رهبران کشورهای شرکت کننده در تلاش برای توسعه راه های بازسازی آموزش و پرورش در سراسر جهان پس از جنگ جهانی دوم در یک کنفرانس در بریتانیا دور هم گرد آمدند و نتیجه آن، منجر به برگزاری یک کنفرانس آتی در لندن برای ایجاد یک سازمان آموزشی و فرهنگی از ۱ تا ۱۶ نوامبر ۱۹۴۵ بود که نمایندگان تصمیم به ایجاد یک سازمان داشتند که فرهنگ صلح را ترویج نماید و در جلوگیری از جنگ جهانی دیگر تلاش نماید. و سرانجام پس از تصویب قانون اساسی یونسکو توسط ۳۷ کشور شرکت کننده، فعالیت آن در تاریخ ۴ نوامبر ۱۹۴۶ آغاز گردید. از آن زمان، یونسکو در سراسر جهان اهمیت یافته و تعداد کشورهای عضو شرکت کننده در آن به ۱۹۵ افزایش یافته است، ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد هستند، اما ۱۱ عضو مرتبط از جمله فلسطین نیز عضو یونسکو می باشند.
میراث جهانی یونسکو
“میراث جهانی یونسکو”، عنوانی است که توسط یونسکو اعطا می شود، هم چنین به عنوان میراث جهانی یا میراث طبیعی جهانی در مکان هایی که به دلیل منحصر به فرد بودن، اصالت و یکپارچگی از اهمیت جهانی برخوردار هستند، انتخاب و معرفی می گردند. این عنوان بر اساس کنوانسیون میراث جهانی ۱۹۷۲ تصویب شده است. حق پیشنهادعنوان، متعلق به دولت مربوطه است.
میراث فرهنگی جهانی حفاظت شده در کشور ما ایران به ترتیب حروف الفبا، به شرح زیر است زیر است:
۱-بازمانده بناهای تخت جمشید ۲- بازمانده شهر ویران چغازنبیل ۳- میدان چهار باغ اصفهان ۴- محوطه باستانی تخت سلیمان ۵- بازمانده کاخ پاسارگاد ۶- ارگ بم و منظر فرهنگی آن ۷- گنبد سلطانیه زنجان ۸- بیستون کرمانشاه ۹- صومعه سنت تادئوس ۱۰- کلیسای سنت استفانوس ۱۱- کلیسای زور زور در ماکو ۱۲- سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر ۱۳- مجموعه ساختمانی شیخ ۱۴- صفی الدین اردبیلی ۱۵- بازار تبریز ۱۶- ماهان در کرمان ۱۷- عباس آباد در بهشهر ۱۸- باغ باله در کاشان ۱۹- چهل ستون در اصفهان۲۰- باغ ارم شیراز ۲۱- باغ پاسارگاد شیراز ۲۲- بادگیر دولت آباد یزد ۲۳- باغ پهلوانپور ۲۴- باغ اکبریه ۲۵- مسجد جمعه اصفهان ۲۶- بنای گنبد کابوس ۲۷- کاخ گلستان تهران ۲۸- ویرانه های شهر سوخته سیستان ۲۹-منظره فرهنگی میمند ۳۰- شوش ۳۱- دشت لوت ۳۲- شهر قدیمی یزد ۳۳- چشم انداز باستانی ساسانیان ۳۴- جنگل های هیرکانی
در پایان به اطلاع می رسد که،میزان آثار با ارزش به جا مانده از باستان و قرون اخیر در کشور ما ایران، حتی بیشتر از کشور مشهوری مانند یونان است. اما بخش های زیادی از آن ها، تا کنون مورد توجه مسؤلان مربوطه قرار نگرفته و بنابرین، به ثبت جهانی نرسیده اند. به ویژه که در حال حاضر، حتی بسیاری از بناهای تاریخی کشور ما، مورد دست اندازی باندهای مافیایی منسوب به مسولان امنیتی و رانت خوار قدرت حاکمه قرارگرفته اند. در کشور آلمان که در حدود یک سوم خاک کشور ما وسعت دارد و از سابقه فرهنگی محدودی برخوردار است و بیشتر بناهای آن، قدمتی کمتر از ۵۰۰ ساله دارند، میزان آثار ثبت شده در این کشور، به نسبت،بیشتر از ایران به ثبت رسیده است.
در لینک پیوست می توانید با فهرست آثار میراث جهانی ایران، آشنا شوید:
*- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_Heritage_Sites_in_Iran
تصویر همراه این مقاله: میدان نقش جهان اصفهان یکی از بزرگترین میدانهای جهان، بخشی از میراث فرهنگی جهان است. مسجد شیخ لطف الله نیز در پس زمینه، دیده می شود.
جمعه ۱۴ آبان ماه ۱۴۰۰- ۵ نوامبر ۲۰۲۱
منبع:”süddeutsche Zeitung”