دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۹

دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۹

سهیل نام دیگر تو هست
بر بال خیال تو سر گذاشتم، آسمان و دریا را آبی دیدم، زلال همچون چشمان تو. پاک و روشن مثل سپیدی قلبت. در خود ویران شدم. از بی مهری روزگار...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
مراسم دومین تحلیف ترامپ در واشنگتن
دونالد ترامپ امروز به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده سوگند یاد خواهد کرد. امسال این مراسم به دلیل سرمای شدید و یخبندان در داخل ساختمان کنگره انجام...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
آن‌که مرگ می‌کارد، خشم درو می‌کند!
علی رازینی و محمد مقیسه هر دو در صدور احکام امنیتی و سیاسی نقش کلیدی داشتند. رازینی از اعضای کمیته‌ای بود که در اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ حکم اعدام هزاران زندانی سیاسی را صادر...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
کارگران فصلی و رنج برداشت سیب زمینی
استان کردستان، حدود یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و از قطب‌های اصلی تولید سیب‌زمینی در ایران است... کار برداشت سیب‌زمینی برای کارگران فصلی جزو آن نوع...
۱ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: فرزانه امجدی
نویسنده: فرزانه امجدی
سپید در زمان
در او نه! گناهی نمی بینم. گناه از شماست آقایان! که در قاب ذهنتان، عبدالمطلب نشسته است و بت هایش، و با افسونی مستتر در کلام یک سویه، پوسیده فرشی...
۳۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مسعود دلیجانی
نویسنده: مسعود دلیجانی
بازگشت, بیم و امید
در نوار غزه، مردم در حال جشن گرفتن هستند, ازطرفی نگران آینده ای مبهم که پیش رو است. مردم در این فکر هستند که چه زمانی می توانند به خانه...
۳۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی
جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه...
۳۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری

نگاهی به فیلم “در باره الی”

این فیلم بیان یك تراژدی است. تراژدی ناپایدار بودن خوشی و شكننده بودن لذایذ زندگی. بخش اول فیلم تاكید بر سرشار بودن انسانها از خوشی است و بخش دوم ... امكان بروز فاجعه را در كنار لحظات شادی آفرین بما گوشزد می كند. اما این تراژدی تنها به لحظات شاد مربوط نمی شود بلكه تراژدی رفتار انسانها با هم و همچنین تراژدی عهد و پیمان آنها نیز هست

فیلم “در باره الی”، به کارگردانی اصغر فرهادی، چند جایزه را درجشنواره های برلین و استرالیا به خود اختصاص داده است. اصغر فرهادی همچنین سازنده فیلمهای چهارشنبه سوری، ارتفاع پست، رقص در غبار، و شهر زیبا است.

فیلم “در باره الی” چند دختر و پسر را نشان می دهد که بطور دسته جمعی برای تعطیلات به شمال سفر می کنند. در میان اینها دختری بنام “الی” که برای آشنایی و نامزدی با احمد که بتازگی از آلمان به ایران آمده موضوع اصلی فیلم می شود.

این فیلم را می توان به دو بخش تقسیم کرد: ١- بخش اول که همگی شاد و خندان و پایکوبان در این سفر، گل می گویند و گل می شنوند. ٢- بخش دوم که ناگهان تمام خوشیها تبدیل به تشویش و درگیریهای لفظی و فیزیکی می شود، زیرا هنگام نجات بچه یکی ازاین افراد بنام”آرش” که در حال غرق شدن در دریا بوده و همگی به یاری وی می شتابند، ناگهان “الی” نیز ناپدید می شود. با توجه به قرائن موجود و این که “الی” مایل به سفر به شمال نبوده و به اصرار یکی ازآنها به این سفر آمده، و این که مادر”الی” نیزبیمار بوده, کسی بدرستی نمیداند که آیا وی هنگام نجات آرش دردریا غرق شده و یا به تهران بازگشته است. “الی” و ناپدید شدنش تبدیل به پل ارتباطی بین این دو بخش فیلم می شود.

در بخش اول فیلم، کسی شناختی ازشخصیتهای متعدد فیلم ندارد، زیرا همگی با شوخیها و رقص و آوازها و پانتومیمهای خود، از نظر شخصیتی بهم شبیه هستند که این تشابه شخصیتها عمداً صورت می گیرد.

پی بردن به متفاوت بودن شخصیت ها رفته رفته در بخش دوم ظاهر می شود که در آن افراد در نحوه برخوردشان با سرنوشت “الی” از یکدیگر متمایز شده و بازنگری می شوند. در واقع “الی” و رابطه اش با دریا بصورت سمبلیک نقش برملا کردن شخصیتها را عهده دار می شود. اما دریا واقعیتها را چون زلال آب خود شفاف می خواهد، زیرا با پیدا شدن سرو کله نامزد قبلی “الی” در اواخر فیلم که از این سفر و رابطه وی با نامزد بعدیش بی اطلاع بوده، هر دروغی که به او بگویند برملا می شود و ممکن است خشم وی را دامن زند. بعلاوه، گویی تا واقعیتها از زبان این افراد بیرون نیاید دریا از پاسخ صریح به این که آیا “الی” را بکام خود کشیده یا نه سر باز می زند و از باز پس دادن جسد وی در صورت مرگش خودداری می کند.

از صحنه های خوب فیلم می توان به یاد آوری جملات و رفتار تک تک افراد در بخش دوم فیلم اشاره کرد که هر کس با به یاد آوردن جمله یا حرکتی از یکدیگر و یا از “الی” سعی می کند سرنخی در باره هویت اصلی وی بدست آورد و این به نوبه خود نوعی فلاش بک محاوره ای است که با توسل بدان به شناخت بهتری از شرایط دست یابیم. در این میان است که شادی و غم، خنده و گریه، حال و گذشته با هم تلاقی می کنند.

تا قبل از این اتفاق، تماشاچی با بی رغبتی به حرفها و اعمال تکراری این افراد می نگرد ولی در بخش دوم و با یاد آوری بعضی از این لحظات، جملات و کردار آنها در بخش اول فیلم از اهمیت خاصی برخوردار می شوند؛ زیرا با تاکید بر آنهاست که می توان به شناختی نسبی از “الی” و شخصیتش دست یافت و به این نتیجه رسید که آیا وی به دلایل عدیده از جمله دلخور شدن ازحرف یا رفتار کسی به تهران بازگشته است یا نه.

یکی دیگرازاین فلاش بک ها که موجب دردسر می شود، لو دادن قضیه ماه عسل “الی” و احمد است که نباید نامزد قبلی “الی” از آن باخبر شود ولی توسط زن صاحبخانه به سادگی لو می رود. در این میان شیرینی ماه عسل به تلخی در می آمیزد.

از نقاط ضعف فیلم می توان به بخش دوم آن اشاره کرد. از زمانی که همگی به نتیجه قطعی، آن هم بدون در دست داشتن دلایل کافی، می رسند که “الی” با توجه به دلایل و شواهد موجود در دریا غرق شده است. حس تعلیق فیلم که مانند موج دریا ما را به بالا و پایین، عقب و جلو می برد فروکش می کند و در نتیجه هیجان فیلم در باره سرنوشت الی نیز با خود “الی” از نفس می افتد؛ زیرا از لحظه ای که ما به این قطعیت می رسیم که وی در دریا غرق شده، حدس و گمان ما در باره وی نیر به پایان می رسد. این حدس و گمانها کلید اصلی تعلیق در این فیلم است که بیربط به نام فیلم نیست – تنها نقطه ای که می تواند نجات بخش فیلم باشد پایان آن است و این که تماشاچی پی ببرد که تمام این قطعیت بخشیدن ها به مرگ الی در دریا، بازی با ذهن تماشاچی بوده است. موازنه بین اطمینان وشک که لازمه آن است در این فیلم به هم می ریزد.

این فیلم بیان یک تراژدی است. تراژدی ناپایدار بودن خوشی و شکننده بودن لذایذ زندگی. بخش اول فیلم تاکید بر سرشار بودن انسانها از خوشی است و بخش دوم که خلاف بخش اول است امکان بروز فاجعه را در کنار لحظات شادی آفرین بما گوشزد می کند. اما این تراژدی تنها به لحظات شاد مربوط نمی شود بلکه تراژدی رفتار انسانها با هم و همچنین تراژدی عهد و پیمان آنها (نامزد شدن “الی” با دونفر در آن واحد) نیز مورد تاکید قرار می گیرد. این تراژدی انسانهایی را بما نشان می دهد که در ظاهر آرام و شادند و با هم می گویند و می خندند ولی در پس این خنده ها، خویی خشم آگین دارند که نمونه اش را در امیر شوهر سپیده می بینیم. وی گناه غرق شدن “الی” را قبل از این که مطمئن شود آیا وی براستی غرق شده یا نه به گردن همسر خود سپیده می اندازد و این سوای تحقیر کردن وی به دلایلی مختلف است که در این میان وی را به باد کتک و ناسزا می گیرد. نامزد قبلی “الی” نیز از چنین رفتار ناهنجاری برخوردار است- گرچه “الی” و تشویش و اضطراب در باره دانستن سرنوشت وی طبیعتا به التهاب و برهم زدن آرامش محیط منجر می شود، اما رفتار تهاجمی وی که نه تنها با رقیب عشقی خود گلاویز می شود، بلکه به دختری که به وی به علت توقف بیجای ماشینش اعتراض می کند پرخاش و حمله می کند، مورد تاکید قرار می گیرد.

این فیلم علاوه بر نشان دادن دوستی و فداکاری در میان انسانها که برای نجات آرش و “الی” از هیچ کوششی مضایقه نمی کنند، نشان دهنده دروغها، پنهانکاریها، غفلتها و در مجموع ناهنجاریهای رفتاری در بین انسانهاست.

________________

کارگردان: اصغر فرهادی

بازیگران: گلشیفته فراهانی، ترانه علیدوستی، مریلا زارعی، شهاب دوستی، مانی حقیقی، پیمان معادی، رعنا آزادی ور، احمد مهرانفر

برای دیدن این فیلم به سایت http://www.iranianuk.com مراجعه کنید.

تاریخ انتشار : ۴ بهمن, ۱۳۸۸ ۸:۱۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سهیل نام دیگر تو هست

مراسم دومین تحلیف ترامپ در واشنگتن

آن‌که مرگ می‌کارد، خشم درو می‌کند!

کارگران فصلی و رنج برداشت سیب زمینی

سپید در زمان

بازگشت, بیم و امید