شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۰

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۰

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

وضعیت اسفبار بخش نفت و گاز و چالشهای پیشرو

آیا بخش نفت و گاز ایران تحمل تحریمهای جدید را دارد؟

مجلس نمایندگان آمریکا در روز چهارشنبه چهاردهم اکتبر طرح تحریمهای جدیدی علیه شرکتهای خارجی فعال در صنایع نفت و گاز ایران تصویب کرد. این طرح موسسه های مالی وابسته به دولتهای محلی و ایالتهای آمریکا را قادر میسازد که سرمایه هایشان را از شرکتهایی که بیش از بیست میلیون دلار در صنایع نفت و گاز ایران سرمایه گذاری کرده اند خارج کنند.

این اقدام کنگره آمریکا در امتداد طرحی است که هفته گذشته در سنای آمریکاو توسط سناتور کریستوفر داد، رییس دموکرات کمیته امور بانکی سنای آمریکا برای تحریم صنایع نفت و گاز ایران مطرح شد و در صورت تکمیل شرکتهای تامین کننده مواد نفتی پالایش شده مانند بنزین را از حضور در بازارهای بورس آمریکا منع میکند. این تحریمها همچنین شرکتهای کشتیرانی که محموله های نفتی و بنزین به ایران حمل میکنند ونیز شرکتهای بیمه ای که این محموله ها را بیمه میکنند را نیز شامل میشود.

سنای آمریکا در ماه آوریل طرح تحریم شرکتهای تامین کننده بنزین ایران را مشترکآ به همراه نمایندگان کنگره تدوین کرده بود. پاسخ مقامهای ایرانی به این اخبار همانند گذشته نامفهوم و سرسری بوده است. واقعیت اما این است که بخش انرژی کشور در وضعیت فعلی توان تحمل تحریمهای بیشتر را ندارد. صنعت نفت و گاز ایران در سالهای اخیر به سبب تحریمهای بین المللی آسیبهای بسیاری متحمل شده و بسیاری از طرحهای بخش انرژی ایران در حال حاظر از عدم سرمایه گذاری و نیز عدم دسترسی به تکنولوژی روز رنج میبرند. شرکتهای خارجی که سابقآ در بخشهای گاز و نفت ایران فعال بودند در حال حاضر و در نتیجه تحریمهای بین المللی و تحریمهای آمریکا طرحهای ساخت نیروگاه را کنار گذارده اند. کمبود بودجه نکته ای بود که وزیر نفت اخیرآ در همایش ملی گاز به آن اذعان کرد و طرح هدفمند کردن یارانه هاو بویژه افزایش قیمت سوخت تا سطح قیمتهای جهانی را در جهت تامین بودجه طرحهای نیمه تمام صنعت نفت دانست که برای تکمیل و راه اندازی دستکم به۱۹میلیارد دلارسرمایه احتیاج دارند. اغلب تجهیزات نفتی ایران قدیمی هستند و ایران به علت تحریمها به تکنولوژی های جدید دسترسی ندارد. این موضوع باعث کاهش ظرفیت تولید کشور شده بطوریکه ایران مجبور شده هدف قبلی خود مبنی بر افزایش ظرفیت تولیدبه پنج میلیون بشکه نفت تا سال ۲۰۱۰ را به چهارمیلیون و پانصد میلیون بشکه کاهش دهد.

علاوه بر مشکلات تولید، ایران در زمینه پالایش نفت نیز با مشکلات فراوانی دست به گریبان است .ایران هم اکنون روزانه بیش از چهل هزار بشکه بنزین وارد میکند.واردات بنزین موجب شده که کشور در مقابل تحریمهای احتمالی این محصول به شدت آسیب پذیر شود. برای حل این مشکل ایران قصد دارد هفت پالایشگاه ایجاد کند اما مشکلات سرمایه گذاری موجب شده که اجرا شدن این طرحها هم به تعویق بیفتد. بخش گاز کشور که در برنامه چهارم توسعه و نیز در سند چشم انداز بیست ساله کشور امیدهای زیادی را برانگیخته بود نیز از تحریمهای بین المللی در امان نمانده.

پروژه پارس جنوبی که بزرگترین مخزن گاز مشترک جهان است در سالهای اخیر با کمبود شدید سرمایه و تکنولوژی روبرو شده. بطوریکه حتی راه حل های مقطعی همانند فروش اوراق بهره بین المللی برای تامین بودجه و یا سپردن پروژه ها به شرکتهای وابسته به سپاه همانند قرارگاه سازندگی خاتم هم نمیتواند کمبود سرمایه گذاری این پروژه ها را پوشش دهد. عدم تحقق سرمایه گذاری خارجی در پروژه های نفت و گاز برای ایران که طرحهای بلند پروازانه ای برای همکاری های منطقه ای و جهانی دارد مشکل ساز شده.

در روزهای گذشته نیز رسانه ها صحبتهای وزیر نفت را منتشر کردند که از کمبود دویست میلیون متر مکعب گاز در فصول سرد سال خبر میداد.

مجموع این اخبار حکایت ازآن دارد که بخش گاز ونفت ایران هم اکنون در شرایط بحرانی بی سابقه ای به سر میبرند، از یکسو دولت به مواد برنامه توسعه در زمینه تخصیص بودجه به این بخشها بی اعتنا است و بطورمثال تخصیص سالانه سه درصد از درآمدهای نفتی کشور را به پروژه های پارس جنوبی تاکنون عملی نشده. عدم تخصیص سرمایه ها و همچنین عدم جذب سرمایه های جایگزین موجب شده تا اغلب پروژه های این منطقه بصورت نیمه فعال درآیند. اخیرا سردار رستم قاسمی از فرماندهان قرارگاه خاتم سپاه خبر از تاخیر در تکمیل و راه اندازی فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی به علت کسری بودجه شدید شرکت ملی نفت داده بود .

یکی از اهداف از توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی تولید ۵۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی تصفیه شده در روز برای تزریق در شبکه سراسری کشوراست که با تاخیر در تکمیل آنهادستیابی به این اهداف دور از دسترس به نظر میرسد

تاریخ انتشار : ۲۹ مهر, ۱۳۸۸ ۸:۵۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک