یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۰

یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۰

کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
ترس یا هوشیاری؟
انگیزۀ شرکت در مرحلۀ دوم انتخابات دفع شرِ یک جریان به غایت ارتجاعی و خطرناک بود که مثل سرطان در جامعه ریشه دوانده است .ترس از جریان جلیلی و میرباقری...
۲۹ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسينى
نویسنده: جابر حسينى
نقش تاریخی هنر و هنرمندان در روند تکامل اجتماعی
تاریخ مبارزات مردمان در گوشه گوشه جهان همواره تجلی‌گاه نقش هنرمندان در روندهای تاربخی و گذرگاه‌های مهم آن بوده است. در مقاطعی از تاربخ سیر تحولات را با تغییرات شگرف...
۲۸ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران

حق شرکت زنان سعودی در انتخاباتی محلی

به مناسبت حق شرکت زنان سعودی در انتخاباتی محلی در سراسر عربستان یکی از روزنامه های مهم صبح ، کثیرالانتشار و منسوب به چپ دانمارک مصاحبه ای را با یک بانوی مقیم سعودی انتشار داده، که هم از نظر مضمون و هم کیفیت حائز اهمیت است. شما را به خواندن ترجمه این مطلب دعوت می کنم.

روزنامه پولیتیکن در شماره ی ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵ خود از قول بانوی دانمارکی مقیم عربستان سعودی می نویسد: پوشش خبری غرب از عربستان خیلی یکسو نگرانه و بحرانی است.

بانو ماریه لوئیسه سوزمن که در پانزده سال گذشته مقیم عربستان بوده می گوید: نسبت به تاریخ کشور و تحولات آن باید درک بیشتری از خود نشان دهیم.

 امروز زنان در سراسر عربستان سعودی نقطه عطفی را تجربه کردند، وقتی که برای اولین بار توانستند در انتخابات محلی هم به عنوان رأی دهنده و هم به عنوان نماینده (کاندیدا) شرکت داشته باشند.

 محل زندگی بانو ماریه لوئیسه سوزمن در ریاض پایتخت عربستان سعودی در فاصله ای غیرقابل  تصور از محله ئستابوری کپنهاگ قرار دارد. جایی که در پانزده سال گذشته و همچنین در دفعاتی قبل‌تر، این بانوی دانمارکی درآن زیسته و همزمان با تحصیل زبان عربی دوستان فراوانی یافته و از این راه درکی در نوع خود نادر از این کشور بسته، پیدا کرده است.

 – چگونه می توان یک زن دانمارکی در عربستان سعودی بود؟

پاسخ به این سئوال غیر ممکن یا غیر قابل تصور است. تفاوت‌های بسیاری در رابطه با وضعیت تحصیلی، کار، روابط خانوادگی و نسل‌ها وجود دارد. لذا من می‌توانم این سئوال را اینگونه پاسخ دهم، که زندگی من در عربستان سعودی چگونه است:

من البته قوانین را رعایت کرده و وقتی بیرون از منزل هستم، عبایم که برازنده ام هست بر تن دارم. اما هرگز روسری بر سر نکرده ام. البته باید بگویم، داشتن لباسی برازنده و پوشاننده بر تن در فضاهای عمومی برای مردان هم از ضروریات است. شما در خیابان کسی را با شلوارک نمی بینی.

من نباید راننده ی اتومبیل باشم و آنجا چیزی به نام ناوگان حمل و نقل عمومی وجود ندارد. لذا برای حل این مشکل لازم است که یک راننده داشته باشی. این موضوع از نظرگاه یک دانمارکی غیر منطقی و عجیب به نظر می رسد؛ اما برای این مسئله راه حل جانشینی نیست.

 حرکت اعتراضی کوچک من این است که، هیچ‌کسی نباید به من امر کند که من به گردش بروم یا نه. پلیس مذهبی “امر به معروف نهی از منکر” برای من ارزشی ندارد. آنها می‌توانند تذکر خود مبنی بر “خواهر مویت را بپوشان” را بدهند، اما آنها اختیارات قانونی ندارند؛ لذا روش من این است که آنها را نادیده بگیرم.

در من حال و هوای فعالیت‌های فرهنگی وجود دارد، که بتدریج چنین فعالیتهایی هم در ریاض، جده و دمام ایجاد شده است. در فوریه ۲۰۱۵ یک فستیوال فیلم در دمام برگزار شد. در فستیوال، از فیلم‌های پیچیده‌ی نمادین تا فیلم‌های طنز انتقادی وجود داشتند. خود انتقادی از روش زندگی سعودی، کمبودی قابل لمس نبود! دو فیلم کوتاه برای فستیوال فیلم کَن برگزیده شدند و برنده بهترین داستان یک زن به نام هانا العمیر بود. و این‌همه در کشوری که سینما و مدارس فیلم ندارد، قابل توجه است.

 – آیا شما زنان سعودی را تحت ظلم و ستم ارزیابی می کنید؟

این یک سئوال مشکل است. ما معمولاً بر اساس فرهنگ یا دید خود به این موضوع نگاه می کنیم. مطابق تعاریف ما، زنان تحت قانون شریعه، که بر عربستان سعودی حاکم است، از حقوق خود محروم‌اند. اما مطابق تعاریف اسلامی چنین نیست. مطابق قوانین اسلامی آنها در ظاهر متفاوت، ولی عملاً دارای حقوقی برابر (با مردان) اند. به عنوان مثال مردها مؤظفند که هزینه‌ی کامل خانواده را تأمین کنند. اگر زنِ خانواده درآمدی داشته باشد، مال خود اوست و او مؤظف نیست تا درآمد خود را خرج هزینه‌های خانواده کند.

 – اما خود زنان سعودی چگونه به این موضوع نگاه می کنند؟

اگر آنها احساس کنند که تحت ستم‌اند، بنابراین آنها تحت ستم‌اند. و زنان بسیاری چنین احساسی را در خود دارند. آنها مدت زیادی است که مبارزه ای سخت برای حقوق زنان را شروع کرده و پیش می‌برند. اما از قربانی بودن فاصله زیادی دارند.

برعکس بسیار قابل توجه است، لمس تجربه ی تلنگرهای مستمر زنان و مردان سعودی در پیچ و خم قوانین، به این قوانین برای تغییر. در عربستان سعودی زنان زیادی دارای تحصیلات عالی و موقعیت‌های شغلی خوب اند . زنانی در سوره، مجلس شورا، وجود دارند و زنانی دارای بالاترین موقعیت‌های شغلی‌اند.

 – آیا شما تصور می کنید که عربستان سعودی در رسانه های غربی بیش از حد مورد انتقاد قرار می گیرد؟

من معتقدم که پوشش رسانه ای غالباً از پشت دید عینکمان و بی توجه به تاریخ عربستان سعودی است. مقایسه بین خلافت اسلامی(داعش) با عربستان سعودی، به نظر من اشتباه بوده است. هیچ تردیدی در اینکه دستگاه دولتی عربستان سعودی، علیه گروه‌های بنیادگرای مسلح اسلامی مبارزه می کند، نیست. آنها سختگیرهای زیادی علیه گروه‌های تروریست دارند. یک دلیل اثباتی برای این ادعا، وجود مراکز بازپروری یا بازآموزی در غالب شهرستان‌ها  در سراسر عربستان سعودی است. جایی که جوانان تحت بازآموزی قرار می گیرند تا بتوانند دوباره  چیوند با خانواده را برقرار کرده و ازدواج کنند. کوتاه سخن این‌که به آنها امیدواری برای زندگی داده می‌شود.

 با این‌همه مقصود این نیست، که آنجا موردی برای انتقاد وجود ندارد. باید انتقاد بطور جدی انجام شود، اما در مسیر انتقادات تاکنونی درکی از کشور آنگونه که هست، وجود نداشته است. “یک جامعه ی بدوی که به یک‌باره بعد از ۱۹۴۸ تبدیل شد به یک کشور ثروتمند”.

غالباً رسانه ها فراموش می کنند که پول و ساختمان‌های مجلل نیستند که اندیشه و آگاهی را ایجاد می کنند. ایجاد تغییرات در ساختار فرهنگی و روش‌های زندگی نیازمند زمان است.

روی هم‌رفته فکر می کنم نسبت به برآمدهای فکری مردان و زنانی که در شرایط سعودی زندگی می کنند، توجه کمتری شده است؛ و این امر که چگونه مردان و زنان سعودی در طول سال‌ها برای ایجاد تغییر در روش‌های زندگی تلاش کرده اند.

 رسانه ها در باره ستون‌هایی از روزنامه‌‌های  سعودی که هر هفته از روش‌های موجود انتقاد کرده و پیشنهاداتی برای تغییرات طرح می کنند، مطلبی نمی نویسند.

غالباً تصاویری از مردان سعودی خلق می‌شود، که با جدیت مشغول ستم در حق زنان‌اند. چنین تصویری منطبق با واقعیت نیست. در ایجاد تصویر اخیر، دستگاه حکومتی هم کمی تا قسمتی مقصر است. برای روزنامه نگاران و مهمانان اخذ روادید ورود به عربستان سعودی مشکل است؛ که این مسئله کمک شایانی به خلق داستان‌ها و افسانه‌ها شده است.

بسیاری از کسانی که از سعودی دیدن کرده و طی اقامت خود با افراد معمولی ملاقات داشته اند، به هنگام بازگشت به دانمارک تصویر دیگری که غالباً مثبت است، به همراه دارند.

 زنان عربستان سعودی امروز در اولین انتخابات خود شرکت می کنند.

علیرغم اشتهار بد پادشاهی سعودی در ستم در حق زنان، زنان سعودی آزادی‌های زیادی بدست آورده اند. امروز زنان عربستان سعودی برای اولین بار توانستند در انتخابات محلی هم به عنوان رأی دهنده و هم به عنوان نماینده (کاندیدا) شرکت داشته باشند.

 

تاریخ انتشار : ۲۲ آذر, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان

نگاره‌ها

ترس یا هوشیاری؟