پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۴

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۴

در دور دوم انتخابات، با رای " نه" به جلیلی شرکت می‌کنیم!
اگر در دور اول "نه" به شرکت در انتخابات، شاکله نظام ونظارت استصوابی را هدف قرار داد و در همه ارکان نظام و در دل و جان مردم تاثیر خود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!
در دور دوم انتخابات، دو نامزدی که در برابر هم قرار می‌گیرند، هر چند در وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ولی فقیه مشترک‌اند، اما به لحاظ اهداف، گرایشات، تعلق...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران
ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!
تا نظام جمهوری اسلامی پابرجا است وضع را نمی‌شود از این بهتر کرد اما می‌شود بسا بدتر کرد. براندازی نه فعلا ممکن است نه فعلا مطلوب. آیا انتخاب میان بد...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ياسر ميردامادی
نویسنده: ياسر ميردامادی
اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا
هستهٔ سخت قدرت، بر اساس منافع خود و بر پایهٔ یک خطای محاسباتی رضایت داده است که انتخابات را حداقل نیمه‌رقابتی کند. جامعه زخم‌های عمیقی از سیاست‌های حاکمیت بر روح...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سياوش - ايران
نویسنده: سياوش - ايران
دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»
«ث ژ ت» هرگز خود را در پناهگاه مخفی نکرده است و همواره حتی به قیمت تحمل ضربات شدید مواضع شجاعانه‌ای که لازم بوده را اتخاذ کرده است؛ به عنوان...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی

گفتگوی رادیو رسانه با دکتر فرخ ندیم پیرامون زلزله اقیانوس هند

کدام عوامل به فاجعهء طبيعی زلزلهء تسونامی چنين دامنهء گسترده‌ای بخشيدند؟ آيا مهار اين فاجعه ميسر بوده است؟ آيا بايد منتظر فجايعی با عواقب مشابه در آينده نيز باشيم؟ در اين باره گفتگويی داريم با آقای دکتر فرخ نديم، رئيس مرکز تحقيقات سوانح طبيعی در نروژ.

آقای ندیم لطفاً ابتدا توضیح بدهید زلزلهء تسونامی چه هست و تفاوت‌هایش با زلزلهء طبیعی کدام است؟
آن چه سونامی را به وجود می‌آورد، زلزله‌هایی هستند که در کف دریا یا کف اقیانوس‌ها اتفاق می‌افتند و دلیل این که سونامی به وجود می‌آید این است که این زلزله‌ها باعث حرکت‌های ناگهانی کف دریا می‌شوند. این حرکت‌ها به دو صورت می‌تواند باشد، مثلاً در زلزلهء شدیدی که الان در اندونزی اتفاق افتاد، این حرکت در جهت گسل‌هایی بود که زلزله را به وجود آوردند، و چون این زلزله خیلی قوی بود، حرکت این گسل‌ها در سطح دریا هم چندین متر حرکت ناگهانی به طول فکر می‌کنم حدود هزار کیلومتر به وجود آورد و سونامی را شروع کرد. در بعضی حالت‌های دیگر زلزله یک لغزش زیردریایی ایجاد می‌کند که این لغزش‌های زیردریایی خود یک حرکت ناگهانی ایجاد می‌کنند که منجر به وقوع یک سونامی می‌شود، یک مثال در این مورد زلزله‌ای بود که در دههء ۹۰ قرن گذشته در گینهء نو اتفاق افتاد که آن سونامی هم حدود دو هزار نفر را کشت. سونامی‌هایی که در اثر لغزش‌های زیردریایِی به وجود می‌آیند، معمولاً منطقهء خیلی کم‌تری را تحت تاثیر قرار می‌دهند. به این صورت نیست که مثلاً تمام کشورهایی که در سواحل یک اقیانوس واقع باشند، تحت تاثیر قرار گیرند.

گفته می‌شود این زلزله یکی از بزرگ‌ترین سوانح طبیعی صدسالهء اخیر است. آیا منظور به لحاظ شدت زلزله بوده است یا به لحاظ خساراتی که وارد آورد؟
به هر دو دلیل. از لحاظ شدت زلزله این پنجمین زلزلهء شدیدی است که اصلاً تا به حال در تاریخ ثبت شده است. البته خوب ما قبل از سال ۱۹۰۰ نمی‌توانستیم زلزله‌ها را ثبت کنیم، ولی می‌توانیم بگوییم که در صد سال گذشته این یکی از شدیدترین زلزله‌هایی بوده که کلاً در دنیا اتفاق افتاده است. از لحاظ تعداد افرادی هم که کشته شده‌اند، متاسفانه این یکی از بزرگ‌ترین سوانح طبیعی بوده که اتفاق افتاده است. ولی خوب چندین سال که به عقب برگردیم در نتیجهء سیلی که سال ۱۹۹۱ در بنگلادش آمده بود، حدود ۱۵۰ هزار نفر کشته شدند، که این تعداد تقریباً برابر کشته‌شدگان همین زلزله است و سال ۱۹۷۱ باز هم در بنگلادش به خاطر سیل و توفان حدود ۳۰۰ هزار نفر کشته شدند. متاسفانه هر ۱۰، ۱۵ سال یک بار چنین فاجعه‌ای در یک جای دنیا اتفاق می‌افتد.

عواملی که باعث شدند خسارات این قدر سنگین باشند، چه‌ها بودند؟
شاید بزرگترین فاکتوری که در این اتفاق به خصوص میتوانست زندگی خیلی‌ها را نجات دهد، این می‌بود که ملت می‌دانستند که چه اتفاقی دارد می‌افتد. مثلاً در جریان وقوع سونامی در خیلی از مناطق قبل از این که موج اصلی سونامی بیاید، آب اقیانوس اول عقب رفته بود. در خیلی از سونامی‌ها اتفاق می‌افتد که اول آب دریا یک مقدار خیلی زیادی عقب می‌رود و بعد از چند دقیقه موج اصلی سونامی می‌آید. شما باید در نظر داشته باشید که در هنگام وقوع سونامی همان چند دقیقه می‌تواند جان صدها هزار نفر را نجات بدهد، اگر آن‌ها بدانند که چگونه باید عکس‌العمل نشان بدهند. مثلاً در سری‌لانکا و خیلی جاهای تایلند وقتی که آب عقب رفته بود، مردم رفته بودند که ماهی‌هایی را که در کف خشک دریا بود، جمع کنند. که بعد که موج آمد، آن‌ها دیگر شانسی نداشتند، ولی یک سری از قبیله‌های کولی در تایلند که از اجدادشان شنیده بودند که وقتی که آب عقب می‌رود، آن‌ها باید فوراً خودشان را به بلندترین نقطهء آن منطقه برسانند، به این طریق عکس‌العمل نشان دادند و هیچ کدام‌شان در این سونامی کشته نشد. در اخبار هم خیلی‌ها گفتند که اگر سیستم هشداردهی از قبل وجود داشت، جان خیلی‌ها نجات پیدا می‌کرد -مثل آن سیستمی که در کشورهای اطراف اقیانوس آرام وجود دارد- ولی خوب مدت خیلی طولانی‌ای طول می‌کشد که آن‌ مکانیزم‌ها را راه بیاندازید و این طور نیست که فقط وقتی که زلزله می‌آید به دیگران خبر بدهد. آن‌ها هم باید به یک صورتی به تمام کسانی که در خطر هستند، این خبر را برسانند و کسانی هم که در خطر هستند باید بدانند که چگونه باید عکس‌العمل نشان بدهند، و این مسئله‌ای نیست که بشود مثلاً در چند ماه یا حتی چند سال چنین سیستمی را کار گذاشت و به راه انداخت.

آقای ندیم آیا عوامل اجتماعی – جمعیتی مثلاً تراکم جمعیت در کلان‌شهرها و اصلاً واقعیت وجود کلان‌شهرها باعث نمی‌شود که امروزه روز سوانح طبیعی با خسارت بیش‌تری همراه باشند؟
مسلماً وقتی تراکم جمعیت در جاهایی که در معرض یک چنین سوانح طبیعی قرار می‌گیرند،خیلی بالاست، کسانی که جان‌شان در خطر است تعدادشان بیش‌تر است و کسانی هم که کشته می‌شوند تعدادشان بیش‌تر است. ولی در کشورهایی مثل سری‌لانکا یا بنگلادش یا هندوستان تراکم جمعیت به طور کلی زیاد است و بخش بزرگی از این‌ تراکم جمعیت هم نزدیک دریاست، چون در آن جا آدم می‌تواند ماهی‌گیری کند، می‌تواند کارهای تجارتی کند و این مسئلهء جدیدی نیست. شاید چیزی که در این مورد جدید است تعداد توریست‌های اروپایی و استرالیایی و آمریکایی بوده که این دفعه در معرض عواقب فاجعه قرار گرفته‌اند و این واقعیت که مثلاً در تایلند افرادی از این همه ملیت‌های مختلف کشته شده‌اند. این پدیدهء جدیدی است، ولی اگر کل تعداد کشته‌شدگان را در نظر بگیریم، مثلاً اگر این سونامی بیست سال پیش هم اتفاق می‌افتاد، باز هم تلفاتش خیلی کم‌تر از الان نمی‌شد، ولی خوب شاید تعداد ملیت‌هایی که تحت تاثیر آن قرار می‌گرفتند، کم‌تر می‌بود.

اشاره کردید که هر ۱۰ ـ ۱۵ سال یک بار ما شاهد سوانحی با این میزان خسارات بوده‌ایم. آیا معنایش این است که در خلال ۱۰، ۱۵ سال آینده هم باید منتظر سانحه‌ای با این ابعاد باشیم؟
خوب حوادث این چنینی را که نمی‌شود پیش‌گیری کرد. این‌ها حوادث طبیعی هستند و این چیزی است که همیشه در کرهء زمین اتفاق می‌افتد. کاری که می‌شود کرد آن است که می‌شود آدم مطالعات علمی بکند ببیند چه مناطق بیش‌تر در معرض این خطرات هستند، اگر مثلاً بعضی از شهرها یا بعضی از روستاها در مناطق خطرناکی هستند، می‌توان آن‌ها را به جاهای کم‌خطرتر منتقل کرد، یک مقداری هم باید به کسانی که در خطر هستند، آموزش بدهند که در هنگامی که چنین وقایعی اتفاق می‌افتد، چگونه واکنش نشان دهند. اگر سونامی باشد، همان که مثلاً اگر آب عقب رفت، آدم باید فوری خودش را به جاهای بلند برساند، اگر فکر زلزله باشیم تنها راه چاره‌اش آن است که ساختمان‌هایی که می‌سازند، مقاوم در مقابل زلزله باشد، اگر فکر سیل باشیم، خوب باید در مناطقی که در خطر سیل هستند، خانه‌سازی نشود، مسیرها را آزاد نگاه دارند، و همین طور هر سانحهء طبیعی کارهایی برایش می‌شود کرد، ولی خوب جلوی سوانح طبیعی را نمی‌شود گرفت. و متاسفانه با تکنولوژی هیچ‌وقت نمی‌شود مسئله را کاملاً حل کرد. 

تاریخ انتشار : ۱۵ دی, ۱۳۸۳ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در دور دوم انتخابات، با رای ” نه” به جلیلی شرکت می‌کنیم!

حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!

چرا به پزشکیان رأی می دهم!

باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!

ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!

اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا