نیره انصاری
خروج از برجام، آتش زدن پرچم از منظر حقوقی
آن هنگام که پرچم آمریکا را سپاه و نیروهای انتظامی روی زمین نقاشی کرده بودند و بر روی آن رژه میرفتند یا در برخی مراسم می سوزندند و سیما جمهوری اسلامی هم تصویر آنها را فیلمبرداری می کرد؛ آقای خمینی اعتراض کرده بود و اظهار داشته بود:« پرچم نماد ملت است و ما با ملت کاری نداریم. ما با دولت آمریکا در تعارض هستیم و جنگ داریم. با ملت آمریکا که جنگی نداریم. چرا شما احساسات ملت آمریکا را جریحه دار می نمایید. دیگر این را نشان ندهید.»
تعریف سند (۲۰۳۰) سازمان یونسکو و مخالفت آقای خامنه ای با ادامه ی اجرای آن
برابری زن و مرد در آموزش: به رغم اینکه این مساله در فرهنگ و اسناد و برنامههای آموزشی جمهوری اسلامی وجود دارد، اما در سند یاد شده به مواردی چون «تغییرِ کتبِ درسی» با حذفِ «نقش های مادری و همسری» و مشابه نشان دادن زن و مرد در تمام عرصه ها اشاره شده است.
آشنایی با فرهنگ اصطلاحات سیاسی- حقوقی: آتش به اختیار Weapons Free
واژه «خودسر» در فرهنگ جمهوری اسلامی معنایش مأموران لباس شخصی است که بهطور پنهان و آشکار انجام وظیفه میکنند. بهعنوان نمونه: قتلهای زنجیرهای پائیز(1377) توسط مأموران امنیتی نظام که حتی بهمنظور ارتکاب جرم قتلِ خارج از ساعت اداری از بیتالمال، "اضافهکار" دریافت کرده بودند!
بحران مهاجرت: مهاجرت و طلاق
پس از اقدام به جدایی و طلاق در مهاجرت که قطعاً دلائلی را در پیشینهٔ خود دارد، پیامدهای طلاق نیز قابل بررسی است. در این خصوص و به استناد گزارشها و پرونده های موجود می توان اذعان داشت که نحوهٔ برخورد با طلاق از مشکلات نخستین در میان جامعهٔ ایرانیِ مهاجر است، هر چند که طلاق اکنون به یک واقعیت ملموس در این جامعه تبدیل شده، اما به نحو پِرَکتیک و عملی، بسیاری از خانواده های ایرانی در زمان جدایی با پرخاشگری و مشاجره و در برخی موارد با ضرب و شتم اختلافاتشان را حل و فصل می کنند (که این خود از تَبَعات مهاجرت است) که هزار البته آثار این نحوه از برخوردهای خشن را می توان در رفتار فرزندان مشاهده نمود.
زخم ناسور جنگ
وقتی که چشمانشان می سوزد، سوزشی تیز و مداوم، چشم هاشان پیر شده، یکشبه پیر گشته، آنقدر فرسوده که به خاطر ندارند، آخرین باری که بمانند یک زن در برابر آئینه ایستادند و زیبایی خود را یک بار دیگر به رخ آئینه کشیدند، چگونه آئینه از بی رونقی خود در برابر آن چشمان خجل گشت، کی بود؟
جایگاه اقلیتها از منظر حقوق بین الملل
یکی از نخستین مشکلات مربوط به حقوق اقلیت ها، مبهم بودن واژه ی اقلیت است که تاکنون مورد تعریف و تبیین رسمی قرار نگرفته است. در نخستین گام، دبیر کل سازمان ملل متحد در (۲۷ دسامبر ۱۹۴۹) در یادداشتی تحت عنوان: * تعریف و دسته بندی اقلیتها * سعی در تعریف این واژه نمود و گفت:* در عمل نمیتوان به ارائه مفهومی ادبی برای تعریف اصطلاح اقلیت اکتفا کرد.*
مرکزیت بخشی به انسان
"... به دیگر سخن برجستهترین عاملی که انقلاب فرانسه را از دیگر انقلابها متمایز میکند این است که دروازه ای بزرگ به روی حاشیه ها می گشاید. به این معنا که مسئله تنها این نبود که قدرت طبقات پایین جامعه آتشفشان وار به سوی بالا فوران کرد، بل، هر آنچه که در درون انسان نیز بود فرصت یافت تا نمود پیدا کند و به بیانی دیگر، مسئله تنها تغییرِ فرم اقتدار نبود، بلکه تمامی هنجارهای فرهنگی و تمدن آریستوکراتیِ اروپایی که طی سده ها به وجود آمده بود، همزمان با انقلاب و دگرگونی دچار تزلزل و تَرَک ژرفی شد. انقلاب تنها بشارت بازگشت انسانهای به حاشیه رانده شده به مرکز نبود، بل، بشیرِ موضوعات به حاشیه رانده شده نیز بود".
هر زنی را انقلابی باید
دراین سالها همواره قوانین تبعیضِ جنسیتی، قانون حجاب اجباری، تبعیض در رشتههای مختلف آموزشی تا سطوح عالی، چندهمسری و قوانینی که به خشونت علیه زنان دامن میزنند، به تصویب رسیده اند. در این مقطع جنبش زنان متشکل از گروههای زنان معترض به منظور رفع تبعیض، تغییر قوانین و برابری حقوقی زنان و مردان شکل گرفت.
بازنشستگی پیش از موعد زنان، گامی در جهت حذف آنان از چرخه اقتصاد
به موجب پیشنهاد نمایندگان و با استناد به تبصره ۱ از ماده ۹۷ قانون برنامه ششم توسعه ... حکمی است که ابتناء دارد بر این که "کلیه دستگاه ها، سازمان ها، شرکت های دولتی و نهادهای عمومیِ غیر دولتیِ تابع صندوق های بازنشستگی اعم از کشوری و تأمین اجتماعی موظفند تا با درخواست بازنشستگی بانوان شاغل که دارای حداقل بیست سال سابقه خدمت اند، بدون محدودیت سنی موافقت نمایند."
حرز، حریم خصوصی
.. به رغم این که حریم خصوصی مبحث بسیار روشنی است و تقریباً همه جوامع بشری آن را پذیرفته اند، اما هم چنان مشاهده میشود که جمهوری اسلامی به بهانههای مختلف از جمله «حفظ امنیت، رعایت مصالح و منافع ملی» و سایر مولفه هایی که مورد توجه خودشان است؛ خود را با فرض وجود آن مولفه ها مجاز به ورود در حریم خصوصی افراد می داند
زن ستیزی کهن ترین تعصب جهان
بر اساس آنچه گفته شد، و از بررسی نگرشهای فلسفی و دینی حاکم بر ذهنیت جامعه ها در خصوص زن، میتوان دریافت که با توجه به سلطه تفکر مردسالاری بر ذهن و ضمیر مردمان در طول تاریخ، و خوانش های گوناگون فلسفی و دینی سخنگویان ادبیات نگاه تک بُعدی مردسالار، زن برای مرد آفریده شده و هویتی مستقل ندارد. از منظر اینان در ساختار آفرینش، زن موجودی است منفعل، حساس، مقهور و مغلوب. حال آن که مرد درنقطه مقابل آن، موجودی فعال، عاقل، قاهر و غالب.
۱۰ اکتبر ۲۰۱۶ روز جهانی ضد مجازات اعدام
مجازات اعدام در آسیا و خاورمیانه به شدت به کار گرفته میشود و پاکستان، عربستان سعودی و ایران ۸۹% درصد اعدام های سال (۲۰۱۵ ) را انجام دادند. چین در این محاسبه در نظر گرفته نشده، زیرا آمار رسمی به کارگیری مجازات اعدام جزو اسرار دولتی است و گمان میرود بیشترین شمار اعدام ها در سال در چین انجام می گیرد.
تا آزادی همه زندانیان سیاسی، حمایت از آنان ادامه خواهد یافت
چندی پیش معاونت سابق دادستان استان تهران که امور زندان ها را بر عهده داشت در پاسخ به خبرنگاری که از او پرسیده بود علت این مرگ و میرها چیست؟ گفته بود: «عزرائیل همه جا می رود، وقتی میآید کوه و دشت و زندان نمی شناسد، مگر درِ زندان ها بسته اند و گفتهاند کسی اینجا نمی میرد؟»
دست فروشان را دستگیر نکنید، دستگیری کنید!
در حقیقت دستفروشی زاییده و محصول فقر و بیعدالتی است که به دلیل نوعی خشونت اجتماعی و رانش طبقاتی در ایران بوجود آمده است و علت تشدید این پدیده همانا عدم وجود نهادهای حامی برای افراد فرودست جامعه است. اگرچه ممکن است در قانون نامی از نهادی وجود داشته باشد اما در عمل به وظایفشان بدرستی عمل نمی کنند.
بررسی جرائم زنان
هدف نگارنده همانا بررسی کلی نسبت به جرائم زنان، زندان زنان و نقش آن در جامعه پذیری زنانِ متخلف و کارکردهای منفی مجازات زندان و ایضاً ضرورت به کارگیری روشهای جایگزین زندان با هدف اصلاح و بازپروری است
برسی و نقد مواد(5 و 4 ،1) لایحه جرم سیاسی
اینکه تشخیص جرم سیاسی توسط قاضیِ رسیدگی کننده به موضوع صورت میگیرد، این پرسش را متبادر ذهن می نماید که: «کدام قاضی؟»
آیا منظور آن قاضی است که وابسته به قوه ای مستقل و به دور از شعاع و محدودۀ قدرت حاکمان و دولتمردان است می باشد؟
نظارت تفتیشیِ شورای نگهبانِ رهبری
به دیگر سخن، با توجه به این موارد به نظر میرسد که اصطلاح «نظارت استصوابی» در ماده (3) اصلاحیِ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، با فلسفه نظارت و روحِ اصل (99) قانون اساسی مغایرت دارد.
موانع حقوقی و اجتماعیِ مشارکت سیاسی زنان در ایران
به دیگر سخن، روابط اجتماعی از طریق کارگزاری قانونی و اجرایی تنظیم میشود تا در سطح هنجاربخشی به تعامل قدرت اعمالی زنان و دولت بر یکدیگر، توازن بروز یافته و نظام اجتماعی سرپا ماند. حال آنکه مدارهای قدرت میکوشد رابطۀِ زنان و دولت ایران را در عرصۀِ سیاست به مثابه دو نیروی متقابلِ « نحمیل کننده و مقاومت کننده» در بستر قدرت تبیین نماید و نشان دهد که چگونه ایزوله سازی شکاف جنسیتی از طریق نظام تنظیمی قوانین دولتی با تأکید بر محتوای جامعه پذیری سیاسی در ایران اجراء می گردد.که در این خصوص میتوان به دو فرایند اشاره داشت:
انرژی پاکیزه
کمکهای مالی کشورهای پیشرفته صنعتی جهان به کشورهای فقیر و در حال توسعه برای انطباق دادن اقتصاد این کشورها و دسترسی آنها به تکنولوژیِ انرژی پاکیزه و در نهایت اصل کنترل و بازبینی تعهدات کشورها، هر5 سال یکبار به نحوی که اهداف نشست پاریس در آینده دچار چالش نگردد.
در خصوص خشونت عليه زنان
به موجب پژوهش سازمان بهداشت جهانی در خصوص خشونت علیه زنان، در هر 18 ثانیه یک زن مورد حمله و یا بدرفتاری قرار می گیرد. حتی باردار بودن، زنان را از خشونت مردان مصون نمی دارد
صفحهها
