سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵

سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل
انتشار بیانیه اعتراضی بیش از ۲۰۰ وکیل دادگستری خطاب به رئیس قوه قضائیه، در اعتراض به صدور احکام اعدام برای پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی و درخواست توقف...
۷ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران
دیدیم که با آغاز تصویب لایحه «انجمن‌های ایالتی و ولایتی» روحانیت مبارزه علیه رژیم شاه را آغاز کرد، زیرا آن مصوبات برخلاف اصول قانون اساسی مشروطه بود که در آن...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
مثل یک باد
مثل یک باد وزان شد بر من، همچون رنگین کمان، پس از باران ...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران
استناد این دادگاه به «قاعده استیمان» در حالی است که نه تنها اساسا این قاعده فقهی ناظر به وضعیت این وکیل دادگستری نیست، بلکه سلب حقوق شهروندی حتی در قالب...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران

رشد اقتصادی برای ادامە جنگ!

وارد شدن ایران و غرب بە بازی همکاری اقتصادی با همدیگر در شرایط بحران سوریە، شاید این تصور را پیش هر دو طرف ایرانی و غربی تقویت کردە است کە می توان از این روابط جهت پیشبرد منافع خود در جنگ سوریە استفادە کرد. بویژە از طرف ایرانی شاید این تصور وجود داشتە باشد کە روابط اقتصادی و تعمیق آن، مانع غرب در تعمیق رودرروئی خود با ایران در سوریە شود و شاید حتی با القای یک احتیاط معنادار، غرب را بە تفاهم سیاسی بر سر سوریە بیشتر ترغیب کند. و درست همین نگاە و تعبیر را نیز می توان از طرف غربی هم انتظار داشت.

شرایط در نظام جمهوری اسلامی، دوران بە نسبت پارادوکسال تری را نسبت بە گذشتە از سر می گذارند. مشخصە اصلی این وضعیت عبارت است از روند عادی کردن وضعیت اقتصادی ـ سیاسی با جهان غرب از طریق امضا و عملی کردن برجام، و از طرف دیگر، بحرانی تر شدن این روابط در عرصە رقابت بر سر بحران سوریە میان ایران و جهان غرب است. توضیح بدهیم!

 در حالیکە کشور، بشدت وابستە بە سیر اجرائی کردن برجام و شروع روابط اقتصادی گستردە در همە شئون اقتصادی و بازرگانی با دنیای غرب است، و کشورهای دیگری از قارە اروپا، از جملە انگلستان، بر اهمیت بازار ایران و جایگاە آن در رشد اقتصاد ملی کشورهای خود تاکید دارند، و هر روز علیرغم همە مشکلات موجود، شاهد رشد تدریجی و رو بە صعود این روابط هستیم، امری کە باعث و بانی مرحلە جدیدی از روابط با دنیای خارج، بعد از دولت احمدی نژاد، شدە است، اما از طرف دیگر بحران سوریە، شعلەورتر شدن آتش جنگ و درگیری در این کشور، بویژە در حلب، وضعیت سیاست خارجی ایران را در بعد نظامی ـ منطقەای وارد فاز حساس تری کردە کە بوضوح  آن را از پارامترهای مثبت در حوزە سیاسی ـ اقتصادی جدا می کند. بە زبانی دیگر، اگر در حوزە اقتصاد و سیاست ما شاهد شروع و اجرائی شدن روندهای مثبت هستیم، اما در در حوزە رقابت بر سر سوریە، کشور وارد شرایط منفی شدە است، منفی بە این معنا کە بە جای همگرائی میان ایران و کشورهای غربی در این حوزە، ما شاهد قطبی تر شدن وضعیت هستیم، کە بشدت نافی روند مثبت موجود در بعد اول است.

اما تاثیرات این شرایط پارادوکسال را چگونە می توان بر کشور توضیح داد؟

در اولین مرحلە ما با دو سئوال روبرو خواهیم شد: اول اینکە آیا لزوما سرانجام باید یکی بر دیگری پیروز شود، و دوم یا اینکە می توان با همین وضعیت هم بە زندگی ادامە داد؟

تا آنجائی کە بە روابط اقتصادی و سیاسی برمی گردد، هم ایران و هم عمدە کشورهای اروپائی و غربی نشان دادەاند کە در عالم جهان بینی دارند از پراگماتیسم و تئوری رئالیسم سیاسی استفادە می کنند. در این نگرش، آنچە مهم است استفادە عملی از امکانات موجود و گسترش آن، علیرغم تنافر هویتی، می باشد. نیاز اقتصاد ایران و غرب بە همدیگر در بحران جاری جهانی، بە جائی رسیدە کە نە تنها این کشورها را بە اتخاذ چنین نگرشی کشانیدە، بلکە حتی سعی کنند از دل همین نگرش های پراگماتیستی و رئال، نقبی هم بە نگرشهای هویتی بزنند و کلا این روابط را حتی بە نفع ایدەئولوژیهای خود هم تعبیر کنند، سخنان ‘فاکس’ از بریتانیا در خصوص اینکە با ایجاد روابط اقتصادی با ایران بهتر می توان مختصات هویتی خود (دمکراسی و حقوق بشر و غیرە) را بە ایران منتقل کرد، و نیز سخنان افرادی از جناح اعتدالیون در خصوص ترقی و پیشرفت ایران کە هدف والای انقلاب ۵٧ بودە، خود فاکتهائی در جهت اثبات این ادعا هستند.

وارد شدن ایران و غرب بە بازی همکاری اقتصادی با همدیگر در شرایط بحران سوریە، شاید این تصور را پیش هر دو طرف ایرانی و غربی تقویت کردە است کە می توان از این روابط جهت پیشبرد منافع خود در جنگ سوریە استفادە کرد. بویژە از طرف ایرانی شاید این تصور وجود داشتە باشد کە روابط اقتصادی و تعمیق آن، مانع غرب در تعمیق رودرروئی خود با ایران در سوریە شود و شاید حتی با القای یک احتیاط معنادار، غرب را بە تفاهم سیاسی بر سر سوریە بیشتر ترغیب کند. و درست همین نگاە و تعبیر را نیز می توان از طرف غربی هم انتظار داشت. یعنی در واقع جنگ سوریە بنوعی زیر تاثیر شروع روابط اقتصادی میان ایران و غرب قرار گرفتە باشد و درست شاید این یکی از آن عواملی باشد کە از سرایت این جنگ ویرانگر بە ایران جلوگیری می کند.

اما مشکل این است کە این تصور در بهترین حالت می تواند تصور جناح اعتدال گرا و پراگماتیستهای درون نظام و با همراهی معینی از طرف خامنەای باشد، و جناح دیگر کە همانا تندروها و بویژە سپاە هستند با زیر سئوال بردم مداوم برجام و برجستە کردن عدم موفقیتهای دولت روحانی در زمینە رفع بیکاری، زدودن گرانی و دستاوردهای عملی برجام در بعد سرمایەگذاری و صنعت، درصدد هستند کە با نفی برجام و برگردانیدن ایران بە فاز قبل از آن، عملا کشور را وارد یک فاز رویاروئی تمام عیار با غرب کنند، و جنگ سوریە درست آن میدانی ست کە این امکان را بدانها می دهد. تاکید ویژە این نیرو بر حفظ هلال شیعی و باز بودن راە ایران، عراق، سوریە و لبنان کە آن را استراتژیک و حیاتی قلمداد می کند و اساسا امنیت جمهوری اسلامی ایران را شدیدا بدان گرە زدە است، بیانگر این است کە این نیرو حاضر است همە چیز را و از جملە برجام را نیز فدای آن کند. در نگاە این نیرو، امنیت ایران، اساسا وابستە بە فاکتورهای منطقەای ست، و نە وابستە بە فاکتورهای داخلی.

اما از طرفی دیگر، در درون نظام، جناحهائی دیگر دارند بازی ظریف تری را پیش می برند، بازی ارتباط در عین جنگ و رقابت، و یا جنگ و رقابت در عین ارتباط. کە این بازی، با قرار گرفتن ایران در کنار روسیە و بنوعی در پناە توان اتمی این کشور قرار گرفتن و زیستن، عملا نسبت بە بازی از نوع دوم، امکان مانور بیشتری را بخشیدە است. البتە این بدین معنی نیست کە این جناحها بانی سیاست خارجی کنونی رژیم اند، بلکە بدان معناست کە آنانند عنصر ‘ارتباط’ را وارد کل معادلە کردەاند.

ولی اشکال این بازی این است کە لااقل در کوتاە مدت و حتی میان مدت هم برندەای نخواهد داشت، و آنچە می ماند ادامە جنگ و خونریزی خواهد بود. و آیا با ادامە جنگ و خونریزی، می توان اساسا شاهد رشد اقتصادی مطلوب در کشور علیرغم آغاز روندهای مثبت با غرب بود؟ آیا ما شاهد آن نخواهیم بود کە طرفین، آنچە را هم کە در زمینە مراودات اقتصادی بدست می آورند، دوبارە بە کام شعلەهای جنگ نخواهند کشید، کە کماکان کشیدەاند!؟

از منطق رشد اقتصادی برای ادامە جنگها بپرهیزید!

 

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۰ مهر, ۱۳۹۵ ۱:۲۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل

بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران

مثل یک باد

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”