شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۳

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۳

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

بیانیه، امضاها و سوداهایش

مشروح سخنان رضا پهلوی بر اساس تجربیات تاریخی نسل ما نیز پدیده ی تازه ای نیست. این سخنان به دنبال آن امضاها، جا به جا یادآور بیانات خمینی در نوفل لوشاتو است. وعده های بزرگ در برپایی حکومتی دموکراتیک و آزاد که مارکسیستها هم در آن حرف خود را می زنند.

وجه نخست مناسبت اوضاع کشور و جهان

این تلاش در وجه نخست و وجهەی بیرونی خود حرکتی است همچون موارد متعدد پیشین که غالباً از جانب طیف طرفداران سلطنت هر بار تحت تأثیر شرایط ویژه ای که در ایران یا جهان پیش آمده، برای دوره ای ارائه و مطرح گشته و فرو خوابیده است. اینبار نیز ظاهراً در ارزیابی اثرات تحریم ها در تشدید مشکلات اقتصادی و نارضایتی ها، و امید به  چشم انداز های متفاوت (بخوان تیره تر) در رابطه ایران با آمریکا، با وزن و نقش دیگری به میدان آمده است.

طرح ناگفته در این بیانیه؛ امکان اجرای پروژه به حرکت در آمدن/ آوردن مردم به جان رسیده و بر محمل آن تامین حمایت خارجی برای کنار زدن جمهوری اسلامی است. حتا اگر طرح زود بازده ای نباشد، می تواند بذری باشد که پاشیده شود، تا شاید روزی هم سر برآورد. طرحی مانند پروژه خوان گایدو در ونزوئلا و یا انقلاب های رنگی در جمهوری های سابق سوسیالیستی و نظایر آن. بماند که فارغ از نیت کنونی و یا متفاوت بسیاری از امضا کنندگان، قابل تأمل است که کدام قدرت های جهانی با چنین طرحی همراهی دارند و کدام قدرتها ممکن است در مقابل آن بایستند! چون در مسئله ایران رویارویی ها و یارگیری ها همان نیست که مورد ونزوئلا هست یا در مورد انقلابات رنگین گذشته.

مسئله مهم تر این است که این ایده مقدم بر هر چیز نیازمند چهره ای با وجهه در خور و جلوه مند است. از نگاه طراحان یا حامیان این پروژه، شاهزاده رضا پهلوی را که بخشا حامل چنین جایگاهی است باید و می توان به وجهه ای با مقبولیت عمومی تر بدل کرد. از همین رو است که تلاش و تاکید اخیر وی بر تمایل عمیق خود به جمهوری خواهی یا مسایل جذب کننده افکار عمومی معنای روشنی می یابد.

از سوی دیگر گرچه هر تغییر در نگاه و منش رضا پهلوی به نسبت طرفداران جزم سلطنت خواهی، خود می تواند به نفسه مطلوب تلقی گردد، اما در همان حال نمی شود مقصود نهایی و محک چرخش های انجام یافته را نادیده گرفت. از جمله این سخن موکد که دلخواه او جمهوری است، اما پذیرنده انتخاب مردم خواهد بود را نمی توان برکنار از اشاره های ضمنی او به پادشاهی های موجود در مثلا خاورمیانه و اروپا که کم از جمهوری ندارند، و ایضا جمهوری هایی که استبدادی هستند، حاوی و دنبال کننده مضمون و سویه ای است  قابل درک.

مشروح سخنان رضا پهلوی بر اساس تجربیات تاریخی نسل ما نیز پدیده ی تازه ای نیست. این سخنان به دنبال آن امضاها، جابەجا یادآور بیانات خمینی در نوفل لوشاتو است. وعده های بزرگ در برپایی حکومتی دموکراتیک و آزاد که مارکسیستها هم در آن حرف خود را می زنند…

و جایی که آن آخوند حوزه با آوردن عباراتی جذاب قادر به اغواگری می شد، به کلام آوردن مفاهیمی امروزین توسط آقای رضا پهلوی؛ از پسندیده ترین معیارهای دموکراسی گرفته تا مردم دوستی و رهایی میهن از چنگ ارتجاع و… چه آسان است! خصوصا هرگاه ایشان به معیار و محکی برای باور بدان ها و یا توضیح موارد نقض آنها توجه نداشته باشد. حتی توضیحی را پیرامون ترغیب دولت ترامپ به اعمال تحریم های خفه کننده علیه مردم، یا هم نشینی با جناح های آمریکایی خواهان تهاجم نظامی به میهن خود، در همین گذشته نزدیک لازم نداند.

