سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱ خرداد, ۱۴۰۵ ۱۴:۰۸

جمعه ۱ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۴:۰۸

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که دورهٔ دومی در کار نخواهد بود. مهم‌ترین مسئله این است که اطمینان حاصل شود که بایدن فوراً تصمیم به کناره‌گیری از سمت خود و سپردن آن به هریس نمی‌گیرد.

بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است

موضوع اصلی کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ، همان‌طور که او بارها و بارها در پنجشنبه شب روشن کرد، همان‌طور که در کمپین‌های قبلی تکرار کرده بود، هم‌چنان مرزها و آن‌چیزی‌ست که او «مهاجرت غیرقانونی» می‌نامد و قتل و ضرب و شتمی‌ست که او اصرار دارد، پناهندگان از جنوب به آمریکا وارد کرده‌اند.

اما دموکرات‌ها یک موضوع سیاسی بسیار فوری و پیچیده‌تر برای پاسخ در برابر خود دارند. ده‌ها گزارش منتشرشده بیان کرده‌اند که جو بایدن، رئیس‌جمهور جو بایدن – با کمک نانسی پلوسی نماینده و رئیس سابق مجلس نمایندگان با ارادهٔ قوی و صریح – به عقل سیاسی خود بازگشته و به این نتیجه رسیده که به نفع است برای انتخاب مجدد نامزد نشود.

مسئلهٔ بزرگ برای بایدن نارضایتی بسیاری از کمک‌کنندگان مشتاق قبلی او بوده است. یکی از اهداءکنندگان کمک مالی او به من گفت که خشم زیادی در میان گروه ساحل شرقی او نسبت به حلقهٔ داخلی بایدن به دلیل سوءمدیریت آن‌ها با قطع ارتباط فزایندهٔ رئیس جمهور وجود دارد. او به من گفت: «هیچ‌یک از دستیاران کلیدی رئیس‌جمهور قبل از مناظرهٔ افشاگرانهٔ او با ترامپ در ماه گذشته، «یک کلمه به کمک‌کنندگان مالی» در مورد میزان ناتوانی‌های بایدن نگفت. انگار که گروه دموکرات روی عرشهٔ کشتی تایتانیک آهنگ «نزدیک تر، خدای من، به تو» را می‌نواخت.

پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که دورهٔ دومی در کار نخواهد بود – کاری که ظاهراً هیچ‌کس در کاخ سفید صلاح نمی‌دید به او بگوید – و مداخلهٔ او، زمانی که علناً شناخته شد، رهبران دموکرات در سنا و مجلس نمایندگان را آزاد کرد تا نگرانی‌های واقعی خود را با کاخ سفید و مطبوعات واشنگتن در میان بگذارند. نفوذ پلوسی حزب دموکرات را حداقل در کوتاه‌مدت نجات داده است.

این‌که بایدن در آینده چه خواهد کرد، هنوز مشخص نیست. آیا او بلافاصله استعفاء می‌دهد و کاخ سفید را به معاون رئیس‌جمهور کامالا هریس می‌سپارد؟ یا از لیندون بی جانسون پیروی خواهد کرد، کسی که در ۳۱ مارس ۱۹۶۸ به تماشاگران مبهوت‌شدهٔ تلویزیونی سراسر کشور گفت که برای انتخابات مجدد در نوامبر نامزد نخواهد شد و در عوض، با اجتناب از سیاست داخلی، بر اجرای جنگ فاجعه‌بار ویتنام تمرکز خواهد کرد که در آن تاریخ دیرهنگام اصرار داشت، هنوز هم می‌توانست برنده شود. این تصور که بایدن می‌تواند دخالت فاجعه‌بار آمریکا در جنگ‌های اوکراین و نوار غزه را تا زمان تحلیف جانشین خود در ۲۰ ژانویهٔ آینده مدیریت کند، به همان اندازهٔ جنگ ویتنام دور از ذهن است.

در گزارش‌هایی که تاکنون منتشر شده، شروط زیادی وجود دارد. در واقع، هیچ‌کس در رسانه‌ها در روزهای اخیر مستقیماً از بایدن نشنیده است. او اکنون در حال بهبودی از عفونت کووید است و احتمالاً هنوز در انزواست. و هیچ‌کس واقعاً نمی‌داند که آیا رئیس‌جمهور از فضای توهم‌آمیز خود خارج شده است یا خیر، فضایی‌ که توسط کارکنان مستقیم او که به خاطر حفاظت از شغل‌شان به او گفته‌اند که در نظرسنجی‌ها خوب عمل می‌کند. یکی از دوستان قدیمی خانوادهٔ بایدن‌ها امروز پیامی برای من فرستاد که به نظر می‌رسید با تیترها در تناقض بود: «جو هنوز هم مرغش یک پا دارد».

اما این‌ها در مقایسه با مواردی که اکنون بسیاری را درگیر می‌کند و با بخش بالایی از دستگاه تأمین مالی حزب دموکرات ارتباط دارد، جنبهٔ تزیینی دارند. به من گفته شد که معاون رئیس‌جمهور، هریس شغل بایدن را می‌خواهد و با بسیاری از رسانه‌ها در کار است تا این تصور را مطرح کند که وقت آن رسیده است که یک زن، به‌ویژه یک زن رنگین‌پوست، به عنوان رئیس‌جمهور بر سر کار بیاید. او حتی علیرغم نارضایتی مدیران حزب، نام سه مرد – فرماندار کنتاکی، اندی بشیر، فرماندار پنسیلوانیا، جاشوا شاپیرو، سناتور مارک کلی از آریزونا، فضانورد سابق – را برای خدمت به عنوان معاون رئیس‌جمهور و معاون خود در کمپینی که ممکن است ظهور کند مطرح کرده است. (در سال ۲۰۱۹، هریس در کمپین برای نامزدی ریاست جمهوری دموکرات‌ها در مراحل اولیه حضور داشت، اما در دور دوم مناظره‌ها عملکرد ضعیفی نشان داد و با مشکلات مالی مواجه شد که او را مجبور به کناره‌گیری از رقابت در اوایل دسامبر کرد.)

هیچ‌یک از فعالان سیاسی حرفه‌ای که در این هفته با آن‌ها صحبت کردم، در مورد نگرانی شدید بزرگان حزب دموکرات در مورد احتمال نامزدی یک زن رنگین‌پوست و یک یهودی برای کاخ سفید در برابر ترامپ، که اکثراً پیروان او سفیدپوستانی هستند که از نفوذ روزافزون رنگین‌پوستان در آمریکا خشمگینند، صحبت نمی‌کنند.

در مناظرهٔ ماه ژوئن، ترامپ گفت بایدن «مثل یک فلسطینی شده» و فلسطینی‌ها، «او را دوست ندارند زیرا او فلسطینی بسیار بدی‌ست. او فردی ضعیف است.» به نظر می‌رسد منظور او این است که بایدن و تیم سیاست خارجی‌اش نتوانسته‌اند دولت اسرائیل و حماس را به توافقی برای آتش‌بس برسانند که گروگان‌های اسرائیلی باقی‌مانده و اسیران فلسطینی اسرائیل را آزاد کند و به مردم آسیب‌دیدهٔ غزه از محاصرهٔ طولانی که آن‌ها تحمل کرده‌اند، استراحت بدهد. دولت بایدن هم‌چنان تأمین‌کنندهٔ اصلی بمب و سایر تسلیحات برای اسرائیل بوده است و با تأکید بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، مبنی بر این‌که حملات هوایی و زمینی اسرائیل تا زمانی که حماس نابود نشود، متوقف نخواهد شد، جنگ ادامه یافته است.

