خبرگزاریها از ردوبدل شدن پیام میان ایران و عربستان می گویند. از جملە، اخیرا علی شمخانی، دبیرکل شورایعالی امنیت ملی ایران، بر اصرار تهران بر بقا و استمرار «حکومت فعلی عربستان» و بر اهمیت غلبه بر رشد افراطگرایی و دفاع از وحدت اراضی کشورهای منطقه و ممانعت از تسلط تفکر تروریسم بر آنها و تهدید مصالح استراتژیک کشورهای بەاصطلاح اسلامی گفتە است.
حسن روحانی هم از تمایل ایران برای برقراری روابط خوب با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفتە و اظهار کردە که دە کشور، پیشنهاد میانجیگری برای حل اختلافات میان عربستان و ایران را دادهاند. او گفت: “امکان بازگشت «روابط» وجود دارد، اگر عربستان سیاستهای خود در منطقه را تغییر دهد”.
این در حالیست کە محمد جواد ظریف، در نشست اقتصادی داووس گفتە بود کە هیچ معنایی ندارد که روابط ایران و عربستان خصمانه باشد، هر دو کشور میتوانند در حل بحرانهای سوریه، یمن و بحرین با یکدیگر همکاری کنند.
در همان حال از طرف جانب عربی نیز، عربستان سعودی طبق معمول اعلام کرده که اگر ایران رفتار و سیاستهای خود را تغییر دهد، در امور دیگران دخالت نکند و دست خود را از عربستان و متحدانش بیرون بکشد، هیچ مانعی برای گشودن صفحهای جدید و سازنده در «روابط بهتر» با ایران براساس اصول حسن همجواری وجود ندارد.
چنان کە از گفتەها پیداست هر دو طرف مثل همیشە همدیگر را بە تداخل در امور همدیگر متهم می کنند، اما طرف ایرانی کە موقعیت خود را در منطقە بهتر از عربستان سعودی می بیند، در جهت تثبیت دستاورهای خود بر رە دیپلماسی بیشتر می کوبد.
عربستان سعودی البتە بر این امر آگاە است و برای همین بە اندازە طرف ایرانی بر راهکار دیپلماسی تاکید ندارد، اما در همان حال با توجە بە دشواری میدانهای رودرروئی، احتمالا عربستان نیز بە این نتیجە رسیدە باشد کە از دیپلماسی، بعنوان یک ابزار، برای عقب راندن ایران استفادە کند.
البتە بە قدرت رسیدن ترامپ با توجە بە شخصیت تجاری او کە بدنبال منفعت مالی و پولی ست، احتمال این را می دهد کە طرفهائی مانند عربستان سعودی از طریق پرداخت هزینە بیشتر، بهتر بتوانند بە جذب او در کمک بە منافع خود موفقیت داشتە باشند تا طرف ایرانی. بنابراین منطقا باید منتظر ماند و دید تا عنصر ترامپ در کیفیت این معاشقە دیپلماسی چقدر تاثیرگذار است.
اما بهرحال شروع روند دیپلماتیک حل منازعات باز بهترین وسیلە است. ردوبدل شدن پیامها را باید مثبت دید.