 7DX, UK
6 ـ تهیه گزارش کارهایی که تا کنون انجام شده و انتشار آگهی تاسیس مرکز اسناد فدائیان.
تصمیم بر این است که هر دو ماهه گزارش پیشرفت کار و خبرهای مرکز در یک خبرنامه الکترونیک تنظیم و برای اعضای لیست ایمیل مرکز ارسال شود. در گزارش ماهانه جزئیات امور انجام شده، نیازها و مشکلات پدید آمده و نیز تقاضاهای مرکز از حامیان و همکاران، از جمله در باره کسری های آرشیوها و مجموعه ها، گنجانیده خواهد شد.
حساب های بانکی برای دریافت کمک های مالی علاقه مندان:
در آلمان
Konto-Nr.: 0022442032
Bakleitzahl: 370 501 98
Bank: Sparkasse Köln Bonn
با قيد صندوق اسناد (SA)
مشخصات بينالمللی
IBAN: DE33 3705 0198 0022 4420 32
SWIFT-BIC.:COLSDE33
در انگلستان
Sort Code: 60-30-30
Account Number: 44427867
Bank: Nat West