یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۷

یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۷

سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟
سلطنت‌طلبان شاید امروز، همچون رجوی در گذشته، ادعا کنند که این انتقادها بخشی از جنگ روانی مخالفین است. اما تاریخ همیشه قضاوت خود را کرده است. در نهایت، این مردم...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
سازش در پایان مبارزه به دست می آید، نه در آغاز
ما از ابتدا سعی کردیم به نمایندگی از مردم عمل نکنیم، بلکه ببینیم با هم چه کاری می توانیم انجام دهیم. حتی با شکایت‌ های کوچک و درگیری‌های روزمره، مساله...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
حضور پادشاه اسپانیا در مراسم یادبود ماوت‌هاوزن توهین به قربانیان است
رئیس انجمن خاطره تاریخی، امیلیو سیلوا در مصاحبه‌ای گفته است که "نه خوان کارلوس (پادشاه سابق) و نه پسرش، فیلیپه ششم، پادشاه کنونی هرگز دیکتاتوری فرانکو و جنایات آن را...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سعید شروینی
نویسنده: سعید شروینی
زنان در معرض ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی
یک عضو شورای شهر تهران، در مورد بیش از ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی علیه زنان مثل فقر، خشونت خانگی و تبعیض جنسیتی هشدار داده است، معضلی که به باور بسیاری...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: روناک فرجی
نویسنده: روناک فرجی
شیوا ارسطویی درگذشت!
ارسطویی در دوران فعالیت خود رمان‌های «نسخه اول»، «بی‌بی شهرزاد»، «آسمان خالی نیست»، «افیون»، «خوف»، «نی نا»، «من و سیمین و مصطفی» و «ولی دیوانه‌وار» را منتشر کرد که از...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد
قطعنامه خواستار آن است که دولت، شرکت‌ها و نهادهای مالی نروژ، از هرگونه سرمایه‌گذاری یا تجارت با شرکت‌هایی که به تداوم اشغال فلسطین کمک می‌کنند، خودداری کنند. به طور خاص...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!
هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد...
۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

تبعیض‌ جنسیتی‌ مولد نارضایتی جنسیتی‌

فعاليت‌هاي‌ مغز زنان‌ بيشتر از مردان‌ است‌، زنان‌ زودتر و بهتر از مردان‌ تكلم‌ مي‌كنند، زودتر بالغ‌ مي‌شوند و برداشت‌هاي‌ اوليه‌شان‌ سريع‌تر است‌، خوداتكايي‌ و تحمل‌ دردشان‌ نسبت‌ به‌ مردها بسيار بيشتر است‌ و برخلاف‌ مردها، كمتر از مرگ‌مي‌هراسند. بنابراين‌ در چنين‌ شرايطي‌، اعمال‌ شرايط‌ فرهنگي‌ و اجتماعي‌ كه‌ موجب‌ گريز و نارضايتي‌ زنان‌ از شخصيت‌ و جنسيت‌شان‌ شود، بدون‌ شك‌ نادرست‌ و ناعادلانه‌ است‌.

