رییس جمهوری آدمخوار فیلیپن: تروریستهای ابوسیاف را زندهزنده میخورم!
جهان سرمایهداری امروز، هرچه بیشتر بهسوی دیکتاتوری و خشونت و جنگطلبی گام برمیدارد. روز پنجشنبه، ۱۰ تیر ۱۳۹۵-۳۰ ژوئن ۲۰۱۶، مراسم ادای سوگند رودریگو دوترته، رییس جمهوری جدید فیلیپین، برگزار شده بود و او رسما کار خود را بهعنوان شانزدهمین رییس جمهوری این کشور آغاز کرده است.
در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از آن، برخی اظهارات دوترته مانند حمایت از برقراری مجدد مجازات اعدام برای جرایم جدی، توصیه بهپلیس برای شلیک بهافراد مسلح تحت تعقیب، انتقاد از طبقه روشنفکر و وعده پاکسازی تشکیلات دولتی از فساد همراه با استفاده از بعضی واژههای مستهجن در ملاءعام از او شخصیتی بحثبرانگیز ساخته است.
رییس جمهور چین، شی جینپینگ (چپ) از رودریگو دوترته، رییس جمهور فیلیپین
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، رودریگو دوترته، این روزها اظهارات عجیب و غریبی مطرح میکند، همزمان با حضور در لائوس با اشاره بهگروه تروریستی ابوسیاف در اینباره گفت: «آنها بهای کار خود را خواهند پرداخت. وقتی زمان آن برسد من خودم آنها را در مقابل چشم مردم میخورم!»
دوترته ادامه داد: «اگر من را عصبانی کنید با تمام صداقتم میگویم که من شما را زندهزنده و خام میخورم»!
«شما را تکهتکه میکنم و با سرکه و نمک میخورم! شوخی هم نمیکنم! شخصا در انتقام از حملات مرگبار گروه تروریستی ابوسیاف، اعضای این گروه را از هم بدرد و بخورد»!
دوترته، معمولا لحن خشن و مواضع توهینآمیزی را مطرح میکند و جدای از آن، یکی از جنگهای خونبار را علیه مجرمان در کشورش بهراه انداخته که طی آن از زمان روی کار آمدنش در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۶ تاکنون، حدود ۳۰۰۰ نفر در این کشور، کشته شدهاند.
دوترته، گفته است در عرض شش ماه بزهکاری و جرم را در این کشور از بین میبرد و هزاران مجرم را خواهد کشت. دوترته، همچنین در طول مبارزات انتخاباتیاش از محاکمه سریع و حتی کشتن بدون محاکمه برای مقابله با جنایت و قاچاق مواد مخدر حمایت کرد.
رییس جمهور فیلیپین با افتخار خود را همردیف هیتلر خواند و اعلام کرد در صدد نابودی ۳ میلیون معتاد در فیلیپین است. رییس جمهور فیلیپین گفت که آلمان هیتلر را داشت و با اشاره بهخود افزود: «حال مردم فیلیپین کسی مثل من را دارند».
رودریگو دوترته، رییس جمهور فیلیپین، مبارزه خود علیه قاچاق مواد مخدر و معتادان را با کشتار میلیونها یهودی در دوران آلمان نازی مقایسه کرد. دوترته گفت: «هیتلر سه میلیون یهودی را کشت، حال ما نیز در فیلیپین سه میلیون معتاد بهمواد مخدر داریم که من بسیار مایلم آنها را بکشم».
دوترته تصریح کرد که منتقدان «جنگ علیه مواد مخدر» او را «پسرعموی هیتلر» مینامند. او با اشاره بههلوکاست و ادعای اینکه هیتلر میلیونها یهودی را کشت، گفت: «سه میلیون معتاد بهمواد مخدر(در فیلیپین) وجود دارد. خوشحال میشوم همه آنها را سلاخی کنم»!
او با ادعای اینکه «اگر آلمان هیتلر را داشت، فیلیپین هم…» و بهخودش اشاره کرد و ادامه داد: «شما قربانیان مرا میشناسید. میخواهم همه آنها مجرمان باشند تا به همه مشکلات کشورم پایان دهم و نسل آینده را از تباهی نجات دهم».
دوترته پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری فیلیپین در ژوئن ۲۰۱۶، اعلام کرد که جنگی سخت و خشن را علیه فروشندگان مواد مخدر و معتادان بهپیش خواهد برد.
