یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۵

یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۵

کوتاه‌سخنی با هم‌میهنان و آقای دکتر مسعود پزشکیان
هم‌میهنان عزیز، شما به دنبال تغییر و تحولات اساسی در شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در کشورید و در عین حال از مدنی‌ترین و مسالمت‌آمیزترین شیوه برای به انجام رساندن...
۱۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پروین همتی، سخن‌گوی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: پروین همتی، سخن‌گوی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
یر اساس پيش‌بينی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد
همان طورکه انتظار می رفت, که کیر استارمر رهبر حزب کارگر انگلستان بعد از ظهر امروز جمعه ۵ ژوئن , پس از استعفای سوناک نخست وزیر سابق, مورد استقبال چارلز...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
مسعود پزشکیان " اصلاح طلب" در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.
شورای نگهبان، یک نهاد قدرتمند تحت کنترل و وابسته به رهبر جمهوری اسلامی، همیشه نامزدها را از نظر مناسب بودن ایدئولوژیک بررسی می کند. بسیاری از ایرانیان پس از تلاش...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
نویسنده: ترجمه - رضا کاویانی
کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی
راست افراطی برای جمهوری ما، برای دموکراسی ما و برای کارگران زن و مرد زهر مهلکی است. سندیکای ث-ژ-ت هیچگاه راست افراطی را با هیچ یک از ديگر نیروهای سیاسی...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟
از آن‌جا که در ایران هیچ گونه نظارت بی‌طرفی بر شمارش آرا وجود ندارد، حکومت هر رقمی را که دلش می‌خواهد اعلام می‌کند. در هر صورت، حتی اگر آمار حکومت...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟
بر خلاف اصولی مثل عدالت و آزادی، همبستگی تا قبل از میانه‌ی قرن نوزدهم، یعنی کمی پیش از آنکه به شعار جنبش کارگری تبدیل شود، مفهوم سیاسیِ پرطرفداری نبود ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)
دختران، زنان و پسران و مردان با نه به حجاب اجباری و پذیرش حجاب اختیاری نشان دادند که از این به بعد این ما هستیم که ذهنی، روحی، عقلی و...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی

زنان و مهاجرین سیاسی در آثار تورگنیف

تورگنیف با انتقاد از نظام فئودالی، پیام آور شکل گیری نیروهای بورژوا دمکراتیک جدید روس بود. غیراز موضوع دهقانان، در زمان او احترام به زنان نیز در ادبیات آغازگردید و او برای نخستین بار زنانی را با شخصیت های قوی و مستقل در ادبیات روس مطرح نمود. در رمانهای تورگنیف زنان اغلب در رابطه با مبارزات اجتماعی، ازمردان قویتر هستند و با تکیه بر صداقت، خوش قلبی، شوق و اشتیاق به زندگی و خانواده، پا به پای مردان درزندگی ناگوار، فعال و کوشا هستند .

تورگنیف؛ زیبایی طبیعت و فقر روستاها

 

طرح مسائل و مشکلات روستاها و دهقانان در میانه قرن ۱۹ میلادی با کمک رمان، تقریبا در تمام کشورهای اروپایی مد روز بود. یکی از اینگونه نویسندگان، تورگنیف (۱۸۸۳-۱۸۱۸) ،نویسنده روس بود. او به شرح و توصیف زندگی روستائیانی پرداخت که گرفتار نظام طبقاتی ارباب و رعیتی بودند. تورگنیف را باید وقایع نگار واقعیات جامعه روس مخصوصا فرهنگ اشراف زمیندار بشمار آورد .

برخلاف گوگول که دهقانان را تنها قربانی و مظلوم نظام فئودالی تزاری نشان میداد، تورگنیف درآثارش انسانهایی معمولی، خون گرم، بزرگمنش، صادق، بااستعداد، مهربان، باوفا و تیزهوش را معرفی میکند که درگیر مبارزه با ارباب خشن، منحرف، نادان، مزخرف، و فاسد هستند و دهقانانی که با وجود فقر و ظلم و ستم و استثمار و تحقیر، در امور روزانه زندگی افرادی امیدوار و شکست ناپذیر بنظرمیرسند .

تورگنیف با انتقاد از نظام فئودالی، پیام آور شکل گیری نیروهای بورژوا دمکراتیک جدید روس بود. غیراز موضوع دهقانان، در زمان او احترام به زنان نیز در ادبیات آغازگردید و او برای نخستین بار زنانی را با شخصیت های قوی و مستقل در ادبیات روس مطرح نمود. در رمانهای تورگنیف زنان اغلب در رابطه با مبارزات اجتماعی، ازمردان قویتر هستند و با تکیه بر صداقت، خوش قلبی، شوق و اشتیاق به زندگی و خانواده، پا به پای مردان درزندگی ناگوار، فعال و کوشا هستند .

شش رمان معروف تورگنیف سندی تاریخی و جامعه شناسانه از اوضاع مملکت روس در میانه قرن ۱۹ میلادی هستند .او به شخصیت های آثارش القابی مانند عقلگرا، رمانتیک، ایده آلیست و رئالیست میداد .و چون او در محتوای آثارش از مفاهیمی مانند سوسیالیست، کمونیست، لیبرال، کاپیتالیست، پرولتاریا، بورژوا، و دیگرجریانات و گروههای ایدئولوژیک استفاده میکند، میتوان اورا پایه کذارادبیات سیاسی و اجتماعی دانست .

ازجمله موضوعات مطرح شده در آثار او- عشق، طبیعت و هنر هستند. تورگنیف خودرا مدافع ارزشهای لیبرال فرهنگ اشرافی میدانست و نه نماینده عقاید رادیکال اجتماعی. درآثاراو میتوان رابطه انسان با هنر،طبیعت و عشق را مشاهده نمود. وصف عالی قهرمانان داستان، شرح و تصویرشاعرانه طبیعت و مناظر رمانتیک محیط روستاها، زبان آهنگین و شاعرانه، ازجمله توانایی های ادبی تورگنیف در پروسه رمان نویسی اش هستند .

او در رسای زبان مادری اش مینویسد – درروزهای یاس و ناامیدی، درلحظات تنهایی، و احساس بی وطنی، بیگانگی و پرت افتادگی، تو بزرگترین تکیه گاه ما؛ نسل بربادرفته، هستی. تورگنیف غیراز واردکردن مفهوم “نیهلیست” به ادبیات روس، خالق شخصیت های “هاملتی” در آثارش نیزاست .

اودرسالهای نوجوانی زیرتاثیرفلسفه هگل ودرمیانه سالی تحت تاثیرفلسفه منفی وناامید شوپنهاور بود. وی در سالهای جوانی پیرو عقاید انقلابی دمکراتیک بلینسکی بود ولی بعدها بامحافل انقلابی از جمله چرنیشفسکی قطع رابطه نمود وسرانجام بعد ازسالها مهاجرت وزندگی درخارج، بارسیدن به سن کهولت، از خوشبینی انقلابی هگلی به بدبینی و شک فلسفی شوپنهاور رسید، یعنی وضعیت فرهنگی که آنزمان بین روشنفکران اروپا مد روزو مطرح بود.

تورگنیف درآلمان و فرانسه شخصا با مشاهیری چون شلینگ و فلوبر و هرتسن و موپاساد آشناشد . به نظر مورخین ادبیات ، او باعث آشنایی خوانندگان غربی با ادبیات روس در قرن ۱۹گردید . وی در دوران مهاجرت با نویسندگان و روشنفکران مهمی مانند فلوبر و موپاساد و مالارمه و زولا و هنری جیمس و باکونین و هرتسن آشنا گردید. بعضی ازآنها از نظر ادبی زیرتاثیرتورگنیف قرارگرفتند .

تورگنیف درژانرهای رمان و نوول و درام و شعر و یادداشتهای ادبی دارای آثاری است؛ از آن جمله – پدران و پسران، یادداشت های یک شکارچی، لانه اشرافی، رودین، سرزمین نو، راهی بسوی خلق ، بی پولی، بعدازظهر، نخستین عشق، دود، لانه اربابان، اشعار نثری، و ترانه عشق آوازه خوان، هستند. شش رمان او در طول ۲۵ سال نوشته شدند .