سازمان‌ ملی‌ جوانان‌ براساس‌ نتایج‌ یکی‌ از نظرسنجی‌های‌ خود اعلام‌ کرد که‌ حدود پنجاه‌ درصد دختران‌ ایرانی‌ از جنسیت‌ خود احساس‌ نارضایتی‌ می‌کنند. سازمان‌ ملی‌ جوانان‌ البته‌ به‌ چرایی‌ این‌ مساله‌ نپرداخته‌ بود و کنجکاوی‌ برای‌ کشف‌ علل‌ این‌ نارضایتی‌ عظیم‌ در رسانه‌ها نیز مغفول‌ ماند. نتیجه‌ نگران‌کننده‌ این‌ نظرسنجی‌ اما در شرایطی‌ اعلام‌ شده‌ که‌ دست‌کم‌ طی‌ چند سال‌ گذشته‌، دختران‌ نسبت‌ به‌ سال‌های‌ قبل‌، سهم‌ بیشتری‌ در مشارکتهای‌ اجتماعی‌ داشته‌اند، به‌ گونه‌یی‌ که‌ اکنون‌، بیش‌ از شصت‌ درصد ورودی‌های‌ دانشگاهی‌ را دختران‌ تشکیل‌ می‌دهند و سهمشان‌ از اشتغال‌ در سطوح‌ میانی‌ و پایین‌ نیز افزایش‌ یافته‌ است‌.
بنابراین‌ توجه‌ به‌ این‌ واقعیت‌ها نشان‌ می‌دهد که‌ باید علل‌ نارضایتی‌ بالای‌ دختران‌ از جنسیت‌ و بالطبع‌ هویت‌ خویش‌ را در مولفه‌های‌ دیگری‌ هم‌ جست‌وجو کرد تا پازل‌ چرایی‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌، کامل‌تر شود.
با این‌ همه‌ دکتر حسین‌ باهر استاد دانشگاه‌ اصولا جنسیت‌ را فاقد ارزش‌ ماهوی‌ دانسته‌ و در این‌ باره‌ می‌گوید: اصولا جنسیت‌ مساله‌یی‌ نیست‌ که‌ فی‌الذاته‌ خوب‌ یا بد باشد. جنسیت‌ مساله‌یی‌ خنثی‌ است‌ و آنچه‌ مهم‌ است‌ نوع‌ مواجهه‌ و نگاه‌ به‌ مساله‌ جنسیت‌ است‌. در تاریخ‌ و در دوره‌های‌ مختلف‌ زنان‌ بسیاری‌ داشتیم‌ که‌ هم‌ از حسن‌ شهرت‌ بالایی‌ برخوردار بودند و هم‌ به‌ جنسیت‌ خود افتخار می‌کردند. بنابراین‌ جنسیت‌ لزوما تعیین‌ کننده‌ شخصیت‌ فرد نیست‌.
دکتر باهر در تشریح‌ صحبت‌های‌ خود ادامه‌ می‌دهد: جامعه‌ هنوز هم‌ به‌ شان‌ زن‌، توجه‌ نمی‌کند و ارزیابی‌هایش‌ مبتنی‌ بر ظواهر است‌. بخاطر همین‌ نیز می‌بینیم‌ و قابل‌ انکار هم‌ نیست‌ که‌ زن‌ زیباتر مهریه‌ بالاتری‌ دارد.
این‌ استاد جامعه‌شناس‌ سپس‌ تاکید می‌کند: رفتارهای‌ اجتماعی‌ و معیارهای‌ ارزیابی‌ جامعه‌ نادرست‌ است‌ و این‌ مساله‌یی‌ است‌ که‌ در خانواده‌ها نیز بخوبی‌ می‌توان‌ آن‌ را مشاهده‌ کرد. مثلا اگر یک‌ پسر، چندین‌ دوست‌ دختر داشته‌ باشد و پدر و مادرش‌ هم‌ از این‌ مساله‌ مطلع‌ شوند، در بسیاری‌ موارد نه‌ تنها این‌ پسر، با مواخذه‌ و تنبیه‌ خانواده‌ روبرو نمی‌شود بلکه‌ گاه‌ حتی‌ این‌ مساله‌ برای‌ او افتخاری‌ نیز محسوب‌ می‌شود. اما اگر دختری‌ با یک‌ پسر نامحرم‌ حتی‌ تلفنی‌ صحبت‌ کند، از نظر بسیاری‌ پدر و مادرها، پذیرفتنی‌ نیست‌ و حتی‌ خودشان‌ به‌ چنین‌ دختری‌ انگ‌ می‌زنند.
باهر در توضیح‌ بیشتر این‌ خرده‌ فرهنگ‌های‌ تبعیض‌آمیز به‌ مساله‌ تفاوت‌ در پوشش‌ دختران‌ و پسران‌ اشاره‌ کرده‌ و می‌گوید: در حالی‌ که‌ نوع‌ پوشش‌ و آرایش‌ پسرها در جامعه‌ کمتر مورد سوال‌ قرار می‌گیرد و خانواده‌ها نیز بخاطر چنین‌ مسائلی‌، فرزندان‌ پسر خود را مواخذه‌ نمی‌کنند اما نوع‌ پوشش‌ و آرایش‌ دختران‌ همواره‌ در معرض‌ قضاوت‌ مردم‌ قرار می‌گیرد و غالبا هم‌ قضاوت‌ها در این‌ باب‌ سطحی‌ انجام‌ می‌شود.
استاد دانشگاه‌ شهید بهشتی‌ در پاسخ‌ به‌ این سئوال‌ که‌ چرا رشد نسبتا بالای‌ مشارکت‌های‌ اجتماعی‌ دختران‌ در کاهش‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ تاثیر چندانی‌ نداشته‌ می‌گوید: آماری‌ که‌ اکنون‌ از حضور دختران‌ در دانشگاه‌ها منتشر می‌شود، آمار ورودی‌های‌ به‌ دانشگاه‌ها است‌، هنوز میزان‌ و کیفیت‌ خروجی‌های‌ دانشگاه‌ کاملا مشخص نیست‌ و غالب‌ دختران‌ تحصیلکرده‌ هم‌ به‌ درستی‌ می‌دانند که‌ جایی‌ جز مشاغل‌ سطوح‌ میانی‌ و پایین‌ را نمی‌توانند اشغال‌ کنند و همین‌ مساله‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ را دامن‌ می‌زند. باهر در پایان‌ با ناعادلانه‌ خواندن‌ تبعیض‌ها و نگاه‌ نادرست‌ جامعه‌ که‌ سبب‌ساز نارضایتی‌ جنسیتی‌ است‌ تاکید می‌کند: امتیازاتی‌ که‌ زنان‌ از نظر خلقت‌ دارند به‌ مراتب‌ بالاتر از مردها است‌.
مثلا فعالیت‌های‌ مغز زنان‌ بیشتر از مردان‌ است‌، زنان‌ زودتر و بهتر از مردان‌ تکلم‌ می‌کنند، زودتر بالغ‌ می‌شوند و برداشت‌های‌ اولیه‌شان‌ سریع‌تر است‌، خوداتکایی‌ و تحمل‌ دردشان‌ نسبت‌ به‌ مردها بسیار بیشتر است‌ و برخلاف‌ مردها، کمتر از مرگ‌می‌هراسند. بنابراین‌ در چنین‌ شرایطی‌، اعمال‌ شرایط‌ فرهنگی‌ و اجتماعی‌ که‌ موجب‌ گریز و نارضایتی‌ زنان‌ از شخصیت‌ و جنسیت‌شان‌ شود، بدون‌ شک‌ نادرست‌ و ناعادلانه‌ است‌.
شناخت‌ بهتر علل‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ اما زمانی‌ به‌ دست‌ می‌آید که‌ به‌ علل‌ روانی‌ امر نیز توجه‌ شود، عواملی‌ که‌ باعث‌ می‌شود فرد با درونی‌ کردن‌ خرده‌ فرهنگ‌های‌ تبعیض‌ آمیز، بدون‌ چون‌ و چرا تبعیض‌ را بپذیرد یا بدون‌ چون‌ و چرا تبعیض‌ را اعمال‌ کند. در این‌ باره‌ دکتر بوالهری‌، روانشناس‌ و رییس‌ انستیتو روانپزشکی‌ تهران‌ به‌ می‌گوید:عوامل‌ روانی‌ شناخت‌ جنسیت‌ و هویت‌ جنسیتی‌ طیف‌ بسیار گسترده‌ ای‌ دارد، به‌ گونه‌یی‌ که‌ ژنتیک‌، ترشحات‌ هورمونی‌ و نوع‌ تربیت‌ در دوران‌ کودکی‌ و همبازی‌ها و خانواده‌ را دربرمی‌گیرد و هر کدام‌ نیز در شناخت‌ فرد از جنسیت‌ خود نقشی‌ موثر ایفا می‌کند. 
