Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۶

چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۶

اتحادیه‌های صنفی و جنبش‌های اجتماعی
اصولاً تشکل‌یافتن لازمه‌ی یک جامعه‌ی مدنی پیشرفته و قوی است. جامعه‌ی مدنی اساساً با تشکل‌یابی تعریف می‌شود. در ادبیات سیاسی، جامعه‌ی مدنی را به‌طور عام انجمن و متشکل‌شدن زندگی افراد...
۱۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: آصف بیات
نویسنده: آصف بیات
مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!
روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری...
۱۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
"انقلاب 57 بن بست ، يا استمرار انقلاب مشروطه"
...تجلیل ما از انقلاب57 در واقع تجلیل از تلاش آن بخش از نیروهای اجتماعی و سیاسی است که با هدف تکمیل مدرنیته و استقرار یک نظام دموکراتیک به پا خاستند...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
سوگنامه سکوت
به کجا داریم می‌رویم؟ \ تا وقتی که دادگاه‌ها، دست‌های خون‌آلود را به نام پدر و برادر تبرئه کنند،\ تا وقتی که مرگِ یک زن، حلِ اختلاف خانوادگی نام بگیرد،\ تا وقتی که...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی
جنایتکاری در لباس وکالت
صدور پروانه وکالت به جنایتکاران، نقض آشکار مصوبه استقلال کانون و لکه ننگی بر پیشانی جامعه وکلاست. "این تنها یک نمایش شرم‌آور دیگر از فساد سیستماتیک در دستگاه قضایی  اسلامی...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
خالده جرار: مبارزه، اسارت و ایستادگی در راه آزادی فلسطین
بخش عمده‌ای از فعالیت‌های خالده جرار به دفاع از زندانیان سیاسی فلسطینی و ترویج حقوق زنان اختصاص داشت. او در کنفرانس‌ها و رویدادهای بین‌المللی بسیاری شرکت کرده و صدای زندانیان...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
با این همه آرزو....
نمی خواهم\ يا غرق در منجلابِ دنیا شوم\ وین شبِ طولانی که تمام شد\ انتظار منهم به آخر می رسد\ با این همه آرزو\ و دلتنگی\ نقاب از رُخسار می...
۱۶ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان - ا
نویسنده: رحمان - ا

نعمت پور: کوبانی در معادلە سیاست جهانی مقدمتاً یک مسئلە سیاسی است

بە نظر من متاسفانە مسئلە کوبانی در معادلە سیاست جهانی قبل از اینکە یک مسئلە انسانی باشد، یک مسئلە سیاسی است و بنابراین دولتها از موضع منافع خود بە این مسئلە نگاە می کنند. واقعیت این است کە بعلت پیچیدگیهای خاص سیاسی در سوریە و منطقە، بعد فاجعە انسانی کوبانی باعث آن نشدە است کە دولتها بخواهند صرفا و یا عمدتا از زاویە حقوق بشری بە آن نگاە کنند


رزمندگان کرد از خانه و کاشانه خود در مقابل نیروهای مرگ آفرین داعش دفاع می کنند. اما دولت های بزرگ و دولت های منطقه نظاره گر هستند. دولت امریکا به چند مورد بمباران مواضع داعش اکتفا کرده است که چندان کارساز نبوده است. پیروزی داعش احتمالا به فاجعه بزرگ منجر خواهد شد. چرا دولت ها چنین بی تفاوت هستند؟

