سحرگاە امروز دوشنبە، نیروهای عراقی همراە با نیروی پیشمرگە، نیروی مسلح اقلیم کردستان، کە نیروئی مهم و برا در مبارزە علیە داعش است حملات خود برای بازپس گیری شهر موصل را آغاز کردند، و بدین ترتیب جرقە مرحلە نوینی از جنگ علیە داعش در عراق زدە شد کە می تواند هفتەها طول بکشد و در صورت پیروزی نیروهای عراقی و کرد، کە البتە موفق بە تسخیر دوبارە این دومین شهر بزرگ عراق خواهند شد، ضربە محکمی بە داعش وارد خواهد آمد کە بنوعی بمنزلە پایان قدرقدرتی این نیروی اهریمنی در عراق خواهد بود.
داعش زادە شرایط خاص منطقەای بود، شرایطی کە در آن بر زمینە رشد نارضایتی جمعیت سنی و نیروهای سیاسی آن در عراق و با تجهیز و تزریق پول کشورهای سنی وعربی منطقە کە ضد تحولات درون عراق بودند، شکل گرفت. داعش تبلور اوج تضادهای منطقەای و درگیری منافع کشورهای قدرتمند جهانی در خاورمیانە بود. نیروئی کە نە هدف، بلکە ابزار تحقق اهدافی بود کە متاسفانە هنوز حتی در صورت شکست این نیرو کماکان بە جای خود باقی هستند.
بی گمان داعش با توجە بە شروع روند فروپاشی و تضعیف نیروهایش، کم کم از آن جایگاە پیشین برخوردار نخواهد بود، اما عدم وجود عدالت سیاسی در بعد توزیع قدرت در عراق، ماندگاری تضاد منافع کشورهای قدرتمند منطقە با همدیگر و همراستائی قدرتهای جهانی با آن، هنوز بنیانهای خیزش نیروها و بحرانهای دیگر وجود دارند کە باز می توانند کل عراق و کل منطقە را با خطرات بە مراتب دشوارتری روبرو کنند.
بنابراین برای احتراز از بازتولید مداوم خطرات و بحرانها، کل منطقە احتیاج بە نگاە نوینی بە سیاست و تقسیم منافع دارد کە هستە اصلی آن دوری از فورمولە کردن آن بر اساس بویژە تعلقات مذهبی دارد.
کلید صلح، در برجستە کردن فرد بر اساس حقوق شهروندی ست در عین حفظ هویتهای جمعی در چهارچوب همان کشورهای موجود. هرگونە تلاشی برای پی افکندن هویت تنها بر اساس دین، مذهب و قومیت بمنزلە بە صدا درآوردن زنگ جنگهای خونبار دیگری ست کە دهەها تاروپود زندگی مردم را خواهد تنید.