پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۱

پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۱

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران
آزادی از میان اجساد مردم، آوار خانه‌ها و بمباران کشور زاده نمی‌شود. دموکراسی را نه با موشک، بلکه با اراده و فداکاری خودمان می‌سازیم؛ نه با همدستی با دشمن، بلکه...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی
نهضت آزادی ایران در راستای راهبرد تقویت همبستگی ملی که آثار برجسته آن را در جریان جنگ تحمیلی اخیر شاهد بودیم، بازگشت حاکمیت به مردم و تحقق مطالبات ملی از...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی
اکنون بیش از هر زمان، نیاز حیاتی جامعۀ ایران بازیابی و تقویت «استقلال اندیشه» و «سازمان‌دهی مستقل سیاسی» است. ما باید بتوانیم در دل بحران، بدون اتکا به حاکمیت یا...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید
حمله به زندان اوین، چه از منظر حقوق بین‌الملل، چه از دیدگاه وجدان انسانی، یک جنایت محض بوده و از مصادیق روشن جنایت علیه بشریت است. همزمان، آن‌چه جنبه‌ای دیگر...
۱۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!
کارگران و زحمتکشان نیک می‌دانند که راه رفع ستم‌های نزدیک به نیم قرن جمهوری اسلامی نه با جنگ و تجاوز علیه میهن هموار شدنی است و نه با تکیه به...
۱۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: راهکار سوسیالیستی
نویسنده: راهکار سوسیالیستی
چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت

ترس یا هوشیاری؟

انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری و جریان آکادمی، واقعی است. پیروزی پزشکیان این جریان خطرناک را از سایه به درآورد وچهره‌اش را آشکار کرد. امروز در هر کوی و برزن بحث از میرباقری وخیانت‌های جریان جلیلی است.

«امر وحشتناک را باید برجسته کنیم و متعهد شویم که مانع بازتولید وحشت شویم» (جودیت اشکلار)

روند رقابت‌های انتخاباتی حاوی نکات و درس‌های مهمی دربارۀ سیاست‌ورزی در ایران است. این روند برای تجربه‌اندوزی  نیازمند بحث و بررسی همه‌جانبه است.

هرچه ازفضای انتخاباتی فاصله بگیریم بهتر می‌توانیم به داوری و قضاوت کنش سیاسی انتخاباتی خود بپردازیم .یکی از مواردی که مورد توجه تحلیل‌گران سیاسی قرا گرفته است منطق حضور یا عدم حضور آن بخش از تحول‌خواهانی است که در دورۀ اول، انتخابات را تحریم و در مرحلۀ بعد به پزشکیان رای دادند .این دسته در مرحلۀ اول که هنوز سمت وسوی مهندسی انتخابات اشکار نشده بود، دست به تحریم زدند ومتعقد بودند تحریم یک کنش سیاسی است که به منش مقاومت تعلق دارد. در صورتی‌که شرکت در انتخابات را کام‌بخشی رژیم و به نوعی پاس گل به آن می‌دانستند .

با این استدلال مشارکت کمتر از ۴۰درصد مردم را یک پیروزی برای خود و ناکامی برای هر دوجناح حاکمیت تلقی کردند .بعد از فروکش کردن جنبش مهسا این پیروزی کام جامعه را شیرین وامیدافزا نمود. در گام بعدی  صف‌آرایی نیروها  شکل دیگری پیدا کرد و شرایط و موقعیت به تحلیل تازه نیاز داشت؛ بخشی از تحول‌خواهان که مرحلۀ اول را تحریم کرده بودند با  پرسش سختی مواجه بودند: تحریم یا مشارکت؟

بخشی از چپ‌ها و جمهوری‌خواهان  تحول‌خواه  طبق معمول و عادت همیشگی با یک بیانیه انتخابات را تحریم، و به زعم خود رفع تکلیف کردند. این شیوۀ برخورد با مسائل پیچیدۀ سیاسی جامعه پیامدش انزوای هرچه بیشتر این جریان‌ها است. این نگاه برای سیاست‌ورزی کافی نیست، ما بایستی مورد به مورد با موضوع سیاسی درگیر شویم در تئوری‌های گذار برخلاف تئوری‌های کلاسیک انقلاب، امرسیاسی یک پدیدۀ ذاتی نیست، زمان‌مند و مکان‌مند است. عصر تئوری‌های کلی به سر امده است. تجربه نشان داده است انتخابات در جمهوری اسلامی در هر دوره به برخورد مشخص نیاز دارد ویک‌بار برای همیشه شرکت یا تحریم پاسخ‌گوی موقعیت نیست. مرحلۀ دوم انتخابات به تحلیل جدیدی نیاز داشت.

شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات مستلزم پاسخ به سه پرسش کانونی بود:

۱- آیا شرکت در انتخابات گذر از جنبش «زن، زندگی، آزادی» است؟

۲- شرکت یا تحریم، کدامیک در خدمت خروج از فروبستگی کنونی است؟

۳- آیا شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات اسیر شدن در پروپاگاندای اصلاح‌طلبان دردوگانه‌سازی بد و بدتر و  ترس از جریان جلیلی نیست؟

برای اینکه مطلب طولانی نباشد،  دو مورد اول و دوم را به بعد موکول می‌کنم و در فرصت دیگر به آن‌ها خواهم پرداخت. در این نوشته به اختصار به مورد سوم می‌پردازم .دو گرایش از دو منظر مختلف، شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات را نقد کرده اند: ۱-اپوزیسیون راست افراطی و ۲-بخشی از گذارطلبان جمهوری‌خواه و چپ.

در اینجا نیاز نمی‌بینم به موضع سیاسی جریان راست افراطی بپردازم زیرا مسئلۀ اصلی آنان سیاست‌ورزی نبوده و هیچ‌چیزی به جز رسیدن به قدرت آنها را راضی نمی‌کند. رسیدن به قدرت به هر قیمت هدف آنان است. موضوع این نوشته بیشتر پاسخ به جریانات سیاسی مترقی و تحول‌خواه است.

منتقدان به مشارکت در مرحلۀ دوم انتخابات عمدتاً بر این نظر بودند که نباید اسیر دوگانۀ جعلی بد و بدتر اصلاح‌طلبان قرار گرفت واز ترس جلیلیِ لولو به پزشکیان رای داد .

موضوع ترس مسئلۀ کانونی هر دو جریان تحول‌خواه بود.

ترس واقعی یا ساختگی؟

ترس در فلسفۀ سیاسی

ترس یکی از انگیزه‌های قوی برای کنش‌های سیاسی و محرک عمل وکنش‌گری است. اغلب نظریه‌پردازان سیاسی از دونوع ترس سخن گفته‌اند: “ترس قادرکننده” و”ترس بازدارنده”.

ترس بازدارنده ترسی است که انسان را دچار عدم یقین و اطمینان کرده  و ناگزیر باعث تضعیف و سستی روح می‌شود و اراده را دچار تزلزل و مقدمات بندگی آدم‌ها را فراهم می‌کند.  بنابراین نه تنها موجب سلب آزادی  گشته، بلکه باعث می‌شود انسان با رضایت و میل خودخواسته، خود و خویشتن خود را وانهد .اغلب نظام‌های دیکتاتوری به‌طور نظام‌مند به این ترس دامن می‌زنند.

نوع دیگر از ترس قادرکننده و احیاکننده است .این ترس در نوع خود شکلی خاصی از ناخرسندی و دل‌نگرانی است. تشویش و دغدغۀ ذهن است از شر و مصیبتی که می‌تواند در آینده بر سرمان بیاید. این ترس هشداردهنده است تا آدمی متوجه موانع پیش روی خود باشد و چاره‌اندیشی کند. به قول برخی از متفکران بدون ترس هیچ “خودی” باقی نمی‌ماند که خود را آزاد کند. ان‌ها استدلال می‌کنند که ترس شرط لازم برای خودباشی انسان است به عبارت دیگر، ترس انتظار یا ظن بردن به چیزی است که احتمالاً در آینده برای‌مان اتفاق خواهد افتاد و با خود درد و رنج خواهد آورد. این ترس موجب زبونی و ناامیدی نیست بلکه  هشداردهنده و برانگیزاننده است .

در امرسیاسی ترس لازم و ضروری است تا خطرها را جدی بگیریم .اگر در انقلاب بهمن ۵۷ از بازتولید استبداد به شکل دیگر، می‌ترسیدیم  شاید راه دیگری می‌رفتیم.

در جامعۀ پیچیدۀ امروز ما باید بترسیم  از اتفاقاتی که در منطقۀ ما می‌گذرد، از برخی شعارهایی که در خیابان‌ها می‌شنویم؛ شعارهایی از قبیل «ایران که شاه ندارد حساب کتاب ندارد»، «رضاه شاه روحت شاد» و نیز از حکومتی که در سایه شکل گرفته و هستی مارا قربانی توهمات خود ساخته‌ است.. در گذار به دمکراسی شکل گذار یک موضوع حیاتی است و آیندۀ دمکراسی بستگی تام دارد به شیوۀ گذار. در این راه مدام باید مواظب  امر وحشت‌زا و ترسناک باشیم و آن‌ها را برجسته کنیم تا جامعه  اگاه و هوشیار باشد. استبداد در ایران مار هزارسر است که هرآن ممکن است به شکل‌های مختلف خود را بازتولید کند.

انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری و جریان آکادمی، واقعی است. این جریان با این‌که در تمام عرصه‌های قدرت حضور دارند و آرام‌آرام همۀ عرصه‌ها را به تسخیر خود درآورده‌اند ولی در جامعه دیده نمی‌شوند . پیروزی پزشکیان این جریان خطرناک را از سایه به درآورد وچهره‌اش را آشکار کرد. امروز در هر کوی و برزن بحث از میرباقری وخیانت‌های جریان جلیلی است.

تحول‌خواهان آگاه‌اند و می‌دانند که بحران‌های این نظام ساختاری است و کم‌ترین امید به تغییر هرچند اندک در این نظام را ندارند ولی شرکت در انتخابات را در راستای آگاهی‌بخشی به جامعه و برجسته کردن امر وحشتناک و ترسناکی که موجودیت جامعه را تهدید می‌کند توصیه کردند.

تاریخ انتشار : ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ ۴:۰۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

توهم آزادی از دهانۀ موشک: افشاگری علیه مدافعان حملۀ نظامی به ایران

محکومیت حمله به زندان اوین و ضرورت آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی

نیاز به بلوغ بیشتر سیاسی، و جسارت مدنی

اوین؛ زندانی که از آسمان بمباران شد و از زمین خیانت دید

آتش‌بس تا استقرار صلح پایدار!

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