دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲

دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۲

به مناسبت ۲۹ اسفند، سالروز ملی شدن صنعت نفت
ما دریغا که کودتای ننگین ۲۸ مرداد به دست بیگانگان و عمال داخلی اشان و برقراری استبداد و خفقان پس از آن، حرکت در مسیر آزادی و دموکراسی متوقف شد؛...
۲۷ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران- اروپا
نویسنده: سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران- اروپا
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان بمناسبت ۲۹ اسفند سالگرد ملی کردن صنعت نفت ایران
حکومت دکتر مصدق، ملی بود. زیرا در خدمت ملت و حافظ حقوق برابر هر ایرانی از هر جنسیت، قومیت، دین یا مرام بعنوان شهروند بود. همچنین وی در برنامه ها...
۲۷ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
کجا پنهان شود آن صوت نیکو؛ به مناسبت زادروز بانو پریسا
از روزهایی که با آواز دلکشش و با ترانه “الا ای پیر فرزانه”* بر آهنگی از حسین علیزاده در جشن هنر شیراز خوش درخشید و نامش آوازه‌ای یافت دو سه...
۲۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حبیب حسینی فرد
نویسنده: حبیب حسینی فرد
چرایی صرف سی سال سرودن شاهنامه توسط فردوسی!
اگر سخن فردوسی، هنوز بر دل ما می‌نشیند، چه دلیلی جز این می‌تواند داشته باشد که آن الگوی شهریاری او، هیچ‌گاه در ایران تحقق نیافته و روح ملی، همچنان در...
۲۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: باقر پرهام
نویسنده: باقر پرهام
مسئله‌ی تقصیر
آن‌ سالی که دبیرستانم کنار دریا بود؛ همکلاسی‌ئی داشتم که می‌گفت پدرش مدتهاست با قایق به دریا رفته و برنگشته‌ است. همه‌ی ‌خانواده مدتها بود که از او خبر نداشتند....
۲۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
«حداقل دستمزد» چرخه معیوب هرساله
انجمن علمی سیاست‌گذاری اجتماعی دانشگاه تهران، به‌ منظور بررسی ابعاد مختلف «تعیین حداقل دستمزد»، نشستی را در روز شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳، در دانشگاه تهران با حضور سه کارشناس برگزار...
۲۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: محبت یاری
نویسنده: محبت یاری
سالگرد درگذشت کارل مارکس؛ سخنرانی فردریش انگلس به هنگام خاکسپاری وی!
مارکس قانون ویژه حرکت ناظر بر شیوه تولید سرمایه‌دارى عصر حاضر و آن جامعه بورژوایى که زاده این شیوه تولید است را کشف کرد. کشف ارزش اضافه، ناگهان مسأله‌اى را...
۲۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: فردریش انگلس
نویسنده: فردریش انگلس

یادی از دو کتاب لنین

جایی که اقتصاد بورژوایی روابط اشیاء مانند مبادله کالا را میدید مارکس حضور ووجود انسانها را کشف کرد. ما امروزه می بینیم که چگونه اشکال مختلف سیاسی دولتهای امروزی اروپا در خدمت تسلط بورژوازی بر پرولتاریا هستند.

فلسفه انقلابی ، حرافی ، سفسطه و شارلاتانیسم روشنفکری  نیست .

یادی از دو کتاب لنین

 فلسفه انقلابی، انسانی، نوگرا، انتقادی، علمی، بشردوستانه وپیشگویانه است، گرچه شعاری وتیلیفاتی وساده گرایانه نیزممکن است باشد. کتاب ” ماتریالیسم ونقد تجربی ” ، شاهکار فلسفی لنین نامیده می شود. اهمیت تاریخی آن کوشش درراه وسعت دادن به فلسفه مارکسیستی است. لنین دراین کتاب اشاراتی انتقادی به یک فلسفه ارتجاعی می کند. درهر اثرلنین ازدیالکتیک ماتریالیستی استفاده شده. لنین دراین کتاب به انتقادی همه جانبه از فلسفه ایده آلیستی وارتجاعی بورژوایی و رویزونیسم فلسفی می نماید. محتوای این اثر بر پایه روح انقلابی بنا شده است. آنطور که انگلس میگفت ماتریالیسم باید با هرکشف دورانسازدرحوزه علوم، فرم ومحتوای خود را تغییر دهد. درآنزمان در محافل بورژوایی مخصوصا میان روشنفکران لیبرال بحث خداجویی رونقی قوی داشت. درآن دوره ارتجاعی فرهنگی ، دفاع ازفلسفه ما رکسیستی برای لنین وظیفه ای مهم بود. 

درپایان قرن ۱۹ وآغاز قرن ۲۰ دراروپا فلسفه ” تجربه انتقادی ” یعنی امپیریوکریتیسم که نوعی پوزیویتیسم بود طرفداران مشهوری یافت. این طرزتفکرادعای منحصربفردی در فلسفه علمی داشت ومدعی بود که ماتریالیسم وایده آلیسم را پشت سرگذاشته درحالیکه ماهیتی ذهنی، ایده آلیستی وارتجاعی داشت. از جمله دانشمندان مشهور طرفداراین فلسفه ، اینشتین، کائوتسکی، بوگدانف، لوناچارسکی، بارازف وردیف دیگری ازسوسیال دمکراتهای مشهور بودند. آنها این فلسفە را از لحاظ علمی غایت تصور می کردند. گروهی از آنان  مثلا لوناچارسکی کوشیدند تا سوسیالیسم را تبدیل به نوعی دین کنند .

لنین باحمایت پلخانف علیه بوگدانف اعلان مبارزه ایدئولوژیک نمود. اینگونه رویزیونیستها مدعی بودند که  شخص میتواند مارکسیست باشد بدون اینکه بە فلسفه ماتریالیسم دیالکتیکی باور داشتە باشد. فیلسوفان بورژوایی کوشیدند با ادعای کهنه شدن مفهوم ماده، غیرممکن بودن شناخت را از نظر تئوریک غیرممکن معرفی کنند. لنین این ادعای آنان را تکرار جهانبینی ذهنی وایده آلیستی برکلی وهیوم می دانست . لنین با اشاره به ماهیت ایده آلیستی وضد مارکسیستی بوگدانف آنرا کوششی برای تجدید نظردر مارکسیسم می دانست.

لنین میگفت که ماده یک مقوله فلسفی برای نشان دادن واقعیت عینی است. درکتاب ” ماتریالیسم وانتقاد تجربی ” به جمله انگلس در باره پرسش اساسی فلسفه یعنی رابطه ماده وآگاهی پرداخته شده است. درآنجا لنین به توضێح پیچیدگی پروسه دیالکتیکی شناخت پرداخت ونشان داد که، دیالکتیک، تئوری شناخت مارکسیسم است. فلسفه مارکسیسم، ماتریالیسم دیالکتیک است. این کتاب یک اثر مهم فلسفی است. درآنجا لنین به مبارزه علیه فلسفه و جامعه شناسی ارتجاعی بورژوای ، رویزیونیسم ودگماتیسم می پردازد. لنین تاریخ فلسفه رامبارزه میان دو خط و تمایل افلاتون و دمکریت میدانست. اومیگفت که فلسفه مانند ۲۵۰۰ سال مبارزه سیاسی انسان، بی طرفانه، خنثی وغیرطبقاتی نیست. او در باره دولت می گفت، دولت ماشینی است برای تداوم تسلط یک طبقه برطبقه دیگر. از این رو وی می گفت، تا زمانی کە، طبقات شکل نگرفتە بود، اثری ازاستثمارگرواستثمارشوندە هم نبود.

     لنین، فلسفه آلمان، اقتصاد سیاسی انگلیس وسوسیالیسم فرانسوی را سه منبع مهم مارکسیسم می دانست. فلسفه مارکسیسم ماتریالیسم است که نسبت به آموزشهای علوم طبیعی معتقد است و مخالف خرافات و عرفان میباشد وآنان را دشمنان آزادی می داند. نبوغ مارکس درآن بود که آموزش هایش را در رابطه مستقیم با ادامه نظرات نمایندگان بزرگ اقتصاد سیاسی و سوسیالیسم است.

تفکربورژوایی چه رسمی وچه لیبرال، چون خود مدافع بردە داری مزدی است،  تفکرمارکسیستی را مضری می داند. مارکس، انگلس ولنین علیە تفکر بورژوایی بە مبارزە بر خواستند. لنین میگفت، یک علم اجتماعی بی طرف وخنثی در جامعه طبقاتی دورازانتظاراست. آموزشهای مارکس بە این دلیل قوی است کە به انسان یک جهانبینی یک دست و کامل عرضە می کند.

مارکس نخستین بارماتریالیسم قرن ۱۸ را بخدمت فلسفه زحمتکشان درآورد. کشفیات جدید علوم طبیعی، ماتریالیسم دیالکتیک مارکس را تایید کرد.  ماتریالیسم تاریخی مارکس خلاقیت عظیم تفکر علمی بود. تئوری علمی به هرج و مرج و خودسری فکری که در تاریخ و سیاست حاکم بودغالب شد. ماتریالیسم فلسفی تکمیل شده مارکس به بشریت مخصوصا به پرولتاریا وسایل شناخت عظیمی را اهدا نمود. .جایی که اقتصاد بورژوایی روابط اشیاء مانند مبادله کالا را میدید مارکس حضور ووجود انسانها را کشف کرد. ما امروزه می بینیم که چگونه اشکال مختلف سیاسی دولتهای امروزی اروپا در خدمت تسلط بورژوازی بر پرولتاریا هستند. مانیفست کمونیسم کتاب دستی هر کارگر آگاه به مبارزه طبقاتی بود. دو اثر فلسفی انگلس کتابهای فویرباخ وآنتی دورینگ بودند. آموزش ارزش اضافی بخش مهم تئوری اقتصاد سیاسی مارکس است.

مارکس اهمیت تاریخی دوران ساز ماتریالیسم فویرباخ را در رابطه آن با قطع رابطه ایده آلیسم هگل می دید. ماتریالیسم پیشین وقدیمی، غیردیالکتیکی وغیر تاریخی بود. حتی سوسیالیسم ابتدایی پیشین میکوشید تا غیراخلاقی بودن استثمار را به ثروتمندان نشان دهد . ماتریالیسم فلسفی مارکس بود که راه نجات ازبرده داری فکری را به پرولتاریا نشان داد و تئوری اقتصادی مارکس بود که جای واقعی پرولتارا را درتمام سیستم کاپیتالیسم توضیح داد . انگلس در کتاب آنتی دورینگ میگفت که آزادی ، درک و تفاهم با ضرورت است و انسان خود یک محصول طبیعی است. اگرچه تاکنون کاپیتالیسم درغالب نقاط جهان پیروز شده ولی این پیروزی سکوی پیروزی سوسیالیسم و پیروزی کار بر سرمایه خواهد شد.

  طبق نظر مارکس، دیالکتیک، علم قوانین تمام حرکات درونی و بیرونی تفکر بشری است. این جنبه انقلابی تفکر فلسفی هگل یعنی دیالکتیک را مارکس گرفت و تکامل داد. نظریه مبارزه طبقاتی میگوید که جهانبینی تاریخی ماتریالیستی، ماتریال راهنمای ما در هزار توی تفکر، یک قانونمندی شد. هرمبارزه طبقاتی یک مبارزه سیاسی است . انگلس میگفت که کاپیتالیسم خود خالق و سبب یک نیروی غریزی اخلاقی و روشنفکری و اجرا کننده این اتوپی است یعنی آموزش  طبقه کارگر برای انقلاب و پیروزی سوسیالیسم.

     منابع –

n Materialismus  und Empiriokritismus , W.I. Lenin

n  Drei Quellen und drei Bestandteile des Marxismus, W.I . Lenin

تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد, ۱۳۹۲ ۹:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

موفّقیّت انتخاباتی چشم‌گیر شما، نشانهٔ نیاز جامعهٔ آلمان به نیروی چپ صلح‌دوست و مدافع حقوق بشر است!

ما باور داریم که این دست‌آوردها قابل تعمیم و گسترش بسیار بیش‌تری‌ست. قدرت‌گیری حزب آلترناتیو برای آلمان که بخش‌هایی از آن به حکم قطعی و غیر قابل اعتراض دادگاه اداری عالی آلمان «راست‌گرای افراطی قطعی» می‌باشند، وظیفهٔ حزب شما در مقابله با آن را به نیاز مبرم روز تبدیل می‌کند. ما اطمینان داریم که حزب چپ آلمان با تکیه بر انسجام کنونی خود و با توجّه به نیروی جوان و پویای موجود در آن، توان آن را دارد که با عزم سوسیالیستی در این مبارزه نقش تعیین‌کننده‌ای ایفاء کند.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
ظریف

استعفای ظریف تبعیضی جدید بر تبعیضات گذشته!

در جمهوری اسلامی، قوانین تبعیض‌آمیز کم نیستند و سال‌هاست که علیه این قوانین مبارزه صورت می‌گیرد. اکنون، افزوده شدن تبعیضی جدید بر تبعیضات گذشته نگران‌کننده است. تأسف‌بارتر آنکه برخی ایرانیان لائیک و سکولار خارج از کشور بدون توجه به شیوه ارتجاعی عزل ظریف از …

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

موفّقیّت انتخاباتی چشم‌گیر شما، نشانهٔ نیاز جامعهٔ آلمان به نیروی چپ صلح‌دوست و مدافع حقوق بشر است!

ما باور داریم که این دست‌آوردها قابل تعمیم و گسترش بسیار بیش‌تری‌ست. قدرت‌گیری حزب آلترناتیو برای آلمان که بخش‌هایی از آن به حکم قطعی و غیر قابل اعتراض دادگاه اداری عالی آلمان «راست‌گرای افراطی قطعی» می‌باشند، وظیفهٔ حزب شما در مقابله با آن را به نیاز مبرم روز تبدیل می‌کند. ما اطمینان داریم که حزب چپ آلمان با تکیه بر انسجام کنونی خود و با توجّه به نیروی جوان و پویای موجود در آن، توان آن را دارد که با عزم سوسیالیستی در این مبارزه نقش تعیین‌کننده‌ای ایفاء کند.

مطالعه »
پيام ها
٨ مارس گروه کار زنان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

روز جهانی زن: مبارزه برای برابری در سایه تحولات سیاسی

زنان ایرانی سال‌هاست که در صف مقدم مبارزات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برای حقوق برابر ایستاده‌اند. آن‌ها با وجود محدودیت‌های شدید، علیه تبعیض جنسیتی، فقر زنانه ، زن‌کشی، کودک‌همسری و نابرابری‌های ساختاری مبارزه کرده‌اند. تاریخ مبارزات زنان، حکایت گام‌های استوار و دل‌های امیدواری است که در برابر ناملایمات ایستاده‌اند. آنان چراغ فردایی روشن را برافروخته‌اند، جایی که عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

به مناسبت ۲۹ اسفند، سالروز ملی شدن صنعت نفت

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان بمناسبت ۲۹ اسفند سالگرد ملی کردن صنعت نفت ایران

کجا پنهان شود آن صوت نیکو؛ به مناسبت زادروز بانو پریسا

چرایی صرف سی سال سرودن شاهنامه توسط فردوسی!

مسئله‌ی تقصیر

«حداقل دستمزد» چرخه معیوب هرساله