جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۸

جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۸

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!
اخیرا ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که در آن یکی از عناصر سلطنت طلب به مقبره شخصیت برجسته ادبی و سیاسی ایران غلامحسین ساعدی در پرلاشز پاریس...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران

پیوستگی و گسستگی در تحولات اجتماعی و تاریخی

این بحران، درحقیقت، پیوستگی و گسستگی روند انسان سازی در تاریخ ما بوده است، بهر زیانی، جسمی که باید روح دار میشد، و روحی که باید جسم دار می شد. در اشعارما، این موضوع مرکزی بوده است، و تلاش دایمی برای پیوستن و یکپارچگی روح و چسم، یا ساختن انسان.

حسمندی، هوشمندی، و شعورمندی

 

 

بحث ششم

روند استقلال حواس از محیط

 و شکلگیری بدوی زبان ازصوت رویتی- تقلیدی اخباری تا صوت موزون

 

 

شکلگیری زبان مفهومی نظام مند یا اندیشه

استنباط اینست که انسان دارای پنج حس است. این حسها، در حقیقت، مشابه خواص سایر عناصر طبیعت میباشند، که در شمارشهای بسیار متنوع وجود دارند. اگراز قضاوت صرفنظر کنیم، انسان نیز جزء جمادات می باشد. مثال این در اختلال عصبی دیده میشود، مشابه بخشهایی از بدن که بدلایلی نتوانند حس را به قضاوت تبدیل کنند، که باصطلاح سربودن جزیی یا کلی میباشد، فرد در کما میسوزد اما نمیداند که میسوزد، حس به قضاوت گذارنمی کند. اما بمحض گذار حس به قضاوت، آنچه که انسان مینامیم، بوجود می آید. بنابراین انسان، محصول “لحظه تضاد آفرینشی” میباشد، دقیقا مشابه تبدیل تخم مرغ به جوجه.

این توان انسان ساز، چیزیست که انسان را از سایر موجودات منفک، و متمایز و مشخص کرده است. انسان از جماد (وجود بی قضاوت) به جماد (وجود با قضاوت) گذار می کند.

کوشش برای این گذار، بنابرآنچه که تاکنون میدانیم- تا تحقیقات بیشتر- در یونان و روم اتفاق افتاده است، یعنی انسان اصولا در این مناطق بوجود آمده است. برای پیشگیری ازهرگونه سوء تفاهم، لازم است که گفته شود که در اینجا در سطحی بسیار بالا از انتزاع صحبت میکنیم، و بهمین دلیل، این سطح از انتزاع، حوزه هستی شناسانه نامیده شده است (انتالوژی)، و بنابراین در حوزه “بودن” میباشد و بهمین دلیل، خطا یا نقد ناپذیر است.

خطا و نقد پذیری از گذار به انسان ببعد مفهوم پیدا میکند. مثال اینکه اگر گربه یا سگی، ظرف شیر یا غذایی را واژگون کند، ما نباید آنها را خطا کار بدانیم، چون خطا مفهوم انسانی است و ناشی از هدف مندی و قضاوت گری اوست. هرچند حتا اگر برای تغذیه اقدام کرده باشند. آنها جزء طبیعت هستند و طبق قانونمندی آن، یا میمانند و یا از بین میروند (بهمین دلیل، داروین از انسان صحبت نمیکرده ، بلکه از طبیعت بمعنی عام صحبت میکرده). جالب است که انگلس عکس این کار را کرده است، یعنی خصوصیت انسانی را به طبیعت اطلاق کرده است، و از دیالکتیک طبیعت صحبت کرده.  و بازهم جالب تر اینست که، هگل اساسا از انسان  صحبت کرده، بهمین دلیل، موضوع او نیز – مشابه ادیان- روح بوده، جماد قضاوت گر، و بالاخره، ادراک مارکس، نیز انسان نبوده. این جدایی، هم مشگل ومنشاء، و هم ناشی از سطح تحول تاریخی جهان است.

تاریخ ما یا چیزیکه با عنوان “شیوه آسیایی” نیز نامیده شده، در همین خطا قرارداشته است که قرنها موفق نشده است که انسان بسازد.

تمام ادبیات ما، حتا پس از اسلام نیز، حافظ و مولوی، نتوانسته اند این گذار را انجام دهند. مولوی در “بمیرید بمیرید” بزرگترین و شاید یگانه ترین کوشش تاریخی را برای اینکار کرده است. ولی باید تا ملا صدرا و بالاخره هگل و شروع عصر صنعت، منتظر میماندیم تا این گذار از حس به قضات انجام گرفته و بالاخره انسان ساخته شود.

در حقیقت، تلاش و مبارزه بین آهنگر و کارنده بوده است، که با عصر صنعت و غلبه آهنگر بپایان می رسد.  به نوشته “از جمع طبیعت نشین تا جامعه شهر نشین” ازهمین نویسنده مراجعه شود.

واما، پس انسان چیست.

انسان یعنی جدایی و استقلال حواس از محیط. یا آنچه که منشاء شکلگیری بدوی زبان ازصوت رویتی- تقلیدی اخباری تا صوت موزون، و بالاخره،  شکلگیری زبان مفهومی نظام مند یا اندیشه،  می باشد.

تمام ادبیات، موسیقی، حتا کلام روزمره ما، هنوز کلام و صوت موزون پیش اندیشگی می باشند.

انقلاب پنجاه و هفت، “لحظه تضاد آفرینشی” گذار به انسان سازی را در درون خود داشته است، و اساسا ناشی از این ضرورت تاریخی بوده است.

این بحران، درحقیقت، پیوستگی و گسستگی روند انسان سازی در تاریخ ما بوده است، بهر زیانی، جسمی که باید روح دار میشد، و روحی که باید جسم دار می شد. در اشعارما، این موضوع مرکزی بوده ، و تلاش دایمی برای پیوستن و یکپارچگی روح و چسم، یا ساختن انسان.

خیام بروزگنگ عقلی (ریزون) و منطقی (لوژیک)، کلا توجیهی وعلت معلولی، با گرایش بیشتر منطقی (علت و معلولی) بوده است، در حالیکه حافظ و مولوی، اساسا، گرایش عقلی (ریزون)، یعنی توجیهی بوده اند.

خیام بطریقی به “شدن” پرداخته است (و بهمین دلیل تا استقرار صنعت، ناامید و سرخورده میماند)، و حافظ و مولوی، به “بودن” پرداخته اند (کوشش بی پایان) . و این چنین، خیام عنصر نقد را در خود نهفته داشته است زیرا از موضع خطا پذیری، هستی را مورد سوال قرار داده است، ولی حافظ و مولوی هیچ چیزرا مورد سوال قرار نداده اند، بلکه تنها پذیرفته و کوشش به پذیرفتنی کردن داشته اند. خیام شک منطقی (علت و معلولی) را قرنها پیشتر از اروپای پس رنسانسی، بنا نهاده است. هرسه شکاک بوده اند، منتها یکی در گذار به انسان و سرنوشتش، و دو دیگر در سطح هستی شناسانه.

خیام هسته “جامعه شهر نشین” بود، و دو دیگر، کماکان “جمع طبیعت نشین” بودند.

=================================

نوشته از سهراب فیض آبادی

‏‏‏‏‏چهار شنبه‏، ۲۰۱۶‏/۰۲‏/

تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن, ۱۳۹۴ ۱۰:۵۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید