Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۲

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۲

زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر

روندهاى متناقض در پرونده‌ هسته‌اى ایران

در مرحله‌ کنونى و نيز تا آينده‌اى قابل پيش‌بينى عليرغم ميل فرستادن پرونده‌ هسته‌اى ايران به‌ شوراى امنيت، نحوه‌ برخوردهاى احتمالى به‌ جمهورى اسلامى در رابطه‌ با تحريم کاملا محتاطانه‌ و آرام خواهد بود و در کنار تشديد يک برخورد استراتژيکى مجازات‌گرايانه‌، کشورهاى بزرگ دنيا عملا در حوزه‌هائى محدود، سياست‌هاى تشويقى خود را به‌ پيش خواهند برد تا از اين طريق هم به‌ تقويت گرايش ميانه‌رو در درون جمهورى اسلامى کمکى کرده‌باشند و هم اراده‌ خود را در پيشبرد برخوردى قاطع به‌ شيوه‌اى استراتژيکى به‌ پيش برده‌ باشند

اگرچه‌ روند پرونده‌ هسته‌اى ایران در کل به‌ علت شکست مذاکرات، ظاهرا در مسیر قابل پیش‌بینى شده‌ خود که‌ همانا ارجاع آن به‌ شوراى امنیت است، پیش میرود، اما در همان حال به‌ علت پیچیدگى وضعیت منطقه‌ و جهان، و نیز حوادث متناقضى که‌ دارند اتفاق میافتند، روندهاى متناقضى را هم در بطن خود به‌ نمایش میگذارد. روندهائى که‌ در عین تمایلشان به‌ خنثى کردن همدیگر، هنوز در کنار هم و مستقل از همدیگر عمل میکنند به‌ طورى که‌ پیش‌بینى مسیر تحولات آتى را بسیاردشوار کرده‌ اند. اکنون نه‌ آنانى که‌ به‌ حمله‌ به‌ ایران دل خوش کرده‌ بودند، به‌ آسانى میتوانند بر این عقیده‌ خود باقى بمانند، و نه‌ آنانى هم که‌ به‌ یک تحول سیاسى در این مورد دل بسته‌اند میتوانند به‌ آسانى به‌ اثبات آن بنشینند. فضاى برزخى کنونى خصوصیت اصلى وضعیت پرونده‌ هسته‌اى ایران است. فضائى که‌ احتمالا در کوتاه‌مدت و میان‌مدت لااقل تداوم خواهد داشت.
در مورد روندهاى متناقض یاد شده‌ که‌ در اینجا میتوان با صفت‌هاى منفى و مثبت آنان را از هم جدا کرد، میتوان گفت که‌ از جمله‌ حوادثى که‌ حاکى از پروسه‌ منفى این پرونده‌ در حال و آینده‌ است، عبارت اند از اعلام شکست مذاکرات از طرف خاویر سولانا، اعزام چند ناوگان دیگر جنگى آمریکائى به‌ منطقه‌، سخنان مقامات بلند پایه‌ آمریکائى در باره‌ درس عبرت گرفتن ایران از مسئله‌ کره‌ شمالى و موافقت کشورهاى اروپائى در ارجاع این پرونده‌ به‌ شوراى امنیت.
حوادث دیگرى که‌ حاکى از روند تا حدى مثبت این قضیه‌ هستند عبارت اند از اعلام باز بودن در مذاکرات با جمهورى اسلامى، لغو ممنوعیت دولت آمریکا از یک شرکت آمریکائى براى فروش قطعات موتور هواپیما به‌ ایران، مخالفت بوش با طرح تقسیم عراق به‌ سه‌ منطقه‌ شیعى، سنى و کرد که‌ در آن از به‌ خطر افتادن منافع سوریه‌ سخن به‌ میان آورده‌ شده‌ است (و این از این لحاظ که‌ سوریه‌ متحد استراتژیک جمهورى اسلامى در منطقه محسوب‌ میشود، جالب توجه‌ است) و نیزحرکت جمعى از مقامات ذى نفوذ آمریکائى که‌ خواستار مشارکت دادن جمهورى اسلامى در آرام کردن وضعیت نامناسب داخلى عراق شدند، میباشند. (امرى که‌ توسط طالبانى تکرار شد و وزارت خارجه‌ ایران طى یک موضع گیرى رسمى از آن استقبال کرد). در مورد روند منفى مسئله‌ میتوان گفت که‌ نتیجه‌ منطقى آن عبارت است جنگ ویا لااقل تنش‌هاى مداوم. و در مورد روند مثبت مسئله‌ هم میتوان گفت که‌ نتیجه‌ منطقى آن عبارت است از یک راه‌ حل سیاسى که‌ در آن ضمن حفظ منافع طرفین، شاهد یک آرایش جدید قدرت در منطقه‌ خواهیم بود. حال چه‌ این آرایش نتیجه‌ عقب‌نشینى نسبى رژیم ازسیاست‌هاى سنتى خود باشد و چه‌ نتیجه‌ پیشروى آن در مسیر تحمیل خود در وضعیت موجود باشد.
اگر چه‌ این دو روند على‌الظاهر مستقل مینمایند و هر کدام را میتوان با نتایج خود فرض کرد، اما همچون دو خصوصیت اصلى روندى کلیترى به‌ نظر میرسند که‌ میتوان آنرا مرحله‌ برزخى روند پرونده‌ هسته‌اى ایران نامید. در این حالت برزخى است که‌ این دو خصوصیت به‌ نقطه‌ تقاطع همدیگر میرسند و در پیوند با یکدیگر همدیگر را تعریف میکنند. در اینجا میتوان محل تقاطع این دو خصوصیت متناقض را اینگونه‌ کاوشگرى کرد که‌ در مرحله‌ کنونى و نیز تا آینده‌اى قابل پیش‌بینى علیرغم میل فرستادن پرونده‌ هسته‌اى ایران به‌ شوراى امنیت، نحوه‌ برخوردهاى احتمالى به‌ جمهورى اسلامى در رابطه‌ با تحریم کاملا محتاطانه‌ و آرام خواهد بود و در کنار تشدید یک برخورد استراتژیکى مجازات‌گرایانه‌، کشورهاى بزرگ دنیا عملا در حوزه‌هائى محدود، سیاست‌هاى تشویقى خود را به‌ پیش خواهند برد تا از این طریق هم به‌ تقویت گرایش میانه‌رو در درون جمهورى اسلامى کمکى کرده‌باشند و هم اراده‌ خود را در پیشبرد برخوردى قاطع به‌ شیوه‌اى استراتژیکى به‌ پیش برده‌ باشند، و از این طریق جناح اصول‌گراى تندرو حاکم را به‌ چالشى جدیترى کشانیده‌ باشند.
البته‌ جمهورى اسلامى نیز به‌ نوبه‌ خود از این احتیاط جامعه‌ جهانى که‌ ناظر بر پیش‌گیرى از یک فاجعه‌ جدید در منطقه‌ است، با پیش بردن مانورهائى دیگرسعى میکند که‌ کمال استفاده‌ را ببرد، و با تکیه‌ بر این مسئله‌ و جو تازه‌اى که‌ در منطقه‌ بعد از رکود سیاست‌هاى آمریکا و تقویت جو شیعى‌گرى در منطقه‌ به‌وجود آمده‌ است کاملا به‌ فاز دیگرى که‌ همانا به‌ رسمیت شناختن نهائى خود بر پایه‌ یک آرایش جدید قدرت در منطقه‌ باشد، وارد شود. این تصور جمهورى اسلامى که‌ بر پایه‌ احتیاط سیاست غربى و در برنتابیدن منطقه‌ و جهان در تحمل جنگى دیگر پایه‌ریزى شده‌ است، در بعد سیاسى کلان چنین خصوصیاتى را خواهد داشت: یک قدرت منطقه‌اى با هاله‌اى از متحدین خود که‌ از بند تحریم‌ها و تهدیدات آمریکا رسته‌ است و در همان حال در پروسه‌ به‌ رسمیت شناختن اسرائیل به‌ عنوان یکى دیگر از قدرت‌هاى منطقه‌ خواهد بود.
جمهورى اسلامى به‌ خوبى از بن‌بست سیاست غربى‌ها در منطقه‌ آگاه‌ است، و روى جلوه‌ گرایش‌هاى سازشگرانه‌اى که‌ در لایه‌هاى زیرین تاریکخانه‌ سیاست غربى در حال تکوین است، حساب ویژه‌ باز کرده‌ است. سخنان اخیر فرمانده نیروهاى مسلح بریتانیائى که‌ از عدم کارائى سیاست‌هاى غرب در رابطه‌ با جمهورى اسلامى یاد کرد، و غرب را به‌ واقع‌نگرى فرا خواند، شاید نمونه‌اى دیگر از همین میل به‌ سیاست سازش با جمهورى اسلامى باشد که‌ درلایه‌هاى زیرین سیاست غربى، به تدریج بعد جدیترى به‌ خود میگیرد.
اما این فقط یکى از احتمالات جدى این حالت برزخى است. احتمال دیگر کماکان این است که‌ روند حوادث متناقض به‌ شق دیگرى منتهى شود و آن این است که‌ نهایتا آمریکا در تحلیل نهائى چنین امرى را برنتابد و علیرغم هر نتایجى که‌ جنگى دیگر میتواند در بر داشته‌ باشد لااقل در بعدى محدود هم که‌ باشد، قدرتى نظامى نشان دهد. و اینکه‌ سیاست نیمه‌ تهاجمى رژیم تا چه‌ حد حساب این شق دوم را کرده‌ باشد، خود امرى مهم است. اینکه‌ جناح حاکم موجود از سنت خمینى استفاده‌ خواهد کرد و جام زهرى دیگر خواهد نوشید و یا این جام زهر را در خلال جنگى دیگر خواهد نوشید، خود مسئله‌ جدى‌اى است که‌ باید به‌ آن توجه‌ نمود. به‌ویژه‌ اینکه‌ جمهورى اسلامى به‌ شیوه‌اى تاریخى همیشه‌ سعى کرده‌ است در مسائل سیاست‌هاى کلان از روش “نتایج کمتر قابل پیش‌بینى شده‌ و یا غیر قابل پیش‌بینى شده‌” در مقابل حریفان خود استفاده‌ کند، تا با این کار همیشه‌ حریف خود را غافلگیر کرده‌باشد.
به‌هرحال پرونده‌ هسته‌اى جمهورى اسلامى وارد مراحل بسیار حساس‌تر خود شده‌ است، و میرود که‌ با خود در آینده‌ حوادث بسیار تعیین‌کننده‌ترى را به‌ همراه‌ آورد.

۲۷ مهر ۱۳۸۵

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر, ۱۳۸۵ ۶:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!