چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۴

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۴

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد

فاجعە پلاسکو: دولت، شهردار و کارفرمایان مقصر اند

سە سال پیش دو کارگر زن خیاط در خیابان ابوریحان بخاطر کمبود تجهیزات اطفای حریق و عدم رعایت اصول و ظوابط ایمنی محل کار کشتە شدند... اگر در آن موقع موضوع جدی گرفتە می شد و مسئولان بفکر رفع علل واقعی آن بر می آمدند، بە احتمال زیاد نە فاجعە پلاسکو، کە جان دەها آتش نشان فداکار و زحمتکش و کارگر و عدە دیگری از هموطنان ما را گرفت و جامعە را عزادار کرد، پیش می آمد، نە مسئولان این همە بی اعتبار و آبرو می شدند، نە ٤٠٢ کارفرما طی چند ساعت سرمایە و محل های کارشان را از دست می دانند و نە هزاران کارگر بیکار می شدند.

در سە روزی کە از فاجعە ساختمان “پلاسکو” گذشتە، در حالی کە هنوز تلاش گروە های امداد برای نجات کسانی کە زیر آوار ماندەاند ادامە دارد و شمار جانباختگان این فاجعە بنا بە گفتە مسئولان بین ٢٠ تا ۴٠ تن برآورد شدە و تعداد مجروحان، بنا بە روایت منابع رسمی بە ١۵٧ تن رسیدە، جنگ تبلیغاتی – روانی شدیدی از طرف جناح ها و نهادهای حکومتی برای انداختن تقصیر این فاجعە بە گردن رقبایشان ادامە دارد. قالیباف و همدستانش کە در وقوع این فاجعە بیشترین سهم را دارند، در تلاش اند تا تقصیر را بە گردن بنیاد مستضعفان کە مالک ساختمان است و کارفرمایان بیاندازند. مسئولان دولتی در وزارت کار کوشش می کنند از خود رفع مسئولیت کنند و تقصیر فاجعە را بە گردن شهردار تهران و دارودستە هوادار وی و کارفرمایان بیاندازند. دستگاە قضایی انگشت اتهام را بسوی هئیت مدیرە ساختمان نشانە رفتە و حکم احضاریە برایشان صادر کردە است. کارفرمایان پلاسکو هم، کە تعدادشان ۴٠٢ تن ذکر شدە، روز شنبە در حسینیه فاطمه الزهرا سپاه برای رسیدگی بە وضعیت شان اجتماعی داشتەاند. آنان در این اجتماع، که در اثر تشنج بی نتیجە خاتمە یافتە، بنیاد مستضعفان را مقصر دانستە و خواهان جبران خسارت هایی کە متحمل شدەاند، از این بنیاد گردیدند.

ولی واقعیت این است کە هرکدام از این عوامل در وقوع این فاجعە و خسارات انسانی و مالی بزرگی کە از خود بجا گذاشت، سهیم و مقصر اند.

شهردار تهران و دستگاە شهرداری مقصر اند، چون با وجود اطلاع از آسیب پذیری ساختمان، درعمل مالک را وادار بە ترمیم ساختمان نکردە بودند، و بە رغم اطلاع از کمبود تجهیزات اطفای حریق سازمان آتش نشانی اقدامی جهت تجهیز آن نکردەاند. سە سال پیش درجریان آتش سوزی در یک کارگاە خیاطی در خیابان ابوریحان تهران دو زن کارگر بخاطر نداشتن نردبان بلند بە طرز فجیعی کشتە شدند. اما با وجود گذشت سە سال هنوز این کمبود بر طرف نشدە است.

وزارت کار مقصر است، بخاطر این کە در عمل وظیفە نظارتی اش بر رعایت شرایط ایمنی و بهداشتی بودن کارگاە ها را تعطیل کردە و بە اذعان علی اصلانی، عضو شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار، با وجود قابل پیش بینی بودن واقعه آتش سوزی در ساختمان پلاسکو در سال‌های گذشته بە نام حمایت از تولید (بخوان حذف کارگاە های دارای تا ١٠ تن شاغل از شمول قانون کار) جلوی انجام وظیفه ضابطان قانون در هر لباس، ولو بازرس تأمین اجتماعی را گرفتند. به این ترتیب، وضع ایمنی در کارگاه‌های کوچک به دست فراموشی سپرده شده بود. البتە این بهانە برای توجیە بی تقصیر بودن وزارت کار کافی نیست، زیرا دەها مورد آتش سوزی در واحدهای بزرگ صنعتی، مشمول قانون کار طی سال گذشتە، از جملە در واحدهای پتروشیمی با تلفات انسانی بالا رخ دادە، کە علت اصلی اکثر آنها عدم رعایت اصول و ظوابط ایمنی محل کار بودە است. همین عدم نظارت و عدم مجازات کارفرمایان خاطی در حوادثی کە بە مرگ یک تا چند کارگر منجر شدە، نقش زیادی در افزایش فزایندە حوادث کار داشتە و دارد. آمار حوادث کار در حالی رو بە افزایش نهادە کە طبق یکی از وعدەهای ربیعی قرار بود روند آن معکوس شود.

کارفرمایان نیز که بخاطر کسب سود بیشتر و به دلیل باز گذاشتە شدن دستشان توسط نهادهای مسئول نکات ایمنی کلاً قانون کار را رعایت نمی کنند و بدون نگرانی از عواقب کار همە قوانین و مقررات را زیر پا می گذارند، با وجود این کە خودشان نیز در این فاجعە خسارت دیدەاند، سهمی از تقصیر را بە عهدە دارند.

اما بازندگان واقعی و بی تقصیران این فاجعە، کارگران شاغل در پلاسکو، آتش نشانان و مردمی اند کە بخاطر سوء مدیریت و زیادە خواهی مسئولان و کارفرمایان و رواج بی قانونی جانشان را از دست دادە یا مجروح، مصدوم و بیکار شدەاند و برای رسیدگی بە مشکلاتشان کلی اما و اگر از طرف مسئولان دولتی سر راهشان قرار دارد. بعنوان مثال اکثر سه هزار کارگری کە در این محل مشغول کار بودەاند، بر خلاف میلشان تحت پوشش هیچ بیمە ای نیستند و بهمین سبب تکلیف شان نامعلوم است و مدیر کل تأمین اجتماعی با وجود این کە علت بیمە نبودن این کارگران را بهتر از هر کسی می داند، پرداخت مقرری بیکاری بە آن ها را مشروط بە پرداخت حق بیمە آنها و داشتن پروندە در تأمین اجتماعی کردە است.

در این میان اما برخورد دادستانی موذیانە تر از همە است. آن ها با گرفتن انگشت اشارە بە سوی هئیت مدیرە ساختمان، در تلاش اند تا قالیباف و بنیاد مستضعفان را کە در جناح خودشان قرار دارند، از زیر ضرب خارج کنند. اما از نظر مردم پنهان نیست کە در وقوع این فاجعە همە نهادهای حکومتی مقصر اند و هیچ کدامشان بی تقصیر نبودە و نیست، و همە با هم باید مسئولیت این فاجعە را بپذیرند.

در تمام کشورهائی کە قانون حکمفرماست و مسئولان دولتی در قبال مسئولیت شان پاسخ گو اند، وقوع چنین فاجعەای دستکم سبب استعفای بی چک و چانە چند مسئول اصلی دولتی می شود، ولی در ایران می بینیم کە هیچ مسئول مقصر و نالایقی نە استعفا می دهد و نە از مسئولیت اش برکنار می شود و حتی بقول یکی از نمایندگان شورای شهر در جلسە این شورا کسی تقاضای استعفای شهردار را هم نمی دهد.

وزیر کار و مدیر سازمان تامین اجتماعی نیز هرگز بە خاطر مبارک شان خطور نمی کند کە از مقام شان استعفا دهند و هیچ کارفرمایی نیز مورد بازخواست قرار نمی گیرد. نتیجە این می شود کە هر از چند گاهی فجایع بزرگ و کوچکی از این دست رخ دهند و آب از آب تکان نخورد.

فاجعە پلاسکو اما ضعف مفرط، ناکارآیی و فساد سیستم حاکم و مسئولان آن را بار دیگر در اذهان مردم برجستە کرد و نشان داد کە، حذف قوانین رفاهی و حمایتی بە خود کارفرمایان و نهادهای دولتی نیز آسیب وارد می کند و قدرتمندان نمی توانند هر کاری کە دلشان خواست علیە کارگران انجام دهند.

سە سال پیش دو کارگر زن خیاط در خیابان ابوریحان بخاطر کمبود تجهیزات اطفای حریق و عدم رعایت اصول و ظوابط ایمنی محل کار کشتە شدند. شهرداری و وزارت کار قضیە را اغماض کردند، اما سە سال بعد حادثە در ابعاد بزرگتری در پلاسکو تکرار گردید. اگر در آن موقع موضوع جدی گرفتە می شد و مسئولان بفکر رفع علل واقعی آن بر می آمدند، بە احتمال زیاد نە فاجعە پلاسکو، کە جان دەها آتش نشان فداکار و زحمتکش و کارگر و عدە دیگری از هموطنان ما را گرفت و جامعە را عزادار کرد، پیش می آمد و نە مسئولان این همە بی اعتبار و آبرو می شدند، نە ۴٠٢ کارفرما طی چند ساعت سرمایە و محل های کارشان را از دست می دانند و نە هزاران کارگر بیکار می شدند.

این ها همە تاوانی است کە مردم باید بخاطر سیاست های غلط و ضعف مدیریت دولت و زیادە خواهی کارفرمایان و حکمروایی بی قانونی در محل های کار بپردازند.

اکنون نیز حداقل انتظار این است، کە مسببان این فاجعە، بجای فرستادن پیام های همدردی بی هزینە و گرفتن انگشت اتهام بسوی هم دیگر، به فکر رسیدگی واقعی بە وضعیت خانوادە های همە قربانیان بیگناە این فاجعە و برکناری و محاکمە عوامل دخیل در آن باشند و بدانند کە پیشگیری از چنین فجایعی بدون پایان دادن بە فرمانروایی بی قانونی در محل های کار و بدون حضور و نظارت تشکل های کارگری بر رعایت قوانین کار و ایمنی ممکن نیست.

همە کارگران بە شمول کارگران پلاسکو باید تحت پوشش بیمە های اجتماعی قرار گیرند و در مواقع لازم از مزایای بیمە بهرمند شوند و سرپیچی کارفرمایان و مسئولان از بیمە کردن کارگران نباید مانع پرداخت حقوق بیکاری بە کارگران بیکار شدە فاقد بیمە در پلاسکو شود.

قانون حذف کارگران کارگاه های دارای تا دە تن شاغل از شمول قانون کار بایستی ملغی شود و کارگران شاغل در آن ها تحت پوشش بیمە و قانون کار قرار گیرند. دولت وظیفە دارد، کار فرمایان را وادار بە رعایت قانون کار در همە کارگاە های خرد و کلان کند.

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۴ بهمن, ۱۳۹۵ ۸:۴۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