بایدن مورد انتقاد شدید اعراب سراسر جهان و هم‌چنین هزاران نفر از دانشجویان دانشگاه‌ها در آمریکا به دلیل ادامهٔ ارسال سلاح به اسرائیل قرار گرفته است. تلاش‌های دولت بایدن برای ترتیب دادن آتش‌بس در غزه توسط نتانیاهو، که هیچ قصدی برای توقف آن‌چه که به جنگ او تبدیل شده است ندارد، بی‌درنگ رد شده است -گرچه ظاهراً کاخ سفید بایدن هنوز متوجه آن نشده است.

حالا که چی؟

به گفتهٔ کسانی که اطلاعات دست اولی دارند، مهم‌ترین مسئله این است که اطمینان حاصل شود که بایدن فوراً تصمیم به کناره‌گیری از سمت خود و سپردن آن به هریس نمی‌گیرد. ما از او می‌خواهیم تا ۲۰ ژانویهٔ ۲۰۲۵، زمانی که رئیس‌جمهور جدید سوگند یاد می‌کند، در سمت خود باقی بماند. به من گفته شد به ناچار یک نقطه‌ضعف سیاسی در این استراتژی وجود خواهد داشت، زیرا جمهوری‌خواهان به درستی با این تصور که «بایدن برای کاندیداتوری ریاست جمهوری مناسب نیست، اما هنوز هم برای رئیس‌جمهور ماندن تا زمان تحلیف مناسب است»، آشوب به پا خواهند کرد.

و سؤالی که در برابر برنامه‌ریزان سیاسی قرار دارد، این است: «آیا بایدن قدرت این را دارد که تا آخر بماند؟»

همان‌طور که یک کارشناس سیاسی به من گفت، مشکل دیگر با حفظ بایدن بیمار و ضعیف برای شش ماه آینده این است که «کامالا فکر می‌کند که یک نامزد قوی‌ست.» شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد او ممکن است یک کاندید مناسب نباشد. در شش ژوئن، یک نظرسنجی پولیتیکو نشان داد که «تنها یک‌سوم رأی‌دهندگان فکر می‌کنند که اگر هریس نامزد دموکرات شود، احتمالاً در انتخابات پیروز خواهد شد و تنها سه نفر از پنج دموکرات معتقدند که او پیروز خواهد شد. یک چهارم رأی‌دهندگان مستقل فکر می‌کنند که او برنده خواهد شد.» این نظرسنجی هم‌چنین نشان داد که هریس همان رتبه‌بندی ضعیف بایدن را دارد. هر دو شرایط بدی دارند: بایدن ۴۳ درصد رأی مطلوب و ۵۴ درصد رأی نامطلوب و هریس ۴۲ درصد رأی مطلوب و ۵۲ درصد رأی نامطلوب دارند.

در همین‌حال، دموکرات‌ها هم در اوکراین و هم در غزه با بحران‌های فوری و مرگبار سیاست خارجی روبرو هستند. بایدن و تیم سیاست خارجی بی‌کفایت او، که با نفرت عجیب نسبت به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و حمایت مستمر خود، از جمله میلیاردها دلار کمک نظامی و اجتماعی از دولت ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، تحقیر می‌شوند، به جان هم افتاده‌اند. جنگ بد پیش می‌رود و پوتین آن‌چه را که می‌خواهد، در مورد قلمرو تصرف‌شدهٔ اوکراین در دست دارد.

تنها راه حل منطقی، گفتگوهای دیپلماتیک است و تاکنون دولت بایدن از شرکت در مذاکرات خودداری کرده است.

در غزهٔ آسیب‌دیده، جایی که تیم بایدن هم‌چنان در گفتگوهای غیرمستقیم با حماس و دیگران شرکت می‌کند، هیچ پیشرفتی در دستیابی به آتش‌بس مورد نیاز که حداقل، آزادی گروگان های اسرائیلی را در ازای آزادی اسرای فلسطینی فراهم کند، حاصل نشده است.

گیر قضیه در امتناع نتانیاهو از تعامل جدی با پشت کردن به مذاکرات، علیرغم اشاره‌های گاه به گاه مبنی بر امکان بازگشایی مذاکرات است. هدف او، همان‌طور که بارها و بارها گفته است، کشتن هر چه بیشتر رهبران و کادرهای حماس است. بمباران‌ها و حملات اسرائیل در غزه با صحنه‌های وحشتناکی از کشتار غیرنظامیان بدون هیچ مقاومت قابل توجهی از سوی بایدن یا تیم سیاست خارجی وی، با سرعت ادامه می‌یابد.

زمانی که در چهارشنبهٔ آینده نتانیاهو به دعوت جمهوری‌خواهان کنگره به واشنگتن بیاید، عملکرد ضعیف بایدن است که بدتر خواهد شد. رهبر تسلیم‌ناپذیر اسرائیل قرار است در جلسهٔ مشترک کنگره سخنرانی کند و هم‌چنین با بایدن، در صورت پاک شدن از کووید، و با هریس، جلسات عمومی و خصوصی داشته باشد.

 

به نقل از سابستک ۲۰ ژوئیه ۲۰۲۴

تاریخ انتشار : ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ ۳:۵۳ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

1 Comment

  1. مریم گفت:

    چه مقاله خوبی! واقعیت بازیگران سیرکی را هستی نیمی از انسانهای جهان در گروگان است، روشن می کند.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

سایه سنگین ۱۹۴۸: چگونه «نکبت» برای فلسطین یک فرآیند زنده و روزمره شد؟

در سطحی کلان‌تر از روایت‌های تاریخی و تحلیل‌های موردی، می‌توان استدلال کرد که «نکبت» نه صرفاً یک رخداد تاریخی با نقطه آغاز مشخص در سال ۱۹۴۸، بلکه نوعی منطق تاریخی-فضایی در حال تداوم است که رابطه میان قدرت، سرزمین و جمعیت را در یک چارچوب ساختاری بازتعریف کرده است. در این خوانش، ۱۹۴۸ نه لحظه پایان یک نظم پیشین، بلکه لحظه تثبیت یک الگوی جدید از سازمان‌دهی سیاسی فضا و جمعیت است؛ الگویی که قابلیت انطباق با شرایط تاریخی متغیر را در دهه‌های بعد حفظ کرده است.

مطالعه »

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

فارغ‌التحصیلان مطالعات خاورمیانه نتیجه گرفته اند که: «برکناری فانی پیام تکان‌دهنده‌ای به دانشجویان و محققان مطالعات خاورمیانه می‌فرستد مبنی بر اینکه تحقیق، تدریس، خدمات نهادی و بحث آزاد در مورد موضوعات حساس سیاسی، مانند جنگ جاری در ایران، مشمول سانسور سیاسی و تحریم‌های نهادی است. چنین پیامی نه تنها با ارزش‌های اصلی مأموریت آموزشی و علمی دانشگاه واشنگتن در تضاد است، بلکه با اصول آموزش دانشگاهی و آموزشی ما نیز مغایرت دارد، اصولی که ما را به تفکر انتقادی، مشارکت در بحث‌های علمی آزاد و مواجهه با سوالات سیاسی فوری با دقت و صداقت فرا می‌خواند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

وقتی «فقر» چهره زنانه پیدا می کند / زنان اولین قربانیان شوک‌های اقتصادی پی‌در‌پی

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام، سوسیالیسم احساسی

محاکمه مجدد احمدرضا حائری هم‌زمان با ادامه حبس او در قزل‌حصار

زادروز دکتر محمد مصدق؛ کابوس جاودانِ مستبدان، وابستگان و دشمنانِ حاکمیت ملت ایران، گرامی و مبارک باد

پیش به سوی اتحاد گسترده «چپ»:  برای میهن، نان، کار، خانه؛ برای کودک، مرد، زن، زندگی، آزادی

بررسی وضعیت اسف‌بار زندانیان زن در ایران