رییسجمهور فیلیپین، خواهان بزگشت مجازات اعدام شده است و همچنین گفته که نیروهای پلیس باید مجاز باشند هدفمند بهسوی جنایتکاران شلیک کنند. او در ادامه محدود شدن آزادی شهروندان از جمله ممنوعیت نوشیدن الکل در شبها در محافل عمومی و ممنوعیت کشیدن سیگار در رستورانها و هتلها را مطرح کرد.
بهگفته سازمان عفو بینالملل، مجازات اعدام سال ۱۹۸۷ در فیلیپین متوقف شد اما اجرای آن از سال ۱۹۹۴ میلادی دوباره از سرگرفته شد. تا اینکه سال ۲۰۰۶ میلادی نمایندگان پارلمان فیلیپین این مجازات را بهطور کامل از قوانین قضایی کشور حذف کردند.
ادگار ماتوباتو، یکی از اعضای سابق «جوخه مرگ» شهر داوائو، اتهامهای سنگینی را علیه رودریگو دوترته، رییسجمهور فیلیپین مطرح کرده است.
ماتوباتو که بهعنوان شاهد بهجلسه ویژه مجلس سنای فیلیپین دعوت شده بود، گفت که دوترته در زمانی که شهردار داوائو بوده است، شخصا یکی از ماموران قضایی را بهضرب گلوله کشته است. این شاهد، همچنین تصریح کرد که دوترته بهاو و دیگر اعضای «جوخه مرگ» سفارش قتل شمار زیادی از مخالفان و اعضای باندهای بزهکار را داده است.
سخنان او تکاندهنده است. او در سخنانش، همواره از الفاظ زشت استفاده میکند و مخالفانش را با لحنی گزنده و توهینآمیز خطاب قرار میدهد.
براساس آمار پلیس فیلیپین، در بین اول جولای -۱۱ تیرماه تا ۱۰ سپتامبر -۲۰ شهریور ماه، تعداد ۱۴۶۶ نفر در عملیاتهای پلیس بهدلیل مصرف یا خرید و فروش مواد مخدر کشته شدند. پلیس در این مدت، ۱۴۹۰ مرگ دیگر را نیز ثبت کرده که همچنان در حال بررسی است.
این تازهترین مورد از برنامههای جنجالی است که رییس جمهور فیلیپین اعلام میکند؛ برنامههایی که از جمله شامل منع نوشیدنیهای الکلی و سیگار و برقراری مقررات منع تردد برای کودکان است.
دوترته، بهخاطر کارنامهاش در زمان مدیریت شهرداری در شهر جنوبی داوائو، که با سرکوب شدید جرایم همراه بود، لقب «مجازاتگر» گرفته است. در دوران مسئولیت او در شهرداری داوائو، بیش از هزار مجرم بهدست نیروهای امنیتی کشته شدند.
دوترته، در جریان یک کنفرانس خبری گفت: «کنگره را ترغیب خواهم کرد مجازات اعدام را دوباره قانونی کند». او گفت که دستور تیراندازی و قتل برای سرکردگان جنایات سازمانیافته و کسانی که در برابر دستگیری مقاومت میکنند صادر خواهد شد.
دوترته، در دوران مبارزات انتخاباتی از جمله با تهدید معاملهگران مواد مخدر و انداختن جسد آنها در خلیج مانیلا جنجال بهپا کرده بود. او، همچنین قول داد پس از پایان دوره خدمت بهخودش و ماموران امنیتی مصونیت قضایی بخشد.
او، همچنین در جریان در نشستی در سال ۱۹۸۹، با لحنی زننده که با شوخی همراه است از لذت خود برای مشارکت در تجاوز گروهی بهیک زن مبلغ مذهبی که اهل استرالیا است، سخن گفته است. ماه گذشته ویدئویی منتشر شد که دوترته را در حال شوخی درباره یک زن استرالیایی که در دوران شهرداری او مورد تجاوز قرار گرفت و بهقتل رسید نشان میداد. او در آن ویدئو میگفت زن مقتول «آنقدر زیبا بود که شهردار باید نفر اول میبود».
کارشناسان معتقدند که این سبک غیرمعمول اوست که نظر رایدهندگان را جلب کرده است. او بهنوعی احساسات ناشی از سرخوردگی و خشم مردم را هدف قرار داده است.
با این حال سخنگویان و مشاوران و معاونان او، معمولا از خبرنگاران میخواهند تا سخنرانیهای دوترته را بهصورت تحتالفظی تفسیر و منتشر نکنند و هشدار میدهند که این سیاستمدار ۷۱ ساله، «کوچه بازاری» صحبت میکند. معلوم نیست که چرا مردم کوچه بازار چنین لحنی دارند؟ خود این مسئله توهین بهشهروندان است و زبان لمپنها، چاقوکشها، لاتها، باجگیرها و گروههای آدمکش مافیایی و تبهکار است.
از زمان اعلام نتیجه انتخابات، دوترته همچنین از ارتباط نزدیک خود با خانواده فردیناند مارکوس، دیکتاتور پیشین فیلیپین پرده برداشته است.
فردیناند مارکوس، از سال ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۶ بر فیلیپین حکومت کرد و خانواده او بهثروتاندوزی و اعمال دیکتاتوری شدید در این مدت متهم است. رییس جمهوری جدید فیلیپین، گفته است که سرانجام اجازه خواهد داد تا جسد فردیناند مارکوس بهفیلپین منتقل و در گورستان ملی قهرمانان در مانیل، پایتخت این کشور، بهخاک سپرده شود.
رییس جمهوری فیلیپین، از زمان آغاز بهکار تاکنون، بهصورت مستمر بهآمریکا و اتحادیه اروپا حمله میکند و بهستایش از چین و روسیه، یعنی همکیشان امپریالیست و رقیب آنها میپردازد.
رییس جمهوری فیلیپین، دستور داده بود گشتیهای مشترک با آمریکا در دریای جنوب چین و مانورهای نظامی مشترک با آمریکا متوقف شوند. او، همچنین باراک اوباما رییس جمهور آمریکا را پسر زن روسپی و حرامزاده و دبیر کل سازمان ملل متحد را احمق توصیف کرده بود.
البته دوترته، بهخاطر این لغزش زبانی از اوباما پوزش خواست، اما دیدار رییس جمهور آمریکا با دوترته بهخاطر این توهین لغو شد.
رییس جمهوری فیلیپن در چین گفت: جریان ایدئولوژیک شما را در پیش گرفتم. بهروسیه هم سفر خواهم کرد تا با پوتین صحبت کنم و به او بگویم ما ۳ علیه جهان هستیم. چین، فیلیپین و روسیه. این تنها راه است.
«شی جینپینگ» رییس جمهوری چین، در پکن با رودریگو دوترته رییس جمهوری فیلیپین دیدار و گفتگو کرد. دو طرف در این دیدار موافقت کردند در جهت تامین منافع دو کشور بهبهبود همهجانبه روابط چین و فیلیپین کمک کنند.
جینپینگ، خاطر نشان کرد: هرچند که روابط چین و فیلیپین فراز و نشیبهایی را پشت سر گذاشته است ولی پایه دوستی و تمایل دو کشور برای همکاری تغییر نکرده است. چین، بهتوسعه روابط خود با فیلیپین اهمیت میدهد و مایل است همراه با فیلیپین برای توسعه همکاری و حسن همجواری براساس حمایت دوجانبه تلاش کند.
رییس جمهوری فیلیپین نیز اظهار داشت: چین کشوری عظیم است و دوستی دیرینه فیلیپین و چین غیرقابل تزلزل است. فیلیپین در مسیر توسعه روابط خود با چین قرار دارد و از حمایتهای چین از فیلیپین در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی تقدیر میکند. ما از تقویت رفتوآمد بین دو کشور در سطوح مختلف و همکاریهای تجاری، سرمایه گذاری، کشاوروزی، علمی و سایر زمینهها استقبال میکنیم.
دوترته، ساعاتی پس از دیدار با همتای چینی خود «شی جینپینگ» در پکن، در سخنانی در اجتماع سران اقتصادی چین و فیلیپین در پکن، که معاون ریاستجمهوری چین نیز در آن شرکت داشت گفت: «در این اجتماع من جدایی خود از ایالات متحده آمریکا را اعلام میکنم. این جدایی هم در زمینههای نظامی است و هم در زمینههای اقتصادی است. آمریکا باخته است.» ابن سخنان رییسجمهوری فیلیپین با تشویق گسترده حضار همراه شد.
