دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۰

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۰

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی

گفتگو با آقای مسعود مردوخی

با اوضاع کنونی برگشتن به شرایط قبل از رفراندوم، هم برای نیروهای داخلی کرد و هم برای دولت عراق، دشوار به نظر می‌رسد. باید علاوه بر یک درگیری نظامی سنگین، منتظر انشقاق‌های تازه‌ای در رهبری و احزاب کردی بود، که به‌نوبه‌ی خود به‌احتمال بالا از یک پروسه‌ی جنگ داخلی احزاب خواهد گذشت

در باره تحولات اقلیم کردستان عراق و تأثیرات این تحولات بر صحنه سیاسی حال و آینده عراق و منطقه!

آقای مسعود مردوخی گرامی!

اقلیم کردستان عراق، رفراندوم برای استقلال از عراق را پشت سر گذاشت و  در  آن، بالای ۷۲ درصد از مردم در رفراندوم شرکت کردند و بیش از ۹۰ درصد از شرکت‌کنندگان در همه‌پرسی به خواست استقلال “آری” گفتند. اقلیم اکنون سخت در کشاکش سیاسی پیرامون چگونگی تحقق نتیجه رفراندومی است که برگزار کرد. هم ازاین‌رو  واقعه رخ‌داده از جوانب مختلف موردبحث و فحص قرارگرفته زیرا  که تأثیرات معینی هم در تحولات سیاسی کشور عراق دارد و هم در تحولات منطقه و بین‌المللی. این تحولات به‌ویژه در کشورهای همسایه عراق مانند ایران، ترکیه و سوریه مشهود بوده، و آنان را بشدت تحت تأثیر خود گرفته است.

در همین رابطه گروه کار ملی-قومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تصمیم گرفت، تا با انجام مصاحبه با صاحب‌نظران و کنشگران در عرصه مسائل ملی-قومی به‌ویژه  “مسئله کرد”، طیفی از دیدگاه‌ها در این زمینه را در معرض افکار عمومی قرار دهد. ما می‌کوشیم تا به سهم خود و از این طریق  به امر روشنگری  دراین‌باره و چالش‌های آتی و حال دولت اقلیم کردستان و کشورهای منطقه یاری‌رسانیم.

از شما تقاضا داریم که با پاسخ به این سؤالات، در روشنی بخشی به تحولات اقلیم کردستان عراق و تأثیرات این تحولات بر صحنه سیاسی حال و آینده عراق و منطقه مشارکت کنید و پیشاپیش ما را سپاسگزار خود کنید.

 

گروه کار ملی-قومی سازمان فداییان خلق ایران اکثریت

 12 اکتبر ۲۰۱۷

 ——————–

  در ٢۵ سپتامبر رفراندوم همەپرسی استقلال در اقلیم کردستان برگزار شد کە در آن اکثریت قابل ملاحظەای رأی آری بە استقلال کردستان دادند. بە نظر شما چە عواملی بخش مهمی از نیروهای سیاسی را بە برگزاری این رفراندوم تشویق کرد؟

 به نظر می‌رسد که گردانندگان همه‌پرسی، قبلاً تلاش‌هایی را برای جلب پشتیبانی دول خارجی به عمل‌آورده‌اند و احتمالاً توافق‌های صریح یا ضمنی چند قدرت ازجمله آمریکا و اسرائیل و احتمالاً جناح‌هایی از حکومت‌های همسایه را نیز به دست آورده باشند، و ازآنجاکه از استقبال داخلی هم اطمینان داشتند، می‌پنداشتند که با انجام رفراندوم آراء مردد جهانی را هم، در مقابل عمل انجام‌شده به سود خود برگردانند . به همین لحاظ نمی‌توان گفت که بدون تمهیدات، دست به رفراندوم زده‌اند. اما محاسبهٔ اشتباه در منافع و موازنهٔ قدرت‌های منطقه، و تحریک نیروهای چنگ افروز داخلی و خارجی، به‌اضافهٔ نبرد قدرت داخلی، باعث لغزیدن بر پوست خربزه‌ای شد که مستقیم یا غیرمستقیم، از جانب محافل ذینفع در ایجاد جنگ و ناآرامی، بر راه گردانندگان رفراندوم گذاشتند. 

 آیا اقلیم کردستان، تمهیدات لازم را تدارک دیدە بود؟

مراجعه به مردم و استفاده از روش دموکراتیک برای نیل به استقلال، بی‌تردید برگ  نیرومندی در دست حکومت  اقلیم است. اما تضاد و تناقض اصل استقلال در شرایط فعلی با واقعیت‌های عینی منطقه،علیرغم شیوهٔ دموکراتیک نیل به آن، ظرفیت، بهانه و امکانات نیرومندی در اختیار محافل جنگ‌افروز جهانی و منطقه‌ای می‌گذارد. 

 قوی‌ترین و ضعیف‌ترین جوانب این رفراندوم کدام می‌باشند؟

 ارزیابی واقعی پیامدهای اقتصادی و سیاسی رفراندوم، در حال حاضر،اندکی زود به نظر می‌رسد، اما بالا گرفتن تنش‌های سیاسی میان نیروهای کرد، زمزمه‌های وقوع کودتا در ماجرای کرکوک، جنگ و تجاوز و کوچ خانوارها، همگی نشانه‌های بدخیمی از پیامدهای سیاسی و بالطبع اجتماعی و اقتصادی رفراندوم را عرضه می‌کنند. 

 بە نظر شما وضعیت داخلی اقلیم، از لحاظ اقتصادی و سیاسی، بعد از برگزاری رفراندوم بدتر شدە است یا بهتر؟

 ازآنجاکه استقلال یک امر میان دولتی نیز هست، عدم استقبال کافی و لازم بین‌المللی از نتیجهٔ رفراندوم، رهبری کرد را در اعلام فوری استقلال، با خطر سقوط و یا در بهترین حالت تضعیف قدرت مواجه می‌کند، اما حفظ این نتیجه به‌عنوان عامل فشار در معاملات سیاسی بیشتر مقرون‌به‌صرفه است تا اعلام فوری استقلال. 

 با توجە بە موفقیت رفراندوم در جلب رأی آری، چرا اعلام استقلال نشد؟

 در صورت پافشاری رهبری کرد بر اعلام استقلال و تداوم مخالفت جهانی، یک برخورد نظامی سنگین، اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

 شما پیامدهای تداوم مخالفت جامعە جهانی با امر رفراندوم را چگونە می‌بینید؟

 باید توجه داشت که هیچ‌کدام از دولت‌های مذکور منافع یکسانی در کردستان ندارند، وجود عراقی ضعیف و درگیر جنگ، راه نفوذ و گسترش قدرت‌های جنگی ایران و  ترکیه را در عراق و منطقه هموار می‌سازد. به همین لحاظ بازی دوپهلوی حمایت پنهان و مخالفت آشکار آن‌ها را نباید ازنظر دور داشت. به همین لحاظ   همگرایی آن‌ها حامل وجوهی متناقض از کاهش و تشدید بحران در کردستان خواهد بود. 

 آیا بە نظر شما امکان درگیری نظامی وجود دارد؟

 درگیری نظامی به وجود آمده است.

 آیا با توجە بە موضع تند دولت مرکزی عراق، امکان مذاکرە میان دولت مرکزی و اقلیم وجود دارد؟

 امکان مذاکره هنوز موجود است اما نتایج آن بستگی به عوامل بسیاری ازجمله اجماع جهانی و  تا حدودی مهارت رهبران کرد در استفاده از فرصت‌های به‌دست‌آمده را دارد. 

 با توجە بە منافع اقتصادی میان اقلیم و ترکیە، ترکیە تا چە حد می‌تواند در اعلام مجازات یکطرفە علیە اقلیم جدی باشد و از توانائی عملی کردن آن بهرەمند باشد؟

 ترکیه از هر امکان علنی و پنهانی برای بهره‌برداری‌های اقتصادی و نظامی خود استفاده خواهد کرد، طرح مجازات، ترکیه را به اجرای آن‌ها پایبند نمی‌کند. 

 حدود توانائی‌های ایران در مواجە با اقلیم تا کجاست؟

ایران از هیچ تلاشی برای گسترش نفوذ خود در عراق فروگذار نیست و در این راه همهٔ توان نظامی و سیاسی خود را بکار خواهد برد. حتی در صورت چرخش‌های رادیکال در حکومت ایران، چه براست یا به چپ، صرف‌نظر کردن ایران از دخالت در امور سیاسی عراق، در اوضاع کنونی جهان بعید به نظر می‌رسد. 

 اعلام  رهبری سیاسی کردستان عراق توسط کردها را چگونە ارزیابی می‌کنید؟ تا چە اندازە امکان تفاهم ملی از طریق جلب جنبش تغییر به‌عنوان دومین حزب بزرگ اقلیم کە مخالف برگزاری رفراندوم بود، در اقلیم وجود دارد؟ کلاً شما آیندە سیاسی اقلیم کردستان را در سایە امر رفراندوم چگونە ارزیابی می‌کنید؟

 با اوضاع کنونی برگشتن به شرایط قبل از رفراندوم، هم برای نیروهای داخلی کرد و هم برای دولت عراق، دشوار به نظر می‌رسد. باید علاوه بر یک درگیری نظامی سنگین، منتظر انشقاق‌های تازه‌ای در رهبری و احزاب کردی بود، که به‌نوبه‌ی خود به‌احتمال بالا از یک پروسه‌ی جنگ داخلی احزاب خواهد گذشت.

 

تاریخ انتشار : ۲ آبان, ۱۳۹۶ ۱۰:۰۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران