تدابیر جدید برلین در راستاى عدم تولید انبوه در ایران
دولت آنجلا مرکل در آلمان در ادامهى تلاشهاى خود براى مهار کردن فعالیتهاى تدارکاتى هسته اى ایران در اروپا، در حال بررسى چند گزینهى داخلى است. به نظر میآید که پارلمان آلمان براى عقیم کردن برنامههاى جمهورى اسلامى به دو گزینهى مشخص فکر میکند. ۱- زیر ذره بین قرار دادن شرکتهاى آلمانى که با جمهورى اسلامى در ارتباط با تهیهى مواد هستهاى همکارى میکنند. ۲- ایجاد محدودیتهاى بیشمارى براى دانشجویان ایرانى خواهان تحصیل در دانشگاههاى آلمان، شامل ممنوعیت تحصیل براى آنها در گرایشهاى مختلف انرژى هستهاى. (elaph.com, April 13, 2006)
جنگ احمدى نژاد بر علیه رسانه ها
اوج فشار به ژورنالیستها و گزارشگران مخالف باعث ایجاد بحران امنیتى در رسانههاى تحت کنترل جمهورى اسلامى ایران شده است. به گفتهى سردبیر یکى از روزنامههاى اصلاحطلب: “تهدید افراد مستقل و تهدید و اخطار به ژورنالیستها که مواظب آنچه که مینویسند باشند، به کرات در چند ماههى اخیر اتفاق افتاده است، و مستقیم و یا غیر مستقیم گزارشهایى از این دست شنیدهایم. با اتفاق افتادن چنین حوادثى، کسانى که در روزنامهها کار میکنند احساس ناامنى میکنند.”
به نظر میرسد که حملات خشن و ارعاب جزئى از یک مبارزهى وسیعتر میباشد که از طرف دولت احمدى نژاد بر علیه اپوزیسیون و مخالفین رسانهاى بهکار گرفته شده است. ناظران میگویند که در هفتههاى اخیر، دولت بیش از سى گزارشگر از خبرگزارى کار ایران (ایلنا) – خبرگزارى که به دلیل انتشار گزارش اذیت، آزار، و شکنجهى مخالفین سیاسى، و اعتراض به دستگیرى و بازجوئى ژورنالیستهاى مستقل معروف است – را اخراج کرده است،. (تهران اعتماد، ۱۲ آوریل ۲۰۰۶؛ تهران روز، ۱۸ آوریل ۲۰۰۶)
نشست شانگهاى
مقامات رسمى ایران در تلاش ارتقاء عضویت خود در پرنفوذترین اتحادیهى امنیتى آسیائى-اروپایى هستند. ایران – همراه با مغولستان، پاکستان، و هندوستان- از اعضاى ناظر کنونى سازمان همکارى شانگهاى
(Shanghai Cooperation Organization – SCO) (سازمانى که در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ به وسیلهى ۶ کشور چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، و ازبکستان بنیان گذاشته شد – مترجم) میباشد. اما ممکن است در نشست آتى این سازمان در ماه ژوئن همه چیز تغییر کند. معاون وزیر خارجهى ایران، منوچهر محمدى، گفت که ایران در تلاش این است که بهعنوان یک عضو اصلى این اتحادیه پذیرفته شود. بهعنوان بخشى از این تلاش، ایران به روسیه پیشنهاد راهاندازى یک پروژهى وسیع انرژى آسیائى-اروپائى را داده است. محمدى گفته است که: “ما ایدهى تشکیل یک همکارى نفتى-گازى در جهت تقویت تلاش در راستاى بالا بردن بازدهى منابع غنى هر دو کشور را با روسیه در میان گذاشتهایم”. (مسکو ایتار-تاس، ۱۴ آوریل ۲۰۰۶)
تغییر دفاع دیپلماتیک
احمدى نژاد، رئیس جمهور ایران، ترمیم تیم دیپلماتیک – حرفهاى خود را آغاز کرده است. در هفتههاى آینده، ایران در نظر دارد در حدود ۶۰ سفیر را، که هم اکنون در سفارتخانههاى کلیدى مستقر هستند، از جمله سفارتخانههاى ایران در پاریس، لندن، و برلین، را تعویض کند. مقامات رژیم این تغییرات را عادى توصیف میکنند، اما ناظران میگویند که این خانهتکانى به علت دفاع بىرمق سفراى کنونى از نطقها و سیاستهاى رئیس جمهور افراطى ایران میباشد.
این خانه تکانى باعث انتقاد تعدادى از اعضاى پارلمان ایران شده است. منتقدین به این علت نگرانى خود را اعلام میکنند که آنرا یک حرکت سیاسى در شرایطى که روابط بحرانى مابین ایران و غرب وجود دارد میدانند. قدرتالله علیخانى یکى از اعضاى کمیسیون امنیت ملى و سیاست خارجى مجلس میگوید: “تغییر سفرا امرى عادى است، ولى مسئلهى مهم این است که چه کسانى به جاى آنها منصوب میشوند. باید دید آیا این جا به جائى ها سیاسى هستند و آیا افراد جایگزین میتوانند از پس مسئولیت جدید بر آیند.” (واشنگتن پست، ۱۷ آوریل ۲۰۰۶؛ تهران آفتاب یزد، ۱۸ آوریل ۲۰۰۶)
————————————-
ایران دمکراسى مانیتور (Iran Democracy Monitor)- نشریهای الکترونیکی است که نظرات یک سازمان غیر انتفاعی به نام شوراى سیاست خارجى آمریکا را که در واشنگتن، دى سى مستقر است، درباره رادیکالیسم و رفرم در جمهورى اسلامى ایران بازتاب میدهد
ایلان برمن معاون سیاسى شوراى سیاست خارجى آمریکا و سردبیر “مجلهى امور امنیت بینالملل” میباشد. وى نویسندهى “طغیان تهران: چالشهاى آمریکا در مقابل ایران” (رومن و لیتلفیلد، ۲۰۰۵)