رییسجمهوری فیلیپین، در بخش دیگری از سخنانش، با اعلام اینکه با چین در مورد حل اختلاف دو کشور بر سر قلمرو دریایی در آبهای دریای چین جنوبی بهتوافق رسیده است، گفت: «من خود را با دیدگاههای ایدئولوژیک شما همسو کردهام و شاید بهروسیه هم سفر کنم و بهولادیمیر پوتین بگویم سه کشور ما، چین، فیلیپین و روسیه در کنار یکدیگر و علیه جهان هستیم. این تنها راه ممکن است.»
اقدامات رودریگو دوترته، برای نزدیکی بهچین چرخش بزرگی در سیاست خارجی دولت فیلیپین از زمان بهقدرت رسیدن او در اواخر ماه ژوئن ۲۰۱۶ است.
دولت سابق فیلیپین در مورد اختلافات خود با چین، بر سر قلمرو دریایی در آبهای دریای چین جنوبی بهدیوان بینالمللی لاهه شکایت کرده بود و این مرجع حقوقی چند ماه پیش در حکم خود اعلام کرد چین از نظر تاریخی حق حاکمیت بر این مناطق را ندارد.
«رامون لوپز» وزیر بازرگانی فیلیپین نیز اعلام کرد در جریان دیدار از پکن، مجموعه قراردادهای اقتصادی بهارزش ۱۳/۵ میلیارد دلار بین دو کشور امضاء خواهد شد.
اما او پس از سفر بهچین، در شهر دافا فیلیپین جمع خبرنگاران سخن میگفت ادامه داد: موضوع مربوط بهقطع روابط نیست. نمیتوانم روابط با آمریکا را قطع کنم. چرا؟ زیرا بهنفع کشورم است که چنین اقدامی را انجام ندهم. این اظهارات او توضیحی درباره سخنان قبلیاش است که در سفر اخیرش بهچین گفته بود فیلیپین از آمریکا جدا میشود.
بنابراین رییس جمهوری فیلیپن، پس از برگشت از سفر چین، با عقبنشینی از مواضع قبلیاش گفت که او پیمان و ائتلاف موجود میان کشورش با آمریکا را پایان نمیدهد.
بهگزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، با وجود این توضیح، رودریگو دوترته، بهسخنرانیهای تند خود علیه آمریکا ادامه داد و در جریان سخنرانی در شهر داوائو گفت: «هرگز در این زندگی بهآمریکا سفر نخواهم کرد».
دوترته، در سخنرانیاش در داوائو گفت: روابط با آمریکا را که خانه تعداد زیادی از مهاجران فیلیپینی است، قطع نمیکنم. وقتی حرف از قطع روابط باشد، روابط دیپلماتیک قطع میشود. من نمیتوانم این کار را انجام دهم؛ چرا که بهنفع کشورم است که روابط با آمریکا را حفظ کنم. مردم فیلیپین در حال حاضر آمادگی پذیرفتن چنین گزینهای را ندارند. منظور من از اظهاراتم در چین، پایاندادن بهیکی از سیاستهای خارجه فیلیپین است که بهشدت ما را بهآمریکا متکی ساخته است.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت: در ماههای اخیر بیانیههای علنی مشکل ساز بسیاری از سوی دوترته منتشر شده که منجر بهایجاد شک و تردید نسبت بهنیت وی شده است. دیپلمات ارشد آمریکا در شرق آسیا، در جریان سفر قریبالوقوع بهفیلیپین این موضوع را مطرح خواهد کرد.
دوترته در کنفرانس خبری داوائو، افزود: بهتر است بگویم قهرمان من ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه است.
رودریگو دوترته، در تازهترین سخنان خود از باراک اوباما، همتای آمریکایی خود خواست نظامیان این کشور را که در میندانائو مستقرند، هر چه زودتر بهکشور خود بازگرداند. او روز چهارشنبه ۲۶ اکتبر ۲۰۱۶ – ۵ آبان ۱۳۹۵، در پایان سفر دو روزه خود بهژاپن گفت: «میخواهم که کشورم در صورت امکان تا دو هفته دیگر از وجود نظامیان خارجی پاک شود».
دوترته، تاکید کرد که بهاین منظور حتی حاضر است، قراردادها و پیمانهای دفاعی فیلیپین با آمریکا را که در جهت موافقت با حضور واحدهای نظامی این کشور در میندانائو منعقد شدهاند، لغو کند.
