سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۴۳

سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۴۳

شرّ کبیر یا شرّ صغیر؟
از بین کامالا هریس یا دونالد ترامپ به زودی یک نفر رئیس جمهور منتخب ایالات متحده خواهند شد. در انتخاب بین این دو - که اغلب به ما گفته شده...
۱۵ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: ویت تان نگوین برگردان بفارسی گودرز اقتداری
نویسنده: ویت تان نگوین برگردان بفارسی گودرز اقتداری
وا أمي حبيبتي!
آه مادر! / آه مادرم / آه مادر نازنینم! / آواره‌ام اینک در خطوط شب / آواره‌ام در بی‌کران تاریک میهن غارت‌شده‌ام
۱۴ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: بیژن اقدسی
نویسنده: بیژن اقدسی
آن‌چه گذشت - تا سيزدهم آبان‌ماه
آیت‌الله علی خامنه‌ای هشدار داده است که در صورت تداوم حملات علیه ایران یا متحدان‌اش «پاسخی خرد کننده» به اسرائیل و ایالات متحده داده خواهد شد. و آقای پزشکيان می‌گويد،...
۱۴ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: بیژن رحمانیان
نویسنده: بیژن رحمانیان
مهاجرانِ بی‌وطن
صدایِ کلاغی از شاخکِ بید بلند است / در جادهِ مهِ گرفته‌ای گم شدم / مردی از میان مه و بوران پیدا شد / کودکانِ مهاجر در دلِ طوفانِی مهیب...
۱۳ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی
بايد بتوان اظهار نظر کرد
زیدآبادی: مشکلی که ما داریم این است که حکومت جمهوری اسلامی اجازه نمی‌دهد مسائل به درستی مطرح شوند. در اسرائیل هر تصمیمی که گرفته‌شود، روزنامه‌نگاران، تحلیل‌گران، سیاستمداران چه در کنست...
۱۳ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
اعدام، زندان
به گزارش وب‎‎سايت هه‌‎نگاو در ماه اکتبر، دهم مهرماه تا دهم آبان‎ماه؛ دست‌کم ۱۶۱ زندانی در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران اعدام شده‌اند. نه شهروند افغانستان و پنج زن در ميان...
۱۲ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: میز خبر
نویسنده: میز خبر
ایران، اسرائیل و سؤالات سرنوشت‌ساز
صرف‌نظر از مسیر طی‌شده در سیاست ایران در چهار دهه گذشته، و وضعیت خاورمیانه در هشت دهه گذشته؛ ایران در یک سال گذشته (بعد از ۷ اکتبر) با منطقی ژئوپلتیک،...
۱۲ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: میز خبر
نویسنده: میز خبر

گفته‌هایی چند پیرامون رفراندوم

راست است که نظريه تحول طلبي در آخر مسير خود به نظريه انقلاب منتج ميشود؛ اما ضرورتا طرح تحول طرح انقلاب نيست. همچنانکه لزوما طرح اصلاحات طرح دفاع از جمهوري اسلامي نبود. و درست طرح رفراندم ميتواند يکي از آن نقاطي باشد که ضمن حفظ فاصله خود با انقلاب (انقلابي که هنوز شرايط آن آماده نيست) بنوعي وضوح گر سايههاي ميان دو دوران متفاوت اصلاح طلبي و تحول طلبي باشد.

ـ به نظر من شعار رفراندوم را باید بر بسترعمومی وضع موجود تحلیل کرد. دقیقتر اینکه؛ باید مشخصه جامعه را در یک دوران تشخیص داده و بر مبنای آن برنامه گذار یا تحول را مطرح کرد. بعد از شکست پروژه اصلاح طلبی جامعه ما از یک دوران هشت ساله گفتمان اصلاح طلبی گذار کرده و اکنون به شرایط نوینی رسیده است. اکنون دیگر گفتمان اصلاح طلبی گفتمان مسلط نیست و این به معنای گذار به دوران دیگری است. دورانی که اگر چه هنوز تصویر زیاد دقیق و واضحی از آن نداشته باشیم. و البته این درست مشخصه میان هر دو دوران متفاوتی است. معمولا وقتی جامعه فازی را پشت سر میگذارد و به فازی دیگر پای مینهد؛ دوران میانی نامشخص مبهم و سایه مانندی را طی میکند که در آن هنوز گرایشات مسلط کاملا واضح نشدهاند. و درست همین عدم وضوح است که بسیاری را هنوز در پیچ و تابهای قدیم نگه میدارد و جرات دفاع از آن را میدهد. بویژه اینکه دوران جدید از لحاظ طرح سیاست؛ سازوکارهای جدید خود را میطلبد. بنابراین خود پذیرش دوران تحول بناچار ما را به گزینش طرحهای تحول طلبانه فرا میخواند که فراتر از اصلاح وضع موجود است.

ـ اگر ما این وضع عمومی را قبول داشته باشیم بیگمان زاویه نقد ما به این طرح نیز فرق خواهد کرد. اما حاملان این زاویه نیز خود در نفی شعار رفراندوم به چندین گروه تقسیم میشوند: تحول طلبان غیر مسالمت آمیز و تحول طلبان مسالمت آمیز. و درحد فاصل این دو منتقدان غیر نفی گرایی هستندکه ضمن قبول طرح رفراندم سعی میکنند به آن وضوح بیشتری بخشیده و تمهیدات عملی آن را آماده سازند.

ـ راست است که نظریه تحول طلبی در آخر مسیر خود به نظریه انقلاب منتج میشود؛ اما ضرورتا طرح تحول طرح انقلاب نیست. همچنانکه لزوما طرح اصلاحات طرح دفاع از جمهوری اسلامی نبود. و درست طرح رفراندم میتواند یکی از آن نقاطی باشد که ضمن حفظ فاصله خود با انقلاب( انقلابی که هنوز شرایط آن آماده نیست) بنوعی وضوح گر سایههای میان دو دوران متفاوت اصلاح طلبی و تحول طلبی باشد.

ـ پذیرش دوران تحول طلبی بیگمان صحنه سیاسی جامعه را به قبول ریسک میکشاند و متناسب و در هماهنگی با برآمد نیروهای بطن جامعه؛ صحنه سیاسی وارد گود طرح راهکارهای تحول میشود. و طرح رفراندم اکنون آن طرحی است که بنابر وضعیت آرایش نیروهای داخل جامعه از درون خود جامعه امکان بروز یافته است و اپوزیسیون را به پشتیبانی از خود فرا خوانده است. البته هیچ طرحی از قبل تضمین شده نیست. همچنانکه طرح فوری بیست و پنج ساله سرنگونی رژیم هیچ ضمانتی نداشت ولی باز یک طرح بوده و هنوز هم هست! و فراتر از آن؛ هماهنگی با طرحهای درون کشوری امکان مانور احزاب اپوزیسیون را شدت بخشیده و بدین وسیله به حضور آنان در جامعه یاری رسانیده و آنان را زنده تر و شادابتر میکند.

ـ آنانی که میگویند رفراندم زمینه عینی رئالیزه کردن خود را ندارد و در عین حال به همان شعار قدیمی سرنگون طلبی خود چسبیدهاند آیا از خود پرسیده اند که در طول این همه سال چه زمینه های عینی برای رئالیزه کردن این طرح وجود داشت که هنوز که هنوز است نازا مانده است؟

ـ و نیز باید به غرور حزبی اشاره کرد. در تاریخ ما جنبش ها حرکت ها و فعالیت های اجتماعی که هنوز هیچ حزب سیاسی صاحب آن نیست احزاب ما را فورا به خود میکشاند و در هماهنگی و فعالیت مشترک با آنها هیچ شرط از پیش تعین شده ای ندارند. اما به محض اینکه این جنبشها و حرکات سازمان یافته شوند و احزاب مذکور خود در آن حضور نداشته باشند فورا شرط و شروطها آغاز میشوند. و این درست همان غرور حزبی و یا به گفته بهتر منافع سازمانی است که تعین کننده میشود نه منافع آن جنبش و حرکت اجتماعی. و در مورد رفراندم نیز ما شاهد تکرار همین برخوردهستیم. 

 

تاریخ انتشار : ۱۶ دی, ۱۳۸۳ ۶:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آن‌چه گذشت – تا سیزدهم آبان‌ماه

آیت‌الله علی خامنه‌ای هشدار داده است که در صورت تداوم حملات علیه ایران یا متحدان‌اش «پاسخی خرد کننده» به اسرائیل و ایالات متحده داده خواهد شد. و آقای پزشکیان می‌گوید، اگر اسرائیل برقراری آتش‌بس را بپذیرد، ممکن است پاسخ ایران به اسرائیل ملایم‌تر باشد.

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها

یاد فریبرز بهادری را گرامی می‌داریم!

روحیه پرشور در دفاع از زحمت‌کشان و آرمان های مردمی موجب محبوبیت شاخص فریبرز بهادری در روحیهٔ پرشور در دفاع از زحمت‌کشان و آرمان‌های مردمی موجب محبوبیّت شاخص فریبرز بهادری در میان اهالی مسجدسلیمان و یاران او بود. وی که دوران سخت زندان در جمهوری اسلامی را هم با ایستادگی پشت سر گذاشت، در تمام سال‌های مهاجرت و دوری از وطن نیز هم‌چنان بر آرمان‌های مردمی و عدالت‌خواهانه پایدار ماند …

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

شرّ کبیر یا شرّ صغیر؟

وا أمی حبیبتی!

آن‌چه گذشت – تا سیزدهم آبان‌ماه

مهاجرانِ بی‌وطن

باید بتوان اظهار نظر کرد

اعدام، زندان