استاد دانشگاه‌ شهید بهشتی‌ سپس‌ به‌ بیان‌ علل‌ روانی‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ می‌پردازد و می‌گوید: میان‌ ارضای‌ خواسته‌ها و رضایت‌ جنسیتی‌ رابطه‌یی‌ مستقیم‌ برقرار است‌، بنابراین‌ هر قدر که‌ خواسته‌های‌ فردی‌ با سرکوب‌ مواجه‌ و فرد دچار سرخوردگی‌ شود نارضایتی‌ جنسیتی‌ در او بیشتر می‌شود.
دکتر بوالهری‌ البته‌ از علل‌ اجتماعی‌ و فرهنگی‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ غافل‌ نمی‌ماند و در این‌ باره‌ معتقد است‌: بسیاری‌ از علل‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌، اکنون‌ در سوگیری‌های‌ مشکل‌ آفرین‌ اجتماعی‌ نهفته‌ است‌ و همین‌ سوگیری‌ مشکل‌ زا موجب‌ شده‌ بخش‌ وسیعی‌ از زنان‌، از جنسیت‌ خود احساس‌ رضایت‌ نکنند.
این‌ استاد دانشگاه‌ البته‌ میزان‌ رضایت‌ و نارضایتی‌ جنسیتی‌ را در طبقات‌ مختلف‌ اجتماعی‌ بسیار متفاوت‌ می‌یابد و می‌گوید: بطور کلی‌ در شهرها از آنجا که‌ زنان‌ توانسته‌اند نقشی‌ فعال‌ در عرصه‌ اجتماعی‌ پیدا کنند، احساس‌ نارضایتی‌ کمتر است‌، برای‌ مثال‌ در تهران‌، زنان‌ از سلطه‌ بالا و ارزشمندی‌ خوبی‌ بهره‌مند هستند و بدین‌ سبب‌ از هویت‌ خود راضی‌اند.
بوالهری‌ اما به‌ روی‌ دیگر سکه‌ هم‌ توجه‌ می‌کند و معتقد است‌ که‌ دوران‌ اوج‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌، دوران‌ گذار جوامع‌ از سنت‌ به‌ مدرنیسم‌ است‌. وی‌ در تشریح‌ این‌ مساله‌ می‌گوید: اگر در یک‌ قبیله‌، زنی‌ قربانی‌ هم‌ شود، باز این‌ زن‌ تمایلی‌ به‌ مرد بودن‌ ندارد، چون‌ تسلیم‌ و قربانی‌ شدن‌ را پذیرفته‌ است‌، اما زمانی‌ که‌ گذار فرهنگی‌ اتفاق‌ می‌افتد و جامعه‌ و بالطبع‌ زنان‌ جامعه‌ با فرهنگ‌ جدیدی‌ روبرو می‌شوند، در باورهای‌ گذشته‌ تردید ایجاد می‌ شود و نارضایتی‌ جنسیتی‌ نیز محصول‌ چنین‌ دورانی‌ است‌.
مصداق‌ این‌ گفته‌های‌ دکتر بوالهری‌ را در وضعیت‌ امروز جامعه‌ ایران‌ بخوبی‌ می‌توان‌ دید، جامعه‌یی‌ که‌ پایی‌ در سنت‌ و پایی‌ در مدرنیسم‌ دارد و از این‌ روست‌ که‌ نارضایتی‌ جنسیتی‌ هم‌ در این‌ جامعه‌ رشد می‌یابد. برای‌ فائق‌ شدن‌ بر این‌ مشکل‌ نیز ظاهرا چاره‌یی‌ نیست‌ جز آنکه‌ اجازه‌ داد تا زمان‌ بگذرد و خرده‌ فرهنگ‌های‌ مخرب‌ و تبعیض‌ آمیز، رنگ‌ ببازد.

از روزنامه اعتماد 

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۲۹ تیر, ۱۳۸۴ ۵:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟

سازش در پایان مبارزه به دست می آید، نه در آغاز

حضور پادشاه اسپانیا در مراسم یادبود ماوت‌هاوزن توهین به قربانیان است

زنان در معرض ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی

شیوا ارسطویی درگذشت!

اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد