چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۵

چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۵

مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
در گرامی‌داشت احمد شاملو
بیست و چهار سال از خاموشی شاعر بزرگ آزادی و انسان، احمد شاملو، می‌گذرد اما جان خروشان او در تار و پود شعرهای پُرشور و امیدآفرین و اندیشه‌ی ارجمند و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری

یاد منصور مشرّف فعال فرهنگی، سیاسی و اجتماعی گرامی باد

یک عمر تلاش او برای آزادی، دمکراسی، عدالت اجتماعی و حقوق خلقها، مجموعه فعالیتهای او در صحنه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ایران و مقالات، اشعار، کتابهای منتظر چاپ، داستانهای طنزش همه یادگارهای او هستند. باشد تا هیچگاه از یاد مردمی که قلبش به خاطر آنان می تپید، نرود.

منصور در شهر خرمشهر در خانواده ای از هموطنان عرب ما زاده شد. اولین فرزند خانواده ای پر جمعیت بود. دو ماهه بود که به اهواز رفتند و پدرش در آنجا در بانک ملی ایران مشغول به کار شد. منصور در محله لشکر آباد اهواز دوران کودکی اش را گذراند. پدرش شاعر بود و به زبان عربی اهوازی که زبان مادریش بود، شعر می گفت. منصور از کودکی همراه پدر در محافل خانوادگی و عشیره ای عربهای اهوازی شرکت می کرد. در این محافل معمولا شعر سروده می شد و فضای فرهنگی خاص عربی با بوی قهوه و “یزله” برای او مطبوع بود. همراه با این فرهنگ عشق به مردم, به فرهنگ بومی و شعر و ادبیات در وجودش سخت ریشه کرد. هر چه بزرگتر می شد بیشتر تبعیض و فقر و رنج مردمی را که در سرزمینشان ثروتهای طبیعی فراوانی وجود داشت، حس می کرد. می خواست بیشتر بداند, بیشتر بخواند و بیشتر کمک کند تا دیگر این همه ستم و محرومیت و تبعیض و بی عدالتی نباشد. پدرش در نقش یک شیخ عشیره همیشه خانه اش مرکزی بود برای حل وفصل مشکلات مردم. منصور در آنجا بود که طعم شیرین دوندگی برای احقاق حقوق مردمی را چشید که به خوبی از حق خود دفاع کنند.

دیپلمش را در اهواز گرفت وبعد به تهران رفت و در مدرسه عالی ترجمه سابق که بعدها دانشگاه علامه طباطبایی شد لیسانس مترجمی زبان عربی گرفت. دوران دانشجویی اش همراه شد با روزهای انقلاب و او که خود زخم قومی ستم کشیده را در سینه داشت با تظاهرات دانشجویی همراه شد. به اهواز برگشت و با کمک دوستانش انواع شبنامه ها و نوارهای آموزشی و فرهنگی و انقلابی را در میان مردم با دستگاه چاپ کهنه ای که خودشان سرهم کرده بودند و یک ضبط صوت قدیمی که نوارها را تکثیر می کردند، پخش می کرد. او در بازگشت به تهران به دانشجویان پیشگام که طرفدار سازمان فداییان خلق بودند پیوست و برای فعالیت شب و روز نمی شناخت. دانشگاهها به دلیل انقلاب فرهنگی تعطیل شدند. او به اهواز برگشت و در شهرش که زیر موشک باران عراقیها قرار داشت به مشاغل مختلفی روی آورد از تدریس به بچه های محله شان تا دستفروشی و فروش کتاب در کنار خیابان که خیلی را هم مجانی به علاقمندانی که پول خرید کتاب نداشتند می داد و همیشه چیزی هم بدهکار می شد تا پولی دربیاورد.

بالاخره دانشگاهها پس از ۲ سال تعطیلی که فشار زیادی را به زندگی او وارد کرد، باز شدند و او توانست درسش را تمام کند. برای خدمت سربازی, پس از اینکه توانست در میان عده بیشماری از افسران وظیفه جزو ۱۰ نفر اول باشد در دانشکده افسری به تدریس فلسفه و زبان عربی و ادبیات فارسی پرداخت و توانست همزمان پس از ساعت خدمتش در دانشکده افسری, در تلویزیون ایران هم به عنوان مترجم خبر مشغول به کار شود. در روزهای پرتلاطم دانشجویی با یکی دیگر از فعالان دانشجویی پیشگام ( سعیده عدل گستر )  آشنا شد. آنها  به هم دل بستند و با ازدواج کردند. منصور در سال ۶۲ پس از ضرباتی که به حزب توده و سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وارد شده و سازمان در حالت مخفی به سر می برد، به عضویت سازمان درآمد و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی اش را از این طریق دنبال کرد. پس از یورش رژیم و نیروهای امنیتی به مبارزان سیاسی، او با وجود آنکه از ضربه مطلع بود، هر دو بار بر سر قرارش با زنده یاد رفیق « بهزاد عبدالهی» حاضر و سرانجام در مهر ماه ۱۳۶۵ در محل کارش در تلویزیون دستگیر شد.

در زندان با شکنجه های بسیاری مواجه شد تا نام رفقایی را که با آنان فعالیت سیاسی داشت، افشا کند اما او هرگز نام هیچ رفیقی را نیاورد و حتی سعی کرد تا در یک ملاقات با همسرش، دو نفر از کسانی  را که فکر می کرد به دلیل ارتباطشان با آنان در خطر باشند، مطلع کند اما دستنوشته اش که قرار بود از پشت شیشه توسط همسرش خوانده شود، در بازرسی بدنی توسط نگهبانان پیدا شد و او به خاطر آن به شدت مورد شکنجه قرار گرفت و وقتی با همسرش روبرو شد سخت آسیب دیده بود.

او دوران سخت زندان را که از وحشتناکترین دوران تاریخ میهن ماست با از دست دادن رفقای عزیز بسیاری که یاد آنان هیچگاه تا پایان زندگیش از یادش نرفت، گذراند و پس از ۲ سال و نیم حبس در اسفند ماه ۱۳۶۷ آزاد شد در حالیکه داغ رفیقانش را تا پایان عمر در دل تازه نگاهداشته بود.

او پس از بیرون آمدن از زندان در شرکتهای مختلفی کار کرد و بعد هم در سفارت فلسطین در سمت مترجم چندین سال کار کرد.

منصور در کنار کارهای روزمره بیشتر اوقاتش را به نوشتن مقاله در زمینه هایی سیاسی و اجتماعی بخصوص در روزنامه های دوران خاتمی که فضای بازتری برای ابراز عقیده ایجاد کرده بود, می پرداخت از جمله مقالاتی در روزنامه های همبستگی, مشارکت, حیات نو, نوروز, الوفاق و آبادان امروزاز او به چاپ رسید. او با تسلط کامل به هر دو زبان فارسی و عربی مقاله می نوشت. اوهمچنین داستانهای طنز به زبان عربی می نوشت و بخصوص ضرب المثل جمع آوری می کرد. او چند هزار ضرب المثل به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی جمع آوری کرده است که حاصل بیش از ۳۰ سال کار او در این زمینه است. دقت او در تطبیق آنها و بی نقص بودن و عدم تکرارشان که مراحل نهایی کار را هم گذرانده بود, باعث شد که نتواند چاپ آن را که از آرزوهایش بود، ببیند.

در سال ۱۳۷۹ “خانه اقوام ” با شرکت جمعی از فعالان ترک، کرد، ترکمن و عرب در خیابان جمالزاده تهران، تاسیس شد. منصور مشرف از اعضای موسس خانه اقوام بود که اساسنامه آن را هم خود او نوشت  که مورد تایید اعضای آن قرار گرفت. این مرکز که جلسات هفتگی داشت چند سال بعد توسط وزارت اطلاعات تعطیل شد.

هفته نامه اهواز، به همت و با قلم و سردبیری او، ۳ شماره اولش چاپ شد که با چنگ انداختن وزارت اطلاعات و خارج کردن او از دور، این روزنامه به دست نیروهای رژیم افتاد. دغدغه همیشگی او فرهنگ و جامعه و مردم و آزادی و عدالت اجتماعی و رفع تبعیض قومی و منطقه ای بود و همیشه هم در باره آنها گفت و نوشت.

فشارهای رژیم و سخت شدن زندگی بر او و خانواده اش (همسر و دو پسرش سهیل و سینا)، او را که  عاشق مردم و سرزمین مادری اش بود وادار به مهاجرت کرد. او با خانواده اش به امارات رفت و در آنجا با با کسب اجازه رسمی  به عنوان یکی از  4 مترجم رسمی زبان فارسی در امارات آغاز به کار کرد. منصور در کنار کار مترجمی در روزنامه های امارات نیز قلم می زد از جمله در روزنامه سیاحت و تجارت که خبرهای امارات را به فارسی درج می کرد و همچنین مقالاتی نیز در مورد مسایل مختلف ایرانیان در امارات در این روزنامه ها به چاپ رساند. از سال ۲۰۰۸ در سایت العربیه فارسی هم در کنار کار دفتر ترجمه رسمی به خبر رسانی مشغول شد و به گفته دوستانش روح تازه ای در آن دمید و با دادن خبرهای خوب و نوشتن مقالات در آن، این سایت را به یکی از سایتهای پربیننده بدل کرد که آخرین خبرهای ایران و منطقه را منعکس می کرد. با فشارهایی که دولت امارات به او و خانواده اش وارد کرد و کارت کار و اقامتش  را تمدید نکرد, اگرچه او تسلیم نشد و در سایت العربیه فارسی بصورت تمام وقت بعنوان ژورنالیست استخدام شد ولی رنجش او از دولت امارات پس از ۱۰ سال زندگی و زحمات بسیاری که در این کشور کشید او را بر آن داشت که به کشورهای متمدن تر و آزادتر دنیا، فکر کند. با دعوتنامه ای که یکی از دوستانش برای او فرستاد، برای یک مصاحبه کاری به امریکا رفت اما متاسفانه در روز دوم سفرش در واشنگتن در میان بهت و ناباوری در سن ۵۶ سالگی براثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.

اما این پایان منصور مشرف نیست. یک عمر تلاش او برای آزادی، دمکراسی، عدالت اجتماعی و حقوق خلقها، مجموعه فعالیتهای او در صحنه سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ایران و مقالات، اشعار، کتابهای منتظر چاپ، داستانهای طنزش همه یادگارهای او هستند. باشد تا هیچگاه از یاد مردمی که قلبش به خاطر آنان می تپید، نرود.  

 

 از منصور مشرف  در زندان اوین سال ۶۷ 

 دوش پرسیدم ز همبندم که ای فرزانه 

چه زمانی ز جهان جور و فغان خواهد شد

میهنم سخت اسیر است اسارت تا به کی

وقت آزادی و شادی چه زمان خواهد شد

نگهم کرده و با آهی و لبخندی گفت 

شب نمی ماند سحر نور فشان خواهد شد

دشمن ما با ستم هرگز نمی ماند به کام

صلح و داد آید به کام ما جهان خواهد شد

عصر دیوان و ددان چون بسر آید آن روز

نوبت دولت ما زحمتکشان خواهد شد

روز آگاهی و وحدت, روز جانبازی خلق

روز رزم ارتش کارگران خواهد شد

همگان کار کنند از بهر هم. وآنگه زمین

سبز و آباد کران تا به کران خواهد شد

می رهد انسان ز بار فقر و جهل و دشمنی

فارغ از دغدغه سود و زیان خواهد شد

رنگ رخسار کسی زرد نمی گردد ز فقر

ثروت گیتی از آن همگان خواهد شد

در بهار خلق گلها تا ابد می شکفد 

کس نبیند که دگر باره خزان خواهد شد

وآنزمان با کار و عشق و شور و شعر

عالم پیر جوان جاودان خواهد شد

 ××××××××××××××

 دشمنم را پیش چشمم خوار می بینم همی

من اسیرم لیکن او را زار می بینم همی

او نمی بیند بجز مرگ و مذلت لیک من

عالمی با دوستی رقص کنان بینم همی

 ××××××××××××

 وطن را سربسر ویرانه کردند هزاران آرمان افسانه کردند

بسی کشتند و بس مجروح و دربند 

بسی آواره یا دیوانه کردند

فریب و خنجر و سرمایه با هم

چنین آتش بدین کاشانه کردند

××××××××××××××××

 دردا و دریغا که شبی طولانی است

واندر پی آن هم سحری طوفانی است

با این همه، عزم و صبر و پیکار خوش است

زیرا غم امروز دگر فردا نیست 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۲ مهر, ۱۳۹۲ ۷:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

در گرامی‌داشت احمد شاملو

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر