سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۵

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۵

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

ضرورت پایه نظریه پردازانه برای انتخابات

اما یک نکته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، اینکه حساسیت شرایط از تمام دوران سی و چند ساله بسیار بیشتر شده است زیرا ایران دیگر راهی به بازگشت ندارد، بنابراین "بحران" احتمالی ناشی از این وضعیت، میتواند به پیآمدهایی هولناک منتج گردد. و از مسیری دیگر، بازگشت به گذشته اتفاق بیفتد بدون توان پیش بینی و پیش گیری تحولات سهمگین ناشی از آن.

ضرورت پایه نظریه پردازانه برای انتخابات

دولت (استیت)، حکومت(گاورنمنت)، و انتخابات و سیاست

از ذوق زدگی توهم زا تا سرخوردگی توهم زدا یا خشونت

هرانتخاباتی، بطوراستعاره یی، یک ستاره چهار پری است که که روی یک محور از یکسوی بر دولت (استیت) نظر دارد، و در سوی دیگر ناظر بر حکومت (گاورنمنت) میباشد.  روی محور دیگر، در یک انتها بر”کی میآید”، و در انتهای دیگر، بر “کی نمیآید” استناد دارد.

کی میآید                        

                                                                                                                                            

 

  دولت (استیت)                                                            حکومت (گاورنمنت)

 

 

کی نمیآید           

این دو محور و چهار پر، که اساسا در حوزه قدرت قرار دارند، فضایی را بوجود میاورند که در حقیقت تمام بالقوگی و بالفعلی نفس انتخابات، حاصل آن، و کلا ساختار قدرت و یا یک نظام سیاسی متکی بر تناسب قوای اقشار و طبقات تشکیل دهنده آن را بوجود میآورند.

در اینجا سعی میشود که این جوانب را تا حد ممکن مورد مشاهده قرار دهیم.  از نقطه نظر شکلگیری دولت (استیت)، ما شاهد آخرین مراحل این وقوع در انتخابات اخیر(ریاست جمهوری و حتا شورا ها) هستیم.  این در حقیقت جنبه یی است که بالاخره در ایران با دو عنوان، و یک زیر عنوان بوقوع میپیوندد، و هم در جهان  و هم ایران و بالاخره درمنطقه شدیدا اثر گذار میباشد.  اولا دو عنوان عبارتند از یک کشور “جهان سومی”، “وابسته”، ” نیمه مستعمره” و یا هرگونه تعریف دیگری که در قرن گذشته برای مشخص کردن کشورهای صنعتی نشده یا مشابه بکار رفته است، و یک کشور اسلامی، و بالاخره زیر عنوان شیعه میباشد. بیجا نیست که زیر عنوان دیگری نیز بیفزاییم و بگوییم نخستین کشور اسلامی.  شاید در این باره آخر برخی مخالفت داشته باشند و بسیاری کشورهای مسلمان نشین را در آسیا و در حوزه خلیج فارس تا سرا سر شمال آفریقا را مثال بزنند.  اما نظر من بر این است که هیچکدام از سایر کشورهای مسلمان تاکنون به تشکیل دولت ملی دست نیافتاده اند، و ایران نخستین میباشد. و بهمین دلیل بکلی دگرگون کننده و حتا نشانه دگرگونگی بنیادی دنیای قرن بیست و یکم و آینده میباشد.  راجع به دو عنوان دیگر و زیر عنوان شیعه طبعا مخالفتی نباید باشد.

 بنابراین، نخستین کشور “جهان سومی”، مسلمان و شیعه که در آن دولت (استیت) ملی به مرحله پایانی شکلگیری  رسیده است.

از نقطه نظرتحولات حکومت (گاورنمنت) روی محور نخست، ایران فعلا راهی طولانی را در پیش دارد که آمیزه یی از سیاست و فرهنگ در آن مستتر میباشد (چه فرهنگ باصطلاح آسمانی و چه زمینی).  اما بهرحال، در زمینه شکلگیری نهایی دولت ملی، این جنبه بعنوان اعمال کننده اقتدار دولت (استیت)، در یک روند ستیز و استقرار، باید موجب امکانات و دستآوردهایی چشم گیرشده و هرچه بیشتر گسترش بیابد- که البته تغییر و تحولات منطقه و جهان نیز در این باره اثر گذار خواهند بود.  نفس و چگونگی وقوع پنجاه و هفت توانایی های بسیار بالا یی  را برای تحولات ایران بوجود آورده اند.

و اما روی محور اخص انتخابات در زمینه هایی که عادتا تاکتیکی مینامیم، در یک انتها میتوان گفت که سمت “کی نمیآید” تا حدی به جانب راهبردی اثرگذار خواهد بود، و در سمت “کی میآید” بیشتردر جوانب جاری و کوتاه مدت بین یکدوره تا تمام دو دوره اثرگذار خواهد بود.  بین این دو انتها، در این انتخابات جانب “کی نمیآید”، مهم ترین و در حقیقت روح آنرا تشکیل میدهد.  این بدین معنی میباشد که “کی نمیآید” است که خصوصیت اصلی این انتخابات ریاست جمهوری را تشکیل میدهد. چرا؟

در این “کی نمیاید”، در حقیقت چندین جنبه نهفته است که جمعا میتوان ادعا کرد که دوره انقلاب در بزرگترین مرحله، یعنی در تقریب “جمهوری اسلامی” (نخستین بروز انقلاب بعنوان استقرار پایداری در باز نگشت گذشته) به پایان رسیده است- استقرار و بازنگشت بعنوان تشکیل دولت (استیت) ملی مورد اشاره فوق.  جنبه دیگر، خروج از ابهام بوجود آمده در تعبیر از وقوع و اهداف پنجاه و هفت و جایگاه رهبری آنزمان انقلاب میباشد که ختم به جانب استقلال طلبانه و حاکمیت آن شده است- پایان چیزی که “حاکمیت دوگانه” یا تردید، تداخل، اصلاح طلبی گذشته گرا، میتوان نامید.  جانب دیگر، انتقال قطعی رهبری انقلاب  به رهبری حاصل این تحولات میباشد که روی دیگری از رفع ابهام و”حاکمیت دوگانه” است (پایه نظراتی مشابه رای گیری بین شکل حکومتی سلطنت و جمهوری).  بقیه جوانب همگی در حوزه تغییر وتحولات “پیش درآمدی، همراه و پیآمدی” (پری لود، ایمپلیکیشنز و کانسکونسس) امور فوق میباشند.

 این جوانب نه مورد نظر فعلی در این نوشته هستند، و نه اصولا امکان بررسی عینی و علمی آنها وجود دارد- فعلا باید منتظر رد یابی و ارزیابی (مانیتورینگ و اوالوایشن) جوانب فوق و پیامدهایشان ماند و از هرگونه “اسطرلاب خوانی” و “غیب گویی” پرهیز کرد.  جامعه در هیجان همیشه گرایش به شتاب گیری دارد، اما در حوزه نظریه پردازانه  باید این گرایش را به کنترل درآورد که هم ذوق زدگی و انتظارات توهم آفرین و هم غمزدگی و سرخوردگی های بیمارگونه، عمیقا، دشمن هرگونه تحول و گرایش به بازسازی دموکراتیک و عدالت جویانه بعنوان خواسته های بنیادین این مرحله از تحولات کشور، میباشند. این قسمت در حقیقت همان بخش “کی میآید” است که بعلت پیچیدگی های بسیار زیاد – هم در جانب خوب و هم بد- که ناشی از فرد و جایگاهش درون یک قدرت با مولفه هایی که همزمان هزاران سال تاریخ و فرهنگ – پیش و پس از اسلام و البته هم اعراب- را در ایران، در جهان و بخصوص منطقه را پیشینه دارد و میپوشاند، میباشد.

اما یک نکته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، اینکه حساسیت شرایط از تمام دوران سی و چند ساله بسیار بیشتر شده است زیرا ایران دیگر راهی به بازگشت ندارد، بنابراین “بحران” احتمالی ناشی از این وضعیت، میتواند به پیآمدهایی هولناک منتج گردد. و از مسیری دیگر، بازگشت به گذشته اتفاق بیفتد بدون توان پیش بینی و پیش گیری تحولات سهمگین ناشی از آن.

 

      

تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد, ۱۳۹۲ ۹:۱۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