یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۰۳:۵۴

یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۰۳:۵۴

یر اساس پيش‌بينی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد
همان طورکه انتظار می رفت, که کیر استارمر رهبر حزب کارگر انگلستان بعد از ظهر امروز جمعه ۵ ژوئن , پس از استعفای سوناک نخست وزیر سابق, مورد استقبال چارلز...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
مسعود پزشکیان " اصلاح طلب" در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.
شورای نگهبان، یک نهاد قدرتمند تحت کنترل و وابسته به رهبر جمهوری اسلامی، همیشه نامزدها را از نظر مناسب بودن ایدئولوژیک بررسی می کند. بسیاری از ایرانیان پس از تلاش...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی
راست افراطی برای جمهوری ما، برای دموکراسی ما و برای کارگران زن و مرد زهر مهلکی است. سندیکای ث-ژ-ت هیچگاه راست افراطی را با هیچ یک از ديگر نیروهای سیاسی...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟
از آن‌جا که در ایران هیچ گونه نظارت بی‌طرفی بر شمارش آرا وجود ندارد، حکومت هر رقمی را که دلش می‌خواهد اعلام می‌کند. در هر صورت، حتی اگر آمار حکومت...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟
بر خلاف اصولی مثل عدالت و آزادی، همبستگی تا قبل از میانه‌ی قرن نوزدهم، یعنی کمی پیش از آنکه به شعار جنبش کارگری تبدیل شود، مفهوم سیاسیِ پرطرفداری نبود ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)
دختران، زنان و پسران و مردان با نه به حجاب اجباری و پذیرش حجاب اختیاری نشان دادند که از این به بعد این ما هستیم که ذهنی، روحی، عقلی و...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!
با گروه اول خوشبختانه، متأسفانه؟ بیش از سی سال است درددل و پرسش بی‌پاسخ داشته‌ام. آنچنان که هر چه بنویسم تکراری است ولی حکم مشهوری در باب ممنوعیت تکرار در...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ملیحه محمدی
نویسنده: ملیحه محمدی

جدال متمدنانه

من از پيوند دموكراتيك ميان همه مخالفان گفته‌ام. جدال در شرايط دموكراتيك جدا از هرگونه قهر و خونريزی انجام می‌گيرد. ما در شرايط دموكراتيك انسان‌های برابری هستيم كه با برابرهای خود متمدنانه و آشتی‌جويانه جدال می‌كنيم. درحاليكه در شرايط غير دموكراتيك پيروزها پس از هر جنگ و جدال كشتگان را می‌شمارند، دموكرات‌ها پس از هر جدال و مبارزه، رأی‌ها را برمی‌شمارند تا نتيجه بگيرند.

ماری‌-لوییزا فریک، استاد فلسفه اخلاق در اتریش، به تازگی کتابی با عنوان “جدال متمدنانه” منتشر کرده و تنش و جدل را عنصرهای جدایی‌ناپذیر دموکراسی دانسته است. او بر تفکر و رواداری تأکید می‌کند. گفت‌وگوی دویچه وله با نویسنده.

ماری-لوییزا فریک، نویسنده کتاب “جدال متمدنانه”

خانم فریک که ۳۴ ساله است و در دانشگاه شهر اینسبروک اتریش تدریس می‌کند، “وحدت کلمه” به هر قیمت را در نظام‌های دیکتاتوری سراغ می‌گیرد و کثرت‌گرایی را نشانه دموکراسی می‌داند.

اسکندر آبادی با پرفسور فریک درباره کتاب او به گفتگو نشسته است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

دویچه وله: خط قرمز شما برای پرهیز از گفتگو و جدل کجاست؟

فریک: پرسش سختی است. بی‌شک منظور شما بحث‌های خصوصی نیست. من برای جدل‌های عمومی و فرهنگی آماده‌ام با هر مخاطبی که آداب بحث و گفتگو را رعایت کند به تبادل نظر بنشینم. به ویژه که من به عنوان یک فیلسوف به نیروی استدلال اعتماد کامل دارم. اگر شما از نظر و باور مشخصی برخوردار باشید، بی‌گمان می‌توانید دیدگاه‌های مخالف را تحمل کنید و به چالش بکشید.

شما از قرار به سرشت نیک انسان‌ها باور دارید، زیرا در اثر خود هیچ‌کجا از مغالطه و مغالطه‌گران نام نمی‌برید. چگونه می‌شود در عین جدال متمدنانه با مغالطه و مغالطه‌گران مبارزه کرد؟

علم اخلاق هرگز درباره سرشت و نهاد انسان‌ها پیش‌داوری نمی‌کند و آن‌ها را از پیش به غیر متمدن و مغالطه‌گر و این‌ها وابسته نمی‌داند. علم اخلاق می‌کوشد خط مشی‌ها و دستور العمل‌هایی را پیشنهاد کند که با تکیه بر آن‌ها ما بتوانیم از خود رفتار نیک و کردار درست نشان دهیم. البته که این ادعا در واقعیت کم‌تر به نتیجه می‌رسد اما درست به همین علت باید همواره بر سنجه‌های اخلاقی و موارد آن تأکید کرد و آن‌ها را به یاد آورد.

شما در مقدمه کتابتان اشاره می‌کنید که جدال واقعی تنها به صورت رودررو ممکن و موثر است. یعنی در جهان مجازی نمی‌شود متمدنانه بحث و جدل کرد؟

البته که می‌شود. ولی ما می‌بینیم که روندها و فرایندهای دیجیتال، گروه‌های بسته همگونی پدید آورده‌اند که در آن‌ها افراد هم‌نظر، در عمل درها را به روی دیدگاه‌های دیگر می‌بندند. اگر ما خود را محدود و مسدود به گروه‌های مشخصی کنیم و پیوسته تک‌نظری را در فضاهای بسته تکرار کنیم، چه در جهان مجازی چه واقعی، پژواک دیدگاه‌های گروه خودمان باشیم، کثرت‌گرایی تا اندازه‌ای از میان می‌رود یا پنهان می‌شود.

انتظار شما از تبادل و تقابل نظر چیست؟

اینکه انسان‌ها حتا وقتی از نقطه نظرهای دیگران جا می‌خورند، شتابزده درها را نبندند و صحنه را ترک نکنند بلکه بکوشند به گفتگو ادامه دهند و حتا گامی به سوی شخص مخالف بردارند و خلاصه درجه رواداری خود را بالاتر ببرند. ما نباید تا کلمه‌ای گفته شد که به نظر ما ناهنجار و ناجور است، گفتگو را قطع نکنیم.

شما در اثر خود جدال مخالفان را با رقابت‌های ورزشی مقایسه می‌کنید که در آن‌ها مخالفان یکدیگر را به زمین می‌زنند یا در شطرنج به اصطلاح مات می‌کنند، اما پس از رقابت با مخالف خود آشتی‌جویانه به رابطه ادامه می‌دهند. اما آیا جدال سیاسی با ورزش قیاس‌پذیر است؟

روی جلد کتاب “جدال متمدنانه”‌ اثر ماری-لوییزا فریک که توسط انتشارات “رکلام” به چاپ رسیده است

من از پیوند دموکراتیک میان همه مخالفان گفته‌ام. جدال در شرایط دموکراتیک جدا از هرگونه قهر و خونریزی انجام می‌گیرد. ما در شرایط دموکراتیک انسان‌های برابری هستیم که با برابرهای خود متمدنانه و آشتی‌جویانه جدال می‌کنیم. درحالیکه در شرایط غیر دموکراتیک پیروزها پس از هر جنگ و جدال کشتگان را می‌شمارند، دموکرات‌ها پس از هر جدال و مبارزه، رأی‌ها را برمی‌شمارند تا نتیجه بگیرند. قیاس با ورزش فقط در این مورد درست است که در اینجا هم ما پس از جدال برمی‌خیزیم و خود را برای تماس و تصمیم بعدی آماده می‌کنیم.

از خواننده کتابتان چه انتظاری دارید؟ اثر شما چه ارمغانی برای او دارد؟

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردم، امیدوارم که خوانندگان با این کتاب تعمق بیشتری درباره بحث و جدل کنند و دیدگاه‌های من انگیزه‌ای برای دستاوردهای نظری و بازگو کردن آن‌ها باشد و اینکه چه خط و مشی‌هایی می‌شود برای جدل سیاسی تعیین کرد. من به عنوان کارشناس فلسفه اخلاق نمی‌خواهم جهت سیاسی بدهم یا طرز بحث کردن را بیاموزم، بلکه می‌خواهم تفکر و تعمق را تشویق کنم. شاید این حرف کمی پیش پا افتاده یا حتا مبتذل به نظر بیاید، ولی این مسائل حتا برای فیلسوفان هم همواره پرسش‌های پیچیده‌ای در پی داشته است. من در این کتاب تعریف‌هایی از دموکراسی، حقوق بشر و مانند این‌ها عرضه کرده‌ام درحالیکه ما روزانه بی آمادگی ذهنی از دموکراسی و حقوق صحبت می‌کنیم بی‌آنکه درباره‌شان تعمق کرده باشیم.

آیا از وضعیت موجود آلمان و اتریش در رابطه با دموکراسی و جدال متمدنانه راضی هستید؟

بی‌گمان دلیل نوشتن این کتاب این بوده که کاملا راضی نبوده‌ام. نه اینکه بگویم دموکراسی در حال فرود و افول است. من مثل برخی همکارانم آنقدر بدبین نیستم. اما ما می‌بینیم که در بعضی از مسائل بسیار بحث‌انگیز، بحث و گفتگو و جدل آسان انجام نمی‌پذیرد. به این خاطر من کوشیده‌ام در این کتاب توضیح دهم این نارسایی‌ها از کجاها ناشی می‌شود و چگونه می‌شود آن‌ها را تا اندازه‌ای خنثی کرد.

معیار شما برای پذیرش مخاطب جدال چیست؟ با چه کسی می‌شود جدل کرد با چه کسی خیر؟

فریک: من با تکیه بر دیدگاه‌های شانتال موفه، استاد فلسفه در انگلیس و بلژیک، میان دشمنی و مخالفت فرق گذاشته‌ام. مخالفت زمانی است که هر دو طرف دعوا به پیوند دموکراتیک باور داشته باشند و به یکدیگر احترام بگذارند و اعمال قهر نکنند و دشمنی زمانی است که اجبار و زور در میان باشد؛ یعنی هنگامی که دیدگاهی مثلا از سوی حکومتی مانند حکومت ایران به صورت قهرآمیز یا با زور به مردم آن کشور تحمیل شود. دشمنی چیزی نیست که لزوما شخص، خود آن را اختیار کرده باشد و چه بسا به زور او را مجبور به اعمال آن کرده باشند.

اطلاعات کتاب به زبان آلمانی:

Marie-Luisa Frick: „Zivilisiert streiten; Zur Ethik der politischen Gegnerschaft”; RECLAMS UNIVERSAL-BIBLIOTHEK 2017.

تاریخ انتشار : ۱۰ آذر, ۱۳۹۶ ۶:۲۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

یر اساس پیش‌بینی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد

مسعود پزشکیان ” اصلاح طلب” در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.

کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی

واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟

وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟

تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)