جان برنان، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) در مصاحبهای با بیبیسی گفته است که اگر رئیس جمهوری منتخب تهدید خود در مورد پاره کردن توافق هستهای با ایران را به اجرا بگذارد، این اقدام “نهایت بیخردی” خواهد بود.
برنان گفت: اگر دولتی در آمریکا توافقی را که دولت قبلی به دست آورده پاره کند، اقدامی بدون سابقه خواهد بود که چنین اقدامی خطر تقویت موضع تندروها در حکومت ایران را در پی دارد و همچنین اگر ایران برنامه هستهای خود را در واکنش به پاره شدن توافق از سوی آمریکا از سر بگیرد، امکان آن هست که سایر کشورهای منطقه نیز در صدد دنبال کردن برنامه هستهای برآیند.
رئیس سیا این توافق را به نفع ایالات متحده و صلح و ثبات در منطقه دانسته و در مورد نادیده گرفتن آن از سوی دولت آینده ایالات متحده گفت: “فکر میکنم چنین اقدامی فاجعهبار خواهد بود، واقعا چنین خواهد بود.”
دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی، برجام را “بدترین توافق” دانست و گفت که در صورت انتخاب به ریاست جمهوری، این توافق را نادیده خواهد گرفت و درباره برنامه هستهای ایران مذاکرات مجددی برگزار خواهد کرد. وی با اشاره به سابقه فعالیت تجاری خود، گفت که در آن صورت، مردم آمریکا خواهند دید که رئیس جمهورشان چه “مذاکره کننده کارآمدی” است.
توافق هستهای بین ایران و کشورهای گروه ١+۵ پس از ماهها مذاکره بین دو طرف به دست آمد و به لغو تحریمهای هستهای علیه ایران در برابر تغییراتی در برنامههای اتمی این کشور منجر شد. مذاکرات و توافق بین نمایندگان ایران و آمریکا در دستیابی به این توافق نقشی اساسی داشت.
رئیس سیا در مصاحبه با بیبیسی همچنین نظر اعلام شده دونالد ترامپ در مورد روسیه را مورد انتقاد قرار داد و گفت که دولت آینده آمریکا باید نسبت به وعدههای روسیه “هشیار” باشد و با احتیاط با آنها برخورد کند. دونالد ترامپ در جریان تبلیغات انتخاباتی خود، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را ستود و امکان همکاری با آن کشور علیه گروه دولت اسلامی – داعش – را مطرح کرد.
برنان روسیه را به خاطر آنچه که نقش آن کشور در “کشتار بیمحابا” در سوریه خواند مورد سرزنش قرار داد.
مدیر سیا از اعضای دولت آینده آمریکا به ریاست ترامپ خواست تا سیاستها و اصول ناظر بر رویکرد دولت این کشور در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما را کنار نگذارند و “با انضباط و هشیاری” عمل کنند.
وی به شدت بازجویی از مظنونان به اقدامات تروریستی با استفاده از روش موسوم به “واتر بردینگ” (ایجاد احساس خفگی در آب) را مورد انتقاد قرار داد و گفت که هر نوع سوءاستفاده از قدرت توسط آمریکا صرفا وسیلهای برای بهرهبرداری تبلیغاتی و ایالات متحده در اختیار گروههای تروریستی و افراطگرایان قرار میدهد.
دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی از استفاده از فشار بر مظنونان به اقدامات تروریستی برای گرفتن اطلاعات و جلوگیری از فعالیت این گروهها حمایت کرد.