Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۵

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۵

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

تصویر سیاه سفید و ملون ایده‌ئولوژى

کسانى که‌ ايده‌ مرگ ايده‌ئولوژى را مطرح ميکنند، منظورشان مرگ ايده‌هاى چپ است، و اساسا چشم خود را به‌ روى واقعيت تقويت حضور ايده‌ئولوژيهاى ليبرالى، مذهبى و ناسيوناليستى در جهان امروز بسته‌اند. تمامى اين ايده‌ها نسخه‌هاى از پيش آماده‌اى هم براى مشکلات جوامع دارند، و اصولا راهکارهاى آينده‌ را تعيين ميکنند

همانطورى که‌ گفته‌ میشود یکى از مشخصه‌هاى ایده‌ئو‌لوژى این است که‌ تصویر سیاه‌ سفیدى از واقعیت ارائه‌ میدهد. در این تصویر رنگهاى دیگر حضور ندارند، و سیاه‌ و سفید نیز کاملا در بسترى واحد در مقابل هم قرار گرفته‌ و به‌ شیوه‌اى قطعى در برابر هم صف آرائى کرده‌اند. همچنین در یک تعریف سمبولیک و در راستاى همین تصویرگفته‌ میشود که‌ سیاه‌ معرف نیروى اهریمنى و شیطانى است، و سفید هم معرف نیروى فرشته‌گون و رهائی‌بخش. بر مبناى این تصویر، جنگى که‌ هست، جنگ میان سیاه‌ مطلق در یک طرف و سفید مطلق در طرف دیگر است و براى رهائى قطعى کافى است که‌ سفید بر سیاه‌ غلبه‌ کند تا دنیا به‌ کام فرشتگان باشد، و بهشت موعود از رویا به‌ واقعیت تبدیل شود. و به‌ همان ترتیب تسلط سیاه‌ برسفید، به‌ معناى دوزخى بودن دنیا است.

این مشخصه‌ ارائه‌ شده‌ از ایده‌ئولوژى، علاوه‌ بر اینکه‌ حامل نوعى شناخت شناسى از این مقوله‌ است، در عین حال در بطن خود حامل نقد سهمگینى نیز از آن هست. زیرا غیر مستقیم از طریق معرفت رنگ به‌ ما میگوید که‌ تفکر و شناختى که‌ گوناگونى رنگها را نبیند و نپذیرد، گوناگونى واقعیت را که‌ خود حقیقت نیزهست، نمیبیند، و بنابراین تصویرى ناقص و یا معکوس از واقعیت پیرامون ارائه‌ میدهد.
اما در همان حال این تصویر به‌ طور ضمنى راه‌ حل اجتناب از ایده‌ئولوژى را هم ارائه‌ میدهد. براى اینکه‌ ایده‌ئولوژیست نبود، کافى است که‌ رنگهاى دیگر را هم دید. یعنى از دید گاوى (که‌ فقط سیاه‌ سفید میبیند) حذر کرده‌ و به‌ دید انسانى خود اعتماد کنیم، و قبول کنیم که‌ دنیا مجموعه‌اى است از رنگهاى شاید بیشمار! علاوه‌ بر این باور کنیم که‌ رنگها همیشه‌ در مقابل هم نیستند و گاه‌ آنچنان مرزهایشان درهم تنیده‌ شده‌ است که‌ جدا کردن آنان از همدیگر بسیار مشکل است. حتى در این نگرش ضد ایده‌ئولوژیست، تصور بر این است که‌ در میان سیاه‌ و سفیدى که‌ در مقابل هم صف آرائى کرده‌اند، نیز مرزها مخدوش است. یعنى هم در سیاه،‌ سفید وجود دارد، و هم در سفید، سیاه‌.

اما نتیجه‌ عملى چنین تصویرى براى یک مبارز یا فعال سیاسى چیست؟ مبارز یا فعالى که‌ از تصویر سیاه‌ سفید، به‌ تصویر گوناگونى و درهم تنیدگى رنگها روى مى آورد، طبیعتا خیلى سریع به‌ این نتیجه‌ میرسد که‌ در حریف یا دشمنش همه‌ چیز سیاه‌ نیست و در خودش هم همه‌ چیز سفید نیست. یعنى در سیاه‌ سنتى مقابل میتواند همه‌ رنگهاى دیگر هم حضور داشته‌ باشند و در سفید سنتى خودش هم به‌ همان منوال همه‌ رنگهاى دیگر حضور داشته‌ باشند.
نتیجه‌ دیگر این فراروى از تصویر سیاه‌ سفید به‌ تصویر ملون این است که‌ مبارز یا فعال سیاسى دیگر از یک موضع سرسختانه‌ به‌ حکم اینکه‌ طرف مقابل همه‌ چیزش سیاه‌ نیست، عدول میکند، و ضمن توجه‌ به‌ سیاه‌ مقابل، مرتب با سیاه‌ خودش هم کلنجار خواهد رفت. دیگر این فرد به‌ خود به‌ عنوان آلترناتیوى که‌ به‌ شیوه‌اى حتمى جهانى دیگر و بهتر خواهد آورد، اعتماد گذشته‌ خود را نخواهد داشت. این فرد دیگر طبیعتا از حالت برندگى قبلى اش عدول کرده‌ و به‌ منتقدى فرا خواهد روئید که‌ هم حریفش را نقد میکند و هم خودش را، هم طرف را سیاه‌ و سفید و ملون مى بیند و هم خودش را، و شاید البته‌ حضور رنگ سیاه‌ در خودش کمى کمتر باشد، و بدین ترتیب ازبرندگى آلترناتیوش کاسته‌ خواهد شد.

اما سوال این است که‌ آیا هر نوع طرح آلتر‌ناتیوى، علیرغم خود انتقادیهائى که‌ به‌ آن وارد میشود در نهایت یک طرح ایده‌ئولوژیک نیست؟ به‌ این دلیل که‌ بالاخره‌ هر طرح آلترناتیوى خودبه‌ خود حامل این است که‌ در مقابل طرح و وضعیت موجود، طرح و ایده‌اى بهتر دارد. و اصولا طرح کننده‌ ایده‌ روى این بهتر بودگى طرحش هم اصرار ویژه‌ دارد. آیا اصولا میشود به‌ طرح خود به‌ عنوان بهترین باور نداشت و براى تحقق آن کوشید؟ به‌ ویژه‌ اینکه‌ باید به‌ این امر توجه‌ داشت که‌ براى فعالان ضد دیکتاتورى و ستم، این اعتماد قوى به‌ برنامه‌ و ایده‌ خود، اگر وجود نداشته‌ باشد، اساسا فعالیت بسیار مشکل میشود.
از زاویه‌اى دیگر نیز میتوان گفت که‌ هر طرح آلترناتیوى، ایده‌ئولوژى است، زیرا که‌ هنوز به‌ تجربه‌ درنیامده‌ است. تجربه‌ محک راستى و درستى یک ایده‌ یا یک طرح است، و بنابراین طرحى که‌ هنوز به‌ نوعى در فرم ایده‌ یا ابهامات ایده‌اى است، به‌ نوعى زیر تاثیرات ایده‌ئولوژیکى قرار دارد.
هیوم که‌ یک فیلسوف تجربه‌گرا بود، به‌ استنتاجات بشرى در راستاى استخراج قانون از واقعیات تکرارى روزانه‌ باور قطعى نداشت. وى میگفت اینکه‌ هرروز آفتاب طلوع میکند به‌ این معنى نیست که‌ فردا هم قطعا طلوع خواهد کرد. بنابر نظر وى این قانون که‌ “هرروز آفتاب از شرق طلوع میکند” قانونى صد درصد مطمئن نیست، زیرا که‌ ما هنوز طلوع فردا را تجربه‌ نکرده‌ایم، وکاملا محتمل است که‌ حادثه‌اى دیگر روى دهد!
از این دیدگاه هیومى میتوان گفت که‌ هر طرحى هر چند آشنا و آزموده‌ باشد، مادام که‌ هنوزدر جامعه‌اى دیگر، به‌ عنوان طرح مطرح است، هنوز نمیتواند یک ایده‌ قانونى وعلمى باشد، و بنابراین شدیدا حامل بار ایده‌ئولوژیکى خواهد بود. یعنى حامل خواسته‌ها و انتظارات تدوین کنندگان طرح مذکور.

البته‌ کسانى که‌ ایده‌ مرگ ایده‌ئولوژى را مطرح میکنند، منظورشان مرگ ایده‌هاى چپ است، و اساسا چشم خود را به‌ روى واقعیت تقویت حضور ایده‌ئولوژیهاى لیبرالى، مذهبى و ناسیونالیستى در جهان امروز بسته‌اند. تمامى این ایده‌ها نسخه‌هاى از پیش آماده‌اى هم براى مشکلات جوامع دارند، و اصولا راهکارهاى آینده‌ را تعیین میکنند.

پس با این وصف علیرغم فراروى از تصویر سیاه‌ سفید به‌ تصویر ملون، هنوز ایده‌ئولوژى باقى میماند، اما شاید نه‌ در خطوط پررنگ و زننده‌ گذشته‌ خود، بلکه‌ شاید کمى منعطفتر و آرامتر. اما بهرحال ایده‌ئولوژى هنوز مى زید و راه خود را علیرغم خواست ما به‌ پیش میگشاید.

۴ خرداد ۱۳۸۵

تاریخ انتشار : ۴ خرداد, ۱۳۸۵ ۳:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!