بە نظر من متاسفانە مسئلە کوبانی در معادلە سیاست جهانی قبل از اینکە یک مسئلە انسانی باشد، یک مسئلە سیاسی است و بنابراین دولتها از موضع منافع خود بە این مسئلە نگاە می کنند. واقعیت این است کە بعلت پیچیدگیهای خاص سیاسی در سوریە و منطقە، بعد فاجعە انسانی کوبانی باعث آن نشدە است کە دولتها بخواهند صرفا و یا عمدتا از زاویە حقوق بشری بە آن نگاە کنند، و بنابراین خودشان را برای یک دخالت بە اصطلاح بشردوستانە در آن آمادە کنند. علیرغم هشدارهای دبیرکل سازمان ملل و تعدادی از کشورها، بعلت نفوذ و قدرت خاص کشورهای معینی در معادلات سیاست جهانی، این هشدارها عملا نمی توانند بە یک عمل مشخص سیاسی و یا نظامی فرابرویند، و این باز متاسفانە نشان می دهد کە چقدر اصل حقوق بشر در نظام کنونی کشورها و سیستم جهانی تابع منافع سیاسی است.

اما همزمان باید گفت کە موضع کشورها در این مورد یکسان نیست. کشورهای معینی کە در تضعیف اپوزیسیون نظام سیاسی سوریە منافع دارند، در مورد اصل دخالت بنفع کوبانی موضع دیگری داشتند و دارند، اما نقش و نفوذ آنان آنقدر برجستە نیست کە بتوانند در ارگانهای بین المللی کاری صورت دهند، هرچند کە بخشی از این کشورها در زمینە حقوق بشری در درون کشورهای خود از مشکلات جدی برخوردارند، و کارنامە خوبی ارائە ندادەاند.

بە نظر من علیرغم هیاهوهائی کە در مورد از بین بردن داعش برپامی شوند، اما قصد و نیت اصلی مدعیان آن نە از بین بردن داعش، بلکە رام کردن آن می باشد. تا زمانی کە سیاست اصلی در سوریە در جهت اسقاط رژیم اسد قرار دارد، نابودی داعش برای این بازیگران، سیاست معقولی نمی باشد، زیرا کە این بمنزلە تقویت رژیم بعث سوریە است. بنابراین، این طیف هنوز بە داعش نیاز دارند و داعش باید کماکان قادر بە پیشبرد نقش خود در تحولات درون سوریە باشد.

همچنین در مورد کلمە “بی تفاوت” کە شما در سئوالتان مطرح کردەاید، بگذارید بگویم کە من زیاد موافق این کلمە نیستم، زیرا کە نە تنها بی تفاوت نیستند بلکە برعکس دارند فعالانە هم عمل می کنند، اما این فعالانە عمل کردن دارای ابعاد دیگریست. بگذارید موضوع را کمی بیشتر بشکافیم: داعش عملا علیرغم همە بمبارانها نە تنها قدرت عملش را از دست ندادە است، بلکە کماکان از قدرت تعرضی کافی برخوردار است، ثانیا ابرقدرت اصلی دنیا صراحتا گفتە کە کوبانی در مرکز سیاستهای آنان قرار ندارد، کە این یعنی فعالانە عمل کردن در جهت عکس منافع این شهر کوچک مرکزی.

و نیز بە عنوان آخرین جملە باید گفت کە سیاست دولت ترکیە در مورد کوبانی، هستە مرکزی سیاست آن دولتهائی را تشکیل می دهد کە می توانند بە این فاجعە پایان دهند.

 

کوبانی در مرز سوریه و ترکیه قرار دارد. چرا دولت ترکیه نظاره گر کشتار مردم کوبانی به دست داعش است؟ چرا ترکیه مانع کمک رسانی به کوبانی ها می شود؟

 ترکیە هیچوقت نمی تواند شاهد قدرت گرفتن و تثبیت قدرتی در کنار مرزهای خود باشد کە اولا از لحاظ هویتی کردی باشد و ثانیا بە پ کاکا نزدیک باشد. این برای آنها یعنی تهدید امنیتی، برهم زدن ثبات سیاسی در ترکیە و تقویت جانب کردی در پروسە صلحی کە ظاهرا دولت این کشور در درون کشور خود از سالها پیش شروع کردە است.

همچنین ثبات قدرت کردها در مرحلە فعلی و در شرایط کنونی سوریە بمنزلە تضعیف اپوزیسیون سوری مورد حمایت آنهاست (کردها بخشی از این نیرو نیستند و عملا از آنها فاصلە گرفتەاند)، و نیز از طرف دیگر بە معنای تقویت رژیم اسد می باشد. از یاد نبریم کە پ کاکا از یک رابطە تاریخی با رژیم سوریە بهرەمند می باشد، و هم اکنون در مناطقی در داخل این کشور در سطحی معین با نیروهای سوری همکاریهای معین دارند. رژیم ترکیە تلاش بسیاری کرد و البتە هنوز هم می کند کە کردهای سوریە را بدرون حوزە سیاست خود بکشاند و آنان را بە نیروئی در بازی سیاسی خود تبدیل کند، امری کە با مقاومت روبرو شد. در واقع کردها دارند تاوان این استقلال عمل خود از رژیم ترکیە را پس می دهند.

و از یاد نبریم کە ترکیە خود یکی از نیروهای اصلی ایجاد و تقویت داعش است، و بنابراین چگونە می تواند خود، بە ضد خود از طریق کمک رسانی بە کوبانیها تبدیل شود. 

 

نظر شما نسبت به چنبش اعتراضی که در سطح جهان در دفاع از کوبانی شکل گرفته است، چیست؟

خوشبختانە علیرغم همە رفتارهای ضد اخلاقی در سیاست جهانی نسبت بە فاجعە کوبانی، ما شاهد آن هستیم کە مردم، احزاب و نهادهای مدنی و مترقی و چپ در سراسر جهان رویە دیگری را پیشە کردەاند، رویەای کە نشان می دهد هنوز مردمند کە پایە اصڵی دفاع از ارزشهای انسانی و اخلاقی را تشکیل می دهند. دنیای سیبرنتیک و شبکەهای اجتماعی، یک ارادە واحد را در مقابل این فاجعە شکل دادەاند. ارادەای کە بە حضور در خیابانها منجر شد. بە نظر من این اعتراضهای جهانی حتی در صورت شکست مقاومت کوبانیها، از لحاظ شکل برآمد، گستردگی آن و اصرار مردم بر مقاومت در مقابل فاشیسم مذهبی کە متاسفانە رگی در سکولاریسم پست مدرن دنیای پیشرفتە دارد، تاثیرات عمیقی بر جای خواهد گذاشت، و برگی دیگر بر این آزمون سترگ خواهد افزود.

 

جمهوری اسلامی چه سیاستی در مورد کوبانی پیش برده است؟ چرا جمهوری دو سیاست متفاوت نسبت به اقلیم کردستان عراق و کوبانی در پیش گرفته است؟

بە نظر من سیاست جمهوری اسلامی در مورد کوبانی و یا اصلا بطور کلی در مورد کردهای سوریە از همان اوائل شروع بحران سوریە، یک سیاست همراهی با کردها و تقویت آنها بودە است. جمهوری اسلامی از پتانسیل موجود کردهای آنجا در فاصلە گرفتن از اپوزیسیون سوریە آگاە بود، و از همان ابتدا با آن تماس گرفت. ما در همان زمان هم می شنیدیم کە جمهوری اسلامی عملا بە صالح مسلم گفتە بود کە آنان موافق خودمختاری کردهای سوریە هستند، اما با جدائی اکیدا مخالفند. خوب این سیاست کە البتە کاملا با سیاست این دولت در مورد کردهای داخل ایران متفاوت بود، برگ جدیدی را از نوع برخورد ایران در منطقە می گشود. جمهوری اسلامی با این سیاست در واقع می خواست مانع بزرگتر شدن جبهە اپوزیسیون سوری بشود، و بدین ترتیب بر سر راە پیشروی بیشتر رقبای اصلی خود در منطقە جلوگیری بعمل بیاورد. می دانید، در سیاست خیلی مهم است کە بتوان پتانسیلهای طرف مقابل را از همان ابتدا تضعیف کرد، این بویژە در کوتاە مدت هنگامی کە رقیب از لحاظ روانی مسلط است و دارد بشدت پیشروی می کند اهمیت بسیار دارد، زیرا کە فرصت می آفریند.

دشوار است کە موافقت جمهوری اسلامی با خودمختاری کردها در سوریە را بە یک تغییر در هویت جمهوری اسلامی تعبیر کرد (تغییر هویتی بیشتر در مسائل داخلی بە تغییر هویتی تعبیر می شود)، اما واقعیت این است کە این یک تغییر سیاسی بود، و یا بهتر بگوئیم تغییر در سیاست، کە بسیار عمل گرایانە (پراگماتیستی) بود. همیشە تغییر در سیاست خارجی برای رژیمهای دیکتاتور بسیار آسانتر بودە است (حال بگذریم از احتمال تاثیرات آتی آن بر سیاستهای داخلی، کە خود مطلبی دیگر می طلبد).

در رابطە با دو سیاست متفاوت باید عرض کنم کە من فکر نمی کنم جمهوری اسلامی در اساس دو سیاست متفاوت نسبت بە اقلیم و کوبانی داشتە است. در این مورد باید بە اختلافات دو کشور سوریە و عراق توجە نشان داد:

ـ در عراق بعلت همسایە بودن، جمهوری اسلامی از امکانات حضور بیشتری برخوردار است،

ـ رژیم عراق قرابت بیشتری با رژیم ایران دارد،

ـ سابقە ارتباط جمهوری اسلامی با نیروهای کرد عراقی بسیار بیشتر است،

ـ بحران سوریە یک بحران ناگهانی بود،

ـ هماهنگیهای نظامی میان ایران و کردهای عراق از استحکام بیشتری برخوردار است،

ـ مناطق کردنشین در سوریە با ترکیە مرز مشترک دارند،

ـ ترکیە بە عنوان دومین ارتش بزرگ ناتو دارای توان نفوذ و قدرت زیادی در سوریە می باشد،

ـ ایران باید با توجە بە حساسیت ترکیە، در مورد نوع و گستردگی همکاری با کردهای سوریە محتاط باشد،

ـ مناطق کردنشین سوریە (لااقل مناطقی کە در آن کانتونها دائر شدەاند)، مناطق بهم پیوستەای نیستند،

ـ این مناطق عملا در محاصرە داعش هستند، بویژە کوبانی،

بنابراین امکانات ایران برای کمک رسانی بە کوبانی در بهترین حالت بسیار ناچیز است. من فکر می کنم اگر امکانات اجازە می داد، جمهوری اسلامی مایل بە ایفای همان نقش در مناطق کردنشین سوریە بود کە در کردستان عراق در مقابل داعش ایفا کرد. و چنانکە در ابتدا عرض کردم، ایفای این نقش بیشتر یک عمق استراتژیک دارد.

تاریخ انتشار : ۲۰ مهر, ۱۳۹۳ ۶:۱۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

کارزار رفع حصرِ پیشگامان جنبش سبز، گامی مثبت و تقویت کنندۀ جامعۀ‌ مدنی

ما خوشحالیم که اراده‌ای مستحکم در داخل کشور شکل گرفته است که با برشمردن مشکلات معیشتی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از زندگی‌ای بهتر، حقوق اولیه و اعتراض را حق شهروندی مردم ایران دانسته و در اولین گام برای پایان دادن به ستم پانزده‌سالۀ حصر، با عزمی جدی به میدان آمده است

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اتحادیه‌های صنفی و جنبش‌های اجتماعی

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

“انقلاب ۵۷ بن بست ، یا استمرار انقلاب مشروطه”

سوگنامه سکوت

جنایتکاری در لباس وکالت

خالده جرار: مبارزه، اسارت و ایستادگی در راه آزادی فلسطین

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!