فردا یکشنبه ۲۳آوریل، ۴۵ملیون و ۶۷۸ فرانسوى آراء خود را به ۶۹۰۰۰هزار صندوق رأى خواهند ریخت تا رییس جمهور آینده خود و جانشین فرانسوا اولاند را انتخاب کنند. این در حالى است که چهار کاندیدا از میان یازده کاندیدا با اختلاف کمى از هم در صدر نظرسنجیها قرار گرفته اند.
طبق آخرین نظرسنجى انجام شده دیروز توسط مجله “لو پوئن” و مؤسسه “اودکسا” ، ماکرون با ۲۴در صد، لوپن با ۲۳درصد نفرات اول و دوم، و ملانشون و فی یون هر کدام با ۱۹درصد مشترکاً نفر سوم این نظر سنجى اند. هامون کاندیداى رسمى حزب سوسیالیست (حزب حاکم) تنها ۷/۵درصد آراء را حائز است.
همه مؤسسات نظرسنج بر این اعتقادند که اگر تعداد شرکت کنندگان در رأى گیرى روز یکشنبه بالاى هشتاد درصد باشد، هر کدام از این چهار نفر شانس آن را دارد که به عنوان یکى از دو نفر به مرحله نهایی، که دو هفته دیگر (روز ۷ماه مه) برگزار می شود، راه یابد. ولى اگر به سان انتخابات سال ۲۰۰۲ تعداد شرکت کنندگان کم باشد، کمتر از ۷۰٪، مارین لوپن و فرانسوا فى یون که داراى رأى دهندگان “ثابت” بیشترى هستند از شانسهاى بیشترى هم براى راهیابى به مرحله نهائی برخوردار خواهند بود (براى یادآورى، در سال ۲۰۰۲ ژان مارى لوپن، پدر مارین لوپن، در میان شگفتى همگانى با حذف نمایندگان حزب سوسیالیست و با کسب کمتر از ۱۸٪ آراء بهمراه ژاک شیراک به دور بعدى راه پیدا کرده بود). این نکته را هم باید گفت که حوادث تروریستى مانند آنچه دو شب پیش در خیابان شانزه لیزه انجام گرفت، شانس مارین لوپن را، که شعارهایش بیشتر خارجى ستیزانه و اسلام هراسانه اند، بیشتر و کفه ترازو را به نفع او سنگین تَر می کند. او و حزبش “جبهه ملى” خواهان اخراج بلافاصله ۱۰هزار نفرى اند که توسط پلیس در لیست “امنیتى” قرار دارند. او در برنامه انتخاباتیش خواهان این است که دولت ۱۵هزار نیروى پلیس و امنیتى جدید استخدام نماید تا بهتر بتواند علیه تروریسم مبارزه کرده و امنیت فرانسویان را تأمین کند.
طبق قوانین انتخاباتى در فرانسه هیچ کاندیدایی حق ندارد بیشتر از ۱۶میلیون و ۸۵۱ یورو خرج تبلیغات انتخاباتى خود نماید. این مبلغ در صورتى که کاندیدائی بالاى پنج درصد آراء رأى دهندگان را به خود اختصاص دهد توسط دولت به او مسترد خواهد شد، در غیر این صورت همه هزینه ها به عهده او (یا حزبش) خواهد بود. ولى اگر جزو دو نفر صعود کننده به مرحله نهایی انتخابات باشد این رقم می تواند تا سقف ۲۲میلیون و۵۰۹ یورو برسد. بد نیست بدانیم که ۱/۳میلیون فرانسوى در خارج از کشور رأى می دهند و این که هیچ کس حق ندارد تا بسته شدن آخرین دفاتر رأى گیرى یعنى ساعت ۲۰ روز یکشنبه ۲۳ آوریل نتیجه انتخابات را اعلام کند. در صورت تخطی، شخص می تواند محکوم به پرداخت جریمه ۷۵هزار یورویی شود.
سرانجام این که در مورد این انتخابات همه متفق القول اند که این اولین بار در تاریخ انتخابات فرانسه است که در غیاب احزاب “سنتى” هر اتفاقى می تواند بیافتد.
امانوئل ماکرون که از هفته ها پیش در صدر نظرسنجى قرار دارد، امیدوار است که به مرحله بعدى راه یابد. در این صورت سخت ترین کار را انجام داده است، چون در مرحله نهائی او بیشترین شانس را دارد که جانشین “حامى” اصلى خود یعنى فرانسوا اولاند شود.
رؤیای مارین لوپن راهیابى به دور بعد و شکستن رکورد رأى پدر در سال ۲۰۰۲ است. ولى باید بداند که یک بخش از رأى دهندگانش (کارگران، بیکاران و …) که سالها به خاطر فراموش شدن توسط سوسیالیست ها و چپ ها به او گرایش پیدا کرده بودند، با حضور جدى و با
برنامه ژان لوک ملانشون آراء خود را به نفع این کاندیدا به صندوقهاى رأى می ریزند.

ملانشون که کاندیداى “تسلیم نشدگان”، حزب چپ، حزب کمونیست و جبهه چپ است، توانسته با درسگیرى از اشتباهات سال ۲۰۱۲ و با استفاده از امکانات مدرن فیسبوک، توئیتر، انترنت، هولوگرام (برگزارى همزمان میتینگ در چند شهر و سالن مختلف) براى اولین بار در تاریخ مبارزات انتخاباتى در جهان و استفاده از “یو تیوب” (او در صفحه یو تیوب خود بیشتر از سیصد هزار عضو دارد و این در حالى است که دونالد ترامپ در زمان انتخابات امریکا ۱۰۶هزار عضو داشت) کارزار انتخاباتی بسیار موفقی را پیش ببرد. ژان لوک ملانشون، با بیشتر از ده درصد رشد آرا در جریان این انتخابات، با نطقهاى آتشین خود توانست نه تنها بخشى از رأى دهندگان لوپن را بلکه بخش زیادى از سرخوردگان از حزب سوسیالیست را نیز به خود جلب کند.
او که در سال ۲۰۱۲ کمى بیشتر از ۱۱٪ آراء را کسب کرده بود، امیدوار است که رکورد جدیدى را کسب کند. جالب است بدانیم او از حمایت هنرمندانى بین المللى چون پاملا اندرسون و دانى گلوور و مارک روفالو و کارگردانانى چون اولیور استون و شخصیتهای روشنفکرى همچون نوام چامسکى و … برخوردار است. این شخصیت ها روز ۴شنبه گذشته با امضاء یک فراخوان از رأى دهندگان فرانسوى خواستند آراء خود را به نفع ژان لوک ملانشون به صندوقهاى رأى بریزند.
بعد از این سه کاندیدا فرانسوا فى یون، در سمت راست صفحه سیاسى فرانسه قرار دارد که فکر می کند حقش است که در دور دوم حضور داشته باشد و امیدوار است که نظرسنجى ها نادرست باشند و گرفتاریهاى مالى – قضائی او تاثیرى در تعداد رأى دهندگان نداشته باشد.
بنوا هامون کاندیداى حزب سوسیالیست هم امیدوار است که نظرسنجیها درست از آب در نیایند و ۷/۵ در صد آراء او چند برابر شود تا او بتواند به دور بعد صعود کند. شش کاندیداى باقى مانده هم هر کدام سعى دارند که با کسب آراء بیشترى موفق به ثبت رکوردى براى خود شوند.
در هر صورت باید تا فرداشب ساعت ۲۰منتظر بود و دید انتخاب فرانسویان در این دوران متلاطم بعد از اوباما و عصر ترامپ، چه خواهد بود، رئیس جمهور آینده فرانسه چه نقشى را براى فرانسه – به عنوان دومین اقتصاد اروپا – در اروپا و جهان قائل است، رابطه اش با أمریکا و روسیه و دیگران چه خواهد بود و سر انجام این که فرانسه (با قدرت اتمى اش) چه نقشى در ثبات، امنیت و صلح جهانى بازى خواهد کرد؟