اودرکتاب ” یادداشت های یک شکارچی ” الکساندر دوم تزار روسیه را چنان تحت تاثیر قرارداد که گویا به قانون اصلاحات و حذف نظام ملوک الطوایفی تن داد. تورگنیف در این رمان به ابدی نمودن ادبیات دهقانان موفق شد. قهرمان رمان ” رودین ” اورا باکونین حدس میزنند. تورگنیف در این رمان به انتقاد از محافل مهاجرشبه انقلابی روس میپردازد، کتاب ” نخستین عشق ” او را یکی از بهترین داستانهای عشقی ادبیات جهان بشما ر می آورند .

تورگنیف روشنفکران آنزمان روسیه را دون کیشوتهایی بی عمل نامید و در رمان ” سرزمین نو ” سخن از انقلابیونی است که بدلیل بحرانهای روانی و شخصی، گاهی دست به خودکشی میزنند.عنوان رمان ” پدران و پسران ” اوبیشتراشاره به اصلاحات دهقانی و فرهنگ اجتماعی دونسل برای اصلاحات و انقلاب است تا اختلاف سنی دونسل. اودرکتاب ” لانه اربابان ” افسردگی و انحطاط اشراف زمیندار را نشان میدهد. صاحب نطران آنرا بهترین اثراوبشمار می آورند .

در دو رمان دود و سرزمین نو اوبه شعاراحساساتی نارودنیکی ” روشنفکران انقلابی به میان خلق بروید! ” میپردازد. تورگنیف در این کتاب ازخود گذشتگی مبارزان انقلابی که شانس پیروزی در مبارزه مسلحانه ندارند و محکوم به شکست هستند، سخن میگوید. در رمان ” دود ” اوبه انقلابی گری ناپیگیر محافل مهاجرسیاسی اشاره میکند. مجموعه آثار ۱۰ جلدی تورگنیف نخستین بار در سال ۱۹۶۸ در آلمان منتشر شد .

تورگنیف یکبار به سبب سخنرانی به مناسبت سالگرد مرگ گوگول و قدردانی از خلاقیت و زحمات او، تحت تعقیب سازمان امنیت دولت تزاری قرار گرفت و به یکسال زندان و حبس خانگی محکوم گردید .

ایوان تورگنیف در روسیه به تحصیل فلسفه و ادبیات در دانشگاه پرداخت. او بطور پراکنده و هر از گاهی اشعاری نیز به سبک بودلر، پوشکین، لرمانتف، و گوگول سرود. سرانجام ولی در پایان عمر پر فراز و نشیب خود، به شخصیت واقعی طبقاتی اش یعنی عرفان عاشقانه یا یاس فلسفی رسید .

Iwan Turgeneyew 1818 – 1883

 

 

 

تاریخ انتشار : ۳۰ تیر, ۱۳۹۴ ۹:۴۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت

کوتاه‌سخنی با هم‌میهنان و آقای دکتر مسعود پزشکیان

هم‌میهنان عزیز، شما به دنبال تغییر و تحولات اساسی در شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در کشورید و در عین حال از مدنی‌ترین و مسالمت‌آمیزترین شیوه برای به انجام رساندن این مهم بهره می‌برید و امکانات هرچند محدودِ آن را به چالش می‌کشید.
آقای پزشکیان، نوشتید می‌خواهید «صدای بی‌صدایان و طردشدگان» باشید، گفتید با مردم شفاف سخن خواهید گفت و پای وعده‌های‌تان و پشت مردم ایستاده‌اید و اگر نتوانستید به آن‌ها عمل کنید، کنار خواهید رفت.

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کوتاه‌سخنی با هم‌میهنان و آقای دکتر مسعود پزشکیان

یر اساس پیش‌بینی‌ها، حزب کارگر با اختلاف قابل توجهی در انتخابات بریتانیا پیروز شد

مسعود پزشکیان ” اصلاح طلب” در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد.

کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی

واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟

وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