شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

اروپایی ها، تاریخی کاملاً متفاوت برای ما آفریقایی ها نوشتەاند

حتی امروز، ۵۷ سال پس از استقلال کنیا از استعمار انگلیس، تجارت برده های اقیانوس اطلس در خود کتابهای تاریخ، که در طی آن حدود دوازده میلیون نفر در طی ۴۰۰ سال ربوده شدند، فقط به طور مختصر اشاره شده و هنوز تعداد قربانیان ذکر نشده است. حتی یک حرف در مورد تاجران مسلمان برده که میلیون ها نفر را قبل از اروپایی ها ربودەاند و یا در مورد تحقیقات علمی مردم پیشین آفریقا.

پتینا گپا، اهل کشور آفریقایی زیمباوه و نویسنده رمان “از تاریکی تا تابش نور” در باره مبلغ و کاوشگر اسکاتلندی دیوید لیوینگستون اینگونه نوشته است: “او در اواسط قرن نوزدهم سفرهای زیادی را به آفریقا آغاز کرد و با کتاب های خود، تصویر قاره را تحت تأثیر قرار داد. مردانی مانند دیوید لیوینگستون از کشور های اروپایی قرن هاست که چهره آفریقا را شکل داده اند. و این طور وانمود کرده اند که تاریخ قاره آفریقا، فقط با ورود آنها به آنجا آغاز شده است. و آنچه که توسط  غیر اروپایی ها توصیف و یا نقشه برداری شده است وجود خارجی ندارد. طبق تفکر بسیاری از مردانی که در آن زمان کتاب های تاریخ اروپا را می نوشتند، اشاره کرده اند که مردم بومی قاره آفریقا  اغلب از توانایی های فکری، دانش، عقاید بی بهره هستند. البته  داستان ها و سنت هایی که نه شنیده می شدند و نه جدی گرفته می شدند و در جایی هم منعکس نمی شد. آنچه برای مدت های طولانی از دست رفته بود دیدگاه های آفریقایی بود که اغلب حتی در کتاب های تاریخ آفریقا نیز کنار گذاشته می شدند.”

حال دقیقا به همین دلیل است که نویسندگانی از آفریقا مانند پتینا گاپا تاکید دارند که بگویند و نشان بدهند آن طور که اروپاییان تاریخ آفریقا را توصیف کرده اند، ناروشن و به هیچ وجه همه واقعیت نیست و دقیقاً به همین دلیل است که آنها رمان های تاریخی می نویسند که در آنها تجربیات و دیدگاه های مردم آفریقا نقش اصلی را بازی می کند. پتینا گپا می گوید: من می خواستم  بر ناروشنی های گزارش سفر تحقیقاتی دیوید لیوینگستون انگشت بگذارم. این مرد خودخواه و باورنکردنی در خاک آفریقا  قدم می زد  و بر مناطق و مکانهای مختلف این سرزمین، نام های جدیدی می نهاد. حتی اگر از سال های  بسیار دور، نامی داشتند و یا مردم آن مناطق برای آنها نامی انتخاب کرده بودند. محقق ادبیات کنیا  Oduor Obura، در ساحل بزرگترین دریاچه آب شیرین آفریقا که توسط بومیان ” Lolwe” نامیده می شود بزرگ شده، نوشته است: در سال ۱۸۵۸ این دریاچه توسط یک مسافر انگلیسی، به نام  ملکه ویکتوریا نامگذاری شده است. این دریاچه تا به امروز به همین نام نامیده می شود. اوبورا می گوید: “گروه های قومی که در اطراف دریاچه زندگی می کنند مدت ها قبل از آن نام های خاص خود را داشتند.” به عنوان مثال، در میان قوم Luo، که این محقق کنیایی “Obura” به او تعلق دارد، آبNam Lolwe نامیده می شود. “متأسفانه ما این را در مدرسه یاد نمی گیریم. در آنجا نیز تاریخ کنیا با ورود اروپایی ها آغاز می شود و ما خود را با عینک اروپایی می بینیم.”

بحث درباره تاریخ خود آفریقا داستانی طولانی دارد. فیلسوف آلمانی، گئورگ ویلهلم فردریش هگل در قرن نوزدهم ادعا کرد که آفریقا قاره ای تاریخی نیست و در آن نه پیشرفت وجود دارد و نه آموزشی. و هنگامی که اروپاییان یک سیستم آموزشی در آنجا ایجاد کردند، این دیدگاه را  که حتی پس از پایان استعمار نیز ادامه داشت در برنامه های درسی تقویت کردند. حتی امروز، ۵۷ سال پس از استقلال کنیا از استعمار انگلیس، تجارت برده های اقیانوس اطلس در خود کتابهای تاریخ ، که در طی آن حدود دوازده میلیون نفر در طی ۴۰۰ سال ربوده شدند، فقط به طور مختصر اشاره شده و هنوز تعداد قربانیان ذکر نشده است. حتی یک حرف در مورد تاجران مسلمان برده که میلیون ها نفر را قبل از اروپایی ها ربوده اند و یا در مورد تحقیقات علمی مردم پیشین آفریقا. این واقعیت که مراکز تحقیق و یادگیری در آفریقا از اوایل قرن ۱۴ وجود داشت،اما دانش آموزان دبیرستانهای کنیا نیز چیزی در این مورد نمی آموزند. ماری نصیبی، دانشمند علوم تربیتی کنیا، می گوید: “نقش آفریقایی ها به عنوان خالق فرهنگهای اصیل که از قرنها قبل باقی مانده اند نادیده گرفته می شود.” “جای سؤال است وقتی که  جوانان آفریقا از ریشه های خود چیزی  نمی دانند چگونه می توانند جایگاه خودشان  را در جهان پیدا کنند.”

 بابره چاچا، مورخ کنیایی می گوید: این گونه شکل انتقال تاریخ، نوعی حفظ  شرایط موجود و نیز حفظ جایگاه و تسلط  قدرت برای دولت هاست و اضافه می کند “بسیار نگران است که جوانان درباره تاریخ خود، از جمله مقاومت در برابر ظلم، چیزهای زیادی یاد بگیرند و رادیکال شوند”. اما برخی نویسندگان زن شیوه دیگری را پیش می برند: آنها مانند “یا گیاسی” که در کشور غنا متولد شده است، به سادگی کتاب هایی درباره وقایع تاریخی می نویسند. او در رمان “بازگشت به خانه” به تاریخ برده داری می پردازد و زندگی خواهران دوقلو از ساحل طلا (کشور کنونی غنا) را توصیف می کند، زندگی آنها دوره های بسیار متفاوتی را طی می کند. سرنوشت فرزندان این دو زن نشان می دهد که تأثیرات برده داری، حتی در طی چندین نسل، چقدر ویرانگر است. نویسنده مشهور نیجریه ای” چیما ماندا  نگوزی آدیچی- Chimamanda Ngozi Adichie” نیز به تاریخ کشور خود پرداخته است. او در رمان “نیمه خورشید” داستان جنگ در کشور بیافرا، از ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۰ را از دید یک خانواده نیجریه ای روایت می کند  که در آن، صدها هزار نفر از گرسنگی  جان خود را از دست دادند.”

نویسندگان شناخته شده در شبکه های بین المللی مانند پتینا گاپا، یا  گیاسی و چیماماندا نگوزی آدیچی در مورد مواد رمان های خود به  منابع تاریخی رجوع می کنند که در آرشیوها و موزه های اروپا و آمریکا نگهداری نمی شوند.” اما گاپه- Ema Gape” می گوید: “ما می توانیم اشیا را به معرض نمایش بگذاریم، نبش قبر کنیم، و می توانیم ادعا کنیم. داستان تاریخی ما را قادر می سازد تا از دریچه های  بسیار کوچک زندگی، به تماشای تمامی تاریخ بنشینیم، اما بایگانی ها همچنان عدم تعادل بین روایت های اروپا و آفریقا را نشان می دهند.” به عنوان مثال، نویسنده اتیوپیایی Maaz Mengiste، که برای کتاب خود در مورد نقش و مقاومت زنان در  در برابر ارتش فاشیستی ایتالیا در اتیوپی در دهه ۱۹۳۰ دست به تحقیق زد پی برد، از زمان بنیتو موسولینی دیکتاتور ایتالیا، چیزی در باره مقاومت زنان اتیوپی جز مطالب تبلیغاتی، در بایگانی های ایتالیا یافت نمی شود. اما سرانجام “مازا منگیسته” این نویسنده اتیوپیایی به منابع مورد نظر خود دست پیدا می کند و در رمان “این داستان پنهان مانده بود.” منعکس می نماید. او می گوید: “ما باید افرادی را که دیگر زنده نیستند بازگردانیم.- ما باید این مسئولیت را در قبال نسل آینده بپذیریم.” 

 

چهار شنبه ۱۷ فوریه ۲۰۲۱- ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۹

منبع: مجله آلمانی fluter

ترجمه. رضا کاویانی 

 

تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن, ۱۳۹۹ ۱۱:۲۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک