تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان به سرپرستی محمد جواد ظریف دیروز راهی وین شد تا دور جدید گفتوگوهای هستهای با نمایندگان شش کشور ۱+۵ را از سر گیرد. مذاکراتی که قرار است ماحصل رایزنیها و توافقهای شفاهی سه ماه گذشته مدیران سیاسی، کارشناسان و صاحبنظران فنی و حقوقی دو طرف را به شکل سندی مکتوب درآورد. سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان ظریف که به همراه امیر حسین زمانینیا مشاور حقوقی وزیر خارجه و حمید بعیدینژاد، ظریف را در این دور جدید مذاکرات همراهی میکنند ابراز امیدواری کردهاند که در صورت ادامه روند کنونی حاکم بر گفتوگوها، میتوان به کسب نتیجه در مدت زمان کوتاهی امیدوار بود.
ظریف روز گذشته در فرودگاه وین به خبرنگاران گفت که «مذاکرات هستهای ایران با ۱+۵ تا آخر تیرماه برای سه دور دیگر پیشبینی شده است و با توجه به حجم کار نباید توقع داشته باشیم که در این دور از مذاکرات به نتیجه مشخصی برای نهایی کردن متن برسیم.»
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه افزود: «نگارش متن که روند بسیار پرتلاشی خواهد بود، در این دور شروع میشود و اگر نکات مورد اختلافی باشد که حتماً هست، نیازمند زمان خواهد بود و زمان میبرد.» رئیس تیم مذاکرهکننده ایرانی تصریح کرد: «ما با اراده قاطع برای حل و فصل موضوع به وین آمدهایم و اگر طرف مقابل هم این اراده را داشته باشد، روند کار رو به جلو خواهد بود.» وزیر امور خارجه تأکید کرد: «هیچ عجلهای نداریم. مذاکرات را با حوصله و متانت و خودباوری و برخورداری از پشتیبانی مردم و رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش خواهیم برد.» ظریف گفت: «صدها ساعت بحث کارشناسی توسط متخصصان هستهای و حقوقی ما صورت گرفته و حتماً در طرف مقابل هم اینگونه بوده است. لذا این مذاکرات را با حفظ حقوق ملت پیش خواهیم برد.»
ایسنا هم به نقل از ظریف گزارش داد: «هیچ پیشنویسی وجود ندارد اما هر توافقی که شود حتماً باید در آن لغو تمام تحریمها یک قسمت جدا نشدنی توافق نهایی باشد.»
در همین رابطه سیدعباس عراقچی با بیان اینکه همه موضوعهای مربوط به مذاکرات گام نهایی قبلاً مورد بحث قرار گرفته است، به ایسنا گفت: تلاش میکنیم در مذاکرات دور جدید وین، دیدگاههایمان را به یکدیگر نزدیک کنیم و در مذاکرات دوجانبهای که بین آقای ظریف و خانم اشتون برگزار میشود این دیدگاهها به هم نزدیکتر و در نهایت روی کاغذ بیاید و مکتوب شود.
آغاز نگارش پیشنویس متن مذاکرات نهایی در حالی صورت میگیرد که کارشناسان دو طرف رایزنیهای فشردهای را در خصوص موضوعهای مورد اختلاف داشتهاند. از جمله این اختلافها میتوان به راکتور آب سنگین اراک و میزان سانتریفیوژهای غنیسازی ایران اشاره کرد.
در همین حال نماینده روسیه در ۱+۵ ابراز امیدواری کرده پیشرفتهایی درباره توافق بر سر مسأله راکتور آب سنگین اراک و شفافیت در مورد برنامه هستهای ایران در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ حاصل شود. سرگئی ریابکوف، در آستانه برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در وین پایتخت اتریش تأکید کرد که برای رسیدن به نتیجه در موعد مقرر در توافق قبلی، لازم است که موضوع رآکتور آب سنگین اراک زودتر حل و فصل شود.
وظیفه داریم به دیپلماسی فرصت دهیم
امیدواری مقامهای کشورمان برای رسیدن به توافق در موعد تعیین شده در توافق ژنو ۲۰ جولای (۲۹ تیر ماه) در حالی است که آن طرف هم مقامهای غربی و اروپایی گفتهاند احتمال زیادی برای توافق با ایران وجود دارد. مقامهای امریکا، آلمان و فرانسه در روزهای اخیر از روند حاکم بر مذاکرات ابراز رضایت کردهاند. وزیر امور خارجه فرانسه با تأکید بر ادامه تلاشها برای رسیدن به توافق تأکید کرده که مذاکرات هستهای به مراحل دشوار خود رسیده است.
در همین حال سوزان رایس، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که کمی پیش از آغاز دور جدید گفتوگوهای هستهای به تل آویو سفر کرده و مقامهای اسرائیلی را در جریان آخرین توافقهای ایران و ۱+۵ قرار داده، یک بار دیگر گفته که ما همگی وظیفه داریم تا برای به موفقیت رسیدن دیپلماسی یک فرصت بدهیم اما امریکا صرفاً اظهارات بدون عمل را مبنای توافق قرار نمیدهد. این اظهارات در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل در سفری که اخیراً به ژاپن داشته بار دیگر با تکرار ادعاهای بیاساس خود گفت که برنامه هستهای ایران یک خطر واضح و روشن است و تهران نباید اجازه داشته باشد ظرفیت تولید سلاحهای هستهایاش را حفظ کند.
ادامه همکاریهای تنگاتنگ ایران و آژانس
نمایندگان و کارشناسان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم به موازات گفتوگوهای سیاسی مذاکرهکنندگان هستهای، جلسات فشردهای را برای انجام توافقهای صورت گرفته برگزار میکنند. آژانس در پایان دور تازه مذاکرات با نمایندگان ایران، با صدور بیانیهای اعلام کرد گفتوگوها برای تعیین گامهای عملی ای که ایران باید در آینده بردارد، ادامه خواهد یافت.