او یادآور شد که آمریکا نباید با کشورش «مثل سگی قلاده بهگردن» رفتار کند. او، پیشتر گفته بود که برخورد رهبران ایالات متحده با دیگر کشورها «توهینآمیز» است و «آنها میکوشند که سیاستهای خود را به دیگر کشورهای جهان تحمیل کنند».
مقامات آمریکا در واشنگتن اعلام کردند که از گفتههای دوترته شگفتزده شدهاند. جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت بهنظر نمیرسد که دوترته متوجه پیامدهای سخنان خود باشد.
جان کری افزود: «ما خواهان موضعگیری روشن رییسجمهور فیلیپین هستیم.» بهگفته سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نه تنها سیاستمداران در واشنگتن، بلکه متحدان آمریکا در سراسر جهان نیز از اظهارات دوترته دچار «سردرگمی» شدهاند و «همه میخواهند بدانند که این سخنان به کجا ختم میشوند».
کری بهرغم سخنان اخیر دوترته گفت: «آمریکا همچنان خود را موظف به رعایت پیمانهای دفاعی با فیلیپین میداند و تا کنون نیز تغییری در این زمینه صورت نگرفته است».
دوری فیلیپین از غرب بهمعنای یافتن شریک جدیدی در زمینههای اقتصادی و نظامی است. بنا بهارزیابی دوترته چین شریک آتی فیلیپین خواهد بود.
دولت چین قصد دارد «جادهی ابریشم» را بازسازی کند؛ جادهای که باید آسیای مرکزی را بهاروپا متصل کند. بدینمنظور شاهراهها، ریلها و لولههای نفت زیادی ساخته خواهد شد. ناظران این را «پروژهای برای تسخیر جهان» مینامند.
مجله آلمانی «اشپیگل»، در گزارشی اختصاصی بهمعرفی پروژه غولآسای دولت چین برای بازسازی «جاده تاریخی ابریشم» پرداخته و آن را تلاشی برای «تسخیر جهان» نامیده است.
در این گزارش آمده که شی جینپینگ، رییسجمهوری ۶۳ ساله چین و دبیرکل حزب کمونیست این کشور، قصد دارد اسطورهای را زنده کند و «جاده ابریشم تازهای» بسازد. این جاده در امتداد جاده ابریشم تاریخی ساخته خواهد شد که زمانی بزرگترین راه تجاری بود.
مدتهاست که رییسجمهوری چین هر بار در سخنانش به این پروژه اشاره میکند و از «یک خط کمربندی و یک جاده» سخن میگوید. این پروژهای غولآسا خواهد بود که حدود ۶۰ کشور در آن شرکت خواهند داشت، یعنی نیمی از جمعیت زمین.
دولت چین، در این چارچوب قصد دارد نه تنها مسیری تجاری بسازد، بلکه همچنین میخواهد زیرساختهای خود را در ابعادی بزرگ گسترش بخشد. پکن بدینمنظور ۴۰ میلیارد دلار آماده کرده است. این پول صرف ساختن اتوبانها، خطوطآهن، لولههای نفت و گاز و بنادری از لیتوانی تا شاخ آفریقا، از سریلانکا تا اسرائیل، و از پاکستان تا ایران خواهد شد. دو خط آهن نیز بهآلمان کشیده خواهد شد: از شنژو به هامبورگ و از چونگگینگ به دویسبورگ.
چین بهمنظور تامین مالی این پروژهی غولآسا حتی به تاسیس یک موسسه مالی اقدام کرده است که «بانک سرمایهگذاری زیرساختهای آسیا (AIIB) » نام دارد. رییسجمهوری کنونی چین، سالها از این موضوع رنج میبرد که واشنگتن بهکشورش اجازه نمیداد در سازمانهای بینالمللی مانند بانک جهانی یا صندوق بینالمللی پول حرفی برای گفتن داشته باشد.
بههمین دلیل در ژوئن سال ۲۰۱۵، بر خلاف خواست و اراده ایالات متحده آمریکا، ۵۷ کشور طرح تاسیس بانک یادشده را امضاء کردند که در میان آنها بریتانیا، فرانسه و آلمان هم بهچشم میخوردند. هر گاه چینیها پروژه بزرگی را تدارک میبینند، هر کشوری مایل است در آن سهیم باشد.
رودریگو دوترته، ضمن انتقاد شدید از سازمان ملل، تهدید کرد این سازمان را ترک خواهد کرد. بهگزارش بیبیسی، پس از انتقاد سازمان ملل از اقدامات فیلیپین در خصوص مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر، «رودریگو دوترته» رییس جمهور این کشور سازمان ملل را تهدید بهترک کرد.
دوترته، اعلام کرد شاید از چین و کشورهای آفریقایی بخواهد سازمان دیگری را تشکیل دهند. او، همچنین اظهار کرد سازمان ملل در مبارزه با تروریسم، معضل گرسنگی، پایان دادن بهدرگیریها و کشتار مردم بیگناه عراق و سوریه ناتوان است.
پس از روی کار آمدن رودریگو دوترته، حدود ۹۰۰ قاچاقچی مواد مخدر در کشور فیلیپین کشته شدند. دو کارشناس سازمان ملل اعلام کردند کشتن قاچاقچیان مواد مخدر در این کشور مصداق نقض حقوق بشر است.
پس از آن دوترته، در بیانیه ای شدیداللحن سازمان ملل را مورد انتقاد قرار داد و کارشناسان آن را «احمق» خواند. او اظهار کرد این کارشناسان باید آمار دقیق افراد بیگناهی را که در رابطه با مواد مخدر جان خود را از دست دادند، محاسبه کنند.
او در ادامه افزود: «من نمیخواهم بهشما توهین کنم؛ اما شاید مجبور شویم سازمان ملل را ترک کنیم. شما هیچ اقدامی انجام نمیدهید. شما فقط بلدید انتقاد کنید».
دبیرکل سازمان ملل و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل نیز اقدامات دوترته در خصوص اعدام قاچاقچیان مواد مخدر را محکوم کردند.
رییس جمهور فیلیپین در سخنرانیاش علیه اتحادیه اروپا نیز انگشتان دستش را بهنشان توهینآمیزی بالا گرفت. پارلمان اتحادیه اروپا بهتازگی از اقدامات شدید رییس جمهوری فیلیپین علیه خلافکاران در این کشور و موج کشتار خلافکاران و مصرفکنندگان و فعالان خرید و فروش موادمخدر توسط پلیس انتقاد و آن را محکوم کرده بود.
رییس جمهور فیلیپین، در جمع مقامات محلی نیز گفت: محکومیت اتحادیه اروپا را خواندم. همه آنچه را که میتوانم بهآنها بگویم این است. لعنت بر شما.
او افزود: برخی از اعضای اتحادیه اروپا مثل فرانسه و بریتانیا منافق هستند. زیرا جنگ ما علیه مواد مخدر را مورد هدف قرار میدهند این در حالی است که آنها در گذشته در کشتار عربها دخالت داشتهاند.
هزار نفر بهدستور رییسجمهور فیلیپین بهقتل رسیدهاند. یک عضو جوخه مرگ بهعنوان شاهد در جلسه مجلس سنای فیلیپین حضور یافته و گفته است که یکهزار نفر بهدستور رودریگو دوترته، رییسجمهور این کشور بهقتل رسیدهاند. مجلس سنا سرگرم بررسی قتلهای فراقانونی است.
ادگار ماتوباتو، عضو سابق «جوخه مرگ داوائو» اتهامهای سنگینی را علیه رودریگو دوترته، رییسجمهور فیلیپین مطرح کرده است.
ماتوباتو که بهعنوان شاهد بهجلسه ویژه مجلس سنای فیلیپین دعوت شده بود، گفت که دوترته در زمانی که شهردار داوائو بوده است، شخصا یکی از ماموران قضایی را بهضرب گلوله کشته است. این شاهد، همچنین تصریح کرد که دوترته بهاو و دیگر اعضای «جوخه مرگ» سفارش قتل شمار زیادی از مخالفان و اعضای باندهای بزهکار را داده است.
رودریگو دوترته پیش از آنکه رییسجمهور فیلیپین شود، بهمدت ۲۰ سال شهردار کلانشهر داوائو بود. در حال حاضر دختر دوترته شهردار این شهر است و پسر دوترته نیز معاون خواهرش.
ماتوباتو در جریان اظهارات خود پسر دوترته را نیز متهم کرد که در موردی دستور قتل یک راننده خودرو را صادر کرده، چرا که این راننده از او در جاده سبقت گرفته بوده است.
ماتوباتو، همچنین گفت که بهعنوان عضو «واحد امنیت مدنی»(نام رسمی جوخه مرگ داوائو)، ۲۵ سال تمام «کارمند مخفی» شهرداری بوده است. او افزود: «ما ماموریت داشتیم که افراد بزهکار، متجاوز، معتاد بهمواد مخدر و دزد را بهقتل برسانیم».
او در طی اظهاراتش به عنوان شاهد، همچنین گفت که «اعضای جوخه مرگ قربانیان خود را خفه میکردند، میسوزاندند، بهضرب گلوله به قتل میرساندند یا تکهتکه میکردند».
ادگار ماتوباتو از چند سال پیش تا کنون، از موقعیت «شاهد تحت حافظت» برخوردار بوده است. او خود را در این قتلها مقصر دانست و گفت که در جریان این فعالیتها شخصا در ۵۰ مورد دست به آدمربایی یا قتل زده است.
این شاهد گفت که در پی یک بمبگذاری در «کلیسای اسقفها» در داوائو از سوی دوترته ماموریت یافت، یک نارنجک بهدورن یک مسجد بیاندازد و عاملان احتمالی سوءقصد بهکلیسا را ربوده و بهقتل برساند.
در بین مقتولین چهرههای مخالف سیاسی نیز بهچشم میخورند. بهگفته ماتوباتو یکی از این افراد «خون پالا»، یک مجری و مفسر رادیو بوده که از مخالفان دوترته محسوب میشد و در سال ۲۰۰۳ بهضرب گلوله یک موتورسوار بهقتل رسید.
ریاست جلسه استیضاح در مجلس سنای فیلیپین را خانم لیلا ده لیما برعهده دارد که یکی از منتقدان سرسخت سیاستهای جنگجویانه دوترته در مبارزه با مواد مخدر است.
مجلس سنای فیلپین، مشغول تحقیق در مورد قتلهای متعدد فراقانونی است که از زمان آغاز ریاستجمهوری دوترته و در اجرای طرح مبارزه با جرایم صورت گرفته است.
بهگفته مقامات پلیس از زمان آغاز ریاستجمهوری دوترته در روز ۱۰ تیرماه سال جاری میلادی تا کنون بیش از ۳ هزار نفر در چارچوب اجرای این طرح توسط ماموران پلیس یا کمیته پاسبانی(گروههای شخصی که خود را موظف بهپیگرد و مجازات خلافکاران میدانند)، کشته شدهاند.
رییس جمهوری جدید فیلیپین، قبل از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری بهمدت بیست سال شهردار شهر داوائو، بزرگترین شهر میندانائو بود و در این سمت بهفردی شهرت یافت که برای اعمال نظم و قانون از تخطی از برخی موازین دقیقتر حقوق بشر ابایی نداشت. برخی از مخالفان دوترته، او را متهم کرده بودند که با گروههای زیرزمینی، که بهقتل صدها نفر در داوائو متهم هستند، ارتباط داشته است. خود او این اتهام را گاه تلویحا پذیرفته و زمانی تکذیب کرده است.
رودریگو دوترته، در رشته حقوق تحصیل کرده و سالها بهعنوان وکیل مدافع و سپس در سمت دادستان فعالیت داشت. گفته شده است که رودریگو دوترته توانسته یک شبکه سیاسی- مافیایی قدرتمندی را تشکیل دهد بهنحوی که پس از کنارهگیری از سمت شهرداری داوائو، دخترش بهاین سمت رسید و پسرش هم مقام معاونت شهردار را بهدست آورد.
فیلیپین (Philippines)کشوری است در جنوب شرقی آسیا که مابین دریای فیلیپین و دریای جنوب چین واقع شده است. این کشور در سمت غرب اقیانوس آرام و شرق کشور ویتنام قرار دارد.
فیلیپین از قرن ۱۷ تا ۲۰ مستعمره اسپانیا و در نیمه اول قرن بیستم مستعمره آمریکا بود. حاکمیت اسپانیا بر فیلیپین باعث شد که ۹۰ درصد مردم این کشور، مسیحی و کاتولیک شوند و با مهاجرت گروههای مختلف مردم اسپانیائی زبان از اروپا و آمریکای جنوبی فرهنگ این کشور شباهت زیادی با کشورهای لاتین پیدا کرد و زبانهای محلی آنان نیز تحت تاثیر کلمات اسپانیایی قرار گرفت.
مانیل پایتخت کشور فیلیپین، در طی سالهای گذشته پیشرفت زیادی داشتهاست. این شهر بیش از ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد و هنوز یکی از ارزانترین شهرهای دنیاست. و جمعیت این کشور، بالغ بر ۸۰ میلیون نفر است.
این کشور از ناحیه شمال با تایوان، از جنوب با اندونزی، از جنوب غربی با مالزی، تایلند و سنگاپور همسایه است و شرق و غرب آن را دریای فیلیپین و دریای جنوبی چین فرا گرفته است.
در جنگ بین آمریکا و اسپانیا مستعمره آمریکا گشت و سپس در جنگ جهانی دوم بهتصرف ژاپن درآمد و در سال ۱۹۴۶، در حالی که مانیل ویرانهای بیش نبود، حکومت جمهوری در این کشور تشکیل شد.
تقریبا نیمی از نیروی کار موجود در فیلیپین، در بخش کشاورزی مشغول هستند که محصول عمده این بخش برنج است. الوار و چوب نیز از دیگر محصولات این بخش هستند که باعث بهوجود آمدن مشکلاتی در بخش جنگلداری شده است. از صنایع بزرگ دیگر میتوان بهصنعت نساجی، مواد غذایی، داروسازی، تاسیسات برق و صنایع دستی اشاره کرد. بخش گردشگری هم نقش مهمی در رونق اقتصاد فیلیپین دارد.
مقدار ذخایر معدنی فیلیپین، با وجود وسعت کم این کشور بسیار قابل ملاحظه است. در فیلیپین، منابع کانیهای فلزی سرشاری وجود دارد، بهطوری که با توجه بهتولیدات قبلی و ذخایر اثبات شده در طلا رتبه دوم در جهان و در مس رتبه سوم را بهخود اختصاص دادهاست. معادن مس در بخشهای گستردهای از این کشور پراکنده هستند و بیشتر آنها دارای مقادیری از طلا و نقره نیز هستند. نیکل و کروم از سایر فلزات با ارزش در معادن این کشور هستند، ضمن اینکه فیلیپین بهلحاظ معادن غیر فلزی همچون مرمر و سنگ آهک در وضعیت خوبی قرار دارد.
طبق قانون اساسی تازه تصویب شده فیلیپین، نظام سیاسی این کشور جمهوری ریاستی است. رییس جمهور و مجلس سنای ۲۴ نفره بر اساس رای مردم برای یک دوره شش ساله انتخاب میشوند. رییس جمهور ریاست قوه مجریه را بر عهده دارد که از ۱۹ وزارتخانه متشکل شدهاست.
مجلس نمایندگان شامل دویست نماینده انتخابی با رای مردم و پنج نماینده انتصابی است که این پنج نماینده را رییس جمهور از بین گروههای اقلیت انتخاب مینماید. همچنین تعیین اعضای کابینه نیز بر عهده رییس جمهور و بدون تصویب مجلس است.
همچنین در فیلیپین انتخابات ریاست جمهوری، تنها در یک دور برگزار میشود و نامزدی که بیشترین آرا را در همان دور بهدست بیاورد پیروز انتخابات است. دوترته با ۳۸ درصد آرا در ماه مه رییس جمهور فیلیپین شد.
بیتردید از اوباما و ترامپ تا رجب طیب اردوغان و العبادی، از شیخهای عربستان و منطقه خلیج فارس تا شیخهای حکومت اسلامی ایران، از حکومت سوریه تا روسیه و آمریکا، از حزبالله لبنان تا داعش، از رییس جمهور فیلیپین تا چین، از گروههای راسیستی و فاشیستی غرب تا بوکوحرام و القاعده و…، همه و همه جهان بشری را بیش از هر زمان دیگر بهخطر انداخته و روزبهروز نیز اوضاع اقتصادی، سیاسی، امنیتی، زیست محیطی جهان بدتر و بدتر میگردد.
یکی از این درندگان و آدمخواران همین رییس جمهور جدید فیلیپین است که شاید حتی برای بعضی جریانات بهاصطلاح «چپ» هم ضدامپریالیست محسوب شود! البته ضدامپریالیست بودن مترادف با ضدسرمایهداری بودن نیست؛ اگر بود بیتردید شیخ حسن نصرالله، البغدادی، احمدینژاد، چاورز و… نیز باید بزرگترین عناصر ضدسرمایهداری جهان بهحساب بیایند.
گروه دیدهبان حقوق بشر در سال ۲۰۱۵، دوترته را بهخاطر تاکتیکهایش در داوائو «شهردار جوخه مرگ» نامیده بود.