شمار کثیری از فعالان جنبش زنان از کشورهای مختلف، روز شنبه ۷ مارس، در کتابخانه تاریخی کارل مارکس، در لندن گرد هم آمدند تا سالگرد هشتم مارس، روز جهانی زن را جشن بگیرند. جلسه با سخنان رفیق لیز پین، صدر حزب کمونیست بریتانیا، و مسئول زنان این حزب آغاز به کار کرد. رفیق پین با اشاره به اینکه تم این نشست و برگزاری هشتم مارس امسال حول مسئله صلح و مبارزه بر ضد جنگ است به دست آوردهای جنبش زنان در سراسر جهان اشاره کرد و سالگرد هشتم مارس، روز همبستگی رزمجویانه با مبارزه زنان جهان را به همه حضار تبریک گفت.
اولین سخنران این گردهمایی رفیق ایولی گویوما، نماینده حزب کمونیست یونان، و از فعالان جنبش زنان این کشور بود که در سخنان خود ضمن اشاره به مبارزه طولانی زنان در یونان و جدا ناپذیری مبارزه طبقاتی از پیکار زنان برای رهایی شان به شرایط دشوار کنونی در یونان و مبارزه مردم این کشور بر ضد اتحادیه اروپا و سیاست های مخرب و ریاضت کشانه تحمیل شده از سوی اتحادیه اروپا به یونان پرداخت.
سخنران بعدی نشست رفیق نسرین احمد مونجوری،نماینده حزب کمونیست بنگلادش،و از رهبران جنبش زنان در این کشور بود که به شرح مبارزات دشوار زنان بنگلادش بر ضد واپسگرایی،فقر و محرومیت پرداخت. رفیق نسرین اشاره کرد که بخش گسترده ای از طبقه کارگر بنگلادش را زنان کارگر تشکیل می دهند که در دشوار ترین شرایط تبعیض های اعمال شده از سوی حکومت و نیروهای واپسگرا به مبارزه خود ادامه می دهند.
رفیق باربارا سویتزر، از رهبران جنبش زنان در بریتانیا،نماینده ”مجلس ملی زنان بریتانیا“ و عضو هیئت اجرایی “انستیتوی حقوق کار در بریتانیا“، و معاون سابق دبیرکل سندیکای کارگران فنی و مهندسی ضمن اشاره به مبارزه قهرمانانه زنان بر ضد جنگ،و از جمله نقش برجسته زنان در شکست فاشیسم که ما امسال هفتاد و پنجمین سالگرد آن را جشن می گیریم به اهمیت اصل مبارزه زنان در سراسر جهان پرداخت و همچنین توضیحاتی در زمینه تاریخ بیش از شش دهه مبارزه ”مجلس ملی زنان بریتانیا“ در این کشور داد.
سخنران بعدی نشست نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ایران بود، که سخنان خود را با شادباش هشتم مارس و گرامی داشت مبارزات زنان سراسر جهان آغاز کرد. نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ایران در ادامه سخنان خود از جمله گفت:” ما امسال هشتم مارس را در حالی جشن می گیریم که جنگ و خشونت سیستماتیک بر ضد زنان و دختران،خصوصاْ در منطقه خاورمیانه اوج تازه ای یافته است. تحمیل سیاست های قرون وسطایی توسط نیروهای ارتجاعی و هواداران اسلام سیاسی و تلاش برای باز پس گرفتن دست آوردهای دهه ها مبارزه جنبش زنان در منطقه از جمله چالش های اساسی ای است که همه نیروهای مترقی منطقه با آن دست به گریبان هستند…”
سخنران در ادامه ضمن اشاره به اینکه بیش از ۹ دهه از برگزاری نخستین جشن هشتم مارس در ایران می گذرد به مبارزه زنان میهن ما و نقش کلیدی آنان در حساس ترین مقاطع تاریخ میهن ماُ،از جمله در به پیروزی رساندن انقلاب بهمن ۵۷ اشاره کرد. به گفته سخنران بیهوده نبود که حمله ارتجاع به حقوق زنان از نخستین برنامه های نیروهای واپسگرا برای بازپس گیری دست آوردهای انقلاب بود. سخنران همچنین به نقش برجسته زنان در پیروزی انتخاباتی محمد خاتمی در سال ۷۶ و سپس مبارزه دلیرانه زنان بر ضد کودتای انتخاباتی رژیم ولایت فقیه در سال ۸۸ اشاره کرد. سخنران ضمن اشاره به مبارزه قهرمانانه زنان میهن ما در عرصه های گوناگون،از جمله سازماندهی کارزار یک میلیون امضاء بر ضد قوانین زن ستیزانه مرتجعان حاکم، با وجود همه فشارهای نیروهای سرکوبگر، از جمله افزود که حسن روحانی در جریان کارزار انتخاباتی سال ۹۲، قول های زیادی در زمینه بهبود وضعیت اجتماعی -اقتصادی،رسیدگی به خواست های زنان و همچنین باز شدن فضای سیاسی کشور داد که تاکنون هیچکدام از آنها تحقق نیافته است. اساس تلاش های دولت جدید بر بازسازی و ترمیم روابط با آمریکا و اتحادیه اروپا و توافق بر سر نقش ایران در برنامه “خاورمیانه جدید“ آمریکا متمرکز بوده است. سخنران در انتهای سخنان خود ضمن اشاره به وضعیت دشوار بیش از ۶۲ زندانی سیاسی و عقیدتی زن که در زندان های رژیم مورد شکنجه و آزارند از همه نیروهای مترقی خواست که همبستگی خود را با مبارزات زنان و مردم ایران تشدید نمایند.
در پی این سخنرانی،رفیق شتا بصیرانی،به نمایندگی از سوی زنان مترقی و کمونیستی عراقی به شرح مبارزه دشوار زنان در عراق و کشتار،آزار و اذیت ضد انسانی و گروگان گیری هزاران زن از اقلیت های ملی و مذهبی عراق توسط نیروهای داعش اشاره کرد و بر ضرورت برخورد جهانی با این جنایات تاکید نمود.
آخرین سخنران این نشست رفیق عمیراه عثمان،از رهبران جنبش زنان سودان بود که شب پیش از نشست از خارطوم بازگشته بود. رفیق عمیراه با اشاره به مبارزه زنان سودان بر ضد واپسگرایی و رژیم ضد مردمی حاکم بر سودان و توضیح مرحله کنونی مبارزه نیروهای مترقی در این کشور به ضرورت تشدید همبستگی جهانی با مبارزات زنان سودان و منطقه اشاره کرد.
بخش نهایی این نشست به برنامه های فرهنگی اختصاص داشت. در این بخش خانم لورا بلوو،شاعر و فعال جنبش زنان از کلمبیا،به دکلمه اشعاری درباره مبارزات زنان پرداخت، رفقای زن بنگلادشی، سرود “ما پیروز خواهیم شد” را با یاری شرکت کنندگان در جشن خواندند، و سوزان خالید،هنرمند برجسته عراقی به اجرای قطعاتی از موسیقی کلاسیک و همچنین موسیقی میهن خود پرداخت که با استقبال گرم حضار رو به رو گردید. جشن با سرود خوانی همه شرکت کنندگان، به رهبری خانم روزی مکگرگر، رهبر سندیکایی و اجرای سرود مترقی “برای من هم گل رز و هم نان بیاور“ به پایان رسید.
به نقل از «نامه مردم»، شماره ۹۶۸، ۱۸ اسفندماه ۱۹۹۳