سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۵:۴۰

سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۵:۴۰

اسماعیل عبدی مجبور به ترک ایران شد
 اسماعیل عبدی بعد از خروج از ایران در مورد شرایطی که او را مجبور به خروج از کشور کرد، می گوید: «سپاه پاسداران از من شکایتی کرد. پرونده‌ام که به...
۹ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار کارگری سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع
اخبار و شواهد برخی شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی چند روز پیش گروهی از معلمان بازنشسته در پایتخت نشان می‌دهد برای پراکنده کردن و پایان این تجمع از اسپری فلفل...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: فریبا نظری
نویسنده: فریبا نظری
ناقوس نتردام
هوای مه آلودیست... و باغ انبوه و پوشیده از درختان... صبح زود است. صدای عوعوی سگ‌ها به گوش می‌رسد و «ما» کشیدن گاوان و ناله‌ی گوساله‌ها از گوشه‌ی دیگر باغ...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
غزه ویران شد، اما حماس دست نخورده مانده است
پس از آغاز آتش‌ بس، مشخص شد که حماس همچنان نوارغزه را در کنترل خود دارد: نیروهای امنیتی و مقامات را کنترل می‌کند و از نظر مردم منفور نشده و...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی
کریستین ماریا هایده امان پور: خبرنگاری توانا، شجاع و متعهد به حقیقت
وجه تمایز کریستین امان پور  نسبت به برخی از همکاران خبرنگار خود، تیزبینی و نگرشی مستقل و منصفانه، و انسانی به مسائل و مشکلات دنیا است
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
خطر اعدام قریب الوقوع بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی درپی انتقال به مکانی نامعلوم
صبح امروز دو زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات ۱۴۰۱ به‌نام‌های بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی از زندان اوین جهت اجرای حکم به مکانی نامعلوم منتقل شدند. گفته شده...
۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
تکانه های انتخاب ترامپ در منطقه و جهان
آخرین انتخابات در آمریکا به انتخاب مجدد ترامپ منجر شد و هم زمان با پیروزی قاطع جمهوری خواهان در انتخابات مجلس نمایندگان وسنا، کنترل این دو نهاد بسیار مهم هم...
۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: م. نوید
نویسنده: م. نوید

گفتگوی رادیو رسانه با دکتر فرخ ندیم پیرامون زلزله اقیانوس هند

کدام عوامل به فاجعهء طبيعی زلزلهء تسونامی چنين دامنهء گسترده‌ای بخشيدند؟ آيا مهار اين فاجعه ميسر بوده است؟ آيا بايد منتظر فجايعی با عواقب مشابه در آينده نيز باشيم؟ در اين باره گفتگويی داريم با آقای دکتر فرخ نديم، رئيس مرکز تحقيقات سوانح طبيعی در نروژ.

آقای ندیم لطفاً ابتدا توضیح بدهید زلزلهء تسونامی چه هست و تفاوت‌هایش با زلزلهء طبیعی کدام است؟
آن چه سونامی را به وجود می‌آورد، زلزله‌هایی هستند که در کف دریا یا کف اقیانوس‌ها اتفاق می‌افتند و دلیل این که سونامی به وجود می‌آید این است که این زلزله‌ها باعث حرکت‌های ناگهانی کف دریا می‌شوند. این حرکت‌ها به دو صورت می‌تواند باشد، مثلاً در زلزلهء شدیدی که الان در اندونزی اتفاق افتاد، این حرکت در جهت گسل‌هایی بود که زلزله را به وجود آوردند، و چون این زلزله خیلی قوی بود، حرکت این گسل‌ها در سطح دریا هم چندین متر حرکت ناگهانی به طول فکر می‌کنم حدود هزار کیلومتر به وجود آورد و سونامی را شروع کرد. در بعضی حالت‌های دیگر زلزله یک لغزش زیردریایی ایجاد می‌کند که این لغزش‌های زیردریایی خود یک حرکت ناگهانی ایجاد می‌کنند که منجر به وقوع یک سونامی می‌شود، یک مثال در این مورد زلزله‌ای بود که در دههء ۹۰ قرن گذشته در گینهء نو اتفاق افتاد که آن سونامی هم حدود دو هزار نفر را کشت. سونامی‌هایی که در اثر لغزش‌های زیردریایِی به وجود می‌آیند، معمولاً منطقهء خیلی کم‌تری را تحت تاثیر قرار می‌دهند. به این صورت نیست که مثلاً تمام کشورهایی که در سواحل یک اقیانوس واقع باشند، تحت تاثیر قرار گیرند.

گفته می‌شود این زلزله یکی از بزرگ‌ترین سوانح طبیعی صدسالهء اخیر است. آیا منظور به لحاظ شدت زلزله بوده است یا به لحاظ خساراتی که وارد آورد؟
به هر دو دلیل. از لحاظ شدت زلزله این پنجمین زلزلهء شدیدی است که اصلاً تا به حال در تاریخ ثبت شده است. البته خوب ما قبل از سال ۱۹۰۰ نمی‌توانستیم زلزله‌ها را ثبت کنیم، ولی می‌توانیم بگوییم که در صد سال گذشته این یکی از شدیدترین زلزله‌هایی بوده که کلاً در دنیا اتفاق افتاده است. از لحاظ تعداد افرادی هم که کشته شده‌اند، متاسفانه این یکی از بزرگ‌ترین سوانح طبیعی بوده که اتفاق افتاده است. ولی خوب چندین سال که به عقب برگردیم در نتیجهء سیلی که سال ۱۹۹۱ در بنگلادش آمده بود، حدود ۱۵۰ هزار نفر کشته شدند، که این تعداد تقریباً برابر کشته‌شدگان همین زلزله است و سال ۱۹۷۱ باز هم در بنگلادش به خاطر سیل و توفان حدود ۳۰۰ هزار نفر کشته شدند. متاسفانه هر ۱۰، ۱۵ سال یک بار چنین فاجعه‌ای در یک جای دنیا اتفاق می‌افتد.

عواملی که باعث شدند خسارات این قدر سنگین باشند، چه‌ها بودند؟
شاید بزرگترین فاکتوری که در این اتفاق به خصوص میتوانست زندگی خیلی‌ها را نجات دهد، این می‌بود که ملت می‌دانستند که چه اتفاقی دارد می‌افتد. مثلاً در جریان وقوع سونامی در خیلی از مناطق قبل از این که موج اصلی سونامی بیاید، آب اقیانوس اول عقب رفته بود. در خیلی از سونامی‌ها اتفاق می‌افتد که اول آب دریا یک مقدار خیلی زیادی عقب می‌رود و بعد از چند دقیقه موج اصلی سونامی می‌آید. شما باید در نظر داشته باشید که در هنگام وقوع سونامی همان چند دقیقه می‌تواند جان صدها هزار نفر را نجات بدهد، اگر آن‌ها بدانند که چگونه باید عکس‌العمل نشان بدهند. مثلاً در سری‌لانکا و خیلی جاهای تایلند وقتی که آب عقب رفته بود، مردم رفته بودند که ماهی‌هایی را که در کف خشک دریا بود، جمع کنند. که بعد که موج آمد، آن‌ها دیگر شانسی نداشتند، ولی یک سری از قبیله‌های کولی در تایلند که از اجدادشان شنیده بودند که وقتی که آب عقب می‌رود، آن‌ها باید فوراً خودشان را به بلندترین نقطهء آن منطقه برسانند، به این طریق عکس‌العمل نشان دادند و هیچ کدام‌شان در این سونامی کشته نشد. در اخبار هم خیلی‌ها گفتند که اگر سیستم هشداردهی از قبل وجود داشت، جان خیلی‌ها نجات پیدا می‌کرد -مثل آن سیستمی که در کشورهای اطراف اقیانوس آرام وجود دارد- ولی خوب مدت خیلی طولانی‌ای طول می‌کشد که آن‌ مکانیزم‌ها را راه بیاندازید و این طور نیست که فقط وقتی که زلزله می‌آید به دیگران خبر بدهد. آن‌ها هم باید به یک صورتی به تمام کسانی که در خطر هستند، این خبر را برسانند و کسانی هم که در خطر هستند باید بدانند که چگونه باید عکس‌العمل نشان بدهند، و این مسئله‌ای نیست که بشود مثلاً در چند ماه یا حتی چند سال چنین سیستمی را کار گذاشت و به راه انداخت.

آقای ندیم آیا عوامل اجتماعی – جمعیتی مثلاً تراکم جمعیت در کلان‌شهرها و اصلاً واقعیت وجود کلان‌شهرها باعث نمی‌شود که امروزه روز سوانح طبیعی با خسارت بیش‌تری همراه باشند؟
مسلماً وقتی تراکم جمعیت در جاهایی که در معرض یک چنین سوانح طبیعی قرار می‌گیرند،خیلی بالاست، کسانی که جان‌شان در خطر است تعدادشان بیش‌تر است و کسانی هم که کشته می‌شوند تعدادشان بیش‌تر است. ولی در کشورهایی مثل سری‌لانکا یا بنگلادش یا هندوستان تراکم جمعیت به طور کلی زیاد است و بخش بزرگی از این‌ تراکم جمعیت هم نزدیک دریاست، چون در آن جا آدم می‌تواند ماهی‌گیری کند، می‌تواند کارهای تجارتی کند و این مسئلهء جدیدی نیست. شاید چیزی که در این مورد جدید است تعداد توریست‌های اروپایی و استرالیایی و آمریکایی بوده که این دفعه در معرض عواقب فاجعه قرار گرفته‌اند و این واقعیت که مثلاً در تایلند افرادی از این همه ملیت‌های مختلف کشته شده‌اند. این پدیدهء جدیدی است، ولی اگر کل تعداد کشته‌شدگان را در نظر بگیریم، مثلاً اگر این سونامی بیست سال پیش هم اتفاق می‌افتاد، باز هم تلفاتش خیلی کم‌تر از الان نمی‌شد، ولی خوب شاید تعداد ملیت‌هایی که تحت تاثیر آن قرار می‌گرفتند، کم‌تر می‌بود.

اشاره کردید که هر ۱۰ ـ ۱۵ سال یک بار ما شاهد سوانحی با این میزان خسارات بوده‌ایم. آیا معنایش این است که در خلال ۱۰، ۱۵ سال آینده هم باید منتظر سانحه‌ای با این ابعاد باشیم؟
خوب حوادث این چنینی را که نمی‌شود پیش‌گیری کرد. این‌ها حوادث طبیعی هستند و این چیزی است که همیشه در کرهء زمین اتفاق می‌افتد. کاری که می‌شود کرد آن است که می‌شود آدم مطالعات علمی بکند ببیند چه مناطق بیش‌تر در معرض این خطرات هستند، اگر مثلاً بعضی از شهرها یا بعضی از روستاها در مناطق خطرناکی هستند، می‌توان آن‌ها را به جاهای کم‌خطرتر منتقل کرد، یک مقداری هم باید به کسانی که در خطر هستند، آموزش بدهند که در هنگامی که چنین وقایعی اتفاق می‌افتد، چگونه واکنش نشان دهند. اگر سونامی باشد، همان که مثلاً اگر آب عقب رفت، آدم باید فوری خودش را به جاهای بلند برساند، اگر فکر زلزله باشیم تنها راه چاره‌اش آن است که ساختمان‌هایی که می‌سازند، مقاوم در مقابل زلزله باشد، اگر فکر سیل باشیم، خوب باید در مناطقی که در خطر سیل هستند، خانه‌سازی نشود، مسیرها را آزاد نگاه دارند، و همین طور هر سانحهء طبیعی کارهایی برایش می‌شود کرد، ولی خوب جلوی سوانح طبیعی را نمی‌شود گرفت. و متاسفانه با تکنولوژی هیچ‌وقت نمی‌شود مسئله را کاملاً حل کرد. 

تاریخ انتشار : ۱۵ دی, ۱۳۸۳ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اسماعیل عبدی مجبور به ترک ایران شد

معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع

ناقوس نتردام

غزه ویران شد، اما حماس دست نخورده مانده است

کریستین ماریا هایده امان پور: خبرنگاری توانا، شجاع و متعهد به حقیقت

خطر اعدام قریب الوقوع بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی درپی انتقال به مکانی نامعلوم