وجه دوم، کنار گذاشتن تشکیلات ناموفق خارج کشوری

 جنبه قابل توجه دیگری در این بیانیه، بنا به جهاتی که اشاره شد این است که بر خلاف موارد گذشته این بار نامی از جریانات متشکل آورده نشود. صلاح دیده شد که نامی از تشکل های پادشاهی چون فرشگرد و ققنوس و دیگران، یا شورای مدیریت گذار به میان نیامده و بیانیه ۶۲۰ نفره با امضای تعداد معدودی از افرادی که نامی دارند انتشار یابد همراه با لشکری از آدمهای ناشناس. آدمهایی منفرد با عنوانی تخصصی جلوی نامشان؛ که حول آقای رضا پهلوی جمع آمده اند.

البته موضعگیری و امضای افراد در برخی مسائل در حمایت یا اعتراض به وقایع بی سابقه نیست، اما بیانیه «نه به جمهوری اسلامی» مدعی جایگزینی حکومت است و در قواره «شاه باید برود» خمینی و آنچه که او از پاریس اعلام کرد. با این تفاوت که اگر در حدود سال ۵۷ جامعه به چنان جوششی فراروییده بود که خمینی در نجف هم لمس کرد، تصور تکرار آن پدیده در شرایط امروز غیر واقعی خواهد بود. همچنان که در توقع آمریکا و خوان گایدو از اوضاع ونزوئلا بود و حاصل نیامد و یا موارد دیگری که آقای رضا پهلوی هم در طی سالیان گذشته بارها بدین خیال به میدان آمد.

وجه سوم؛ بارز کردن نقش شخصیت و شخص رضا پهلوی

 یکی دیگر از وجوه بارز این برآمد قلم بطلان کشیدن و یا منتفی دانستن جایگاه احزاب و جبهه نیروهای سیاسی – با برنامه ها و اهدافی اعلام شده – در روندهای تحول سیاسی کشور به طور کلی است تا زمینه به اصطلاح «انتخاب» رضا پهلوی در هر شکل آماده شود. حلقه زدن آدمها و اسامی متعدد، از جمله افرادی منفرد به دور شاهزاده رضا پهلوی، بدیل مشخصی است جهت هدایت مستقیم مبارزه، با پیشوایی و زیر لوای یک فرد. برای دستیابی به هدفی بزرگ که نه تصویری روشن از آن بدست داده می شود و نه برنامه و راهکارهای رسیدن به آن به تصمیم در آمده یا به بحث گذاشته می شود! و نه ایضا طرح و تلاشی برای برپایی نهادها و سازمان های متشکل مردمی و سیاسی، یا کارآمد شدن نهادهای موجود، تا در تحولات مورد نظر ایشان ایفای نقش نمایند؛ یا گسترش فعالیت‌هایی که حاکمیت موجود را ناگزیر به عقب نشینی و تن سپردن به خواسته‌های مردمی نماید.

این بی برنامگی شاید به این دلیل است که حکومت همه راهها را بسته. چنین بوده و تا به آخر نیز چنین خواهد بود.

خوب اگر چنین است پس تمام ارزیابی ها و تحلیل ها از آشفتگی کشور و ناتوانی حاکمیت در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و انسجام قوای حاکمه، باید غیر واقعی باشد و استبداد تا سالیان دور قادر به ادامه استیلای خویش است.

ولی بر پایه این امضاها و این سخنان گویا می توان حکومت موجود را با برپایی و گسترش اعتراضات و قیام مردمی به زیر کشید؛ بی مهابا از تکرار انقلابی بدون چشم انداز، گویا لازم نیست به این ارزیابی نشست که عموم مردم آیا چه همراهی با چنان واقعه‌ای خواهند داشت و چرا در شورش های مکرر موجود در کنار ایستاده اند. در اینکه مردم کشورمان در وسعت غالب خود سالهاست که جمهوری اسلامی را نمی خواهند و از پلیدی های آن به جان آمده اند تردید نیست، اما در چگونگی گذر از آن و آنچه در پی خواهد آمد هیچگاه بی تفاوت نبوده اند.

در اینکه با تشدید فلاکت ها و اعمال ضد مردمی دست اندرکاران، هر زمان شعله خشم و استیصال در جایی زباله کشد هم تردیدی نیست. اما طراحی تازه آقای رضا پهلوی و امضا کنندگان که بی تفاوت از ابعاد جاری شدن خون ها و یا برعکس با بهره گیری تبلیغی آن، از مامنی راحت پروژه ای را کلیک زده، روندهای مورد نظر خود را دنبال نمایند، با خواست دلسوزان واقعی مردم و سرنوشت کشور پیوندی نخواهد داشت.

پنجم فروردین ۱۴۰۰

بیست و پنجم مارس ۲۹۲۱

تاریخ انتشار : ۵ فروردین, ۱۴۰۰ ۶:۱۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک