فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر
کُوید ۱۹: مدافعان حقوق بشر زندانی باید فوری آزاد شوند
دولتها در زمانهای بحران وظیفه دارند از آسیبپذیرترین مردمان محافظت کنند. زندانیان در بازداشتگاهها که به آسانی ممکن است به کانون ویروسی تبدیل شوند از جمله کسانی هستند که در خطر بیماری جهانگیر کوید ۱۹ آسیبپذیر هستند. این خطر به ویژه در کشورهایی مطرح است که حداقل موازین شرایط بازداشت در آنها رعایت نمی شود، ازدحام عادی و دست یافتن به فاصله گذاری فیزیکی غیر ممکن است. گسترش ویروس در بازداشتگاهها اجتناب ناپذیر است مگر اینکه اقدامهای فوری برای کاهش خطر به اجرا درآید. در غیر این صورت، زندان میتواند برای بسیاری از زندانیان مبتلا به ویروس کوید ۱۹ یا در خطر ابتلا به آن معادل حکم اعدام باشد.
ایران: دولتمردان باید به سرکوب مرگبار معترضان خاتمه دهند
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و کانون مدافعان حقوق بشر علاوه بر تایید توصیههای دفتر کمیسر عالی حقوق بشر از جامعهی بینالمللی، بهویژه سازمان ملل و اتحادیهی اروپا، میخواهند تا دولتمردان جمهوری اسلامی ایران را به همکاری با کارشناسان ویژه حقوق بشر سازمان ملل فرا بخوانند تا در انجام تحقیقات مستقل و غیرجانبدارانه دربارهی بهکارگیری خشونت مرگبار به دست نیروهای امنیتی، شناسایی مرتکبان آن و سپردن آنها به دست عدالت تسهیل ایجاد شود.
یمن: زندگی غیر نظامیان در معرض نابودی
طرفهای درگیری به شدت به بحران انسانی دامن زدهاند. حملههای هوایی و گلوله باران به کشتار و زخمی کردن غیرنظامیان انجامیده و مدرسهها، تاسیسات بهداشتی و کارکنان حرفه پزشکی را هدف قرار داده است.
هدف از محکومیتِ وکیل حقوق بشری امیرسالار داوودی تنبیه او به خاطر استفادهی بهحق از حقوق خویش است
بر اساس اطلاعات دریافتی در تاریخ ۱ ژوئن ۲۰۱۹ (۱۱ خرداد ۱۳۹۸)، شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران آقای امیرسالار داوودی را به مجموع ۳۰ سال زندان[۱]، ۱۱۱ ضربه شلاق، جریمهی نقدی به مبلغ ۶۰ میلیون ریال محکوم و او را به مدت دو سال از کلیهی حقوق اجتماعی[۲] محروم کرد. آقای داوودی به چندین اتهام مجرم شناخته و از جمله بر اساس مادهی ۴۹۸ («تشکیل گروه برای براندازی نظام») بهخاطر ایجاد کانال عمومی در تلگرام به ۱۵ سال زندان محکوم شد. آقای امیرسالار داوودی تصمیم گرفته است به این حکم اعتراض نکند.
ایران: به آزار قضایی وکلای حقوق بشری شمسنژاد، هوشمند ـ رحیمی و محمدی پایان دهید
برنامهی نظارت نگرانی عمیق خود را از تداوم موج دستگیریها و بازداشتها و آزارهای قضایی علیه وکلای حقوق بشری، که گویا به قصد مجازات آنها به خاطر فعالیتهای بهحق حقوق بشری آنهاست، ابراز میکند. برنامهی نظارت از دولتمردان ایران میخواهد تا فوری و بدون قید و شرط کلیهی وکلای حقوق بشری و مدافعان حقوق بشر زندانی را آزاد و در هر شرایطی سلامت جسمانی و روانی آنها را تضمین کنند.
آغاز پروژهی مشترک تازه در حمایت از دستیابی قربانیان جنایتهای بینالمللی به عدالت در اروپا
این پروژه بخشی از تلاشهای دیرینه برای همکاری بین این سه سازمان در راه مبارزه علیه معافیت از مجازات در زمینهی جنایتهای بینالمللی از طریق دادگاههای ملی با استفاده از صلاحیت قضایی جهانی یا صلاحیت قضایی فراسرزمینی برای پیگرد جنایتهایی است که جنایتکاران خارجی در خارج علیه قربانیان خارجی مرتکب شدهاند. در شرایطی که مسئولان محلی یا دادگاههای بینالمللی قادر نیستند به چنین جنایتهایی رسیدگی کنند، چنین اقدامی اغلب آخرین راه چارهی قربانیان برای دستیابی به عدالت است.
برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر
رعایت حقوق بشر و آزادیهای اساسی مطابق با موازین بینالمللی حقوق بشر و عهدنامههای بینالمللی را که ایران نیز مُتعاهِد آنهاست، در هر شرایطی تضمین کنند
روز ۳۱ دسامبر ۲۰۱۸ نبیل رجب را فراموش نخواهیم کرد!
دادگاه استیناف بحرین قرار است در نشست ۳۱ دسامبر حکم تجدید نظر در مورد محکومیت ۵ سال زندان را صادر کند و شاید حتی آن را افزایش دهد. به نظر میرسد این تاریخ به عمد انتخاب شده تا توجه رسانهها و فشار دیپلماتیک بین المللی در کمترین سطح ممکن باشد.
روزنامه نگاران، سازمانهای غیر دولتی، دیپلماتها، شهروندان جهان... روز ۳۱ دسامبر نبیل رجب را فراموش نمیکنیم! ما از نزدیک بر فرایند تجدیدنظر در دادگاه استیناف نظارت خواهیم داشت و در این زمینه از دولتمردان بحرین میخواهیم او را آزاد کنند.
انتظار طولانی برای عدالت
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، آرمانشهر و مرکز حقوق اساسی (آمریکا) ... از تصمیم دادستان برای آغاز تحقیقات استقبال کردند. پس از یک سال، ما نگرانی و دلسردی خود را از این وضع ابراز میکنیم که قربانیان هنوز در انتظار و تردید هستند که آیا دادگاه صالح و مستقل بینالمللی به جنایتهای علیه آنها رسیدگی خواهد کرد یا خیر.
دولت پادشاهی در پی قتل روزنامه نگار و دستگیری گستردهی مدافعان حقوق زنان باید برای سرکوب مخالفت پاسخگو شود
سازمانهای جامعهی مدنی امضا کننده در زیر با تأکید بر حق اساسی بیان نظر خود بدون مواجهه با سرکوب، از جامعهی بین المللی از جمله سازمان ملل، نهادهای چندجانبه و منطقهای و نیز دولتهای دموکراتیک متعهد به آزادی بیان، میخواهند فوری اقدامهایی را برای پاسخگو ساختن عربستان سعودی بهخاطر نقض فاحش حقوق بشر در پیش بگیرند.
پاسخگویی برای جنایتهای بینالمللی در افغانستان
دادگاه بینالمللی جزایی در حال حاضر بررسی مقدماتیِ جنایتهای جنگی و جنایتهای علیه بشریت را که احتمالاً پس از ۱ مه ۲۰۰۳ در افغانستان رخ داده در دست دارد. دادستانی دادگاه جنایتهایی را که احتمالاً طالبان و گروههای مسلح وابسته به آن، دولتمردان افغان، آمریکا و سازمان سیا مرتکب شدهاند، بررسی کرده و در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد پیش از گرفتن تصمیم به درخواست تحقیقات از شعبهی پیش ـ محاکمه باید ارزیابی خود را به نتیجه برساند.
گامبیا و آفریقای جنوبی عضو دادگاه بینالمللی جزایی میمانند
دادگاه عالی آفریقای جنوبی روز ۲۲ فوریه ۲۰۱۷ اعلام کرد که تصمیم رئیس جمهوری آفریقای جنوبی برای خروج از اساسنامهی دادگاه بینالمللی جزایی خلاف قانون اساسی است و رئیس جمهوری زوما باید اطلاعیهی خروج را پس بگیرد. پیش از آن در روز ۱۷ فوریه دبیر کل سازمان ملل تأیید کرده بود که گامبیا تصمیم به خروج از اساسنامهی دادگاه بینالمللی جزایی را لغو کرده و عضو آن باقی میماند.
تایلند: فراخوان برای اصلاحات فوری در زندانها
پاریس، بانکوک ـ فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و اتحادیهی آزادی مدنی (UCL) امروز با انتشار گزارشی اعلام کردند: قصور مداوم تایلند از اجرای اصلاحات جامع در زندانها شرایط را برای نقض کامل حقوق بشر در زندانها فراهم کرده است. در این گزارش با عنوان پشت دیوارها ـ نگاهی به شرایط زندانها در تایلند پس از کودتا، فدراسیون و اتحادیهی آزادی مدنی با بررسی وضعیت در زندانها نقض تعهدات تایلند را بر اساس عهدنامههای بینالمللی که این کشور عضو آنهاست، نشان میدهند.
مجازات اعدام در بلاروس باید فوری ملغا شود
محکومان به اعدام از پیادهروی محروم اند و باید تمام روز را با دو محکوم به اعدام دیگر در سلولی ۳ در ۶ متر بگذرانند. فشار روانی بر محکوم، پس از اعدام همسلولی بسیار زیاد است و بر اضطراب روانی ناشی از پنهانکاری در بارهی تاریخ اعدام میافزاید. خانوادهها نیز پیش از اعدام از تاریخ آن یا بلافاصله پس از آن از اجرای آن مطلع نمیشوند و در نتیجه اعدام در حدود یک ماه پنهان میماند. قانون تحویل جنازه به خانواده و افشای محل دفن را ممنوع میکند.
نخستین کنفرانس کشورهای متعاهد کنوانسیون بینالمللی محافظت از همهی اشخاص از ناپدیدکردنِ قهری
جنایت ناپدیدکردنِ قهری پدیدهی بهشدت پیچیدهای با جنبههای پرشمار متفاوت است. این جنایت مشخص هنوز بسیار رایج است و بر همهی مناطق جهان تأثیر میگذارد. تصمیم کنفرانس کشورهای متعاهد کنوانسیون بینالمللی برای تداوم نظارت کمیتهی ناپدیدکردنِ قهری بر کنوانسیون ارادهی کشورهای متعاهد را برای تضمین جدیت، کارشناسی و کارآمدی اجرای کنوانسیون تأیید میکند. بدون تردید، این تصمیم قربانیان پرشمار را در راه دست یافتن به حقیقت و عدالت تشویق خواهد کرد
گامی دیگر به سوی برچسبزنی روی محصولات کوچنشینهای اسرائیلی
وزارت اقتصاد فرانسه روز ۲۵ نوامبر ۲۰۱۶ توصیهای در بارهی برچسبزنی روی محصولات کوچنشینهای اسرائیلی خطاب به فعالان اقتصادی منتشر کرد. بر اساس این توصیه، خردهفروشان بایستی مواد غذایی محصول کوچنشینهای اسرائیل را با برچسبی مشخص کنند که دقیق منشأ کالا را نشان بدهد تا مصرفکنندگان گمراه نشوند
پیروزی ترامپ: تهدیدی برای حقوق بشر
زمانی که نژادپرستی بخشی از ایدئولوژی دولتی شود، باید واقعاً نگران شد. به این دلیل است که جنبشهای سیاسی ارتجاعی و بیگانههراس در اروپا ـ از اروپای شرقی و یونان تا فرانسه و بریتانیا ـ ترامپ را رئیس جمهور آرمانی تلقی میکنند. آنچه مطرح است، فقط رشد راست افراطی نیست، بلکه رابطهی مستقیم بین رهبر و تودههاست، رابطهای استوار بر نوعی شور و اشتیاق که نخبگان تثبیت شده و درونگرا فراموش کردهاند
جایزه به بهترین فیلم مستند در جشنوارهی آزادیها در بروکسل
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر جایزهی خود را در جشنوارهی فیلم بروکسل به فیلم سونیتا به کارگردانی رخساره قائممقامی اهدا کرد
پیمان تجاری و سرمایهگذاری ترنس ـ آتلانتیک و عهدنامه سازمان ملل؛ اتحادیه اروپا باید از حقوق بشر دفاع کند
شرکت ها روزانه حقوق بشر را نقض می کنند و اغلب بدون مجازات می مانند. هفته گذشته، بحث هایی در سازمان ملل در ژنو در باره مقررات تازه بین المللی برای پاسخگو کردن شرکت ها در مورد زیان هایی که باعث می شوند و تامین عدالت برای جوامع صدمه دیده برگزار شد. اتحادیه اروپا در این بحث ها شرکت نکرد، ولی در دور دیگری از بحث های «پیمان تجاری و سرمایهگذاری ترنس ـ آتلانتیک» (TTIP) شرکت کرد که جمعه (17 ژوئیه) به پایان می رسند. برای ما این پرسش مطرح است: اتحادیه اروپا به واقع از چه دفاع می کند، از شهروندان خود یا از سود شرکت ها؟
غیبت حقوق بشر از میز مذاکره خطای سیاسی است
عبدالکریم لاهیجی، رییس فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر، گفت: «نزدیکی بین ایران و غرب از بعضی جنبه ها خوب است، به ویژه اگر به پایان یافتن تحریم ها منجر شود. اما قصور در گنجاندن حقوق بشر در مذاکرات فرصتی از دست رفته و خطایی سیاسی است که تاثیر محسوسی بر مردم ایران خواهد داشت.
صفحهها
