دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۰

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۴۰

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران
استناد این دادگاه به «قاعده استیمان» در حالی است که نه تنها اساسا این قاعده فقهی ناظر به وضعیت این وکیل دادگستری نیست، بلکه سلب حقوق شهروندی حتی در قالب...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

تاج زاده، مقوله “گذار دمکراتیک” و انتخابات ۱۴۰۰

در صورت تائید صلاحیت تاج زاده و حتی پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری هرچند می توانیم انتظار دستاوردهای رفرمیستی خوبی داشته باشیم که حتما در زندگی مردم اثر مثبتی خواهند گذاشت، اما تجربه این چهل سال بدلیل هژمونی حکومت بر ارگان ریاست جمهوری ها نشان داده است که امکان ناموفق و مسخ شدن حرکت بسمت شکل گیری "جنبش انتحابات آزاد" امکان پذیرتر خواهد بود.

در مقایسه با دکترین های انقلابی و یا براندازانه، مقوله “گذار دمکراتیک” امکان پذیر ترین، کوتاه ترین، خشونت پرهیزترین و تجربه شده ترین راه حل و مسیر ارتقاء کشور به ایرانی دمکراتیک و عرفگرا می تواند محسوب شود. این نوع گذار فقط  توسط انتخابات آزاد و منصفانه صورت می گیرد. اما از آن گونه انتخابات آزادی که در آن از پوزیسیون، اپوزیسیون و مخالفین ساختاری سیاسی به رقابت انتخاباتی با همدیگر می پردازند. در ادامه و در صورت پیروزی مخالفین سیاسی، پوزیسیون در اپوزیسیون قرارگرفته و هرگز امید خود را برای پیروزی مجدد در دور بعدی از دست نخواهد داد و روند بازنگری قانون اساسی و دمکراتیزه و سکولار کردن جامعه لاجرم خواهد بود.

برعکس، انقلابیون و براندازان معتقد هستند که اول باید حکومت را با خشونت یا بطور مسالمت آمیز سرنگون کرد، مجلس موسسان تشکیل داد و در ادامه امکان انتخابات آزاد را ایجاد کرد. آنها هیچ ابایی از اینکه حاکمین سرنگون شده به براندازان حکومت نوپای آینده تبدیل و مبارزه ای زیر زمینی و مسلحانه ای را پیشه کنند ندارند، و برعکس از هم اکنون برای عاقبت حاکمین فعلی خط و نشان می کشند!

تنها در سال ۱۹۸۹ سیزده ملت که در برگیرنده حدود یک میلیارد و هفتصد میلیون نفر بودند “گذار دمکراتیک” را تجربه کردند، اگر ما همۀ کشورهایی را که در آنها گذار دمکراتیک صورت گرفته را درنظر بگیریم (فیلیپین، آفریقای جنوبی،استقلال هند…) رقم به سه میلیارد و سیصد میلیون و چهارصد هزار نفر، یعنی رقم گیج‌کنندهٔ ۶۵٪ از بشریت می رسد .

اما هنوز در کشور ما از طرف مخالف های ساختاری سیاسی حکومت چنین مسیری به عنوان یکی از  دکترین های گذار ارائه نشده است که باید مورد واکاوی قرار گیرد.

شاید علت این تاخیر “سندرم رجویی” از یک سو و از سوی دیگر  “سندرم خاتمی” بر گرایشات اعتراضی بوده تا جایی که جامعه سیاسی معترض را به انقلابیون (براندازان) و اصلاح طلبان تقسیم کرده است!؟

نگارنده بر این باور است که مضمون جنبشی مردم در انتخابات ۸۸ خواست “گذار دمکراتیک” بوده که البته با دو ضعف بزرگ روبرو شده است:

 اول اینکه رهبران جنبش، موسوی و کروبی، عمیقا خواهان گذار از حکومت اسلامی به یک حکومت سکولار و دمکراتیک توسط انتخابات آزاد و منصفانه را نبوده اند. آنها درگیر با “سندرم خمینی” تمایل داشتند که به مانند تاریخ انقلاب بهمن حرکت مردم در حول یک رهبر کاریزماتیک را کپی و ایجاد مجدد جمهوری اسلامی با سلیقه خود را تکرار کنند!

 دوم اینکه حکومت نیز جنبش دمکراتیک مردمی را تحمل نکرد و به آن بالاترین تهمت های امنیتی و بخصوص وابستگی به امریکا با کمک “جین شارپ” فیلسوف خشونت پرهیز امریکایی و نقش انسستیتوی وی “آلبرت انیشتن” را زد!

از این مقدمه بگذریم، و به انتخابات ۱۴۰۰ نظری بیندازیم.

این دوره انتخابات ریاست جمهوری دارای چند  ویژگی قابل توجه است. احتمالا در آستانه مهندسی جدید حکومت برای “پسا خامنه ای” خواهیم بود. با توجه به تجربه انتخابات مجلس، شاهد گرایش نظام به کمک نظارت استصوابی حداکثری شورای نگهبان در یک دست کردن حکومت به سود حضور پاسداران در سیاست خواهیم بود. بدلیل تحریم های حداکثری ترامپ، اپوزیسیون حداکثری اصولگرایان و ناموفقیت روحانی، مردم بطور گسترده از شرکت در انتخابات نا امید و امکان حداقلی شرکت مردم در انتخابات مهیا شده است.  براندازان با جمهوریخواهان و قسمتی از چپ ها متحد و شعار تحریم را داده اند.

…و اما اتفاق بسیار مهم این است که برای اولین بار یک اصلاح طلب رادیکال  به نام تاج زاده با برنامه ای مدون که خواهان تغییر در قانون اساسی، انتخاباتی و دوره ای کردن رهبری، حذف نظارت استصوابی وحجاب اجباری و…‌، بوده و علارغم اینکه امکان تائید صلاحیت او بسیار کم است، خود را کاندیدای ریاست جمهوری کرده است.

حضور تاج زاده برای اولین بار امکان ایجاد یک “جنبش انتخابات آزاد” را با محوریت خود ایجاد کرده است.

پارادکس بزرگ این خواهد بود که در صورت تائید صلاحیت نشدن آقای تاج زاده و ماندگاری و کنشگری احتمالی او در همین مسیر امکان پیش روی به سمت “گذار دمکراتیک” امکان پذیرتر خواهد بود تا اینکه او تائید صلاحیت شود!

در صورت تائید صلاحیت او و حتی پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری هرچند می توانیم انتظار دستاوردهای رفرمیستی خوبی داشته باشیم که حتما در زندگی مردم اثر مثبتی خواهند گذاشت، اما تجربه این چهل سال بدلیل هژمونی حکومت بر ارگان ریاست جمهوری ها نشان داده است که امکان ناموفق و مسخ شدن حرکت بسمت شکل گیری “جنبش  انتحابات آزاد” امکان پذیرتر خواهد بود.

گرایش مردم و ظاهرا وجود رهبری برای “گذار دمکراتیک” ایجاد شده ولی آیا سومین و اصلی ترین شرط، یعنی اجبار و تن دادن حکومت به برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه مهیا شده است؟ که البته اینگونه بنظر نمی رسد.

 

تاریخ انتشار : ۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۰ ۱۱:۴۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست