یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴

یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴

یر اساس پيش‌بينی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد
همان طورکه انتظار می رفت, که کیر استارمر رهبر حزب کارگر انگلستان بعد از ظهر امروز جمعه ۵ ژوئن , پس از استعفای سوناک نخست وزیر سابق, مورد استقبال چارلز...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
مسعود پزشکیان " اصلاح طلب" در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.
شورای نگهبان، یک نهاد قدرتمند تحت کنترل و وابسته به رهبر جمهوری اسلامی، همیشه نامزدها را از نظر مناسب بودن ایدئولوژیک بررسی می کند. بسیاری از ایرانیان پس از تلاش...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی
راست افراطی برای جمهوری ما، برای دموکراسی ما و برای کارگران زن و مرد زهر مهلکی است. سندیکای ث-ژ-ت هیچگاه راست افراطی را با هیچ یک از ديگر نیروهای سیاسی...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟
از آن‌جا که در ایران هیچ گونه نظارت بی‌طرفی بر شمارش آرا وجود ندارد، حکومت هر رقمی را که دلش می‌خواهد اعلام می‌کند. در هر صورت، حتی اگر آمار حکومت...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟
بر خلاف اصولی مثل عدالت و آزادی، همبستگی تا قبل از میانه‌ی قرن نوزدهم، یعنی کمی پیش از آنکه به شعار جنبش کارگری تبدیل شود، مفهوم سیاسیِ پرطرفداری نبود ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)
دختران، زنان و پسران و مردان با نه به حجاب اجباری و پذیرش حجاب اختیاری نشان دادند که از این به بعد این ما هستیم که ذهنی، روحی، عقلی و...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!
با گروه اول خوشبختانه، متأسفانه؟ بیش از سی سال است درددل و پرسش بی‌پاسخ داشته‌ام. آنچنان که هر چه بنویسم تکراری است ولی حکم مشهوری در باب ممنوعیت تکرار در...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ملیحه محمدی
نویسنده: ملیحه محمدی

یادی از دو کتاب لنین

جایی که اقتصاد بورژوایی روابط اشیاء مانند مبادله کالا را میدید مارکس حضور ووجود انسانها را کشف کرد. ما امروزه می بینیم که چگونه اشکال مختلف سیاسی دولتهای امروزی اروپا در خدمت تسلط بورژوازی بر پرولتاریا هستند.

فلسفه انقلابی ، حرافی ، سفسطه و شارلاتانیسم روشنفکری  نیست .

یادی از دو کتاب لنین

 فلسفه انقلابی، انسانی، نوگرا، انتقادی، علمی، بشردوستانه وپیشگویانه است، گرچه شعاری وتیلیفاتی وساده گرایانه نیزممکن است باشد. کتاب ” ماتریالیسم ونقد تجربی ” ، شاهکار فلسفی لنین نامیده می شود. اهمیت تاریخی آن کوشش درراه وسعت دادن به فلسفه مارکسیستی است. لنین دراین کتاب اشاراتی انتقادی به یک فلسفه ارتجاعی می کند. درهر اثرلنین ازدیالکتیک ماتریالیستی استفاده شده. لنین دراین کتاب به انتقادی همه جانبه از فلسفه ایده آلیستی وارتجاعی بورژوایی و رویزونیسم فلسفی می نماید. محتوای این اثر بر پایه روح انقلابی بنا شده است. آنطور که انگلس میگفت ماتریالیسم باید با هرکشف دورانسازدرحوزه علوم، فرم ومحتوای خود را تغییر دهد. درآنزمان در محافل بورژوایی مخصوصا میان روشنفکران لیبرال بحث خداجویی رونقی قوی داشت. درآن دوره ارتجاعی فرهنگی ، دفاع ازفلسفه ما رکسیستی برای لنین وظیفه ای مهم بود. 

درپایان قرن ۱۹ وآغاز قرن ۲۰ دراروپا فلسفه ” تجربه انتقادی ” یعنی امپیریوکریتیسم که نوعی پوزیویتیسم بود طرفداران مشهوری یافت. این طرزتفکرادعای منحصربفردی در فلسفه علمی داشت ومدعی بود که ماتریالیسم وایده آلیسم را پشت سرگذاشته درحالیکه ماهیتی ذهنی، ایده آلیستی وارتجاعی داشت. از جمله دانشمندان مشهور طرفداراین فلسفه ، اینشتین، کائوتسکی، بوگدانف، لوناچارسکی، بارازف وردیف دیگری ازسوسیال دمکراتهای مشهور بودند. آنها این فلسفە را از لحاظ علمی غایت تصور می کردند. گروهی از آنان  مثلا لوناچارسکی کوشیدند تا سوسیالیسم را تبدیل به نوعی دین کنند .

لنین باحمایت پلخانف علیه بوگدانف اعلان مبارزه ایدئولوژیک نمود. اینگونه رویزیونیستها مدعی بودند که  شخص میتواند مارکسیست باشد بدون اینکه بە فلسفه ماتریالیسم دیالکتیکی باور داشتە باشد. فیلسوفان بورژوایی کوشیدند با ادعای کهنه شدن مفهوم ماده، غیرممکن بودن شناخت را از نظر تئوریک غیرممکن معرفی کنند. لنین این ادعای آنان را تکرار جهانبینی ذهنی وایده آلیستی برکلی وهیوم می دانست . لنین با اشاره به ماهیت ایده آلیستی وضد مارکسیستی بوگدانف آنرا کوششی برای تجدید نظردر مارکسیسم می دانست.

لنین میگفت که ماده یک مقوله فلسفی برای نشان دادن واقعیت عینی است. درکتاب ” ماتریالیسم وانتقاد تجربی ” به جمله انگلس در باره پرسش اساسی فلسفه یعنی رابطه ماده وآگاهی پرداخته شده است. درآنجا لنین به توضێح پیچیدگی پروسه دیالکتیکی شناخت پرداخت ونشان داد که، دیالکتیک، تئوری شناخت مارکسیسم است. فلسفه مارکسیسم، ماتریالیسم دیالکتیک است. این کتاب یک اثر مهم فلسفی است. درآنجا لنین به مبارزه علیه فلسفه و جامعه شناسی ارتجاعی بورژوای ، رویزیونیسم ودگماتیسم می پردازد. لنین تاریخ فلسفه رامبارزه میان دو خط و تمایل افلاتون و دمکریت میدانست. اومیگفت که فلسفه مانند ۲۵۰۰ سال مبارزه سیاسی انسان، بی طرفانه، خنثی وغیرطبقاتی نیست. او در باره دولت می گفت، دولت ماشینی است برای تداوم تسلط یک طبقه برطبقه دیگر. از این رو وی می گفت، تا زمانی کە، طبقات شکل نگرفتە بود، اثری ازاستثمارگرواستثمارشوندە هم نبود.

     لنین، فلسفه آلمان، اقتصاد سیاسی انگلیس وسوسیالیسم فرانسوی را سه منبع مهم مارکسیسم می دانست. فلسفه مارکسیسم ماتریالیسم است که نسبت به آموزشهای علوم طبیعی معتقد است و مخالف خرافات و عرفان میباشد وآنان را دشمنان آزادی می داند. نبوغ مارکس درآن بود که آموزش هایش را در رابطه مستقیم با ادامه نظرات نمایندگان بزرگ اقتصاد سیاسی و سوسیالیسم است.

تفکربورژوایی چه رسمی وچه لیبرال، چون خود مدافع بردە داری مزدی است،  تفکرمارکسیستی را مضری می داند. مارکس، انگلس ولنین علیە تفکر بورژوایی بە مبارزە بر خواستند. لنین میگفت، یک علم اجتماعی بی طرف وخنثی در جامعه طبقاتی دورازانتظاراست. آموزشهای مارکس بە این دلیل قوی است کە به انسان یک جهانبینی یک دست و کامل عرضە می کند.

مارکس نخستین بارماتریالیسم قرن ۱۸ را بخدمت فلسفه زحمتکشان درآورد. کشفیات جدید علوم طبیعی، ماتریالیسم دیالکتیک مارکس را تایید کرد.  ماتریالیسم تاریخی مارکس خلاقیت عظیم تفکر علمی بود. تئوری علمی به هرج و مرج و خودسری فکری که در تاریخ و سیاست حاکم بودغالب شد. ماتریالیسم فلسفی تکمیل شده مارکس به بشریت مخصوصا به پرولتاریا وسایل شناخت عظیمی را اهدا نمود. .جایی که اقتصاد بورژوایی روابط اشیاء مانند مبادله کالا را میدید مارکس حضور ووجود انسانها را کشف کرد. ما امروزه می بینیم که چگونه اشکال مختلف سیاسی دولتهای امروزی اروپا در خدمت تسلط بورژوازی بر پرولتاریا هستند. مانیفست کمونیسم کتاب دستی هر کارگر آگاه به مبارزه طبقاتی بود. دو اثر فلسفی انگلس کتابهای فویرباخ وآنتی دورینگ بودند. آموزش ارزش اضافی بخش مهم تئوری اقتصاد سیاسی مارکس است.

مارکس اهمیت تاریخی دوران ساز ماتریالیسم فویرباخ را در رابطه آن با قطع رابطه ایده آلیسم هگل می دید. ماتریالیسم پیشین وقدیمی، غیردیالکتیکی وغیر تاریخی بود. حتی سوسیالیسم ابتدایی پیشین میکوشید تا غیراخلاقی بودن استثمار را به ثروتمندان نشان دهد . ماتریالیسم فلسفی مارکس بود که راه نجات ازبرده داری فکری را به پرولتاریا نشان داد و تئوری اقتصادی مارکس بود که جای واقعی پرولتارا را درتمام سیستم کاپیتالیسم توضیح داد . انگلس در کتاب آنتی دورینگ میگفت که آزادی ، درک و تفاهم با ضرورت است و انسان خود یک محصول طبیعی است. اگرچه تاکنون کاپیتالیسم درغالب نقاط جهان پیروز شده ولی این پیروزی سکوی پیروزی سوسیالیسم و پیروزی کار بر سرمایه خواهد شد.

  طبق نظر مارکس، دیالکتیک، علم قوانین تمام حرکات درونی و بیرونی تفکر بشری است. این جنبه انقلابی تفکر فلسفی هگل یعنی دیالکتیک را مارکس گرفت و تکامل داد. نظریه مبارزه طبقاتی میگوید که جهانبینی تاریخی ماتریالیستی، ماتریال راهنمای ما در هزار توی تفکر، یک قانونمندی شد. هرمبارزه طبقاتی یک مبارزه سیاسی است . انگلس میگفت که کاپیتالیسم خود خالق و سبب یک نیروی غریزی اخلاقی و روشنفکری و اجرا کننده این اتوپی است یعنی آموزش  طبقه کارگر برای انقلاب و پیروزی سوسیالیسم.

     منابع –

n Materialismus  und Empiriokritismus , W.I. Lenin

n  Drei Quellen und drei Bestandteile des Marxismus, W.I . Lenin

تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد, ۱۳۹۲ ۹:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

یر اساس پیش‌بینی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد

مسعود پزشکیان ” اصلاح طلب” در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.

کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی

واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟

وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟

تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)