با گران شدن نان، آبانی دیگر در راه است؟

احمد کسروی حقوقدان، پژوهشگر و تاریخ نویس در کتاب تاریخ مشروطه ایران که درسال ۱۳۱۹ به چاپ رسید، اشاره ای به قحطی گندم و گران شدن نان دارد. او جرقه آغاز انقلاب مشروطه را به اعتراض یک زن نسبت به گران شدن ان از یک نانوایی در شهر خوی, نسبت می دهد, اما امروز خیلی احتیاج به استفاده از ماشین زمان و بازگشت به گذشته های دور نیست. ما طی چهار دهه اخیر، شاهد ده ها شورش واقعی گرسنگان و مردم اقشار فرودست بوده ایم. و در آخرین های آن ها که در عصر رسانه ها و شبکه های مجازی صورت گرفته است، مانند دی ماه ۱۳۹۶ و قضیه ۳۰ درصدی گران شدن یک شبه قیمت بنزین در آبان ۱۳۹۸است که منجر به درگیری های خیابانی در بیش از صد شهر ایران گردید. و در پی آن با سرکوب و کشتار نیرو های امنیتی مواجه شدند و شاهدان ان ها معتقدند که بیش از ۱۵۰۰ نفر کشته شده اند.
به نظر میرسد دولت جمهوری اسلامی، نان را به منزله رکنی برای سنجش آستانه تحمل جامعه قرار داده و به طور مداوم از نسخههای جدید و تصمیمهای یک شبه، برای تنها امکان ارتزاق غالب مردم رونمایی میکند. تصمیمهایی که هنوز مشخص نیست آیا برای آنها پشتوانه تامین مالی نیز در نظر گرفته شده یا خیر. نان یک روز قرار است با کد ملی به مردم داده شود، روز دیگر قرار است گران شود و یارانهاش برای تعدادی از دهکها تخصیص یابد، در جایی دیگر هم تصمیم میگیرند نان را گران نکنند و یارانه را به نانوا بدهند.از طرفی , هم اعلام می شود که یارانه به حساب بیش از ۳۷ میلیون متقاضی ریخته شده است, اما فعلا امکان برداشت آن نیست!
در حالی که دامنه اخبار متفاوت از تصمیم در مورد یکی از مهم ترین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم منتشر میشود، در تهران و تقریبا در همه استان های کشور در اعتراض به گرانیها به خیابان رفتند، اقدامی که از همان ابتدا به کند شدن و قطعی اینترنت, تیراندازی و دستگیری و کشته و مجروح شدن افرادی منتهی شد. گزارشهای منتشر شده از این اعتراضات نشان میدهد نیروهای امنیتی حضور گستردهای در خیابانهای این شهرها داشتهاند. پیش از این پیشبینی میشد که افزایش فشارهای اقتصادی به گسترده شدن اعتراضات مردمی منتهی شود که حالا، موضوع نان به عنوان یک کالای اساسی، بار دیگر پای مردم را به خیابانها کشاند.مدعیان تامین معاش عزتمندانه مردم، در کنار فشار اقتصادی شدید به جامعه، نگرانی و فشار روانی را هم برای مردمی که هر روز سفرههایشان از بیم تورم و گرانی کوچکتر میشود، تحمیل کردهاند.در واقع حاصل این تصمیم سازی ها, همان نسخه به فلاکت رساندن جامعه ایرانی؛ شورش های اجتماعی و ریختن مردم به خیابان است. آیا, آبان دیگری در راه است.؟ بی مناسبت نیست اشاره ای هم به ارتقا سرپرست نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی به مقام فرماندهی کل, تکمیل همان پروژه آتش به اختیاری آقای خامنه ای است که برای سرکوب های بیشتر؛ دست مسئولین مربوطه را باز تر می کند.
یکشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱- ۱۵ مای ۲۰۲۲
افزودن نظر جدید