بر اساس برخی گزارشها، بزودی مشاورین نظامی چین وارد بندر تراتوس در سوریه می شوند تا در کنار نیروهای روسی مستقر در پایگاه نظامی این بندر، به آموزش نیروهای نظامی سوری بپردازند. این اقدام با پشتوانه قانون مبارزه با تروریسم که دردی ماه سال ۱۳۹۴ در کنگره خلقهای چین، بتصویب رسید، صورت می گیرد.
پیش از این نیروهای ارتش چین در چارچوب نیروهای حافظ صلح در سودان جنوبی مستقر شده بودند. اما این نخستینبار است که چینی ها نه در چارچوب حفاظت از صلح، بلکه در نقش مشاور کشوری در حال جنگ، حضور پیدا می کند. به نظر می رسد که انگیزه اصلی چین از شرکت در جنگ سوریه، هر چند در نقش مشاور نظامی، کسب اطلاعات لازم در جهت مقابله با آندسته از شهروندان چینی است که از مناطق استان سین کیانگ (ترکستان شرقی) با استفاده از امکانات برخی کشورها، به صفوف داعش پیوسته اند تا پس از کسب تجربیات جنگی به چین بازگشته و از تجربیات خود در صفوف جدائی طلبان این ناحیه، استفاده کنند.
ظرافت موضوع در این نکته نهفته است که هرچند نظامیان چینی به عنوان مشاور به سوریه اعزام می شوند، اما جدا از مسائل مربوط به تبادل اطلاعات، به دلیل عدم تجربه عملی نظامیان چین در جنگ های شهری در واقعیت امر این نظامیان سوری اند که پس از تجربه ۵ سال جنگ شهری با داعش، آموزش دهنده و انتقال دهنده تجربیات به نظامیان چینی خواهند بود.
با وجود سابقه تبادل اطلاعات امنیتی میان چین و سوریه، اما حضور علنی نظامی چین در مناقشه سوریه، پس از آغاز عملیات هوائی روسیه در این کشور، فاکتور جدیدی است که در تصمیمات بلند مدت و نیز تاکتیکهای نیروهای درگیر مناقشه سوریه، تاثیرات مهمی خواهد گذاشت.
لازم به توضیح است که شهروندان چینی ساکن ایالت سین کیانگ، از ملیت آیفوراند که ساکنین نخستین این منطقه محسوب می شوند. اکثریت قریب به اتفاق مسلمانان این منطقه، سنی مذهباند. ایالت سین کیانگ از نظر حقوقی وضعیت خود گردان دارد و از سال ۱۹۴۹ به جمهوری خلق چین پیوسته است. نخستین بار در سالهای ۱۹۳۰، جمهوری اسلامی ترکستان شرقی در این ایالت اعلام موجودیت کرده و تا سال ۱۹۳۹ در این ایالت حکومت را در دست داشت.