پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۹

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۹

در دور دوم انتخابات، با رای " نه" به جلیلی شرکت می‌کنیم!
اگر در دور اول "نه" به شرکت در انتخابات، شاکله نظام ونظارت استصوابی را هدف قرار داد و در همه ارکان نظام و در دل و جان مردم تاثیر خود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!
در دور دوم انتخابات، دو نامزدی که در برابر هم قرار می‌گیرند، هر چند در وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ولی فقیه مشترک‌اند، اما به لحاظ اهداف، گرایشات، تعلق...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران
ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!
تا نظام جمهوری اسلامی پابرجا است وضع را نمی‌شود از این بهتر کرد اما می‌شود بسا بدتر کرد. براندازی نه فعلا ممکن است نه فعلا مطلوب. آیا انتخاب میان بد...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ياسر ميردامادی
نویسنده: ياسر ميردامادی
اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا
هستهٔ سخت قدرت، بر اساس منافع خود و بر پایهٔ یک خطای محاسباتی رضایت داده است که انتخابات را حداقل نیمه‌رقابتی کند. جامعه زخم‌های عمیقی از سیاست‌های حاکمیت بر روح...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سياوش - ايران
نویسنده: سياوش - ايران
دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»
«ث ژ ت» هرگز خود را در پناهگاه مخفی نکرده است و همواره حتی به قیمت تحمل ضربات شدید مواضع شجاعانه‌ای که لازم بوده را اتخاذ کرده است؛ به عنوان...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی

۶۰ سال پس از حمله آمریکا به کوبا در”خلیج خوک ها”

فیدل کاسترو فرمانده انقلاب کوبا در ۱۷ آوریل ۱۹۶۱، طی یک پیام رادیویی، جان اف کندی رئیس جمهور آمریکا را به حملات هوایی به شهرهای کوبا متهم کرد. ایالات متحده آمریکا، دقیقاً ۶۰ سال پیش برای سرنگونی دولت کوبا تلاش کرد و از انقلابیون ریشوی کوبایی به فرماندهی فیدل کاسترو شکست خورد. این اولین شکست بزرگ امپریالیزم آمریکا در آمریکای لاتین بود.

فیدل کاسترو فرمانده انقلاب کوبا در ۱۷ آوریل ۱۹۶۱، طی یک پیام رادیویی، جان اف کندی رئیس جمهور آمریکا را به حملات هوایی به شهرهای کوبا متهم کرد. ایالات متحده آمریکا، دقیقاً ۶۰ سال پیش برای سرنگونی دولت کوبا تلاش کرد و از انقلابیون ریشوی کوبایی به فرماندهی فیدل کاسترو شکست خورد. این اولین شکست بزرگ امپریالیزم آمریکا در آمریکای لاتین بود.

وقتی همه چیز تمام شد و نبرد نظامی با موفقیت انجام گرفت، بلافاصله تبلیغات سیاسی دولت جوان کوبا آغاز شد. دراین جبهه نیز ثابت شد که فیدل کاسترو نه فقط فرمانده بزرگی برای هدایت نیروهای جنگی است، در عرصه تبلیغات هم از استعداد زیادی برخوردار است. در خلیج خوک ها در کوبا، یک ارتش مزدور که توسط سرویس های مخفی آمریکا سازمان داده شده بود، در اواسط آوریل ۱۹۶۱ برای سرنگونی دولت کاسترو اقدام به حمله کرد. نیروهای مسلح کوبا بیش از ۱۰۰۰ نفر جنگنده مزدور را اسیر و در  مجموعه ورزشی “Ciudad Deportiva” در هاوانا زندانی کردند. چند روز بعد رهبر انقلاب خود به بازدید از آنجا پرداخت و شروع به سئوالاتی از آنها نمود. هدف او نه ارعاب و ترس، بلکه نوعی تبلیغ بود که با آنها در میان می گذاشت. کاسترو از گروهی از چتربازان آمریکایی اسیر شده پرسید که آیا می دانند “حداکثر مجازات حمله به جزیره کوبا توسط یک فرد خارجی که یک دولت خارجی را نمایندگی می کنند تا چه میزان است؟ شما همگام با یک دولت امپریالیستی به کشور ما حمله کرده اید، کوبا  یک کشور مستقل است و مردم ما نجیب هستند. 

فیدل کاسترو سحرگاه ۱۶ آوریل ۱۹۶۱ کندی را به حملات هوایی به شهرهای کوبا متهم کرد. روز بعد حمله خلیج خوک ها آغاز شد. بسیاری از دستگیرشدگان از خانواده های طبقه متوسط به بالا و از نزدیکان رژیم ساقط شده بودند. کاسترو ۳۴ ساله همچنین با برخی در مورد کمونیسم بحث های طولانی داشت. اما او بیشتر می خواست برای افشای اهداف لشگر کشی امریکا به کوبا با آنها صحبت کند. به همین دلیل دادگاهی عمومی را طراحی کرد. نه در ساختمان یک دادگاه، بلکه در تئاتر کارگران CTC در هاوانا. چهار شب متوالی بین ۲۱ تا ۲۵ آوریل ادامه یافت و ۴۱ نفر از هم رزمان کاسترو، از ۹ نفر از نمایندگان دستگیرشدگان پرسش هایی را در مورد انگیزه های آن ها برای اقدام به کودتا مطرح می کردند. در این برنامه پرسش و پاسخ، سبت به دست آوردهای انقلاب کوبا صحبت و تبلیغات می شد. در این دادگاه صحبتی از جرم و عقاید دستگیرشدگان به میان نیامد. “هانس مگنوس آنزنسبرگر”, پرسش و پاسخ این دادگاه را از فیلم  به نوشتار پیاده کرده و درسال ۱۹۷۰ آن را در یک کتاب ۱۰۰۰ صفحه ای به نام «جلسه شنیدن صدای هاوانا» انتشار داده است. کوبایی ها این بازجویی ها را که از عصر آغاز می شد و تا سحرگاهان به پایان می رسید، با علاقه زیاد در رادیو و تلویزیون دنبال می کردند. این فیلم ها همچنین در کشورهای دیگری از آمریکای لاتین تحت نام” شواهدی از اهمیت سیاسی حمله ناموفق آمریکا به خلیج خوک ها ” نشان داده می شد.

مهاجمان آمریکایی در ساحل جنوب غربی، در حدود۲۰۰ کیلومتری هاوانا حمله خود را با حمایت از گروه های وحشی و مزدور چریکی علیه دولت جوان کوبا که دو سال پیش قدرت را در این کشور در دست گرفته بود آغاز کردند که در نهایت منجر به شکست آنها گردید. انقلاب به فرماندهی فیدل کاسترو و همراهی رائول  کاسترو و ارنستو چه گوارا به راه خود ادامه داد. به زودی دولت ایالات متحده آمریکا و سیا برنامه ریزی برای براندازی را در واشنگتن آغاز کردند. در آن زمان دولت های ناخوشایند در به اصطلاح حیاط خلوت آمریکا قابل پذیرش نبودند. آن ها نمی خواستند نمونه دیگری از گواتمالا در کوبا تکرار شود. جایی که ایالات متحده آمریکا، جاکوبو آربنز رئیس جمهور این کشور را در سال ۱۹۵۴ با حمایت مخالفان داخلی سرنگون کرد.

در آوریل ۱۹۶۰ “دویت دی آیزنهاور” رئیس جمهور آمریکا به سازمان سیا اجازه داد تا تبعیدیان کوبایی را در ایالات متحده آموزش داده و مسلح نماید. در این میان بیشتر از همه، شرکت های آمریکایی نیز با پول و سرمایه گذاری از طرح سرنگونی دولت کوبا پشتیبانی کردند. آنها حدود ۸۰ درصد اقتصاد کوبا را کنترل می کردند و نمی خواستند به سادگی و بدون دریافت خسارت، به تماشای مصادره اموال خود بنشینند.

بنابراین ماجراجویی در ۱۷ آوریل ۱۹۶۱ کمی قبل ازساعت یک بامداد با نام رمز “Zapata” در ساحل Girón آغاز شد. “ولکر اسکیرکا” نویسنده بیوگرافی کاسترو می نویسد: پس از ۶۵ ساعت، ارتش مزدور شکست می خورد و تیپ ۲۵۰۶ تسلیم می شود و همه تجهیزات خود را تحویل می دهد. آنها در محاصره نیروهای انقلاب قرار می گیرند. سیا عملا بودجه ۴۶ میلیون دلاری خود را که برای سرنگونی دولت کاسترو تدارک دیده بود، به باد داده بود. این مبلغ، ده برابر بیشتر از مبلغ تصویب شده رسمی بود که اعلام شده بود. پس از شکست آمریکا، دولت کوبا ۱۱۸۹ نفر را که به اسارت درآمده بودند، در خیابان ها چرخاند و به نمایش گذاشت. دستگیرشدگان ابتدا به ۳۰ سال زندان و کار در مزارع محکوم شدند، سپس بعد از یک سال و نیم، همه آنها در مقابل تجهیزات پزشکی و غذای ویژه کودکان به ارزش ۵۳ میلیون دلار معاوضه شدند. 

این حمله اقدامی با برنامه ریزی ضعیف بود و بر اساس یک قضاوت نادرست از وضعیت سیاسی در این جزیره صورت گرفت. مورخ “آرتور ام. شلزینگر جونیور” در سال ۱۹۶۵ در کتاب “هزار روز” در مورد ریاست جمهوری کندی نوشت که فیدل کاسترو یک مخالف جدی تر از حد انتظار ما بود. در واقع، او یک رژیم منظم را رهبری می کرد. نگهبانان و مرزبانان کوبا حمله ما را خیلی زود کشف کردند. نیروی هوایی کوچک این کشور به سرعت واکنش نشان داد و فرماندهان منطقه اطمینان حاصل کردند که هیچ خرابکاری یا شورشی نمی تواند اوضاع را برهم بزند. مشاور ویژه کندی در آن زمان، تأکید می کند که سربازان ارتش کوبا وفادار ماندند، در شخص فیدل کاسترو هرگز ترس و وحشتی دیده نشد. محاسبه آمریکایی ها به طور مهلکی نادرست از آب در آمد.

جان اف کندی که تازه سه ماه به ریاست جمهوری آمریکا رسیده بود و در واقع  پروژه حمله به کوبا را از آیزنهاور رئیس جمهور سابق به ارث برده بود، از همان ابتدا با خونسردی درگیر ماجرا شد و از ارائه هرگونه پشتیبانی نظامی رسمی از طرف نیروهای مسلح آمریکا خودداری کرد. زیرا دکترین او، حمایت از اروپا و پیشگیری اقدامات متقابل شوروی علیه برلین غربی بود. به همین دلیل مسئولیت شکست سنگین آمریکا در کوبا را بر عهده گرفت. این امر، بازتاب زیادی چه در منطقه و چه در سطح جهان از خود به جا گذاشت و منجر به  تشدید جنگ سرد شد. اما  پس از واقعه خلیج خوک ها، مسائل دیگری هم پیش آمد که منجر به از دست رفتن وجه جهانی آمریکا و شخص کندی گردید: روسها در ۱۲ آوریل ۱۹۶۱ یوری گاگارین اولین انسان را به فضا فرستادند و چند روز بعد در ۱۷ آوریل ۱۹۶۱، حمله ایالات متحده آمرکا به کوبا، با شکست سختی مواجه شد و انقلابی های ریشو به فرماندهی کاسترو به پیروزی رسیدند. آنچه مسلم بود، هدف آمریکا سرنگونی دولت انقلابی کاسترو بود که به عکس آن تبدیل شد. کارلوس فرانکی مدیر روزنامه “Revolución” نوشت: بعد از واقعه خلیج خوک ها و پیروزی انقلابیون، مردم کوبا با شدت بیشتری پشتیبانی خود را از دولت جوان کاسترو اعلام نمودند. پس از آن، دشمنان انقلاب کوبا کاملاً بی اعتبار شدند و کاسترو نماد اصلی انقلاب شد.”

اکنون انقلاب کوبا به رهبری کاسترو “اولین شکست بزرگ و دور از انتظار را بر امپریالیسم آمریکا در آمریکای لاتین” وارد کرد و در پی آن تغییرات مهمی در منطقه و معادلات جهانی از خود به جا گذاشت. گذر از کودتا و شکست فاحش نظامی آمریکا در ” خلیج خوک ها”، جهت انقلاب را رادیکال تر و دموکراسی را محدودتر نمود و فضای کمتری برای مخالفان سیاسی در دولت انقلابی باقی ماند، و سمت و سوی دولت کوبا به طرف همکاری با شوروی سرعت بیشتری گرفت.

در منطقه، اقدام ایالات متحده آمریکا و شکست آ ن، موجی از همبستگی را برای جزیره کمونیست کوبا به همراه داشت. از طرفی ایالات متحده آمریکا به اقدامات خرابکارانه مختلف از جمله ترور کاسترو متوسل شد. سازمان سیا با ارسال سیگارهای انفجاری سعی به از میان بردن او نمود. 

یکشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۰- ۱۸ آوریل ۲۰۲۱

منبع:مجله آلمانی اشپیگل”Spiegel”

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۳۰ فروردین, ۱۴۰۰ ۴:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در دور دوم انتخابات، با رای ” نه” به جلیلی شرکت می‌کنیم!

حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!

چرا به پزشکیان رأی می دهم!

باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!

ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!

اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا