دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۱

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۱

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند

عربستان چه در پیش رو دارد؟

حوثی ها اخیراً موفق به برقراری ارتباط مستقیم با امریکا هم شده اند. دیپلماتهای امریکائی و نمایندگان حوثی در عمان دیدار داشتند؛ دیداری برای مبادلات پشت صحنه تا بتوان همۀ طرفها را به گفتگوهای سازمان ملل که از 14 ژوئن در ژنو آغاز خواهند شد، جلب کرد. نشانۀ ضعیفی هم وجود دارد دایر بر این که حوثی ها و علی صالح برای اجرای قطعنامۀ 2216 شورای امنیت آماده اند.

در ۴ ماه و نیمی که از جلوس سلطان سلمان بن عبدوالعزیز آل سعود بر تخت پادشاهی عربستان می گذرد، او دست به ایجاد تغییرات عمیقی در رهبری کشور زده است. او سلطان عبدالله را به نفع یک ولیعهد جوان از ولایتعهدی عزل کرده، پرسابقه ترین وزیر امور خارجه در دنیا را کنار گذاشته، به تسهیل روندهای تصمیم سازی دست زده، و دو کمیتۀ قدرتمند را برای نظارت بر امور دفاعی و اقتصادی بنا نهاده است. مهمتر از همه این که پسر ۲۹ ساله اش را به وزارت دفاع منصوب کرده و فرماندهی عربستان سعودی در “جنگ در یمن” را به شاهزاده محمد بن سلمان سپرده است. این تغییرات شاخص یک انتقال نسلی در قدرت اند: انتقال از نسل شاهزادگانی که پادشاهی متروک و دورافتاده ای در شبه جریرۀ عربستان را برگرفتند و به غول انرژی جهانی و قدرتمندترین دولت دنیای عرب تبدیل کردند، به نسل جدیدی از شاهزادگان که در ثروت و قدرتی افسانه ای پرورش یافته اند.

پس تعجب آور نیست که در درون و بیرون قلمرو پادشاهی شاهد گمانه زنی های روزمره در مورد آن چه پس از این خواهد شد، باشیم. آیا سلطان در صدد تغییرات بیشری در رهبری خانوادۀ سلطنتی و در ساختار قدرت است؟ در میان مونارشیهای همسلک عربستان، در اردن و دولتهای حاشیۀ حلیج فارس، تصور بر این است که شاهزاده متعب بن عبدالله فرزند محبوب سلطان عبدالله، که در حال حاضر پست وزارت گارد ملی را به عهده دارد، ممکن است نفر بعدی باشد که باید صحنه را ترک کند. به گزارش نیویرک تایمز اطرافیان متعب بر این نظر اند که ممکن است سلمان او را برکنار کند. دیگران حدس می زنند که احتمالاَ گارد ملی عربستان سعودی تجدید سازماندهی شود یا زیر کنترل وزارت دفاع درآورده شود.

گارد ملی عربستان سعودی از سال ۱۹۶۲، که عبدالله به فرماندهی گارد ملی عربستان سعودی منصوب شد، به پایگاه خصوصی شاخۀ وابسته به عبدالله در خاندان سلطنت تبدیل شده است. او تا نوامبر سال ۲۰۱۰ همچنان فرماندهی گارد را در دست داشت و در این سال متعب را به جای خود نشاند. این گارد همواره از دیگر نیروهای مسلح و از وزارت دفاع عربستان مستقل بوده، وظیفۀ محافظت از پادشاهی در برابر کودتاهای احتمالی و ناآرامی های داخلی را به عهده داشته، و در اطراف ریاض، ایالت نفت خیز شرقی و دیگر نقاط و مؤسسات کلیدی مستقر بوده است. گارد ملی عربستان سعودی همچنین در بحرین برای حفظ اقلیت سنی بر اریکۀ قدرت حضور دارد.

گارد ملی از ۱۹۷۵ به بعد توسط امریکائیان تعلیم دیده و تسلیح شده است. این گارد همچنین عهده دار نظارت بر یک سیستم ملیشیای قبیله ای است، که وظیفۀ تضمین وفاداری قبایل به خاندان سلطنت را به عهده دارد. کادر تعلیم دیدۀ گارد حدود ۱۰۰ هزار نفر را شامل می شود.

متعب، که اینک ۶۳ سال دارد، دومین پسر عبدالله است. او در بیروت و جده تحصیل کرده و از آکادمی نظامی سلطنتی در سندهورست (در نزذیکی لندن) فارغ التحصیل شده است. او پیش از ورود به کار در گارد ملی، مدتی نیز در کالج نظامی سلطان خلید به تحصیل پرداخت. در ماه می ۲۰۱۳ برای آن که از موقعیت بالاتری برخوردار شود، پست جدید “وزیر گارد ملی” ایجاد و او به این پست منصوب شد. برادر او شاهزاده مشعل تا سال جاری والی مکه بود و برادر دیگر او، شاهزاده ترکی، والی ریاض. هر دو برادر در ژانویۀ امسال توسط سلمان عزل شدند.

در ابتدای جنگ یمن گارد ملی نقش کمی در آن به عهده داشت. اما با کشیده شدن کار به بن بست کنونی، این نقش تغییر کرده است. نیروهای گارد ملی در مرز با یمن تقویت شده و در ختثی کردن حملات مرزی هفتۀ گذشتۀ حوثی ها و متحد آنان، علی عبدالله صالح رئیس جمهور پیشین یمن، نقش یافته است. این حملات توسط فرماندهان گارد جمهوری پیشین – متعلق به صالح – رهبری می شدند. روز ۶ ژوئن نیز حوثی ها یک موشک اسکود را به خمیس مشیط شلیک کردند. خمیس مشیط شهری است که بزرگترین پایگاه نیروی هوائی عربستان در جنوب غربی این کشور است. سعودی ها موفق شدند با دو موشک پاتریوت راه موشک شلیک شده را قطع کنند.

سخنگوی سلمان پیشتر اعلام کرده بود که نیروی هوائی عربستان تمام ظرفیتهای موشکی یمن برای شلیک موشکهای اسکود نابود کرده است.

سلمان در ۴ ماه گذشته تمایل حاد خود را به خطر کردن نشان داده است. بسیاری از سعودی های جوانتر از ترفیع شاهزادگان جوان توسط او خشنود اند و جنگ یمن هم یک موج ناسیونالیستی “تجمع در گرد پرچم” را ایجاد کرده است. با این حال سلمان احتمالاً رفتار احتیاط آمیزی را با گارد ملی پیشه کند. عزل متعب می تواند به رویگردانی یک شاخه قدرتمند خاندان سلطنتی از او بیانجامد؛ خاصه این که هم اکنون هم بابت عزل دو شاهزادۀ نامبرده، از سلمان دل چرکین است. گارد به خانوادۀ عبدالله عمیقاً وفادار است. به علاوه شاهزادگان ناراضی دیگری نیز در خانوادۀ عبدالله وجود دارند؛ شاهزادگانی که پس از مرگ عبدالله نفوذشان را از دست داده اند. سر آخر این که تغییر ساختار فرماندهی در گارد ملی در زمان جنگ می تواند نشانه ای از قصور رهبری باشد؛ امری که ممکن است سلمان و پسرش آن را غیر سازنده تشخیص دهند.

حملات موشکی و زمینی حوثی ها حاکی از آن است که این شورشیان طرفدار ایران مرعوب عربستان نشده اند. آنها اخیراً موفق به برقراری ارتباط مستقیم با امریکا هم شده اند. دیپلماتهای امریکائی و نمایندگان حوثی در عمان دیدار داشتند؛ دیداری برای مبادلات پشت صحنه تا بتوان همۀ طرفها را به گفتگوهای سازمان ملل که از ۱۴ ژوئن در ژنو آغاز خواهند شد، جلب کرد. نشانۀ ضعیفی هم وجود دارد دایر بر این که حوثی ها و علی صالح برای اجرای قطعنامۀ ۲۲۱۶ شورای امنیت آماده اند. این قطعنامه آنها را به عقب کشاندن نیروهایشان از صنعا و دیگر شهرهای بزرگ فرخوانده است.

جنگ سلطان به پیروزی قاطعی که قولش داده شده بود، نیانجامید. این که او با متعب چگونه رفتار کند، می تواند شاخصی باشد از خطرهای دیگری که سلطان آماده است به آنها دست یازد.

 
 
 
 
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد, ۱۳۹۴ ۱:۰۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند